Pienoismallit.net

Tuomo Hokkanen

Jos kyse on muutamasta dekaalista, niin aika hintavaksi tulee, jos hankkii useamman tuhannen euron tulostimen. Yksi vaihtoehto dekaalien teettämiseen löytyy espanjalaisen Spotmodelin sivuilta. Heillä on Print Lab niminen palvelu. Tuolla https://www.spotmodel.com/printlab_howto.php lisää tietoa, ja mm. template dekaalien piirtämiseen. Vaaatimuksena on tosin Adobe Illustrator tai CorelDraw -piirto-ohjelmien käyttömahdollisuus.
V3000S Maultier Suomessa   29.5.2020 14:18
Kysymys tietäjille. Sisumodelsista tarttui taannoin mukaan IBG:n V3000S Maultier (1:72). Ymmärttääkseni näitä oli Suomessa rynnäkkötykkien huoltoajoneuvoina. Hienosti rakennettu tällainen löytyykin sivuilta www.pienoismallit.net/galleria/malli_13411/, kyseessä tosin isomman mittakaavan malli. Kysymykseni koskee ajoneuvon väritystä. Olivatko kaikki maalattu tuollaiseen kolmivärikaavioon, vai oliko se tehty suomalaisten toimesta, ja alunperin väri oli jotain muuta? Ankara googlettaminen ei antanut minkäänlaista valaistusta tähän.
Pikkulintu oli oikeassa. Ihan muusta syystä Hyvinkäällä, mutta kun sattui puoti kohdalle, niin kävin kurkkaamassa. Vain pieni osa oli vasta esillä. Hintoja nyt kauheasti en osaa kommentoida, mutta ei ne ihan päättömiltä vaikuttaneet.
Hasegawan Suomi-Mersu edistyy hiljalleen. Päätin tehdä koneesta MT-225:sen. Ohjeen mukaan sen yläpinnan väri on RLM 74, graugrun. Ilmeisesti ylimaalattu jonkun huollon yhteydessä. Mersu-asiantuntija kun en ole, niin tuohon on uskominen. Muutama netistä löytynyt mv-valokuva ei kauheasti asiaa selvennä. Mutta rutinaa aiheuttaa nuo Hasegawan siirtokuvat. Kantofilmi on melkoisen paksu, ja jotenkin kauhean matta. Vaikka yritin maalata mallin melko kiiltäväksi, niin filmi näkyy kuitenkin. Ja nuo ristit otin Galdecalsin arkilta, Hasegawan sininen oli oudon sävyinen. No näillä mennään…

www.kolumbus.fi/tuomo.hokkanen/mallit/mt_225_1.jpg
Josko sitten minäkin liittyisin porukkaan. Kuivalaiselta tuli hommattua Hasegawan 1/48 Suomi-Mersu. Saas nähdä kuinka tässä käy…
Ryhmärakentelu: MiG-15UTI   25.4.2013 13:32
Jotain pientä on saatu aikaiseksi. Kuivalaisen etsisetin osia ripoteltu ohjaamoon, ja lisätty muovilevyn pala taaemman istuimen taakse. Aika tuskaa olisi noita mittaritauluja muuten värkätä, kun tässä HobbyBossin mallissa niitä ei ole edes dekaaleina. Nuo ohjaussauvat täytynee korvata joillain fiksumman näköisillä. Vaikkei ohjaamosta sitten lopulta paljon mitään näykään.

www.kolumbus.fi/tuomo.hokkanen/mallit/Mig15_ohjaamo.jpg

www.kolumbus.fi/tuomo.hokkanen/mallit/Mig15_sovitus.jpg
Ryhmärakentelu: MiG-15UTI   7.4.2013 11:56
Liekö lauantaina aamun ulkoiluhetkellä aurinko pehmentänyt pääkoppaa, sillä puolenpäivän jälkeen löysin itseni Aleksis Kiven kadun K-kaupasta HobbyBossin Mig kainalossa. Ja kun kauppias ystävällisesti vielä kaiveli takahuoneesta etsiarkin (by Kuivalainen), niin kaupathan siitä syntyi. Saas nähdä mitä tästä tulee, edellisen lekomallin rakentamisesta kun on vierähtänyt nelisenkymmentä vuotta. No, jos jää hyllyyn pölyttymään, niin ei taloudellinen tappio ainakaan suurimmasta päästä ole (6 + 5 euroa). Ilmoittaudun siis elämäni ensimmäiseen ryhmärakenteluun.
Mitä työn alla?   3.3.2012 20:09
Automallarin syrjähyppy. M3A3 Stuarttia on tullut väkerrettyä vuodenvaihteesta alkaen. Pikku viimeistelyä vailla, ja sitten pitäisi kerätä rohkeutta sitä paljon puhuttua "säistämistä" varten. Ei, kuraa en aio laittaa… :)

personal.inet.fi/koti/th/modelling/M3A3_1.jpg
personal.inet.fi/koti/th/modelling/M3A3_2.jpg
Mitä ostit Model Exposta 2011?   16.4.2011 21:33
Kannanpa minäkin korteni kekoon tähän keskusteluun. Lauantaina aamulla tuli käytyä paikalla parin alakouluikäisen juniorin kanssa. Vierailun lippukustannukset olivat ihan siedettävät, tuli näet pitkästä aikaa vietyä torstaina muutama malli näytille, ja parilla vaparilla sai kustannuksia alaspäin. Vähän ennakkoon hirvitti aikaisemmat kauhukuvien maalailut pitkistä ilmoittautumisjonoista mallien vastaanotossa. Mutta tiedä sitten kävikö vain hyvä tuuri vai mikä, mutta omalla kohdallani prosessi hoitui kymmenessä minuutissa. En ollut ilmoittautunut etukäteen. Täytyy hattua nostaa niille, jotka edelleen jaksavat antaa työpanoksensa muovimallikilpailun toteuttamiseen.

Sitten muutama huomio. Muovimalleja oli tosissaan melkoisen vähän näytillä. Tuntuu siltä, että täällä on moni mallinrakentajakin kritisoinut mallien vähäistä määrää. Jos ajatusmaailma on se, että en vie omia (mikä sitten kenelläkin syynä), mutta menen katsoamaan muiden, niin lopputuloshan on tyhjä pöytä? On ymmärrettävää, että pidemmän matkan takaa koko viikonlopun mittainen näyttely asettaa rajoituksia osallistumiselle. Pitkämatkalaisillehan tosin löytyy joustoa aikataulussa, mutta sen kolikon toinen puoli on perjantaina maksavan näyttelyvieraan harmistus kun kaikki muovimallit eivät ole paikalla. Tämähän koskee siis muovimalleja, en tiedä miten on muiden mallien laita.

Sitten se turvaväli mallipöydän edessä. Niin kauan kun ModelExpo on yhdessä lapsimessujen kanssa, niin muuta vaihtoehtoa ei kai ole? Juu, minäkin kaipaan Helsingin jäähallissa järjestettyä vanhaa kunnon ModelExpoa (oli sielläkin tosin viimeisinä vuosina aita mallien ja yleisön välissä). Mutta jos järjestävä taho katsoo, että nykyinen formaatti on hänen näkökulmastaan ainoa järkevä, niin sitten on niin. Eikä siinä näytä itkut auttavan :) Isompia malleja voi nyt kohtuullisesti tarkastella, mutta pienemmän mittakaavan figut esim. ainakin kaipaisivat näyttelyvitriiniä, josta niitä voisi tihrustella lähempää, mutta ei ole ilmeisesti järjestäjän intresseissä hintansa takia.

Henkilökohtaisesti katselen mielelläni muitakin käsityön taidonnäytteitä kuin muovimalleja, ja siihen ModelExpo tarjoaa kyllä enemmän kuin muut mallailutapahtumat. Missä sitä oikein muualla pääsee näkemään samalla kertaa laivamalleja, pienoisrautateitä, lennokkeja yms.?

Ja kohtuullisesti noita kauppiaitakin oli paikalla. Mukavaahan niitä mallilaatikoita on hypistellä, ja kokea se ostaa/ei ostaa -tunne. Nettikaupassa jää jotenkin vaillinaiseksi kun se fyysinen kosketus puuttuu. Esim. CombatModelsin valikoimaa on aika harvoin mahdollisuus syynätä konkreettisesti.

Lopuksi täytyy olla tyytyväinen siitä, että näin viisikymppiseksi on vielä niin notkeassa kunnossa, että lastenvaunujen väistely sujuu ilman suurempia tuskia. Kauhiasti vaan ovat lisääntyneet nuo tuplaleveät vankkurit. Liekö syynä hedelmöityshoitojen takia lisääntyneet kaksosten määrät :/