Pienoismallit.net

Jussi Vanhatalo

Messerschmitt 109A 3.11.2016 17:17 Malli
Moi.

Paljon joutui. Lähes mikään osa ei sopinut kohdalleen. Sisäosat olivat 5mm liian leveitä. Jouuin kaventamaan niitä paljon ja kaivertamaan rungonpuolikkaisiin uria, johon sisäosat sopisivat. Edelleen runko jäi 2mm liian leveäksi, ei vaan saant oikein sopimaan sisuksia paikoilleen. Eli rungonpolikkaat vaativat paljon kittiä ja hiomista.

Siivet eivät oikein istuneet. Etureunaan jäi kaikenkokoisia aukkoja, jotka on kitattu upeen. Rungon ja siiven liitos oli 7mm liian kapea, eli sitä on voimalla levennetty ja runkoa kavennettu. Kittiä piti käyttää liitoksessa. Sivuvakaaja oli liian ohut sivupeäsimeen nähden, mutta koska korkeusperäsimet olivat jo paikallaan en tehnyt asialle mitään. Laskutlineet eivät sopineet tietenkään niihin kuuluviin reikiin, joten vaati modifioimista. Samoin kävi lähes joka osan kanssa.

Korkeusvakaajat olivat lähes ainoat osat, jotka istuivat ilman kittiä, mutta nekin piti asentaa ilman kohdistustappeja, koska tapit olivat epäsymmetriset. Oikea peräsin olisi tullut 2mm liian eteen.

Toki joutu tekemään paneeliuria uudelleen. Kaiken kittaamisen ja hiomisen takia, sain niitä hyvin hävitettyä. Aika työläs Tamiya:n ja Airfixin jälkeen. Itseäni houkuttaisi rakentaa B-2, C sarjaa ja D. Mutta A-model tai Avis ei houkuta. Muita valmistajia 1/72 mittakaavaan ei taida löytyä.
Messerschmitt 109A 3.11.2016 09:16 Malli
Valitettavasti ei aikataulut anna Kuopiolle periksi.

Kiitoksia kommenteista.
Messerschmitt 109A 2.11.2016 16:57 Malli
Moi.

Tutustuin myös tuohon lähteeseen. Sen mukaan tosiaan B- tyyppiä. Mutta toisaalta taas toiset lähteet antavat samoille koneille A tyypin. Espanjaan lähetettiin 20-22 vähän lähteestä riippuen A tyypin konetta. Tosin jotkut lähteet sanovat 15 konetta.
A mallin koneista löytyy kyllä mainintoja, mutta ei hirveasti. Koneita olisi rakennettu joulukuusta 1936 helmikuuhun 1937. B-1 oli ensimmäinen tuotantoversio ja osa A malleista modifioitiin B malleiksi. Isoja eroja A ja B-1 mallilla ei eri lähteiden mukaan ollut.

Eri lähteet antavat esim. koneen 6-15 malliksi A. Kone jäi tasavaltalaisten haltuun ja lähetettiin Moskovaan. Ei tosin tainnut ikinä sinne päästä. Tuossa mainitsemassasi lähteessä mallinumeroksi annetaan B.

Joka tapauksessa, en usko, että välttämättä aukotonta tietoa löytyy internetin syövereistä, joten itse tyydyn nykyiseen. Liika tieto lisää tuskaa.

Jussi.

Ps. En toki kiistä mitään vasta-argumenttia, koska aukotonta lähdemateriaalia ei ole löytynyt.
Messerschmitt 109 perhe… 10.10.2016 11:10 Rakennusblogi
Juu näin on ja valittavaa piisaa paljon. Voi valita mallin fiiliksen mukaan ja rakentaa sen. Myöskin mallivalmistajia on paljon, joten erilaisia vaihtoehtoja piisaa. Itseäni jostain syystä kihelmöi 109 F-1B. Suoraa mallia ei ole, mutta F-2:sta saa väsättyä. Ehkä Italeri tai FineMolds.

Välillä toki voi väsäillä muutakin.
Messerschmitt 109 E-7 27.9.2016 09:50 Malli
Kiitos kommenteista.

Antennilankaa yritin kuumentaa palaneella tulitikulla. Ei ihan tarpeeksi kiristynyt.

Paneeliuriin ym. mallinvalmistajan virheisiin en jaksanut liikaa puuttua. Pari mallia rakensin aikanaan, joissa nypläsin ja nyhväsin. Siihen sitten loppui viideksi vuodeksi into.

Seuraavaksi A-modelin 109 A. Voi olla, että se vaatii jo enemmän huomiota.

Jussi
Messerschmitt 109 perhe… 15.9.2016 21:01 Rakennusblogi
Kiitos kommentista.

Tuossa toisessa mersussa kaytin niitä ja väkersin sisuksia viikkokaupalla. Meinasi jo vähän tuntua tympeältä. Sitten siihen päälle vielä japsipommari etsi ja itsetehdyllä sisuksella. Siihen sitten into loppuikin ja muutaman vuoden tauko harrastukseen. Joten vältän samaa virhettä.

Valikoima on valtava ja kaikkia ei saa koskaan varmaan tehtyä ja joskus tekee mieli tehdä jotain muutakin, mutta yritetään nautiskella rakentelusta muutaman vuoden jälkeen.

Mielenkiintoinen aihe teillä tuolla, mutta on Kuopio vaan valtavan kaukana Tuusulasta. Toivotan onnea tapahtumalle, upeaa, että viitsitte järjestää.

Jussi
Kawasaki Ki48-II type 99 Light… 9.9.2011 17:27 Malli
しまった. Varmaan jotain tohon suuntaan. Kiitos kommenteista. Näyttävät kiiltävän nuo laskutelineidenvarret. En löytänyt yhtäainoata värikuvaa laskutelineistä, joten päätin tehdä ne alumiinin värisiksi.
Lagg-3 Serie 11 15.12.2010 13:49 Malli
Kiitos palautteesta. Siirtokuvat jäivät tosiaan hieman hopeoimaan. Laitoin 3 kertaa pehmennintä niihin, mutta kuvat olivat todella paksut. No positiivista oli, että ne oli helppo laittaa paikoilleen. Ei tarvinnut pelätä hajoamista.
Lagg-3 Serie 11 14.12.2010 19:17 Malli
Eetu Tahvonen kirjoitti:
Mukavasti onnistunut LaGG! Kivasti onnistunut tuo hieman rähjäinen ilme.

Jep, yhden olen väsännyt Suomi-koneeksi (LG-3), ja tuo Rodenin (ex-Toko) sarja tosiaan vaatii jonkin verran sovittelua, veistelyä ja kittailua. Onneksi kittaukset ja hionnat pystyi tekemään aikalailla löysin rantein ilman pelkoa detaljien katoamisesta, kun niitä ei pääosin puurakenteisessa koneessa juuri ollut.
Kehuisin hyväksi sarjaksi. Ei Tamigawa shake 'n' bakea kategoriassa kuitenkaan.
Rakennusvaihtoehtojakin löytyy, sarjasta kun saa tehtyä melkein jokaisen alatyypin. mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/toko/toko.html
Näyttää nopeasti olevan samat palaset tuossa 35 sarjassa kuin tässä 1,5, ja 11 sarjalaisessa. Varmaan se 66 sarjakin muokataan samasta perus sarjasta vain ohjeita muuttamalla.
TBF-1 Avenger 1.3.2010 06:57 Malli
Antennilanka on jokaisen mallini kompastuskivi. Nyt löysin 0,4mm siima, mutta olikin lankaa, joten ei kiristynytkään lämmittämällä. Varmaan teen useisiin maalleihin uudet antennilangat jahka löydän sopivan tuotteen.