Pienoismallit.net

Ismo Sillanpää

Tällä kertaa pitäisi ehtiä paikalle, ellei alkuviikosta tule kovin suuria tulipaloja.
Fotoetsit   3.12.2021 23:24
Riippuu varmaan vähän tilanteesta, mutta itse lähestyisin asiaa niin, että ensin siirtokuva paikalleen, sen päälle lakka, maskiteipit siirtokuvan päälle, viilto ja lopuksi osa.

Toisin päin tekemällä saa hermoromahduksen kun yrittää tähtäillä siirtokuvaa paikalleen niin, että se etsiosa osuu juuri sen pienen viillon kohdalle. Lakan ja maskiteipin taas laittaisin siksi, että se suojaa siirtokuvaa esimerkiksi liimapurseilta edes vähän.
Suruviesti Kuopiosta   13.6.2021 13:50
Minulla ei ollut kunniaa tuntea Opaa henkilökohtaisesti, mitä nyt täällä on tullut muutama viesti vuosien mittaan vaihdettua. Niiden perusteella Kuopion kerholaisten kuvaus tietävästä, aina avuliaasta ja sympaattisesta mallarista pitää kyllä paikkansa.

Jokaisella on aikansa ja lähtö on meillä jokaisella joskus edessä. Osanottoni läheisille.
Mallin peseminen   25.3.2021 00:35
Osat kannattaa pestä ennen kokoamisen aloittamista lämpimässä (ei kuumassa) vedessä ja esim. Fairyssä. Liian kuuma vesi saattaa sulattaa muovia, tai taivuttaa osia.

Tosin amme on tähän sikäli huono, että joku pikkuosa saattaa vahingossa irrotessaan päätyä viemäriin: umpinainen pesuvati tai -soikko on siksi parempi.

Lisäksi malli kannattaa pyyhkiä kostutetulla talouspaperilla ennen maalauksen aloittamista, mutta tässä kannattaa varoa, jos olet käyttänyt kokoamiseen vesiliukoista liimaa (Krystal Klear, Erikeeper tms.).
Mattapintaiset lakat   18.3.2021 23:04
Lasinaatti kirjoitti:
Mitä käytät ohentamiseen?
Humbrolin omaa ohennetta.
Mattapintaiset lakat   18.3.2021 10:58
Tervo Salminen kirjoitti:
Tosin siveltimellä tulee sen verran enempi kuin ruiskulla, että onnistumisprosentti voi olla fifty-sixty!
Ainakin minä olen vedellyt vuosia Johnsonin päälle Humbrolin emalilakkaa siveltimellä, eikä koskaan ole ollut ongelmia. Tosin laitan Johnsonia kaksi kerrosta (siirtokuvien alle ja päälle) ennen mattalakkaa.
En ole spraymaaleja koskaan käyttänyt ja spraylakkaakin vain joitakin kertoja, mutta yleisohjeena toimii aina, että uusi kerros laitetaan päälle vasta, kun edellinen kerros on varmasti kuiva. En tiedä Tamiyan maalin kuivumisaikaa, mutta väittäisin, että ainakin muutama tunti täytyy välissä olla - 15 minuuttia on ilman muuta liian lyhyt aika.
Viimeisin mallailuhankinta   6.1.2021 13:53
Näkyy löytyvän Aviation Shopista ja lähtee tilaukseen - samoin kuin eräs toinen 410-kirja (Pentikäisen Antin puuhapakettien erikoismyynnistä ostamani Revellin sarja odottelee nimittäin hyllyssä). Kiitokset!
Viimeisin mallailuhankinta   6.1.2021 11:01
Sopiiko Petri kysyä, mistä kirjasi hankit? Minulla osui viimeisimmän IPMS-modellerin takakannessa silmiin saman kirjoittajan opus Me 410:sta, joka kiinnostaisi, mutta ainakaan Suomalaisesta kirjakaupasta sitä ei saanut, kun kävin kyselemässä.
Vuoden 2020 tuotokset   2.1.2021 23:22
Myös minulla oli kohtuullisen hiljainen vuosi, koska korona ei lopulta paljoa työtilateeseen vaikuttanut - ainakaan negatiivisesti. Valmiiksi tuli lopulta kaksi mallia eli:

- Tamiya F 14A Tomcat (1/48), joka tosin aloitettiin jo edellisen vuoden puolella
- Zoukei Mura Horten Ho 229 (1/32), joka puolestaan oli kertakaikkiaan nautinnollinen sarja rakentaa, ja toinen odottaa jo laatikossa.

Loppusilausta vaille oleva ICM:n Dornier 217 olisi sekin saattanut valmistua viime vuoden puolella, mutta tämä haave kaatui maskiteipistä iskeneeseen akuuttiin pulaan, joka on vielä paikkaamatta.