Pienoismallit.net

PhantomII

Suomi-Sturmi   20.8.2022 13:10
Kiitos taas selvennyksistä Andreas. Täytyypä tutkia noita saumoja… Kuten jo tuossa ylempänä totesin, omalla kohdallani ei ole järkeä ostaa useampaa rakennussarjaa, saadakseni niistä kokoiltua yhden mahdollisimman autenttisen Sturmi-mallin. Tällöin taas jäisi yksi tai kaksi, joitain osiaan luovuttanutta rakennussarjaa, omalla kohdallani käyttämättömiksi ja niiden mallien sarjojen osien yhdistäminen ehkä loisi jälleen toisen "sinnepäin" olevan mallin?

Mutta tällainen on Suomi-Sturmitilanne - ainakin tällä hetkellä - ja jokainen kohdallaan tietysti tekee valintoja siitä, kuinka paljon on valmis rahallisesti ja myös aineellisesti, projektiin sijoittamaan.
Suomi-Sturmi   3.8.2022 08:42
Tuo mallarikollega Partasen kommentti on kaikinpuolin erinomainen ja verbaalisesti yhdyn siihen. Lisäksi ainakin omaa "Sturmeiluani" hankaloittaa hyvin paljon se, että paikalliset mallailukaverini harrastavat 90% ilmailuun liittyvää aihepiiriä, loput varsin yleistä ja suosittua keskieurooppalaista maakalustoa johon riittää kirjallisuutta, mututietoa ja rompetta valtava määrä. Kiinnostus Suomi-Sturmeihin lienee heillä samaa tasoa kuin itsellänikin (= "kovia pelejä", "tarpeeseen tulivat" jne.) eli kovin paljoa tukea tähän probleemaan ei lähikavereilta löydy.

Koska suomalaiset jälleen kerran ja sattuneista syistä johtuen myös Sturmien osalla, ovat (epä)onnistuneet saamaan ilmeisen kirjavaa kalustoa - mallauksen kannalta mukava ja mielenkiintoinen haaste - on toistaiseksi omalla kohdallani pidättäydyttävä Tamiyan tarjoamassa mallisarjassa ja tehtävä ne muutokset, jotka näen tarpeellisiksi. Suomalainen vaunumallaus on kohdallani ehkä hiukan "off-topicia" jos näin voidaan sanoa ja halua ostaa monta (kallista) rakennussarjaa vain saadakseni niistä yhdistelemällä yhden melko täydellisen mallin, ei oikein herätä innostusta, varsinkaan kun tällaisessa tapauksessa ylijäävillä osilla eli toisin sanoen osittain puutteellisilla, jäljelle jääneillä Sturmi-sarjoilla en osaisi tehdä vastaavasti yhtään mitään. Jos niitä ylijäämäsarjoja sitten alkaisin yhdistellä, olisi luultavasti lopputuloksena jälleen uusi, ei-todellisuuteen perustuva malli? Näitä on ilmeisesti suuri osa muutenkin kaikista myytävistä mallisarjoista, ei sen puoleen.

Tuo Eskon mainostama hieno Sturmi-kirja jo löytyykin hyllystäni, samoin Tamiyan sarja ja siinä suhteessa puuttuu enää kipinä rakentamisen aloitukseen - ja se ehkä joskus ilmestyvä, lähes kaiken murheen poistava Suomi-Sturmimalli, josta PIENELLÄ vaivalla - ja rahalla - saisi mallin tai ehkä jopa virityssarja johonkin edellämainittuun sarjaan? Kiitokset kaikille tähänastisista kommenteista.

P.S.

Onko Tamiyan Sturmin takakansi sopiva MIAGin vaunuille tai miten se poikkeaa siitä?
Suomi-Sturmi   28.7.2022 19:08
Ookoo kiitos! Jatketaan odottelua ja annetaan tilanteen edelleen kehittyä.
Suomi-Sturmi   19.7.2022 08:49
Eli siis, Rye Field Modelsin Sturmi on siis vihdoin se "oikea" Suomi-Sturmin aihio? Tarkoitan vihdoin se sarja, jossa pääpalikat ja detaljit ovat kaikkein eniten suurin piirtein sopivimmat?
Espanjan Mersut   26.6.2022 15:18
Joo, aivan. Kiitos tiedoista. Tämä jo selvittää melkoisesti.
Espanjan Mersut   26.6.2022 09:44
Joo-o ja sorry harrastelijamaisuuteni, mutta tuo RLM71 Espanjan koneissa? Olen aina olettanut Espanjan Mersujen olleen joko RLM63 tai RLM02 yläpinnoilta ja RLM65 alapinnoilta ja näin myös maalausohjeet mallisarjoissa ohjeistavat. Elikkäs mihinkä tuota RLM71:stä pitäis laitella? Millainen kaavio tämä RLM02/RLM71 olisi? Perus "sirpalekaavio" vai jotain muuta?
Espanjan Mersut   16.6.2022 08:15
Okei Jari. Viimeisin kommenttisi selvittää paljon tuota värisävyä. Joissain kuvissa koneet näyttävät metallipintaisilta, jonka päälle on ruiskutettu ohuelti maalia. Mutta maalipinta onkin siis sekoitus varsinaista RLM63:a ja metallinsävyä. Edelleen jahtaan E-1 ja E-3 tyyppien sävyä. Mahdollisesti ja ehkä RLM 02? Vai miksei?
Espanjan Mersut   15.6.2022 19:12
Joo Ora, tuo on varmaan lienee oikea sävy noihin aikaisempiin malleihin. Kuitenkin E-1 ja varsinkin E-3-tyypit aiheuttavat jonkin verran polemiikkia sävyn suhteen, joka näkemissäni vanhoissa mustavalkokuvissa näyttää usein selvästi tummemalta, kuin tämän mallin sävy, joka siis lienee oikein - näihin aikaisempiin alatyyppeihin ainakin. Ilmeisesti E-alatyypit eivät välttämättä olleet maalatut tällä sävyllä tai sitten olivat, ihan varmaa kommenttia en ole vielä kuullut tai lukenut.

Kun kyse on aiankaikisen vanhoista mustavalkokuvista, jotka on otettu erilaisten sääolosuhteiden vallitessa ja luultavasti ovat vielä hiukan käsiteltyjä esim. nykykirjallisuutta tms. varten, alkaa pelkästään kuvista värisävyjen tulkkaaminen olla hiukan kyseenalaista. Lisäksi vielä pukkaa uutta "tietoa", joka joissain tapauksissa saattaa vielä hämmentää soppaa. Esimerkkinä Avia S-199- mallini, jonka yhteydessä kirjoitin samasta pulmasta.

Tuo HA-1112 koneiden väritys on myös oma maailmansa. Helpoin kaavio taitaa olla yläpuoli hopea vai sittenkin metalli ja alapuoli Azure Blue(?) tai Peugeotin sininen.
Espanjan Mersut   13.6.2022 18:27
Ilmeisesti juuri näin Raine. No, pitänee miettiä. Noita pre-war Luftwaffen värejä on kyllä saatavilla ja suunnitelmana siis koneiden yläpinnoille ja runkoon RLM 63/02 ja alapuolelle RLM 65.

Nettiseikkailu jatkuu…
Espanjan Mersut   12.6.2022 22:23
Ookoo. Eli tuollainen tai tuollaiset E-1- ja E-3-tyypit saattaavat tulla kysymykseen, mutta RLM 63 ja RLM 02 sävyillä ja alapuolelle RLM 65. Tämmösiä värejä ajattelin tässä vaiheessa.

Kiitos tähänastisista kommenteista.