Pienoismallit.net

Tomi Filppu

Sivuston ylläpitäjä

Perustietoni

Ammatti
Ohjelmistokehittäjä, graafikko ja yrittäjä
Paikkakunta
Hamina
Kiinnostuksen kohteet
Remontointi, sisustus, musiikki, muotoilu, viestintä, tieteet, taiteet ja tekniikka.
Harrastanut mallailua
Yli kymmenen vuotta

Lisää minusta

Olen Pienoismallit.netin ylläpitäjä, mutta ennen kaikkea olen myös intohimoinen mallari. Mallinrakennus on ollut rakkain harrastukseni 10-vuotiaasta saakka. Koulutukseltanikin olen pienoismalliartesaani, mutta leipätyöni on tällä hetkellä web-ohjelmointi ja graafinen suunnittelu.

Mallarin elämäkerta

Olen jäljentänyt maailmaa pienoiskoossa niin kauan kuin muistan. Kuten monet muutkin, rakensin lapsuudessani Legoja, joihin varhaisimmat muistonikin liittyvät. Rakensin Legoista kaupunkeja, metsiä ja merirosvotukikohtia. Kerran sain lahjaksi yhden muovimallinkin. Kyseessä oli kuitenkin iso lentokonemalli, joka oli liian vaativa malli sen ikäiselle, joten mallailukärpänen ei onnistunut vielä puraisemaan.

Puraisu tapahtui kuitenkin vuosia myöhemmin saadessani nimipäivälahjaksi Matchboxin 1:76 mittakaavan LRDG 30cwt Chevrolet & Jeep -dioraamasarjan. Olin tuolloin 10-vuotias ja rakensin mallin yhdessä illassa, eikä mielessäni käväissytkään ajatus, että siihen olisi pitänyt maaliakin sutia. Tämä mallisarja tuli rakennettua myöhemmin uudelleen 20 harrastevuoden kunniaksi.

Innostuin kuitenkin mallailuista ja seuraavaksi hankin lisää Matchboxin sotilaskalustoa ja Airfixin 1:72-mittakaavan lentokoneita. Mallien lisäksi myös kokemusta karttui, ja pöydälleni oli alkanut ilmestyä kasvavassa määrin Humbrolin emalimaalejakin, joilla sudin nämä mestariteokseni. Humbrol oli helppo valinta, koska se oli ainoa maalimerkki, jota silloisen kotikaupunkini Kuusankosken ainoasta kirjakaupasta löytyi.

Melko pian isommat mittakaavat alkoivat houkutella, ja siirryin 1:35 maakalustomallien ja 1:48 lentokoneiden pariin. Vielä noihin aikoihin 90-luvun alussa marketeissakin oli hyvät valikoimat muovimalleja ja tarvikkeita muun muassa Tamiyalta ja Hasegawalta. Kouvolan Citymarketin valikoimat olivat suorastaan runsaat. Kirjastoista ja divareista sain käsiini vanhoja PienoisMalli-lehtiä, ja lähinnä Reijo Kuusiston vaikuttavien artikkeleiden myötä pääasialliseksi kiinnostuksen kohteikseni vakiintuivat dioraamat ja sotilaskalusto mittakaavassa 1:35.

Kun näin lehdissä kuvia Model Expoon osallistuneista malleista, ajattelin "pystyisin minäkin tuohon!" ja päätin ottaa osaa mittelöihin seuraavana vuonna. Näin myös tapahtui, ja vuonna 1996 osallistuinkin ensimmäisen kerran Model Expoon ja olin iloisesti yllättynyt Ihantala 1944 -dioraamani sijoituttua kalustodioraamaluokassa neljänneksi ja olin myös luokan paras juniori. Kun pronssikaan ei pisteiden perusteella jäänyt kauaksi, rohkaisi tämä osallistumaan kilpailuihin jatkossakin ja yrittämään entistä enemmän. Vuosien kuluessa osallistuinkin lähes jokaiseen Model Expoon sekä IPMS Finlandin syysnäyttelyyn. Ilmeisesti taitonikin kehittyivät vuosi vuodelta, sillä menestystäkin tuli rohkaisevasti.

Peruskouluni lähestyessä päättymistään vuonna 1998 ja oli aika miettiä jatko-opiskeluvaihtoehtoja. Kun selvisi, että että naapurikaupungissa olisi tarjolla mallinrakentajan koulutusta, ei valinta ollut vaikea, joten heitin hyvästit lukiolle ja suunnitelmilleni opiskella arkkitehdiksi. Vuonna 2001 valmistuinkin Kouvolan muotoiluinstituutista mallinrakentaja-artesaanina kolmen hauskan opiskeluvuoden jälkeen.

Muotoiluinstituutissa opiskellessani tutustuin tietokoneiden käyttöön luovassa työssä, ja samalla ihastuin myös Internetin loputtomiin tietolähteisiin sekä tietotekniikan tarjoamiin uusiin tapoihin tehdä asioita. Melko pian ostin itselleni tietokoneen kotiinkin ja jo muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen ensimmäiset mallailuaiheiset kotisivuni löytyivät Internetistä. Pienoismallit.netiä voidaan pitää suorana jatkona noille sivuille – muutaman välivaiheen kautta toki. Vain neljä vuotta ensimmäisten web-sivujeni julkaisun jälkeen huomasin tehneeni tuosta harmittomasta harrastuksesta itselleni ammatin, ja muutin töiden perässä Helsinkiin.

Vuoteen 2000 asti olin ollut niin onnellisesssa asemassa, että käytössäni oli ollut aina pelkästään mallailulle pyhitetty iso työhuone. Uuteen asuntoon muuttamisen myötä jouduin kuitenkin tästä ylellisyydestä luopumaan ja samalla myös koko harrastus hieman hiipui. Vasta vuonna 2004 olin Helsinkiin muuton jälkeen taas siinä tilanteessa, että mallailu oli jälleen mahdollista kotonakin. Muutama vuosi kului vaatehuonetta työtilaksi varustellessa ja harrastusta elvytettäessä. Sen jälkeen on tullut muutettua usemmankin kerran, ja joka kerta olen rakentanut uudet työtilat vaatehuoneeseen. Vuonna 2017 muutimme kuitenkin vihdoin asuntoon, jossa minulla on ensimmäistä kertaa aikuisiällä oma mallailukäyttöön omistettu työhuone.

Tällä hetkellä mallailuharrastukseni on hyvin pitkälti kietoutunut yhteen Pienoismallit.netin kanssa. Nykyisin varsinaiseen mallailuun käytettävissä oleva vapaa-aikani on tosin huomattavasti vähäisempää kuin nuorempana, mutta malleja sentään valmistuukin aina silloin tällöin. Aivan toivottomimpaan AMS-loukkuun en ole siis vielä ajautunut, ja murtovarkaat ovat pitäneet huolen siitä, että keräilijäksikään en ole päätynyt.

Mallailufilosofiani

Tyylisuuntaukset ja omat mieltymyksenikin ovat muuttuneet vuosien kuluessa, mutta edelleen noudatan samaa perusperiaatetta kuin harrastusta aloitellessanikin: mikä näyttää oikealta, on oikein.

Muutamien millimetrien mittaheittojen korjaaminen tai lopullisessa mallissa huomaamattomien detaljien tekeminen on siis mielestäni täysin tarpeetonta. Kuten on myöskin joskus naurettavuuksiinkin yltyvä kädenvääntö historiallisen kaluston oikeista värisävyistä. Oikeita värisävyjä kun harvemmin on olemassakaan. Pöly, öljyt, polttoaineet, lika, sateet, muta, mekaaninen kuluminen ja lukuisat muut olosuhteet muokkaavat värejä auringonvalosta puhumattakaan. Kun lisätään vielä mittakaavaefektin mukanaan tuoma värien vaalentamisen tarve ja se, että kulloinkin vallitseva valaistus muuttaa värejä merkittävästi, takaa värikarttoihin luottaminen ainoastaan sen, että värit ovat väärin. Siksi minulle on merkitystä vain sillä, että käytetyt sävyt näyttävät hyviltä ja realistisilta mallin pinnalla.

Joillekin niittien viilaaminen voi toki olla tärkeä osa harrastusta ja hyvä niinkin. Tarvitaankin erilaisia mallareita ja erilaisia painotuksia harrastukseen. Tylsäksihän sekin menisi, jos jokainen tekisi malleja samalla tavalla.

Minulle mallinrakennus on kuitenkin ennen kaikkea luova kädentaito- ja taideharrastus, kolmiulotteinen tulkinta trompe l’œil -maalaustaiteesta, jossa pyritään jäljittelmään autenttisesti materiaaleja, valaistusta sekä tunnelmia ja harhauttamaan näin katsojaa näkemään valmiissa teoksessa jotain aivan muuta kuin vain kasan muovia.

Omasta mielestäni paras mahdollinen pienoismalli onkin sellainen, jossa historiallinen autenttisuus ja luova näkemys muodostavat harmonisen kompromissin, jossa kummatkin puolet vain korostavat toistensa parhaita puolia. Loppujen lopuksihan me mallarit pyrimme vain luomaan mittakaavaan pienennettyjä illuusioita todellisuudesta.

Uusimmat rakentamani mallit

Työtilani

Vieraskirja

EKo 29.8.2008 20:42 Vastaa lainauksella
Työtila erittäin siisti ja tehokkaasti hyödynnetty joka sopukka , kelpaa rakennella , harmi , etten itse kerinnyt valloittaa vaatehuonettamme samaan käyttöön . Lienee käytössä hyvä imukaappi ruiskumaalauksen maalisumun leviämisen estämiseksi , kuitenkin kohtuullisen pieneen tilaan ?
Itseasiassa käytössäni ei ole minkäänlaista ruiskumaalauskaappia, vaan ruiskun käyttö onnistuu ilmankin. Maalaan kuitenkin suht pieniä kohteita ja kun käytän mahdollisimman alhaista kulloiseenkin kohteeseen sopivaa ilmanpainetta, ei maalipöly ole iso ongelma. Jonkinlaisen liesituuletinvirityksen rakentaminen on kyllä suunnitteilla. Kunhan vain löytyisi jostain sopiva aktiivihiilisuodattimella varustettu käytetty liesituuletin.
Oiva 4.9.2008 16:01 Vastaa lainauksella
Moi! Makeet työtilat.
jo on ammattitilat ja selkeat noin sita pitaa kun viitsi laitaa ja suunnitella ei tarvitse kaikkea kasata loraan takaisin on jopa ordi, harvoin olen nahnyt noin hyvat tilat superplussaaa
Anniina 27.12.2008 18:22 Vastaa lainauksella
Työtilat hyvät ,kun on paljon maaleja ja erilaisia työvälineitä.
Moi! Toi sun työtila näyttää todella viihtyisältä. Missä muuten asuit nuoruusvuotesi? 10-vuotiaana?
Edesmenneellä Kuusankoskella.
Ajattelin vain kysyä…Ite olen toistaiseksi Iitissä ellei kunta mene konkkaan.
Hyvää Syntymäpäivää, Tomi!
Lappu 7.2.2009 08:28 Vastaa lainauksella
Minunkin puolesta hyvää syntymäpäivää!
Simo P. 7.2.2009 08:31 Vastaa lainauksella
Paljon onnea!
Syntymäpäiväonnittelut
NT 7.2.2009 09:41 Vastaa lainauksella
Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan… Hyvää syntymäpäivää Tomi!
Guuddea syndymäbäivää dullekki!
KimmoR 7.2.2009 10:46 Vastaa lainauksella
Paljon onnea vaan.
Axel 7.2.2009 10:49 Vastaa lainauksella
Paljon onnea Pikselille!
Hyvää syntymäpäivää!
Tohveli 7.2.2009 11:03 Vastaa lainauksella
Hyvää syntymäpäivää vaan täältäkinpäin Tomille,
kerro sitten saitko lahjaksi mallailutavaraa. ;)
Tommi A 7.2.2009 11:17 Vastaa lainauksella
Hyvää syntymäpäivää!
Guten geburtstag!:)
Hyvää syntymäpäivää!
Onko tullut pienoismalleja lahjaksi? ;D
Petri L 7.2.2009 11:48 Vastaa lainauksella
Onnea Onnea vaan!
Grattis på din födelsedag! Hyvää syntymäpäivää! :)
Erittäin hyvää syntymäpäivää!
Hyvee Syntymäpäivvee! =)
Hyvää syntymäpäivää!
Hyvää syntymäpäivää!
Onnea vaan!
Lauri K. 7.2.2009 18:17 Vastaa lainauksella
Onnea täältäkin!
Juho M. 7.2.2009 18:19 Vastaa lainauksella
Hyvää synttäripäivää!! :^)
Sam Susi 7.2.2009 19:30 Vastaa lainauksella
Hyvää syntymäpäivää!
Lauri P 7.2.2009 19:41 Vastaa lainauksella
Haa! 25. Syntymäpäivä onnittelu tänään!

Onnea!
Onnittelut syntymänmerkitsemispäivän johdosta
Onneksi olkoon!
Onnea täältäkin.
Mahtaako siitä Greyhoundista tulla vielä blogia tänne? Niinkuin lupasit ;-)
Kiitos mielenkiinnosta. :) Olen kyllä jo siirtänyt ko. keskeneräisen mallin blogimuotoon, ja se on ollut jo puolisen vuotta lähes julkaisukunnossa. Päätin vain tuossa muutama päivä sitten rakentaa Greyhoundin kokonaan uusiksi käyttäen tällä kertaa lähtökohtana Tamiyan mallia kaikilla tarvikeherkuilla, joten projektin valmistuminen kyllä viivästyy – taas kerran.
Jos saa kysyä, mistä olet hankkinut nuo työtasot ja muut hyllyy mallailupisteeseesi? Olisin nääs muokkaamassa oman työpisteen samantyyliseksi kuin sinun tilan puutteen takia.
Työtason ja hyllyt olen itse rakentanut 8–16 mm MDF-levystä. Juuri viime viikonloppuna rakentelin kuvissa näkyvän uuden hyllyn maalipurkeille vanhan käytyä ahtaaksi.
Tervehdys! Oletko hyvä piirtäämään? Kun katsoo nuita rakentamiasi malleja ja dioja sekä figuja on ne varjostettu juuri oikein.Terv:jarno
Hyvyys on subjektiivista, mutta onhan tuota piirtämistä ja maalaamistakin tullut harrastettua. Viime vuosina valitettavasti vähemmän, kun ei ole aikaa harrastaa kaikkea mitä haluaisi. Keskityn siksi lähinnä harrastuksista rakkaimpaan, eli mallailuun, jossa oikeastaan yhdistyykin hienolla tavalla moni taideharrastus – enenevässä määrin nyt, kun olen innostunut myös figuurien skulptauksesta.
nii miten pystyy lisäämään kesken eräisen pienoismallin kuvia? oon sen verran hölömö vielä etten ite löydä kohtaa josta ne vois lisätä, apuaa…
Tee blogi tai lisää keskeneräisen mallin kuvat samaan aikaan kuin valmiin. Nykyisin ei enää keskeneräisten mallien lisääminen ole mahdollista
Tomi Filppu 21.10.2009 21:22 Vastaa lainauksella
Toistettakoon Jaakon jo kertomaa, eli jos malli on jo valmistunut, voit lisätä rakennusvaihekuvia samalla kertaa kuin valmiinkin mallin kuvat. Jos haluaa esitellä rakennusprojektiasi laajemmin, on sitä varten rakennusblogit.

Jos haluat vain kysyä neuvoja johonkin tiettyyn asiaan, voit tehdä keskustelualueella uuden keskustelun tai ottaa osaa jo aloitettuun keskusteluun aiheesta ja liittää keskusteluviestiisi kuvia, jotka olet ensin lisännyt kuvapankkiisi.
Olisko sulla kuvii kun oot kerta itte tehny kipsistä taloja dioon!?
anteeksi taas häiriö mut miten voi lisätä/ pystyy lisäämään rakennusblogin? pitääkö mallien pisteitten keski arvo olla yli kolmen tähden vai? olisi yksi rakennus projekti ja haluaisin siksi tietää että otanko kuvia jo projektin alusta ettei tartte niin hirveästi selitellä, "kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa"
Onnittelut täältä pohjoisesta :)!
Onnitteluja täältäkin. :)
Onnea syntymäpäivän johdosta!
Ville J 7.2.2010 14:41 Vastaa lainauksella
Onnea!
Onnittelut Tampereen suunnalta!
Lauri K. 7.2.2010 16:29 Vastaa lainauksella
Onneksi olkoon!
Onnittelut täältä lapistaki.
Toiset onnittelut Tampereen suunnalta!
Olmo 7.2.2010 16:38 Vastaa lainauksella
Paaljoon oonneaa vaan, paaljoon oonneaa vaan Tomi… etköhän tiedä miten jatkuu <:-)
Hyvää syntymäpäivää!!!
Simo P. 7.2.2010 17:27 Vastaa lainauksella
Paljon onnea Tomille!
Pa 7.2.2010 17:35 Vastaa lainauksella
Onnittelut:D
Hyvää syntymäpäivää!
Hyvää syntymäpäivää!<:-)
Sam Susi 7.2.2010 18:35 Vastaa lainauksella
Onnea täältäkin päin! :)
Tohveli 7.2.2010 19:05 Vastaa lainauksella
Hyvää syntymäpäivää ja paljon onnea!
Hjyvää syntymäpäivää!
onnea vaa… aika myöhässä onnittelen :D
hienon näköstä tavaraa, kelpais tännekki ;D
Syntymäpäiväonnittelut! :)
Onnittelut!
Onnea ylläpitäjälle!
Niko J 7.2.2011 08:05 Vastaa lainauksella
Onnea!
Hyvää Syntymäpäivää, muista juhlia ja otahan iisisti sitten niitten Calimochojen kanssa :)
Onnea Mr. Webmaster:)
AJ 7.2.2011 14:03 Vastaa lainauksella
Hyvää Syntymäpäivää hienon saitin Webmasterille! Pidä hauskaa!!!
Onnitetlut täältäkin! :D
Paljon onnea master Mynttiselle.
Ville J 7.2.2011 15:52 Vastaa lainauksella
Paljon onnea!
Onnea!!!
Sam Susi 7.2.2011 17:39 Vastaa lainauksella
Onnea!
Onnittelut!
Hyvää synttäriä minultakin.
Onnee täältäki.
Kiitoksia kaikille. :)

Petri, kyllä sun pitäisi tietää, että sanat iisisti ja calimocho eivät mahdu samaan lauseeseen. ;)
Myöhästyneet synttärionnittelut !
Stealth-- 28.2.2011 21:19 Vastaa lainauksella
Olisiko mitenkään mahdollista saada lisää kuvatilaa.. korkeintaan pystyy laittaan 2-3 kuvaa, ja sit ei voi laittaa kaikista mallin kulmista.. :( vaikka kuvat rajaisi kuinka pieneksi.
terveppä terve.. oletkos miettinyt vielä mikä Pasila hahmo olisi seuraavana vuorossa .. innolla odotan + kaverini kanssa.. patenttia ilmoille ja myyntiin malliksi muovisena taikka resiininä..

TV:Pasila Fani
Jari Jalonen kirjoitti:
terveppä terve.. oletkos miettinyt vielä mikä Pasila hahmo olisi seuraavana vuorossa .. innolla odotan + kaverini kanssa.. patenttia ilmoille ja myyntiin malliksi muovisena taikka resiininä..

TV:Pasila Fani
Moro!

Taisi tulla väärään paikkaan?

T. Sepi
Sepi .. ei ollenkaan Tomi Mynttinen on kerta valmistajana.. niin paikkakin on oikea vai meinaatkos että ois ollut parempi paikka itse figun kommenteihin..??
JMR 2.12.2011 21:19 Vastaa lainauksella
Minun profiilini näyttää 4 uutta viestiä tulleen, mutta kun yritän katsoa kommentit, ne ohjaavat "virheeseen". Ohjeessa neuvotaan ottamaan yhteys ylläpitäjään.
Seuraavana piirroshahmon mallintamisena minulla on vuorossa varmaankin Fingerporin Heimo Vesa. En tiedä, tulenko enää Pasila-hahmoja tekemään, sillä minua ei juurikaan innosta tehdä monia keskenään kovin samanlaisia malleja.
KimmoR 7.2.2012 12:29 Vastaa lainauksella
Onnea tasaluvun johdosta!
Onnea meidän "johtajallemme"XD
Tomikin lähenee uhkaavasti keski-iän kriisiä ;-) Onneksi olkoon.
Synttärionnittelut tasaluvun johdosta !
Kappas. Kolkyt lasissa ja onnea vaan. Tai otan osaa, voit valita itse. :)
Onnea!
Onnittelut täysien kymppien johdosta!
Katos katos, alkaa se lapsenpyöreys karsiutua sinustakin. Onneksi olkoon tasaluvuista!!
AJ 7.2.2012 16:04 Vastaa lainauksella
Iloista Syntymäpäivää tasaluvun merkeissä! Pyöreitä lukuja kannattaa juhlia!!!
Onnea!
Synttärionnittelut!
Paljon Onnee!
Onnea
NL 7.2.2012 18:12 Vastaa lainauksella
Onnea!
Tasavuosionnittelut nuorelle miehelle:)
Miehen ikään vielä parikymmentä vuotta, ei siinä mene kuin tovi :-D Onnittelut myös täältä!
Kiitos onnitteluista! Katsellaan, jos vielä jossain vaiheessa aikuiseksikin asti ehtisi.
Martti 9.2.2012 18:01 Vastaa lainauksella
VAU MIKÄ TYÖHUONE
minulla olisi hieman kysyttävää,aina kun olen kommentoinut jotakin mallia ja sitten joku muu kommentoi sitä
niin miksi ne muiden kommentit ilmestyvät minulle kommentteina???
Tuukka Rajala kirjoitti:
minulla olisi hieman kysyttävää,aina kun olen kommentoinut jotakin mallia ja sitten joku muu kommentoi sitä
niin miksi ne muiden kommentit ilmestyvät minulle kommentteina???
siinäpä kysymys en osaa vastata tuohon,olisiko tietokone virhe?kysäiseppä tomi mynttiseltä,hän tietää, olen vielä alokas tässä tietokonekäytössä?heippa terveisin eerik
eerik oksanen kirjoitti:
Tuukka Rajala kirjoitti:
minulla olisi hieman kysyttävää,aina kun olen kommentoinut jotakin mallia ja sitten joku muu kommentoi sitä
niin miksi ne muiden kommentit ilmestyvät minulle kommentteina???
siinäpä kysymys en osaa vastata tuohon,olisiko tietokone virhe?kysäiseppä tomi mynttiseltä,hän tietää, olen vielä alokas tässä tietokonekäytössä?heippa terveisin eerik
Minä sain vastauksen jo kuulemma se on päivityksen hommia.
saatko muuten päätää mikä on VIIKON MALLI ?
marjo ruokolainen kirjoitti:
saatko muuten päätää mikä on VIIKON MALLI ?
Viikon malli on käyttäjien äänestämä, eli joka on saanut parhaan keskiarvon edellisellä viikolla.
Tuukka Rajala kirjoitti:
minulla olisi hieman kysyttävää,aina kun olen kommentoinut jotakin mallia ja sitten joku muu kommentoi sitä
niin miksi ne muiden kommentit ilmestyvät minulle kommentteina???
www.pienoismallit.net/keskustelut/viesti/110957/
marjo ruokolainen kirjoitti:
saatko muuten päätää mikä on VIIKON MALLI ?
www.pienoismallit.net/ohjeet/viikon-malli/
Onnea..
AJ 7.2.2013 15:39 Vastaa lainauksella
Parhaimmat Synttärionnittelut saitin ylläpitäjälle!
Onnittelut myös täältä Kuopiosta.
Synttärionnittelut!
Onnittelut!
Onnea saitin pitäjälle!
Jakke 7.2.2013 21:53 Vastaa lainauksella
Onnea!
Onnittelut täältä Kuopiosta.
Onnittelut sivuston mestarille!
Onnea!
Synttärionnittelut!
KimmoR 9.2.2022 16:58 Vastaa lainauksella
Kiitos