Pienoismallit.net

Manu. E

Vr:n juna diorama   16.1.2017 09:56
Raiteita löytyy monelta valmistajalta. Kuvien mukaiseen kalustoon ei kuitenkaan sovi Märklin-raiteet. Erilaisen virransyöttötavan takia.
Nyt on valmistumassa kolmas Gb. Vuosien mittaan on "ruokahalu kasvanut", niinpä laitan lisää detaljeja. Kuten jarruihin poikittaistangot, niihin lenkit, erilaiset hantaakit, loppuopastekoukut, jne. Tuntuisi siltä, että ekaan vaunuunkin pitäisi laittaa lisää osia, kun alkaa näyttää hiukan "alastomalta" tähän verrattuna. Ekassa vaunussa on toimivana alkup. lähimekanismi. Toisessa ja nyt valmistumassa Rocon systeemit. Tähän viimeiseen piti laittaa näihin löysemmät jouset, kun työntäessä vaunu kampesi raiteelta. Myös Ms-laakerikupit. Eikä paljon painoja viitsinyt laittaa, vain 12mm mutteri pellin päälle. Tähän peltipohjaan sai hyvin M2-kierteet lähikytkinmekanismeja varten. Piti myös puskinpalkkien sisäpuolilta ottaa vähän pois, jotta vaunu kulkisi ratani kaarteissa, vaihteissa hyvin. Että lähikytkinsysteemi/tuppilo olisi vähän ulompana. Nämä siirtokuvat näkyvät myös "peilaamalla" valoa vasten.
Petrin tiedot ok. Wikipedian kuvassa keltainen risti saattaakin olla jossainvaiheessa päällystetty heijastavalla kalvolla. Siksi keltainen. Laitteen soittokello on AGA:n valmistama. Nämäkin soittokellot ovat tuttuja, huoltojen ja kunnossapidon kautta. Vanhojen puomien värit eivät olleet tasaväliset, kuten nykyään. Opastinkeltainen oli pidempi. Puomivarren punaiset, lasikupuiset lamput (Hella)olivat mustassa osassa. Nämä vahvistaa valokuvani 60-luvulta. Nykyään puna-keltaisissa puomeissa on lamppu myös radan puolella, se on keltainen ja lähellä puomin päätä.
Poranteriä   15.3.2015 19:20
Palataans asiaan. Pienet terät riittävän ulkona istukasta, siten sallii pienet istukkaheitotkin. Messingin poraaminen saattaa sormiporalla olla joutuisampaa, kuin koneella. Joka tapauksessa hyvin alhaiset varvit. On nähty, sama terä sormiporaan, niin alkoi lastua tulla. Vesi (sylkikin!) messingin leikkuunesteenä. Tenu sopii alumiinin leikkuunesteeksi. Muutaman terän katkeaminen on hyvää harjoitusta!
Humbrol-maalit   23.9.2014 08:33
Käytän nyt sekoitustikkuina 5-6mm nippusiteiden pätkiä. Toimii.
Itse: Liki paikkaa, kuten jo kerrottukin, sondilla* (hammaslääkäriltä saadulla) vedetään, tai työnnetään kuva paikalleen, tai paperi vedetään alta pois, siirtokuvapehmennintäkin käyttäen. Pitää myös valvoa, että kuva pysyy paikallaan, alkaa helposti vaellella sinne,tänne. * Pysyy hyvin hyppysissä pyälletyn varren avulla. Siirtokuvapehmennin ei aina toimi, liikaa käytettynä, kuva, kohde voi menettää muotonsakin.
Pallon sorvaaminen?   24.3.2014 07:14
????. Teen itse teriä 10mmx10mm kiilaterästankoon. Kovajuottamalla konesahanterästä leikattuja paloja. Nämä eivät siinä pehmene?. Käytän enimmäkseen kapeita teriä, siksi näin. Terien muotoilut mirkelissä ja hienoilla timanttiviiloilla, joilla myös terotukset. Sorvina Einhell MTB 3000, huollettuna, säädettynä. Toimii.
Decalit pois - miten?   23.3.2014 08:04
Juuri poistin suojalakatun kuvan (veturin Hr11 litteramerkintä, 2vk vanha.) uudella suojalakalla. Käytin lakkabensalla ohennettuun satiinilakkaan kostutettua pumpulipuikkoa. Siististi lähti, ilman pintamaalivaurioita. Kaikki lakat olivat Humbrolia. Ja tuon kuivumisen jälkeen uusi siirtokuva, sen kuivumisen jälkeen taas suojalakka. Kaikki ehkä johtui siitä, että ensimmäinen suojalakkaus sai kuvan sen verran irti, että kuva oli liikkunut?
Alumiinin liittäminen   21.3.2014 21:54
Alumiini onkin siitä mukavaa, että se tosiaan pitää siivota hyvin ja pian sen jälkeen liimata, juottaa, tjms. Koska siivottu pinta rupeaa hapettua pian. Jo 60-luvulla jatkoin Al-manttelisten viesti- ja turvalaitemaakaapeleiden mantteleita jatkoksissa, juottamalla. Asianomaisilla juotteilla ja nestekaasupolttimella. Sähläämiseen ei siinä ollut aikaa.
A: Märklin ohjausyksikkö   18.2.2014 09:01
Tuo Märklin-ajomuuntaja on nyt "täällä". Kiitos.