Pienoismallit.net

Jaakko Luoma

Douglas DC-9-20 11.8.2013 10:59 Malli
Eilen kun aloin asiaa selaamaan karvas totuus selvisi, ettei Finnair todella käyttänyt -30. Tosin -40 on vain 76 tuumaa pidempi. 38 tuumaa siipien eteen ja taakse. Menee silmällä aika mahdottomaksi arvioida eroa. Myös "wing body fairing" on erilainen ja siipien kohtauskulma 1,25 astetta eri kuin -30 sarjassa.

Edit: Ja tuota "rainbow" kaaviota ei ole ollut kaiketi koskaan -10 sarjalaisissa joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää -40 tai -50. Korjatkaa jos olen väärässä.
Douglas DC-9-20 11.8.2013 00:07 Malli
Finnairilla oli jopa 10- sarjan koneita "tumppi ysejä". Olivat ilmeisesti siirtolennoilla sitäverta ärhäköitä vehkeitä, että koneen paineistus järjestelmät eivät pysyneet kyydissä mukana. Ehkä vielä jokupäivä teen 30-sarjan koneen näiden väliin finskin "rainbow" kaaviolla. Runkokin olisi jo valmiiksi työstettynä.

www.airliners.net…nnell-Douglas-DC-9-51/2201354/L/&sid=f7f5fd52a0a671e35c5609cf164da1f1

www.airliners.net…Finnair/Douglas-DC-9-14/1618523/&sid=db7ece4c8f97c4a057293186bd4893e1

Edellisen mallin kommenteissa taisinkin jo mainita, että maskiteipissä ei kannata säästää. Tätä tehdessä tainnut olla se halvempi versio käytössä. Niissä kun reunat eivät ole aivan tasaiset. Toki näkyy lähikuvassa, mutta hiemankaan kaumpaa katsellessa menee jo erottuminen vaikeaksi.
Douglas DC-9-20 10.8.2013 13:01 Malli
Kiitokset!

Jalusta on edelleen pahasti vaiheessa ja vielä putkiremontista johtun likainenkin. Rullausteiden valojen vihreä väri myös pettänyt. Jotakin taustaa tuo kiitotie suorastaan huutaa. Jotenkin ei tuo violetti seinä ole paras mahdollinen. Kiitotiestä myös tulossa aikanaan tuplasti pidempi, kun toinen vitriini tuossa vierellä jo on. Jonkin verran kenttäkalustoa olen myös haalinut, joskin tämä 1:144 skaala on erittäin haastava tässä suhteessa. Isoimmat koneet kun ovat reilu 50cm x 50cm. Tarvitsisi jo lisäsiiven asuntoon. :D

Maalipintaan ei mitään ihmeitä ole tehty. Ensin vain kitattu hiottu saumat hyvin ja riittävän monta valkoista kerrosta revellin 04 ruiskulla. Siirtokuvien jälkeen johnssonin vaha päälle.
Douglas DC-9-20 10.8.2013 11:59 Malli
Tästä puhtauspuolesta tuntuu olevan kahta koulukuntaa. Itse miellän mallini enemmänkin insinöörityön esikuviksi. Joksikin juuri tuotantolinjalta tulleiksi. Ennemmin kuin 50-vuotta lentokenttien elämää nähneinä. On nämä ysitkin joskus elinkaarensa alussa tai maalauksen jälkeen puhtaita olleet. Joitakin luukkuja varmaan voisi oman näkemyksenikin mukaisesti korostaa. Pitäisi joskus kokeilla, mutta pelottaa vaivalla saadun kiiltävän valkoisen pinnan pilaaminen taitojen puutteesta. Onkos jossain kunnon hyväksi todettua menetelmää/ainetta millä tämä korostus olisi hyvä tehdä? Tiedä vaikka innostuisin joskus kokolaivaston restauroimaan jos hyviä kokemuksia tulisi.
Piper PA-18 Super Cub 10.8.2013 11:08 Malli
Todella upean näkoinen malli! Minkälaista kuvaustudiota kuvissa on käytetty? Kuvat ovat myös todella hyviä.
Douglas DC-6b 8.8.2013 00:08 Malli
Kiitoksia! Hieman särähti korvaan tuo turbiini, jollaisia näissä ei ole lainkaan. Jostain luin vapaasti käännettynä, että näitä ja muita vastaavia kutsuttiin aikanaan maailman suurimmiksi kolmimoottorisiksi lentokoneiksi. Johtuen juuri mäntämoottorin monien liikkuvien osien tuoman kestävyys ongelman vuoksi. Usein yksi moottori rikki. Tässä tämän mallin moottoreista: en.wikipedia.org/wiki/Pratt_%26_Whitney_R-2800_Double_Wasp

Rajausteippinä yksinkertaisest ne ohuet keltaiset teipit. Kuivalaiselta pääosin ne olen ostanut. Ohut teippi tarkempaan rajaukseen ja sitten loput halvemmalla maalarinteipillä. Ja kummassakaan ei kannata säästää rahaa. Halvemmat rajausteipit eivät ole aina suoria ja muutenkin ominaisuudet huonompia. Maalarinteipistä halvemmat voivat tarttua niin kovasti, että repivät maalia mukanaan irti. Teippaushan usein on se kaikkein vaativin ja aikaa vievin osuus.

Siirtokuvat ovat todella yksinkertaista mallia Rodenin dc7 on vastaavat harmaana vaikkakin malli muuten paljon parempi on. Minicraftin dc4 on jo paljon parempaa tasoa. Siivet on suhteellisen laiskasti maalattu. En edes hionut kiiltomustaa pohjamaalia ja siinä on lieviä epätasaisuuksia. Mallin siivissä ei käytännössä ollut lainkaan yksityiskohtia joten en nähnyt niitä vaivan arvoisiksi. Siivekkeissä yms muussa voi sitten alcladin kanssa leikkiä erisävyisten pohjamaalien kanssa jota hieman constellationin kanssa tuli harrastettua. Tässä mallissa rajaustahan ei ole tarvinnut kuin kyljen valkoisen ja metallin välisessä rajassa ja ohjaamon laseissa.
Delta Airlines DC-6 7.8.2013 21:55 Malli
Nyt kun tuota laskuteline luukkujen asiaa hieman tutkiskelin, niin en löytänytkään tukea aikasemman kommenttini väittämille. Kun sanoit "löytyi" vaihtelevaa tuliko vastaan jotain yksilöä, missä olisi ollut luukut kiinni maassa? Voi olla että olen vain katsonut jotain tälläistä kuvaa ja nopeasti todennut luukkujen olevan kiinni.

aircraft-planet.com…nt/gallery/the-flying-bulls/douglas-dc-6b-the-flying-bulls-n996dm_0.jpg

Vaikkakin lähemmällä tarkastelulla ne selkeästi ovat auki. Liikaa katseltu pätkiä youtubesta missä luukut ovat kiinni ja aukeavat pyörien sisäänvetovaiheessa erimallisissa koneissa. :)
Pe-2 ja La-7 dioraama 7.6.2013 00:00 Malli
Ei tästä kai muuta voi sanoa, kuin mahtavan näköistä!
Delta Airlines DC-6 6.6.2013 23:56 Malli
Nokan paikkamaalaus onnistunee siveltimelläkin hyvin. Ja omasta kokemuksesta ikinä ei kannata edes vähän, nopeasti tai pikkaisen teipata siirtokuvien päälle, vaikka minkälaista pintakäsittelyä niissä olisikin.

Säistyksestä tulee mieleen jo jokin väli/etelä-amerikan huumekartellin kone. Kunnolla pölyinen ja rähjäinen. Näyttää hyvältä jos edellämainittu kuvaus sallitaan. Päälaskutelineiden etummaiset luukut käsittääkseni tulisi olla kiinni. Nämä aukeavat vain telineiden ulos tai sisäänotossa ja sulkeutuvat sitten. Ehkä koneesta juuri telineet laskettu. ;) Itse taisin saman virheen jossain näistä DC koneista tehdä. Kuuluisiko tässä olla antennikaapelit?
L1011-200 Tristar 19.5.2013 00:05 Malli
Tarkoitatko millä olen maalannut? Nyt en kuollaksenikaan muista kumpaa tuossa on viimeinen kerros joko Revellin sm 312 tai Humbrol glossy 41. Oletuskuvan tilannehan voi olla kuvailemasi, tai sitten vain tristar odottaa tupolevin rullailevan hetken kiitotietä ja toiselle puolelle. Kovin monenlaista skenaariota ei tuolle reilun metrin kiitotielle valitettavasti mahdu. ;) Mistäs lähtien Concordessa olisi punalippu pyrstössä liehunut? Valitsin kuvan missä Tupolev 144D tarkoituksella hieman sumeana ja konetta ei voinut laittaa kääntymään pois kiitotieltä, kun peräsin poikkeutettuna toiseen suuntaan. Sekin aikanaan tänne galleriaan saapuu.

Lisätään vielä, että omasta mielestäni suhteellisen tyylikäs tämä Saudi Arabian maalauskaavio.