Pienoismallien valokuvaaminen
Pienoismallien valokuvaus on hyvin laaja aihe. Työn alla on laajahko artikkeli aiheesta, mutta sen valmistumista odotellessa kannattaa jokaisen aloittelevan pienoismallikuvaajan ottaa opiksi näistä Pienoismallit.netin käyttäjien laatimista vinkeistä.
Vinkkejä mallien valokuvaamiseen
- Tarkenna kohteeseen
- Pidä huoli, että kamerasi on tarkentanut kuvaamaasi pienoismalliin ennen kuin painat laukaisinta. Digikamerat tarkentavat normaalisti painamalla laukaisimen puoliväliin. Paina laukaisin pohjaan vasta kun kamera on tarkentanut malliin.
- Käytä makroa
- Makro- eli lähikuvaustoiminnon käyttäminen on suositeltavaa aina pienoismalleja kuvattaessa. Tämä toiminto on merkitty kamerassa yleensä kukan kuvalla. Lisäohjeita makrokuvauksesta löydät kamerasi ohjekirjasta. Jos kamerastasi ei tällaista toimintoa löydy, kokeile ottaa kuvat mahdollisimman kaukaa ja zoomata mallin lähelle Käytä vain optista zoomia. Malli voi tässä vaiheessa näkyä aika pienenäkin etsimessä, tärkeintä että kuva on terävä. Kuvan ottamisen jälkeen voit rajata sen paremmin kuvankäsittelyohjelmassa.
- Muista tausta
- Kun kyse on valmiista mallista, jonka eteen on tehty kymmeniä, jopa satoja tunteja työtä, ei se ansaitse tulla kuvatuksi sotkuisella työpöydällä tai eteisen matolla. Käytä sen sijaan taustaa. Valokuvausliikkeistä saa kalliita tähän tarkoitukseen tehtyjä taustoja, mutta huomattavasti halvemmalla pääsee ostamalla paperitarvikkeita myyvistä liikkeistä sopivan kokoisen yksivärisen pahvin. Mielummin liian iso kuin liian pieni. Esimerkiksi valkoinen ja sininen, ruskea ja musta ovat hyviä värejä.Käyttämällä taustapahvia varmistat myös kameran automaattitarkennuksen toiminnan, koska silloin kamera ei yritä vahingossa tarkentaa esimerkiksi taustalla näkyviin maalipurkkeihin.
- Älä unohda valoa
- Valokuva on nimensäkin mukaisesti valoa, ja etenkin läheltä kuvattaessa sitä tarvitaan paljon. Normaali huonevalaistus ei kuitenkaan ole riittävä mallien kuvaamiseen, vaan avuksi tarvitaan vähintään muutama kohdevalaisin. Melkein mikä tahansa kohdevalaisin soveltuu, mutta tulee kuitenkin varmistua siitä, että kaikki käytettävät lamput ovat värilämpötilaltaan samanlaisia. Helpoin tapa saada riittävästi valoa on kuvata ulkona, jos sää sallii. Ulkona kuvaaminenkaan ei kuitenkaan tarkoita sitä, että malli tulisi kuvaamisen ajaksi mätkäistä terassin pöydälle saati upottaa nurmikkoon tai sorakasaan! Myös ulkona kuvattaessa tulee muistaa taustapahvin tai muun vastaavan yksivärisen taustalevyn käyttö.
- Älä käytä salamaa!
- Vaikka valoa pitääkin olla, niin suoran salamavalon käyttö ei ole paras ratkaisu sen saamiseen, kun kuvataan pienoismalleja. Suora salamavalo luo kuvaan epärealistisen valaistuksen mustine varjoineen sekä latistaa mallin värit ja yksityiskohdat.
- Säädä oikea valkotasapaino
- Valkotasapainon säätäminen tarkoittaa sitä, että kameralla kerrotaan minkä värisessä valossa kuvataan. Tämän perusteella kamera osaa toistaa kuvassa näkyvät värit luonnollisina. Tämä on siksi erityisen tärkeää pienoismalleja valokuvattaessa. Käytännössä kameralla tulee kertoa miltä neutraali valkoinen tai harmaa näyttää sen hetkisessä valaistuksessa. Käytäntö vaihtelee kameramallikohtaisesti, joten katso oman kamerasi ohjekirjasta miten säätö tapahtuu. Jos kameressasi ei voi asettaa valkotasapainoa manuaalisesti, kokeile erilaisia valmiita asetuksia ja valitse niistä se, jossa mallisi värit toistuvat luonnollisimmin. Tämän jälkeen valkotasapainon voi säätää kohdalleen kuvankäsittelyohjelmalla ennen kuvien lisäämistän palveluun.
- Käytä suurta syväterävyyttä
- Käytä kuvatessa pienintä mahdollista aukkoa (suuri f-luku), jolloin terävyysalue on suurin. Paitsi jos tarkoituksena on syystä tai toisesta jättää tausta tai etuala epäteräväksi.
- Ota paljon kuvia
- Ota paljon kuvia eri etäisyyksiltä, ei kuvakulmista ja erilaisilla asetuksilla. Siirrä kuvat tietokoneella ja valitse vain parhaat, jotka lisäät Pienoismallit.netiin. Mieti mikä hylkäämissäsi kuvissa meni pieleen ja yritä ottaa uusia kuvia, joissa olet kyseisen virheen korjannut
- Käytä jalustaa
- Pienen aukon käyttö vaatii pitkää valotusaikaa, eikä staattinen pienoismalli ei karkaa minnekään, joten jalustan käyttö on aina suositeltavaa. Ilman sitä kuvista tulee helposti epäskarppeja, tärähtäneitä. Mallien kuvaamiseen sopivia pieniä pöydälle sijoitettavia kolmijalkoja saa edullisesti valokuvausliikkeistä ja marketeista.
Tulee pitää mielessä, että mallien valokuvauksessa pätee sama kuin niiden rakentamisessakin: kukaan ei ole seppä syntyessään ja vain tekemällä oppii. Onneksi nykyisin digikameroiden aikakaudella opettelu on käytännössä ilmaista. Pienoismallien valokuvaus ei ole myöskään välineurheilua, vaan käytännössä millä tahansa digikameralla on mahdollista saada onnistuneita kuvia pienoismalleista, kunhan harjoittelee.