Pienoismallit.net

Juha K

Ryhmärakentelu: Suomalaisuus   27.7.2017 20:54
Tero Tyni kirjoitti:
Siirtokuvat tulevat Arctic Decalsin Aero-arkilta. Esikuva luultavasti varhainen OH-LCA. Taustalla lurkkii kahdeksankymmentäluvulla tehty Revellin OH-LCE Finnairin kuusikymmentäluvun maalissa.
Olethan huomoinut, että -LCA:ssa ei ollut rahtiovea? Koneeseen ei muistaakseni ehditty asentaa rahtiovea ollenkaan ennen sen tuhoutumista onnettomuudessa Maarianhaminassa.

Aeron koneista varhaisessa maalauskaaviossa rahtiovella oli vain OH-LCF "Kyytipoika", joka mm. toi Mannerheimin arkun Suomeen todennäköisesti juuri siksi että koneessa oli tuo rahtiovi.
Mallien arvioinnista   27.7.2017 14:37
Historiatietoja on kiva lukea, ja tuovat lisää svyyttä malliin. Kunhan eivät ole kopioitu wikipediasta… Niillä ei kuitenkaan ole vaikutusta mallin arviontiin. Se millä saattaa joissain tapauksissa olla vaikutusta, on tiedot mallista ja sen rakentamisesta. Paljon mieluummin luen millainen sarja oli, tai miten rakentaminen on edennyt. Esim. täällä esitellään aina välillä hienoa puulaivamalleja joista kerrotaan lähinnä "veistettiin tällainen lotjatervahöyrypurjevene".

Mallin arvinnoissa ei pysty ottamaan huomioon esim. maalauskaavion oikeanlaisuutta koska kukaan ei pysty tuntemaan maailman kaikkia lentokoneiden maalauskaavioita. Arviointi perustuu siksi mallin tekniseen laatuun, ja siihen miten uskottavalta pienoismalli näyttää. Tekniseen laatuun lasken sitten mukaan myös maalauksen räikeät virheet, jotka pystyy toteamaan ilman sen suurempaa asiantuntemusta. Tällä kaavalla pystyy sitten arvioimaan malleja laidasta laitaan. Kaikilla malleilla on samat perusteet, esim. junioristatuksesta ei voi antaa ylimääräisiä tähtiä, näin omat arviot ovat vertailukelpoisia.

Ja tämä kaikki vaatii sitä että mallista on hyvät kuvat. Ottamalla "film noir -alivalotettuja kuvia" tai "pimeässä kännykkäkameralla kuvia" ottaa riskin että malli jää arvioimatta tai saa huonot pisteet. Tänä päivänä lähes jokaisella on kamera taskussa, ja hyvän (lue: tarkka ja oikein valotettu) kuvan ottaminen ei vaadi paljon. Jos halua on, 5min googlettamisella löytää kyllä ohjeet tällaisen kuvan ottamiseen.
Hobbylinna   26.6.2017 16:44
Hobbylinna kirjoitti:
Tämän viikon ajan kaikki yli 50e tilaukset ilman postikuluja. Saat alennuskoodin postikuluihin popup-ikkunasta, kun olet ollut sivuillamme noin minuutin ajan.
"Minimitilaus: 100,00 €" sanoo ppup-ikkuna, eikä tarjouskaan ole voimassa kuin huomiseen tiistaihin.
Revellin Finnjetin historia?   19.6.2017 07:15
Ainakaan varsin kattavasti malleja listaava Scalemates ei tunne muuta kuin tuon 1989 julkaisun:
www.scalemates.com/search.php?fkSECTION%5B%5D=All&q=Finnjet

Ja en kyllä koskaan missään ikinä muista nähneeni mitään muuta paketointia kuin tuo Silja. Esittääkö Revellin malli alusta vuoden 1989 asussa? Tehtiinkö keulan muutokset jo Finnlines aikana, komentosilta taidettiin muuttaa vasta 1990-luvulla?
Midnight Hawksien timanttia pääsee ihailemaan ja katsomaan livenä Helsingin paraatipaikalla vajaan viikon kuluttua Kaivopuiston lentonäytöksessä:
ilmailumuseo.fi/kaivari/
www.facebook.com/kaivariairshow/
Tämä ei tosiaan ole paras paikka kysellä RC-juttuja, alan foorumeilta löytyy varmasti tietoa.

Jotain kuitenkin on tullut touhuttua servojen kanssa lentosimulaattorimaailmassa. Kokemukseni ovat vain ns. vakioservoista. Servon pystyy muuttamaan ympäripyöriväksi. Näissä modifikaatioissa yleensä poistetaan servon sisältä mekaaninen rajoitin joka estää servoa pyörimästä yli 180 astetta. Lisäksi pitää poistaa servon sisällä olevan potentiometrin kytkentä servon liikkeeseen. Tämän jälkeen servo on ympäripyörivä pieni sähkömoottori joka osaa hakeutua alkuperäiseen nollapisteeseen, mutta ei laske kierroksia. Servo siis käytännössä pyörii joko oikealla tai vasemmalle sen mukaan millaista pulssia servolle syötetään.

Sitä en tiedä miten servo toimisi jos potentiometrin korvaisi trimmerillä ja poistaisi vain mekaanisen rajoittimen. Jos tirmmerin kierrosmäärä on 10, eikä 5+5 suuntaansa, epäilen ettei toimi ilman ulkopuolista ohjausta koska trimmerissä ei ole nollakohtaa 5+5 kierroksen keskellä. Simulaattorihommissa tuo kierrosten lukumäärä yms. ohjataan elektroniikalla, ja servon itsessään ei tarvitse tietää muuta kuin nollakohta.

Mutta ei muuta kuin kokeilemaan, servot ovat halpoja ja netistä löytää kaikenlaista tietoa. Hakusanaksi vaikka "Continuous rotation servos", ja tutkii mitä löytyy.
Vielä ehtii mukaan! Ilmoittautuminen on auki vielä muutaman tunnin!
Lomake ei lähetä kuittauksia sähköpostiin, riittää että lomakkeen lähettämisen jälkeen näkee kuittausviestin.
Muistathan, että Model Expon ennakkoilmoittautuminen jatkuu pääsiäisen yli. Ilmoittautuminen päättyy maanantaina 17.4 puoliltaöin.

Nyt on hyvä hetki ilmoittaa mallit mukaan!
Parhaat leko-valmistajat?   28.3.2017 09:52
Paul Budzik sivuaa tällä videolla myös Kitty Hawkia: www.youtube.com/watch?v=XhvIcQRIMGM&t=0s Huonosti suunniteltu, vanha Monogram on rakentajaystävällisempi.