Pienoismallit.net

Tero Tyni

British Aerospace Sea Harrier… 16.4.2021 20:35 Malli
Kiitos kommenteista! Nuo sinipunaiset kokardit olivat aivan omanlaisensa näissä häthätää tukialuksissa maalatuissa Falklandin Sea Harriereissa. Niissä modattiin sinivalkopunainen kokardi sinipunaiseksi simppelisti maalaamalla valkoinen osa siniseksi. Näin tuli tuo outo kokardi.

Myöhempi erä Sea Harriereita maalattiin suoraan jo tehtaalla Barley Grey/Medium Sea Grey -kaavioon ja näitä myös kulkeutui myöhemmässä vaiheessa Falklandeille. Niissä oli haaleat low-vis-kokardit rungossa.

Sodan jälkeen kaikki Sea Harrierit maalattiin Dark Sea Greyllä ja kokardista tuli se tuttu pieni sopusuhtainen.
British Aerospace Sea Harrier… 16.4.2021 07:41 Malli
Niin, se GR.7 on mulla vielä kesken. Tämä valmistui tuossa kuukausi sitten. Tuo valo leikkii jännästi noissa kuvissa: Extra Dark Sea Grey on siniseen vivahtava sävy, enemmän kuin esim. Dark Sea Grey. Luonnossa väri on ehkä juuri noiden harmaiden ja sinisempien sävyjen väliltä.
Harrier GR Mk.7 15.4.2021 10:08 Malli
Samu Sahlsten kirjoitti:
Nätin Harrierin olet saanut aikaiseksi. Näissä on omat haasteensa. Tuohon laskutelineongelmaan löysin joskus netistä hyvän kikan: Kannattaa jättää taaempi runkoteline viimeiseksi liimattavaksi. sen avulla voi säätää siipien aputelineet osumaan "maahan" samaan aikaan.
Tämä on hyvä kikka. Näin olen myös itse päätynyt tekemään, nimittäin yleensä aina ohjeiden mukaan asennettu pääpyöräteline nostaa mallia niin, että jompikumpi aputeline siivessä nousee ilmaan. PAITSI kun tein tämän Kineticin Sea Harrierille (FRS.1) niin ilmenikin, että pääpyöräteline asettuu liian syvälle, eli se jäisi ilmaan, jos asialle ei tekisi mitään. Tämä oli pieni yllätys. Yleensä on saanut lyhennellä päätelinevartta. Helpompi oli sitten irrottaa aputelineet ja viilailla niitä hieman lyhyemmiksi.

Tuo harmaiden kontrastiero johtuu osaltaan siitä, että pohjan väri on oikeastaan Dark Camouflage Grey. Mutta näiden harmaiden kanssa on vähän niin ja näin. Jos ottaa maalin suoraan purkista esim. Humbrolin numeroa 156 niin se on aivan liian tumma. Minä käytin omaani MRP:n sävyä 375, ja jouduin sitäkin hieman vaalentamaan.

Minusta tämä Medium Sea Grey on hyvä silmälle. Ehkä oikea sävy on sinisempi ja vähän tummempi, mutta liian tumma alaosakaan ei minusta ole kovin nätti.
Harrier GR Mk.7 14.4.2021 15:04 Malli
Just sama Harrier-malli on mulla työn alla. On tässä ne muutamat kohdat, jotka ovat kinkkisiä: ilmanottoaukot, siiven liitos runkoon ja noiden laskutelineiden asennus niin, että kaikki ottavat maahan yhtäaikaa.

Aseistusta ei todellakaan hirveästi mukana tule ja Britti-Harrierissa niitä olisi tarvinnut tulla sarjan mukana. Nuo weapons setit kun eivät hirveästi mitään tarjoa tähän. Korkeintaan Maverickit eikä muuta. Pavewaytkin ovat hieman eri mallia noissa seteissä, mutta ehkä menisivät täydestä. Eduard on tehnyt aftermarkettina noita lämpökameroita ym. joita mahan alle voi laittaa.

Hasegawa sai sen helpon maineen 80-luvulla, kun se työnsi ulos noita suht koht iisejä 1/72-malleja. Oma kokemukseni esim. 1/48 skaalan Tomcateista, Horneteista ja Harriereista on se, että tekemistä riittää. Tämän skaalan Phantom oli aika helppo, mutta huomaa jo kuinka vanhentunut se mallisarjaperhe on uusien kilpailijoiden myötä. 80-luvulla Hasen Phantomit olivat jotain aivan mahtavaa.

Tilausta kyllä olisi myös tämän koneen suhteen jo uudelle sarjalle. Kinetic? Tamiya taitaa nyt keskittyä F-4:sten tekemiseen vähäksi aikaa.
Nieuport 17 10.4.2021 13:12 Malli
Hieno Suomi-Nieuport! Yhdessäkään kuvassa en ole nähnyt konekiväärin olleen asennetun, mutta saihan sen paikalleen aina tarvittaessa. Hienosti vanhennettu ja alusta tosi autenttinen.
FE.2b 10.4.2021 13:09 Malli
Hieno "Lentävä piano"! Tuossa on jo aikamoinen väkertäminen. Hienosti takiloitu. Kiinnittää myös positiivista huomiota nuo moottoriin lisätyt johdot ja letkut. Mielenkiintoisia yksityiskohtia täynnä.
Vought F-8E Crusader 27.3.2021 10:45 Malli
Hieno Crusader! Monogrameistakin saa ihan hienoja, ei tarvitse olla Hasea saadakseen hyvää jälkeä. Taitoa vaatii toki tekijältä.

Nuo pommit muistuttavat kyllä enemmän mark 117:aa kuin mark 83:aa, vaikkakaan eivät aivan muototarkkoja olekaan. TER pystyy hyvin painorajojen puitteissa kuljettamaan kolmea 117:aa. Eri asia on sitten, miten koneen aerodynamiikka ja muodot sallivat täyden lastin. Esimerkiksi A-4 Skyhawkin ripustimissa 2 ja 4 ei voinut TER:ssä olla kuin kaksi pommia tai rakettisäiliötä, koska laskutelineluukku esti kolmannen ripustamisen (m81 pommi ehkä poikkeus).

Koneeseen jos haluaa Zuni-raketteja, niin yleisimmässä käytössä oli 127 mm:n (viiden tuuman) raketit LAU-10-säiliössä. Näitä säiliöitä oli TER:iin kiinnitettyinä 1-3 kpl riippuen miten oli saatavissa. Välillä oli pulaa ammuksista. Erikoinen konversio oli kahden viiden tuuman Zunin kasetti, joka kiinnitettiin Sidewinderin ohjuskiskoon F-8- ja F-4-hävittäjissä. Viiden tuuman Zunissa oli muuten sama rakettimoottori kuin Sidewinder-ohjuksessa. Näitä kahden raketin säiliöitä en ole nähnyt aftermarkettinakaan, joten kai skrätsäykseksi menee.

Pienempää 69 mm:n Zunia käytettiin myös, vaikkakin vähemmän. Nämä oli lähinnä LAU-3-säiliöissä.

Merijalkaväki (Marines) ja ilmavoimat (USAF) käyttivät raketteja Vietnamin rähinän loppuun asti. Laivasto (Navy) luopui raketeista 60-luvun lopun vakavien lentotukialusonnettomuuksien jälkeen.

Pidän mallin yleisilmeestä ja siitä kuinka maalaus on onnistuttu tekemään mielenkiintoiseksi ja kuitenkin realistisen näköiseksi. Vitsit, nyt alkaa tehdä mieli itselläkin F-8:n mallin hankkimista.
Jaguar GR 1 28.2.2021 20:41 Malli
Näin, hieno Desert Stormin Jagu! Tykkään tästä. Asekuormakin realistinen tuohon kahakkaan. Tästä voi parantaa yleisellä siisteydellä kootessa ja maalatessa, mutta tämä on kyllä onnistunut. Jaguar ei ole mikään helppo koottava tuon laskutelinehässäkän kanssa, mutta pojot siitä.
Sisu XA-185 "Pasi" 26.2.2021 19:48 Malli
Hienosti tehty pikku-Pasi. Meikäläisen näölle ja sormille voisi tämä olla haastava projekti. Valkoisen vanhentaminen on taito sinänsä. Ja tämä oli pikaprojekti! Well done!
AV-8B "Venom" 25.2.2021 18:21 Malli
Hieno! Muistan kun Monogramin AV-8B aikanaan julkaistiin ja sitä kehuttiin paljon. Toki sen jälkeen on tullut Hase ja standarditkin tiukentuneet. Nythän Monogram on vaikeasti kasattavan maineessa. En tiedä sitten.

Todella onnistunut ja asekuormakin oman ymmärrykseni mukaan autenttinen siihen kahakkaan. Hyvä, että näitä valmistuu. Aina Harrikkaa katselee.

Tuo kuomun istumattomuus ei ainakaan pahasti häiritse.