Pienoismallit.net

Jaakko Luoma

Boeing 757-200 1.3.2015 15:41 Malli
Itse olen ainankin dominikaaniseen lentänyt joko Finnairin tai Air finlandin 757:lla.
Douglas DC-7 8.2.2014 16:33 Malli
Harmaat ikkunat itseänikin harmittivat, mutta vaihtoehtoja ei mukana tullut. Ja nämä olivat suoraan laatikosta. Kyllä tämä malli sinne Minicraftin DC-6 ja DC-4 väliin laadussa sijoittuu.

Valitettavasti tavoitteena on saada valmiiksi "kaikki" 1:144 skaalassa olevat siviili-ilmailun ihmeet. Näin ollen joutuu laatustandardeja ja yksityiskohtien hifistelyä jättämään vähemmälle huomiolle, muuten projektista ei tulisi ikinä valmista. Nyt en ole hetkeen malleja tehnyt (julkaisematta kymmeniä malleja), mutta aikasemmin noin kaksimallia viikossa tuli valmiiksi ja yhtaikaa valmistuksessa 3-5 mallia. Tarkoitus toki on suhteellisen siistiä jälkeä pyrkiä tekemään. Nyt viimeaikoina ovat oikeat lentokoneet vieneet ylimääräisen ajan.
Douglas DC-7 8.2.2014 09:11 Malli
Kiitoksia kommenteista. Metallimaaleina oli siis alclad II kromi, lentokonealumiini ja kiillotettu alumiini. Tämä alusta on alunperin lahjaksi nopeasti tehty ja ledit toimivat pattereilla. Toimi ikäänkuin harjoitteluna noille isommille kiitoteille. Tuo "suojatiehän" on kynnysmerkintä vihreine valoineen.

Timon tarinan lennoilla ei ainankaan tapahtumia puuttunut.
Embraer 170 Alitalia 13.12.2013 10:20 Malli
Kokonaisuudessaan malli näyttää hyvältä ja hienohomma tuo kuvapäiväkirjan pitäminen. Itseäni hieman häiritsee siipien ja vakaajan johtoreunien värin epätasaisuus. Pienenä kauneusvirheenä vanteiden väri oikeassa taitaa olla lähempänä valkoista ja voihan vaihteluakin olla.

www.airplane-pictures.net/image107149.html

Siipien siirtokuvat tämän kuvan perusteella malliin kuuluvatkin. Rekisterinumerokin sama.

commons.wikimedia.org/wiki/File:Alitalia_Embraer_ERJ-170,[email protected],10.06.2009-538ak_-_Flickr_-_Aero_Icarus.jpg
'68 gts 11.12.2013 01:11 Malli
Hyvältä näyttää, mutta kaipaisin lisää kuvia keulasta, perästä ja miksei pohjastakin.
Douglas DC-4 10.12.2013 13:04 Malli
Mika Louhiaho kirjoitti:
Täytyy sanoa, että Jaakko osaa todellakin tehdä uskottavaa alumiinipintaa. Sopiiko yhtään kysyä työskentelytekniikastasi sen suhteen? Jossain vaiheessa itseltäni olisi tulossa ainakin yksi alumiini B707. Liian suuri haaste vielä.
Täytyy paljastaa, että metallipinta on vain välineurheilua. Itseasiassa maailman helpoin asia maalata. Tarvitset A) ruiskun B) Alcladia. Molemmat toki vaativat sijoittamista harrastukseen. Lopputulokseen nähden pidän kuitenkin Alcladia vielä suhteellisen halpana. Itse olen turusta tilannut, kun halvempaa postikuluineen kuin pk-seudun liikkeistä. Alclad vaatii pohjalle kiiltävän maalin. Perusperiaatteena kiiltomusta. Siipien slattejä ja moottorien ilmanottoja/pakopuolia olen maalannut sen värin päälle mitä siinä on esim kiiltävän valkoiseenkin riittävä efekti tulee. Alclad kuivuu alle minuutissa, jopa sekunteissa ja on riittoisaa tavaraa kunhan maalaa riittävän pienellä paineella (1bar).
Sukhoi superjet 100 10.12.2013 12:57 Malli
Kiitokset. Ikkunoiden kohdalla käytetty tekniikkaa jonka kuultuaan kokeneemmat maalarit varmaan pyörivät vielä haudassaankin. Ja samaa tekniikkaa myös muissa malleissani missä läpinäkyvät ikkunat. Ensin runko maalataan ikkunoiden kohdalta tulevaan sävyynsä. Sitten vain ikkunat ja rungonpuolikkaat kiinni. Hiotaan ja kitataan saumat. Ikkunoiden päälle olen laittanut ohutta maskiteippiä ja niin että juuri ja juuri peittää ikkunat ylä ja alareunastaan. Teippi kuitenkin on yhtäpitkä kuin ikkunarivistö. Tämänjälkeen maalattiin tässätapauksessa rungon yläosan sauma ja pyrittiin välttämään maalin menemistä ikkunoiden lähelle. Jonkinverranhan sitä aina menee ja hopea maali on hyvin herkkä teippaukselle. Maalauksen jälkeen teipit pois ja tasoitetaan pientä jäänyttä raitaa varovasti ohentimella. Tässäkin mallissa jos tarkkaan katsoo raja näkyy, ei niinkään maalauksen vuoksi vaan kun maskiteippi repii maalia mukanaan, vaikka olisi lattiavahatkin välissä. Ohjaamon ikkunoiden kohdatta teen usein niin, että teen maskit sähköteipistä. Maali päälle ja kiinni malliin. Mieluummin teen ohjaamon ikkunat siirtokuvilla, jos siihen on mahdollisuus. Tällä työtavalla jää ikävät saumat malliin. Saumojen hiominen ja kittaus olisi aika millintarkkaa puuhaa.

Tässäkin mallissa käytetty Revellin ja Alcladin maaleja. Runko Revellin hopealla. Revell siitäsyystä, että saa aina kauppareissuilla mukaan marketeista.

Kuvissa nyt viimeisimmissä malleissa on pölyä ja erityisesti maalipölyä. Vitriini samassa huoneessa missä maalaan ruiskulla. Viimeksi olen mallit kylvettänyt heinäkuussa. Nyt vain pahimmat yritin pyyhkiä kuvatessa.
Kuvissa ei ole käytetty salamaa. Yritin kiirehtiä viimeisillä päivänvalon hetkillä kuvaamaan ja pihalle en jaksanut mennä. Ikkunasta tuleva valo kuitenkin tekee kameran valotukselle kepposensa.

Siivet maalasin mukana mallin ohjeen mukaisesti. Ei kuitenkaan olisi ensimmäinen kerta, kun ohjeet olisivat vääriä. Siipien yläpinta on haasteellisimpia kohtia, mistä etsiä hyviä referenssejä liikennekoneissa. En juuri muita kuvia löytänyt aeroflotin koneesta tuon wade:n linkittämän kaveriksi. Sen perusteella mallin värit olisi vääriä. Voihan myös olla, että jossain vaiheessa tuotantoa myös Aeroflotin koneissa olisi valkoiset siivet ja vakaimet. Luulen kuitenkin, että valmistaja on laiskuuksissaan jättänyt valkoisen ohjeväriksi, kuten tehtaan kuosissa ja mallin kansitaiteessa.

Paketti:
www.mfpilot.com/images/ZVE7009Sukoi_wm.jpg

Aito:
engineeringrussia.files.wordpress.com/2013/06/415950_original.jpg
Boeing 747-100 SCA 6.12.2013 15:48 Malli
Näin nopeasti vastattuna: Tarkoitus siirtää sukkula Floridaan uutta laukaisua varten, mikäli se ei kelistä johtuen päässyt Floridaan laskeutumaan. Alkuaikana käytettiin myös sukkulan aerodynaamiseen testaamiseen, jolloin se korkealta tiputettiin kyydistä. Silloin etutuki oli korkeampi, jotta sukkulan siivillä olisi suurempi kohtauskulma, että se pääsisi turvallisesti erkanemaan lentokoneesta. Myöhemmin pelkästään kuljetusta varten tuota kohtauskulmaa pienennettiin taloudellisuuden nimissä.
Finnair A321 with sharklets… 27.11.2013 13:53 Malli
Mikäli mallissa on nuo linssit, niin pieni tippa punaista tai vihreää sisäpuolelle ja liimaus puuliimalla tai muulla soveltuvalla. Luo suhteellisen aidon näköisen efektin.
Finnair A321 with sharklets… 26.11.2013 21:26 Malli
Wingleteillä mahtavan näköinen malli. Noista ikkunoista jo tässä mainittiinkin. Omaan makuun laittaisin ainankin sellaiset hopeisella kehyksellä olevat siirtokuvat ikkunoiksi. Näyttää hieman lelulta ilman mitään korostusta. Tälle ei tietenkään voi mitään jos arkeilla ei ikkunoita ollut, eikä vielä muistakaan projekteista ylimääräiseksi jäänyt. Mitä tulee laskutelineisiin niin kertoo ainankin panostuksesta harrastukseen. Itsekin näitä metallisia välillä katsellut, mutta en oikein ole ymmärtänyt mikä näiden juttu on varsinkin kun maksavat usein jo alkuperäisen mallin verran postikuluineen. Eivät kaiketi ole edes valumetallisina tarkempia, kuin uudempien mallien mukana tulevat muoviset. Ja kukaan ei maalauksen jälkeen erota ovatko metallia vai eivät.

Tuosta kittauksesta, vaikken ammattilainen olekaan:
Itse laitan kittiä riittävästi, jonka jälkeen hiotaan vaikka 180 hiekkapaperilla isoimmat pois. Sitten todennäköisesti laitetaan kittiä uudestaan, mikäli lopputulos ei miellytä ja taas hiotaan 180 paperilla suurimmat pois. Sitten joku 320-400 paperi jolla hiotaan pinta sileäksi. Ehkä voi jotain 600:kin lopuksi käyttää tämän hienommilla papereilla en juuri koskaan työskentele. 400 ja 600 paperitkin "hienontuvat" kyllä kun niillä aikansa työskentelee. Maali kyllä peittää loput epätasaisuudet pois. Maalauksien välissä vielä pientä välihiontaa tarvittavista kohdista suoritan. En ymmärtänyt aivan mitä tarkoitit, että sauma tulisi kittauksen jälkeen näkyviin uudestaan? Joissakin tapauksissahan se saakin/pitää tulla näkyviin ja vasta maalikerrokset peittävät tämän yhdeksi sileäksi kokonaisuudeksi.

Laajarunkoa työnalle vain! Siinä onkin hyvä harjoitella tuota kittausta ja saumojen häivytystä. Minkälainen malli tulossa?