Pienoismallit.net

Untamo Sallinen

Seesteiset päivät 17.12.2008 21:45 Malli
Kiitokseni kaikille kommentoijille. Tekemääni harjoitustyötä saa toki lähestyä ihan miltä kantilta tahansa: dioraamana, figuuriryhmänä, puuna… Pääasia kuitenkin on, että ihmiset rakentavat ja kommentoivat toistensa töitä. Kukin katsoo omalta kannaltaan: yhtä häiritsee lipputangon nuppi, toista figuurit ja kolmatta jokin muu. Joitain ihmisiä miellyttää tunnelma, asfaltti, syksyinen puu…, hyvä että keskustelua syntyy.
Puu oli työn varsinainen aihe. Sille oli määrätty tietyt raamit:mittakaava, helposti saatavat materiaalit, puun oksat eivät saisi ylittää alustan reunoja, sommittelu ja muut detaljit sai valita mielensä mukaan.Puun rakentamiseen meni ylivoimaisesti eniten aikaa, siis ainakin tässä mielessä puu näyttelee pääroolia. Itse olen kyllä tyytyväinen dioraaman tunnelmaan: kahden vanhan ihmisen seesteinen syyspäivä tavallisessa ja niin arkisessa ympäristössä. Yksityiskohtia voisi aina viilata loputtomiin, mutta on niin paljon kaikkea muutakin toimitettavaa. Minun osaltani tämä työ on valmis (se muuten valmistui myöhässä aikataulustaan) ja olen jo siirtynyt uuteen harjoitustyöhön. Noin yleensä minä katson aina kokonaisuutta ja sen herättämää tunnelmaa,varsinkin dioraamoissa, eikä minua silloin häiritse onko lipputangon nuppi sellainen vai tällainen. Jos mallin henki ja tunnelma ovat sopusoinnussa, niin silloin malli on hyvä.Omasta mielestäni olen työssäni saavuttanut sen mitä lähdin hakemaan.
Vielä dioraamojen koosta. Näkemäni sota-aiheiset dioraamat ovat usein aivan liian ahtaita, sillä mielestäni alusta on kuin taulunkehys: se rajaa esitettävän asian ja sitoo mallin (talon tai rakennuksen, panssarivaunun…) kokonaisuuteen, tämän vuoksi mallin reunoja ei kannattaisi ylittää. Minua häiritsee alustan reunoilla roikkuvat panssarit, joiden putket sojottavat kymmenen senttiä laidan ulkopuolella. Tuntuu kuin maisemapohja kohta räjähtäisi ahtauttaan, dioraama ei ole tasapainoinen. Mutta tämä on tietenkin vain yksi näkökulma.
Seesteiset päivät 15.12.2008 21:11 Malli
Pasi Kiiski kirjoitti:
Heikoin lenkki on nuo figuurit.Vaikka persoonallisuutta ja ilmeikkyyttä löytyykin niin jotenkin "tehdastekoisilta" ne kyllä näyttää.Pienellä ehostamisella niistä saisi loistavat.
Kiitoksia kommenteista. On totta, että figuureita olisi voinut hieman ehostaa, mutta mallini valmistui hiukan aikataulusta myöhässä ja seuraava harjoitustyö vaatii jo huomiotani. Mutta ehkäpä palaan vielä asiaan.
Seesteiset päivät 15.12.2008 20:38 Malli
Janne Ikonen kirjoitti:
Kas, kas! Puhaltaako IKATAssa uudet tuulet ja kanaverkkoa ei enää ole pakko käyttää maaston pohjan rakentamisessa.
Niin, välillä täytyy hieman kyseenalaistaa ja kapinoidakin - rakentavassa hengessä tietenkin.
Seesteiset päivät 15.12.2008 19:04 Malli
Jouni Koski kirjoitti:
Figuureissa voisi olla ehkä hivenen voimakkaammat varjostukset?
Figuurit ovat Preiserin valmiiksimaalattuja tuotteita, joille en ole tehnyt mitään käsittelyä.
Resiinivalu 9.12.2008 07:07 Artikkeli
Tällaista on harrastajille hyödyllinen ja asiallinen tiedonvälitys. Näin pitää mielestäni artikkelit tehdä: kuvilla,tekstillä ja materiaaliluetteloilla varustettuna. Hienoa!
Ja kaiken lisäksi telisivu on huolella ja siististi tehty.
Kirjelaatikko 27.11.2008 21:25 Malli
Lainaus:
Antti Lappalainen kirjoitti:
Komea loota :) Tekstit puuttuu syvennyksestä, mutta eipä niitä välttämättä tarvitse. Jos en aivan väärin arvaa, tälle tulee puu kaveriksi?
Terve Lappis. Tekstit pitäisi kyllä laittaa, jotta mummot tietäisivät milloin laatikko tyhjennetään- ei tarvitsisi koko päivää verhon takana kytätä. Olet oikeassa, että puu tulee kaveriksi, tässä tapauksessa vaahtera.
Kirjelaatikko 27.11.2008 21:20 Malli
Lainaus:
J Pokki kirjoitti:
Oliko tällä projektilla vielä yhteys johonkin suurempaan kokonaisuuteen tai muu vastaava tarkoitus, vai ihanko vain tekemisen ilosta tehty? Tuota mittakaavaa vain katselin, poikkeaa kohdallasi totutusta…
Joo, tämä mittakaava ei ole minulle mitenkään tyypillinen, kirjelaatikko on osa harjoitustyöstä 1:35 mittakaavassa. Kyseessä on sellainen pieni dioraama. Täytyy todeta, että on hyödyllistä rakentaa eri mittakaavoihin, sillä jokainen skaala vaatii omat erityishuomionsa. Tietenkin tässä on mukana myös tekemisen iloa, kuten aina…
Kirjelaatikko 27.11.2008 21:11 Malli
Lainaus:
Jarmo kirjoitti:
Kun ei oikea kylki näy, niin on pakko tulla viisastelemaan… Onko tossa "ovi"-osassa, oikeanpuoleisen kulman takana, korkeussuunnassa jotakuinkin puolivälissä laatikkoa pieni pyöreä reikä avainta varten?
Avaimelle toki löytyy se pieni pyöreä reikä sieltä oikealta.
Gb-tavaravaunu 9.9.2008 21:27 Malli
Hienosti rakennettu ja säistetty vaunu. Ja todellakin aihevalinta mitä mainioin, sillä olihan Gb-vaunu aikanaan yksi yleisimmistä tavaravaunutyypeistä. Ja mitä pidempi vaunuletka, sen paremmalta se näyttää. Näillä sivustoilla ei liiemmin suomalaiskalustoa näekkään. Mainiota, mainiota!
Leipomo & puoti… 8.9.2008 20:46 Rakennusblogi
Mielestäni tällaiset "ei-militantit" aiheet ovat erittäin tervetulleita näille sivustoille, ja vielä jos mallit ovat hyvin ja huolella toteutetut, niin kuin nämä nukkekotimallit. Kiitos niistä!