Pienoismallit.net

Kalle Rantanen

Moderaattori

FE.2b 11.4.2021 00:00 Malli
Todella hieno malli kuten nuo pari muutakin. Valitettavasti tässä tausta on kovin lähellä mallin väriä, minkä takia malli ei ainakaan nopealla vilkaisulla välttämättä tuo esiin parhaita puoliaan. Etenkin kolmannessa kuvassa runko ja alasiipi hukkuvat taustaan melko tehokkaasti.
Mitsubishi A6M2 Zero 1.4.2021 18:06 Malli
Kansallisuustunnukset ovat tosiaan lipsahtaneet (ainakin Scalematesista löytyvän Tamiyan ohjeen mukaan) väärästä piirroksesta eli ohjeissa on erikseen "Early type painting", jossa reunuksia ei ole ja jota ohjetta tässä olisi kuulunut noudattaa. Muuten en osaa ottaa kantaa siihen kuka koneella on lentänyt tai miltä sen kuuluisi näyttää. Netistä löytyy piirroksia koneesta sekä yhdeksellä merkillä (mitä ikinä ovatkaan), kymmenellä sekä kokonaan ilman ja ilmoitettu ajankohta vaihtelee helmikuusta heinäkuun kautta loppuvuoteen. Vaikuttaa siis varsin tyypilliseltä tapaukselta, jossa erinäisistä syistä syntyy useita rinnakkaisia totuuksia.

Sakain Samurai-kirjasta sen verran, että se teki minuunkin aikoinaan vaikutuksen. Valitettavasti nykytietojen perusteella vaikuttaa siltä, että tässä ulkomaiden markkinoille suunnatussa kirjassa Martin Caidin on pistellyt omiaan ja esimerkiksi väitetyt yli 60 pudotusta olisivat hänen keksintöään. Ilmeisesti 28 pudotusta on saatu virallisista tilastoista vahvistettua.

Mallihan näyttää sinänsä varsin asialliselta ja hyvin kasatulta. Sellainen pieni fiba on havaittavissa, että laskutelineen yläpäässä oleva pieni levy on väärin asennettu, minkä takia sen ja siiven väliin jää oudolta näyttävä rako. Tuon kuuluisi siis olla kiinni siiven alapinnassa ja laskutelineiden ollessa alhaalla mennä limittäin laskutelineessä kiinni olevan luukun osan kanssa niin, että levyn alareuna tulee ulospäin koneen keskikohtaan nähden.

Säistys on tietenkin aina makuasia, mutta omaan makuuni koko mallin litkuttaminen mustalla ei ihan sovi. Tietynlaista elävyyttä se tietenkin tuo verrattuna säistämättömään malliin, mutta tekee kokonaisuudesta myös vähän sotkuisen oloisen. Ja tässä litkua on päässyt kasaantumaan ilmavoittomerkinnän yläreunaan. Tosiaan makuasia ja jokainen tekee sellaisen mikä omasta mielestä kivalta näyttää, mutta jos pisteytyksestä välittää, niin väittäisin, että hiukan hillitympi toteutus voisi parantaa keskiarvoa.
N/AW A-10A Thunderbolt II 11.3.2021 14:50 Malli
Rudelin osuus A-10:n syntyhistoriassa on tavanomaiseen tapaan lähtenyt vähän laukalle. Eli ei hän ollut konetta suunnittelemassa, mutta suunnittelijat kyllä ammensivat hänen kokemuksistaan. Käytännössä se tarkoitti ilmeisesti hänen muistelmiensa lisäksi sitä, että hänet kutsuttiin seminaariin kertomaan kokemuksistaan. Sattumoisin Siivet-lehti julkaisi juuri taannoisen artikkelinsa luettavaksi:
siivet.fi/sotilasilmailu/a-10-warthogin-kielletty-natsitausta/

Mitä malliin tulee, niin oikein siistihän se on. Yksilö on myös mielenkiintoinen, en tiennyt (tai muistanut), että tällainen on ollut olemassa. Ainoa mikä pisti silmään oli, että puhaltimen siipiä olisi voinut elävöittää esim. syvyysvaikutelmaa lisäämällä. Voi olla ihan vaan kuvakulmakysymyskin, lähinnä tämä huomio nousi neljännestä kuvasta, jossa siipien väliset raot eivät näy. Ja toki oikeassa koneessa alue jää varjoon, mikä vaikuttaa selvästi ilmeeseen, mutta keinotekoiset varjostukset ovat tietenkin makuasia, enkä ole itsekään niitä juuri harrastanut.
Lainaus:
Korjasin noiden kuvien valotusta hieman ( en tiedä onko se edes luvallista, mutta korjasinpahan kuitenkin )
Valotuksen korjaaminen ja muu normaali, kuvan teknisen laatuun liittyvä kuvankäsittely on toki sallittua. Kiellettyä on vain itse mallin virheiden korjaaminen kuvasta.
Fokker D.XXI 3.3.2021 17:36 Malli
Kalle Korkala kirjoitti:
Toki Markku palautetta haluan vastaan, Fokkerini ei ollut onnistunut ja sillä siisti. But may be next time?
Ihmettelen vähän tätä tulkintaa. Voit tietenkin itse päättää onnistumisesta suhteessa tavoitteisiisi, mutta mikään kommenteissa ei ainakaan anna ymmärtää etteikö se olisi onnistunut. Pisteiden keskiarvokin on ihan kunnioitettava. Se, että mallista on löydettävissä puutteita ei tee siitä millään muotoa epäonnistunutta.
Fokker D.XXI 3.3.2021 17:28 Malli
Moderaattoreilla ei ole gallerian puolella mitään erityisvaltuuksia. Toisaalta en näe tässä keskustelussa myöskään mitään mistä moderaattoreiden pitäisi erityisesti kiinnostua.

Vähän vaati salapoliisityötä päätellä mistä kommentista nyt puhutaan, etenkin kun Kallen alkuperäinen viesti viittasi toiseen henkilöön, mutta mielestäni kaima on tulkinnut kommentin hiukan negatiivisemmin kuin millaiseksi se on oikeasti kirjoitettu. Kieliasultaan kommentti ei ehkä ole selkein mahdollinen ja sikäli altis väärintulkinnoille, mutta en näe siinä kuin yhden kriittisen huomion, jota ei oltu aiemmin esitetty. Toisaalta siinä annettiin myös kehuja.

Lähinnä vaikuttaa siltä, että kitkaa aiheuttaa taas ihmisten erilaiset tavat ilmaista itseään ja toisaalta myös eroavat käsitykset siitä minkälaista palautetta halutaan ja mikä malleissa on olennaista. Toivoisin tässä ymmärrystä molempiin suuntiin, eli niitä tylyiltä tuntuvia kommentteja ei todennäköisesti ole kirjoitettu ilkeilytarkoituksessa. Ja jos palaute tuntuu menevän omasta näkökulmasta pilkun lempimiseksi, niin se on parasta jättää vain omaan arvoonsa. Suomiaiheiden rakentaminen on tunnetusti mallailun hard mode, eli kaikki puutteet tulee todennäköisesti listattua, yksityiskohtia myöten. Mutta ei se johdu ilkeydestä vaan ihmisten kiinnostuksesta aiheeseen.

Toisaalta kommenttien kirjoittajatkin voisivat muistaa hyvän palautteen periaatteet, eli ei käydä vain listaamassa mikä kaikki on pielessä vaan kerrotaan myös mikä toimii. Kannattaa myös kiinnittää ilmaisuunsa huomiota tarpeettomien väärinkäsitysten välttämiseksi.

Muistetaan lisäksi, että arvioidaan malleja eikä mallareita. Eli perusteltu palaute on perusteltua riippumatta siitä kykeneekö palautteen antaja itse parempaan.
Fokker D.XXI 1.3.2021 18:36 Malli
Piti kaivaa kuva koneesta ja tarkistaa asia. FR-157:ssä itärintamatunnus tosiaan oli maalattu lasituksen päälle. Nähdäkseni muuten täysin ok, mutta hiukan liian leveä kuten edellä todettiin. Takareunan pitäisi olla osapuilleen takimmaisen raamin ja kuomun takareunan puolivälissä.

Joitain huomioita edellä on esitetty, joten en rupea niistä uudestaan mainitsemaan. Itse pidän kyllä mallin yleisilmeestä. Säistyskään ei tunnu mitenkään liioitellulta vaikka olen itse yleensä sotkemisen suhteen konservatiivinen.
A-37A Dragonfly 26.1.2021 18:25 Malli
Nättihän tämä on kuin mikä ja edustaa tyyliltään aika lailla täydellisesti sitä mitä itsekin tavoittelen. A-37 on koneenakin oikein kiinnostava, minullakin on pikkuskaalan A-37B odottamassa. Josko se joskus pääsisi työpöydälle.
MiG-21FBis 14.1.2021 23:11 Malli
Markku Rinne kirjoitti:
Hieno idea tallentaa myös tämä vaihe Suomen ilmailun ja MiGien historiasta jota monet eivät ole oikeastaan tiedostanutkaan. Edelleenkin voi toki kysyä, mikä merkitys tällaisilla valekoneilla tosiasiassa oli? Satelliittikuvaamisen hämääminen että MiGejä on sijoitettuna tuonne ja tuonne missä niitä oikeasti ei ollutkaan, niinpä kaiketi? Minun mielestä ei viidellätoista koneella kovin merkittävää "uhkakuvaa" kuitenkaan luotu, varsinkin kun niitä oli pääasiassa yhdestä pariin/kolmeen per sijoituspaikka.
Olettaisin, että nämä oli ajateltu lähinnä sota-ajan tarpeisiin ja silloin sillä on luonnollisesti paljonkin merkitystä jos hyökkäykset saadaan ohjattua valemaaliin.

Tosiaan mielenkiintoinen aihe, joka on itselläkin aina aika-ajoin käynyt mielessä. Valekoneet ovat kuitenkin historiallisesti kiinnostavia, vähemmän tunnettuja eikä näistä mallejakaan ole kamalasti näkynyt. Hatunnosto toimivista saranoista, sellaisia en etenkään tässä skaalassa varmaan uskaltaisi edes yrittää.

Ainoa mikä tässä pistää vähän silmään on käytetyn vihreän räikeähkö sävy ja kiiltävyys. Valokuvat voivat tietenkin aina hämätä ja tässä on tuplahämäys kun en ole nähnyt sen enempää mallia kuin esikuvaakaan muuten kuin valokuvissa, mutta mielestäni valekoneet näyttäisivät olevan aika lailla samassa maalissa kuin oikeat BISsit ja se vihreä on vähän hillitympi.
Snowhawk 5.1.2021 17:28 Malli
Tero Tyni kirjoitti:
Suomalaiset Hawkit eivät tosin ole T.1-koneita, koska se on RAF:n designaatio. Suomalaiset koneet ovat T.51/T.51A/T.66 -vientitunnuksille. No, pieni nipo.
Jatkonipotan sen verran, että T-merkintää on käytetty ainoastaan RAF:n koneiden yhteydessä (T1 eli Hawk T Mk 1). Vientimallit ovat Mk-alkuisia, eli suomalaisten koneiden osalta Mk 51, Mk 51A ja Mk 66.

Itse asiasta eli mallista sen verran, että malli näyttää siististi rakennetulta ja tuo maastokuvio miellyttää silmää. Siitä tulee mieleen joku tosimaailman maalauskaavio, mutten nyt millään saa mieleen mikä. Tuo paperille tulostettu Snowhawk-lappu on vähän irrallinen kokonaisuudesta, olisiko sen saanut toteutettua jotenkin suoraan peilin pintaan tms? Lumipeiliajatus itsessään on oikein hyvä ja toimiva.
MiG-21 F-13 29.11.2020 17:42 Malli
Sen, miltä suihkuputken kuuluisi mallissa näyttää näkee hyvin esimerkiksi tästä kuvasta: www.pienoismallit.net/galleria/malli_1950/kuva_27084/

Muuten kiinnitin huomioita aika lailla samoihin asioihin kuin Penttikin eli etenkin siiven liitos kaipaisi vähän siistimistä, mutta kokonaisuutena malli on jo varsin hyvällä totalla. Metallisävyt ovat aina haastavia ja tässä ollaan jo hyvinkin oikeilla jäljillä vaikka hiukan epätasaisuutta onkin nähtävissä.