Pienoismallit.net

perttiL

FOKKER C.X 8.4.2016 09:56 Malli
Moikka Kari,

Hienon FK:n olet rakentanut. Ja mukavaa kun olet tehnyt sen kokardi-kaudelta…niitä ei ole koskaan liikaa.

Mutta kappas; onkohan hakaristin seuraajaksi tulleen kokardin mitoista ja käytöstä useampikin määräys. Se, jota käytin lähteenäni yhtä esitelmääni tehdessä kertoo (lyhennettynä): "Uudeksi tunnukseksi otetaan sotilaskokardin mukainen tunnus. Se maalataan koneissa kohtiin, joissa edellinenkin (=hakaristitunnus) on sijainnut. Milloin tunnus tulee vaalealle pohjalle, erotetaan se mustalla kehysviivalla. Kokardi-tunnuksen koko on 2/3-osaa sen tunnuksen koosta, jonka paikalle se tulee."

Kokardin mitat ja väri: värit ovat entiset: valkoinen ja ultramarin. Kokardin muoto: pyöreä, sisemmän valkoisen kehän mitta on r, sinisen renkaan ulkokehä on 2 x r ja uloimman valkoisen renkaan ulkokehä on 3 x r.

Aikaisemminhan hakaristin kohdalla oli annettu määräys, että sen suurin koko oli yksi metri. Pienempiä toki myös oli; mm rungoissa ja niissä kapeissa siivissä, joissa yhä edelleen voimassa ollut 4/5-osaa (siiven leveydestä siltä kohdin johon tunnus sijoittui) sääntö rajoitti tunnuksen kokoa. Jolloin metrinen tunnus ei olisi mahtunut kovin kapeaan siipeen.

Tästä seurasi, että annetun 2/3-mitan mukaan kun uusi kokardi tuli kohtaan, jossa aikaisemmin oli ollut 1 m hakaristi-tunnus, se koko oli n 66 cm. Mutta esim Mersussa, jonka rungossa oli 72 cm hakaristi, oli uusi kokardi sen paikalla 48 cm. Kokardin 66 cm mitta pätee moniin tunnuksiin. Mutta ei kaikkiin…pienempiäkin oli.

Myöhemmin kun suuremmat koneet, mm DO ja NH tulivat käyttöön, otettiin myös suuremmat kokardit käyttöön. Ja sitten myöhemmin tunnusten kokonaisvaltaisen uudistuksen myötä kokardien koot uudistettiin kauttaaltaan. Mutta se ei kuulu tämän Fokker-mallin yhteyteen.

mallailuterveisin perttiL
Fokker D.XXI 4.4.2016 15:40 Malli
Tere,

Samoin voin jatkaa edellisten kommentoijien kehuja. Hyvin onnistunut malli Wasp-Fokkerista, josta ei kovin usein malleja tällä(-kään) sivustolla näe.

Maalaus kaikkineen, mutta varsinkin talvinaamari, ovat hyvin onnistuneita. Hieno … aineksia jopa viikon malliksi.

mallailuterveisin perttiL
Vesikko 30.3.2016 22:36 Malli
Todellakin hieno malli hyvinkin kiintoisasta kohteesta.

Aikaisemmin mainittujen lähdeteosten joukkoon voisi lisätä erinomaisen kirjan: sisarusten Björn ja Annette Forsen'in kirjoittama kirja "Saksan ja Suomen salainen sukellusveneyhteistyö". ISBN 951-0-24029-X, WSOY 1999. Vallan mainio teos juurikin Suomen sukellusveneiden rakentamisesta ja niiden taustoista.

mallailuterveisin perttiL
Boeing P-26 Peashooter 24.3.2016 11:10 Malli
Moi Hannu,

Kiintoisa malli varsinkin kun tosiaan taitaa olla ensimmäinen Guatemalan kone sivustolla. Pari kohtaa muuten nätissä mallissa "pomppaa silmille": takiloinnissa ja varsinkin antennissa käytetty siima/tjms on varsin järeää. Ja ilmeisen jäykkää..? Kohdat, joissa lanka kiinnittyy mm siipeen ei näytä hyvältä.

Sivuvakaajan kärkeen on jäänyt pätkä valurankaa. Sen olisi voinut ottaa pois ja laittaa tilalle ohuen, mittakaavan mukaisen antennimaston. Mutta muuten ihan kelpo malli.

mallailuterveisin perttiL
Paavo Virolainen 27.2.2016 22:04 Käyttäjäprofiili
Kappas, meinasi vallan livahtaa ohitse, mutta samoin täältä Tikkakoskelta … melkein myöhästyneet Onnittelut päivän sankarille sinne Ruokolahteen … t. pertti
Fiat G.50 26.2.2016 08:41 Malli
Kiitos vaan markku,

Eipä tässä tosiaan ole kummoisesta asiasta kyse. En tiedä, mutta oletan, että hupaisa tarina Fiatin luulemista Macchin Saettaksi on saanut alkunsa vanhasta 70-luvun alun Suomen Siivet -lehden jutusta. Jutussa ilmailuhistorian moniosaaja Mauno Salo kertoili Fiatista. Ja tässä jutussa hän arveli kuvan kera, että olisiko SA-tunnus johtunut siitä, että "konetta luultiin Saetta'ksi". No ei luultu …

mallailuterveisin perttiL
Fiat G.50 25.2.2016 12:27 Malli
Moikka asiasta kiinnostuneet …

Petri J. juurikin totesi sen, minkä toin esille. Kaksi ensimmäistä Fiat'ia, SA-1 ja -2, eivät saaneet (virheellistä) SA-tunnusta sen johdosta, ettei muka olisi tiedetty mistä konetyypistä oli kysymys, eikä varsinkaan siksi, että koneita olisi "luultu" MC 200 Saetta - koneiksi.

SA-1:sestä on useampikin valokuva, SA-2:sesta tiettävästi ei. Ja ainakin yhdellä 1/72-decali-arkilla on tunnukset SA-1:selle. Eli siitä ei ole kyse, että oliko ko tunnukset hetken käytössä, vaan siitä, että "mistä syystä".

Fiatit eivät tulleet "yllätyksenä ja pyytämättä" vaan rahalla ostamalla. Kyllä ostaja täysin tiesi, mitä koneita oli ostanut. Yhtä vähän oli kiireestä kysymys.

Ja Petri kertoikin syyn tunnukseen. Jostakin syystä ruotsalaisille sattui erehdys siinä, kun he ilmoittivat koneet ja niiden tunnukset Ruotsin Ilmavalvonnalle ym viranomaisille ko. koneiden siirtolentoa varten Ruotsista Suomeen.

Eli kirjoitusvirheestä tjms syystä johtuen noihin ilmoituksiin koneiden tunnukset tulivat väärään muotoon: SA. Oli paljon helpompaa ja nopeampaa laittaa koneisiin "väärä" tunnus SA-1,2 ja lentää ne niillä tunnuksilla Suomeen. Kuin alkaa tekemään uutta, korjattua ilmoitusta joka ainoaan paikkaan Ilmavalvonnassa. Tämän kummemmasta ei tässä tapauksessa ollut kyse…

Mutta joka tapauksessa hieno malli on kyseessä…

mallailuterveisin perttiL

p.s. Ilmasillan Tapio Huttusen artikkelissa tarina tämän SA-tunnuksen osalta on vetäisty hatusta …

sama
Fiat G.50 24.2.2016 22:21 Malli
moi markku,

Hyvinkin hienon ja näyttävän FA:n mallin olet rakentanut … onnittelut. Mutta mistäpä lie keksit, että kaksi ensimmäistä konetta FA-1 ja -2 olisi nimetty väärin SA-1 ja -2, kun luultiin niitä Saetta-koneiksi…? Ei nimetty … eikä luultu …

mallailuterveisin perttiL
Vickers Wellesley 15.1.2016 19:18 Malli
Moi kaikki Wellesleystä kiinnostuneet…

Olen näemmä ollut kovinkin väärässä tämän koneen suhteen. Pahoittelut kaikille mielensä pahoittaneille. Uudempi tieto ja tutkimus on (aina) parempaa kuin vanhat jorinat, joita lähteinäni käytin. Aikanaan imuroin Imperial War Museumin kirjastosta koneen Technical Manualin ja Pilot's notes - ohjevihkon, eikä niistä kumpikaan mainitse konetta sen normikäytössä kolmipaikkaiseksi. Samoin Vickers-tehtaan historiikki "Vickers Aircraft since 1908" (julkaisija Putnam) ei moisesta kerro. Siksipä hairahduin luulemaan konetta (vain) kaksipaikkaiseksi. Pahoittelut väärän tiedon levittämisestä.

Mutta lähteeni ovatkin kovin vanhoja, jonka uudempi tutkimus ja tieto ovat "syrjäyttäneet". Hyvä niin.

Aikoinaan olen myös rakentanut tämän mallin. Se on kohtuu-mukava oman aikansa rakennussarja. Sen suurimpina puutteina pidin kovinkin paksuja "lasiosia" ja kovin matalaa pyöräkuilua. Muuten siitä saa kelpo mallin, kuten tässä hyvin näkyy.

mallailuterveisin pertti L
Vickers Wellesley 14.1.2016 20:03 Malli
Moikka T.T,

Jep, eipä isoja ongelmia. Wikipedia on monessa hyvä, mutta joskus näemmä ei. Kovinpa on pelkistetty artikkeli koneesta ja varsinkin sen kehityksestä. Mitä lie kirjoittaja tarkoittaa "geodeettisilla linjoilla" ..? Linjoista en tiedä, mutta koneen rakenne oli "geodeettinen". Kevyt, mutta erityisen luja rakenne oli niin Wellesleyn kuin sen seuraajien rakenteen idea. Ja jonka Wallis oli kehittänyt ja toteuttanut ensin ilmalaivoissa, mm R.100:ssa.

Erikoista Wellesleyn synnyssä oli mm myös se, että alun perin konetta aletiin tehdä kaksitasoisena, projektit M.1/30 ja G.4/31 ! Sitten todettiin ja päätettiin, että koneen vastusta (kaksitasoisuudesta johtuvaa) piti saada pienemmäksi ja siivistö vaihdettiin normisiiviksi pitkällä kärkivälillä ja harvinaisella, tehokkalla sivusuhteella. Siitä syntyi Wellesleyn ominainen ulkonäkö. Ei kovin tavallinen kehityskulku…josta olisi Wikipediassa ollut kiva mainita…

Juu, Wikipediassa on väärin niin moottoriteho kuin lakikorkeus. (voi olla muutakin, en niin tarkkaan artikkelia lukenut…) Kone tosiaan kiipesi liki 11 km:n korkeuteen. Ja se oli kaksipaikkainen. Maininta "2-3-paikkainen" on "muunneltua totuutta". Viisi konetta varusteltiin pitkän matkan ennätyslentoihin. Non-stop-lennon silloinen maailmanennätys haluttiin kaapata venäläisiltä, joilla se silloin oli. Ensin vetäistiin harjoitusmielessä lenkki: Cranwell'ista Englannista Persian lahdelle ja siellä ilmassa käännös ja laskuun Egyptiin Ismailiaan. Englantiin paluun jälkeen oli ennätyslennon aika ja lähtö tapahtui Egyptistä Ismailiasta ja maalina Darvin, Australia. Ja näillä lennoilla nuo osallistuneet koneet oli varustettu kolmannella miehistön paikalla. Se sijoitettiin ohjaamon ja taka-ampujan väliseen tilaan ja kyse oli nukkuma- / lepopaikasta toiselle lentäjälle. Kestihän lento Australiaan n 48 tuntia yhtä soittoa ilmassa. Mutta muuten normikäytössään Wellesley oli kaksipaikkainen.

Mutta vielä kerran, hyvä malli kiintoisasta koneesta ja kiinnostavaa keskustelua joka tapauksessa.

mallailuterveisin perttiL

edit: huonoa kieliasua korjattu…