Pienoismallit.net

Jarmo Lindgren

Sturmit Suomen harmaassa 1943… 3.6.2021 07:00 Rakennusblogi
Hienoa työtä OH!

Tämä ja muut blogisi ovat mainioita kannustimia muiden projekteille!
Nyt pitää itsekin ryhditäytyä ja kaivaa keskeneräinen 531-10 takaisin työn alle.

T. Jake
Panther Ausf. D ”238” 21.11.2020 17:14 Malli
Tervehdys Andreas,

Hienoa kun laitoit mallejasi näytille. Kaikki nyt kolme julkaistua ovat hyvin onnistuneita ja tasapainoisia.
Etenkin talvinaamio on haasteellinen, mutta hyvin on onnistunut.
Eipä muuta kuin jatkoa odotellessa ;)

T. Jake
88 Flak Selbstfahrlafette 9.11.2020 15:40 Malli
Kiitos Tomi ja Esko,

Wanhan kaavan mukaan on yleensä menty eli maali, kiiltävä lakka, siirtokuvat, kiiltävä lakka, matta lakka ja lopuksi litkut.

Tosin jos käyttää kuivasiirtokuvia, niin silloin jäävät pois nuo kiiltävien lakkojen vaiheet.
Mattalakkana olen käyttänyt jo pitkän aikaa Revelin emali mattalakkaa oman ohentimensa kanssa. Kirkas lakka on useimmiten Gunze tai Revell. Revell tekee mattapinnan, eikä tule valkoista harsoa. Lisäksi kun litkut ovat vesiliukoisia ja lakka on emalipohjainen, niin liiallisen tai pieleenmennen litkutuksen voi korjata tai poistaa varovaisella vesipuhdistuksella.

t. Jake
88 Flak Selbstfahrlafette 29.10.2020 21:27 Malli
Kiitos Tomi.

Santtu, kokeile niitä tekemiäsi litkuja ensin vaikka vaunun pohjaan tai johonkin vanhaan "hylättyyn" malliin.
Anna kuivua ja katso miltä näyttää. Tarpeen mukaan lisää ohennetta, vettä tai maalia.

T. Jake
88 Flak Selbstfahrlafette 28.10.2020 16:52 Malli
Moi,

Litkut teen niihin isompiin Tamyan 23 ml:n lasipurkkeihin. Homma lähtee siitä, että kun lasinen maalipurkki on tyhjä, niin se pestään puhtaaksi. Jos kyseessä on vaikka sävy XF-52 eli Flat Earth tms, niin pesu ei ole tarpeellista. Pesuun käyvät ihan vesi ja asianpesuaine. Tarvittaessa purkit ja korkit voivat olla pari - kolme päivää likoamassa tuollaisessa vesi - astianpesu liuoksessa. Korkeissa oleva muovitiiviste kannattaa irrottaa, jotta myös korkki ja tiiviste saadaan puhtaaksi. Näitä puhtaita purkkeja on hyvä olla aluksia 3 – 4 kpl. Jatkossa kun maalipurkkeja tyhjenee, niin ne kannattaa pestä tulevaa käyttöä varten. Tietysti mikä tahansa lasipurkki käy, esim. Gunze. Muovipurkkiin en luottaisi. Lisäksi on eduksi, jos on käytössä injektioruiskuja. Esim. 20 ml ja 5 ml. Näitä saa apteekista, ainakin kun kertoon mihin niitä tarvitsee.

Itse litku muodostuu seuraavasti: Tamiayn maalia 1 – 5 ml (XF-52, musta, beige, punaruskea, Nato Brown, valkoinen, vaalean harmaa yms. maanläheiset sävyt) + vettä ja tippa asianpesuainetta + Lasolia ja / tai Tamiyan omaa ohennetta. Tarkkoja mitta suhteita on vaikeaa antaa, mutta lähde liikkeelle pienellä maalimäärällä. Voit sitten tarvittaessa lisätä maalia, samaa sävyä tai eri sävyjä saadaksesi aikaan erivärisiä ja eri paksuisia litkuja. Tarvittaessa lisäät Lasolia ja /tai ohennetta ja / tai vettä + asianpesuainetta.

Purkkeja on hyvä olla varalla, jotta voit jakaa jo tekemääsi litkua muihin purkkeihin. Oli se litku sitten liian paksua tai liian ohutta. 4 – 5 purkkiin saat jo hyvän valikoiman erisävyisiä ja erivärisiä litkuja. Nyt nuo litkut ovat ikään kuin leivän juuri. Jatkat niitä ja jaat uusiin purkkeihin, joihin taas voit laittaa enemmän tai vähemmän maalia, ohennetta jne. Itselläni on nyt noin 20 erisävyistä ja eripaksuista litkua. Paksuus on ehkä väärä sana, ohuus on oikeampi. Joihinkin litkuihin lisäsin hyvin vähän Easy Mudin kuraa, joihinkin Mig:n pastelleja, voit myös sekoittaa joihinkin litkuihin hyvin hienoa hiekkaa (ihan jotain hienoakin hienompaa rantahiekkaa tms.) tai jopa kukkamultaa. Kukkamulta tosin saattaa aiheuttaa jonkinlaisen käymisreaktion ja hieman tuoksua, mutta tuoksu haihtuu nopeasti. Näin saat aikaan myös kuraa. Noita litkuja on hyvä sekoitella silloin tällöin, että pysyvät kunnossa ja etenkin jos mallailee harvakseltaan. Sinänsä Tamiyan purkit ovat erinomaisia, eikä mistään kuivumisesta juurikaan tarvitse olla huolissaan.

Kokeilemalla ja testaamalla saat hyviä litkuja, eikä tarvitse aina ostaa ja juosta uusien kaupallisten tuotteiden perässä. Totuuden nimissä käytän myös AK:n tuotteita yms., mutta perusta ovat nuo omat sekoitukset.
Juuriksin siksi, koska osa ostamistani pintakäsittely tuotteista, nimeä mainitsematta, olivat osittain jo valmiiksi purkkiin kuivuneita.

Toivottavasti tästä oli apua. Kyllä ne litkut toimivat ainakin omasta mielestäni. Muuten en niitä tekisi.

t. Jake
88 Flak Selbstfahrlafette 28.10.2020 11:48 Malli
Kiitos Esko,

On tuo ainakin ammuttaessa heilahtanut. Sen verran leveä tuo kuitenkin on ja paino alakerrassa ettei todennäköisesti ollut kovinkaan kiikkerä. Flak 36 painaa noin 7400 kg ja Flak 18 ilmeisesti lähelle tuota, joten alusta lienee ollut riittävän vakaa.

Jokunen prototyyppikin tehtiin, joten ovat varmastikin huomioineet ajoneuvon vakauden ajettaessa ja ammuttaessa.

t. Jake
Pzkpfw III Ausf J 18.10.2020 15:10 Malli
Hei OH,

Onnistunut malli juuri rintamalle tullesta vaunusta. Panssarin harmaa on panssarinharmaa eikä mitään muuta "omituista". Pölytys on myös ok. Ehkä telapyörissä olisi uudesta vaunusta huolimatta voinut olla tasapainon vuoksi enemmän maa-ainesta, koska telakoneistossa on nähdäkseni jonkun verran mutaa ja kuraa?
Uusimmat mallit taitavat mahdollistaa hyvinkin suoraviivaisen rakentamisen, hyvä niin. Näin valmistuu enemmän malleja. Telat taitavat olla Dragonin DS-teloja? Pitäneekö huhu paikkansa, että ne tuppaavat murtumaan ajan myötä?
Hieno malli!

T. Jake
M4 SHERMAN U.S. MARINE CORPS 2.10.2020 16:39 Malli
Moi Pore,

Hyvin onnistunut ja tasapainoinen malli! Itselläni on sama Italerin ko. mallin vanhempi painos, jossa on erilaiset siirtokuvat. Telat ovat myös omassani se samat käyttökelvottomat kuin aikaisemmissakin Italerin Shermaneissa.

Iwo Jiman Shermaneista on tullut esille erilaista ja käsittääkseni myös uudempaa tietoa kuin on esim. Zalogan julkaisuissa.
Kyse on David E. Harperin julkaisusta "Tank Warfare On Iwo Jima", Squadron Signal, ISBN 978-0-89747-559-4.

Jos haluat, voin lyhyesti naputella joitain tietoja tänne.

t. Jake
Mark IV Male 2.10.2020 15:31 Malli
Moi Veli-Matti,

Kiitos vastauksesta. Tuo St.Chamond on mielenkiintoinen ja siihen voi vielä tehdä näyttävän maalauksenkin.
Tosin brittiläisiin MK I vaunuihinkin saa monivärisen maalauksen kuten myös saksalaisiin vaunuihin (AV7 ja kaapatut brittivaunut saksalaisilla tunnuksilla).

t. Jake
Mark IV Male 30.9.2020 16:21 Malli
Hei Veli-Matti,

Kiitokset. Tässä oli "klik-klak" telat. Oliko noita 5-osaisia näissä Mark I ja IV yms. vaunuissa? Tuossa on pintakäsittelyä vaille myös Mark IV Female ja myös siinä on nuo "klik-Klak" telat. Telat oli helppo kasata, koska telakenkä antoi sen verran periksi, että ne pystyi helposti "klikkaamaan" toisiinsa. Ainoa asia, mikä arvelutti oli se, että kun telat ovat vaunun päällä ja telojen päät pitää liittää toisiinsa, niin miten tuo onnistuu. Teloissa on kuitenkin juuri sen verran "löysää", että päiden liittäminen meni ongelmitta.

Eikös siinä Takomin st.Chamond vaunussa ole ne 5 osaa/telakenkä telat? Hobby Bossin vastaavassa on käsittääkseni 1-osaiset telakengät. Tai ainakin helpommat kuin Takomin versiossa?

Onko tietoa siitä, kumman valmistajan St.Chamond on parempi?

t. Jake