Pienoismallit.net

Tero Tyni

20 mm FlaK on ainakin Zvezdalla ja IBG:llä. Näihin tykkeihin voi joutua joitakin modauksia tekemään, en muista tarkkaan suomalaisten tarkempaa mallia.
Tamiya x-22 korvaaja?   13.3.2022 21:51
Jos on Tamiyan akryylejä käyttänyt tähän asti niin ei ole voinut välttää erilaisille liuottimille altistumista. Erilaisilla kemiallisilla aineilla Tamiyat on vesiliukoisiksi saatu. Siirtyminen lacquer-maaleihin ei välttämättä siis ole niin suuri steppi kuin ajattelisi. Suojaukset täytyy olla hyvät molemmissa maalimaailmoissa.
Vuoden 2021 mallisaldo   17.1.2022 22:12
Vuoden saldo oli 12, eli enemmän kuin aikoihin. Varmaan ekan kerran viiteentoista vuoteen valmistuneiden määrä oli isompi kuin hankittujen mallien. Toivoa on siis, että pienoismallilaatikkopino voi pienentyäkin eikä vain kasvaa vuosi vuodelta.
Lacquer maalit ja akryylimaalit   14.1.2022 10:52
Se on varminta näin niinkuin Jari tuossa kirjoittaa. Välttämättä ei tarvitse mennä edes niihin väkevimpiin aineisiin vaan tyytyy Tamiyan omaan akryyliohenteeseen. Niillä tulee ihan hyvää jälkeä.

Muistaa vaan, että samat akryylien ohenteet eivät sovi ristiin käytettäväksi. Tamiyan ohenne (käy myös Gunzeen) ei sovi käytettäväksi Lifecolorin, Vallejon, Italerin, Xtracrylicsin tai AKANin akryyleihin eikä päinvastoin. Sen sijaan esimerkiksi Lifecolorin ohenne käy hyvin vaikka Xtracrylicsin tai varmaan myös Vallejon ohenteeksi.

Huomattava myös, että Tamiyalla on sekä akryylituotelinja että uusia lacquermaaleja. Lacquerit vaativat sen tinneripohjaisen ohenteen. AKANilla myös on näin, samoin kuin Hatakalla. Hatakan akryyleja en ole koskaan käyttänyt, mutta AKANin akryylit ovat näitä Lifecolor etc. -tyyppisiä.
Lacquer maalit ja akryylimaalit   12.1.2022 22:54
Kannattaa huomata ero käsitteillä "tinneri" (suomen kieltä), joka on todella tuju aine, ja "thinner" (englannin kieltä), joka tarkoittaa yleisesti ohennetta. Tamiyan akryylit ovat maaleja, joita voi ohentaa tinnerillä ja thinnerillä, Tamiyan ohenne X-20A ei ole tinneriä.

Tinneriohenteisia maaleja ja lakkoja ruiskuttaessa olen pystynyt ruiskuttamaan niitä jopa emalimaalien päälle, samoin kuin dekaalien, kunhan vain aloittaa ohuilla kerroksilla ja antaa niiden kuivahtaa ensin, niinkuin Tervo tuossa yllä kertoo.

Tamiyan ja Gunzen akryylit ovat hieman eri tavaraa kuin esimerkiksi Vallejon, Lifecolorin tai Xtracrylicsin maalit, kun niitä voi ohentaa sekä Tamiyan omalla ohenteella kuin tujummalla tinnerilläkin, sillä millä lacquer-maalejakin ohennetaan. Vallejo, Lifecolor ym. ovat enemmän sellaisia perinteisiä akryylejä.
hpienoismallit.net/media/kuvat/16/42/96/164296.jpg

Fujimin A-4Q Skyhawkia jatketaan tästä tilanteesta etiäpäin.
Otan työn alle Fujimin A-4Q Skyhawkin 1/72.
Voisin olla mukana. Ainahan noita on. Ilmoitan myöhemmin millä mallilla/malleilla.
Mitä työn alla?   4.1.2022 15:09
Jotenkin fontti ja layout viittaisivat amerikkalaiseen rakennussarjaan, kuten esimerkiksi Squadronin julkaisemiin erityispainoksiin tai Lindbergiin (tai AMT?). Mutta ehkä se ei todennäköisesti ole sieltä ottaen huomioon miten vähän sieltä enää tulee muovimallisarjoja.
Palaava mallari esittäytyy   30.12.2021 14:09
Mika Kauranen kirjoitti:
… Siirtokuvien laitossa olen käyttänyt pinsetti-sivellin tekniikkaa. Pinseteillä kiinni taustapaperista ja märällä siveltimellä liu'utetaan siirtokuva paikalleen…
Olen huomannut, että hyvin ohuet siirtokuvat kääntyvät helposti pinsettien ympärille. Ne on helpointa levittää paikalleen pelkästään siveltimen avulla. Mm. monet tsekkiläiset (Sword, AZ, Eduardin vanhemmat siirtokuvat…) ovat näitä.