Pienoismallit.net

Mallikuvat

Nämä säännöt koskevat palveluun lisättäviä mallikuvakansioita, mukaan lukien rakennusblogit.

Nämä säännöt on laadittu yhdessä sivuston käyttäjien kanssa, ja niiden tarkoituksena on pitää palvelu mahdollisimman hyödyllisenä, viihdyttävänä ja mielekkäänä. Sääntöjä rikkovat kuvat voidaan poistaa ilman ennakkovaroitusta ja kuvat lisänneelle käyttäjälle voidaan asettaa käytönesto palveluun. Jos jokin sääntökohta on epäselvä, kysy tarkennusta ennen kuvien lisäämistä. Jos sinulla on muutos- tai parannusehdotuksia tai muuta kommentoitavaa säännöistä, lähetä palautetta ylläpitäjälle tai osallistu kehityskeskusteluun.

Palvelun tarkoitus
Pienoismallit.netin Gallerian pääasiallinen tarkoitus tarjota käyttäjille mahdollisuus saada rakentavaa palautetta ja muita hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja itse rakentamistaan pienoismalleista ja auttaa tällä tavalla heitä kehittymään harrastuksessaan. Lisäksi pidemmälle ehtineet mallarit voivat esitellä Galleriassa omia mallejaan ja työskentelytapojaan tarjotakseen vinkkejä ja inspiraatiota muille käyttäjille.
Vain pienoismalleja
Pienoismallit.netin Galleria on tarkoitettu vain pienoismallien kuville. Esimerkiksi 1:1 kokoiset laitteet eivät ole pienoismalleja, vaikka voivat toki muuten mielenkiintoisia ollakin. Galleria on pääasiassa tarkoitettu vain staattisille pienoismalleille. Poikkeuksena sallitaan pienoisrautatiet sekä radio-ohjattavat laitteet, siinä tapauksessa että malli toimisi myös staattisena pienoismallina rc-varustuksesta riisuttuna.
Muovimallit tulee maalata
Vain kokonaan maalattu muovimalli on pienoismalli siinä mielessä kuin se tällä sivustolla ymmärretään. Älä siis lisää kokonaan tai osittain maalaamattomia malleja. Poikkeuksena luonnollisesti läpinäkyvät osat yms. osat, joita ei normaalisti maalata.
Ei muiden tekemiä malleja
Galleriaa ei ole tarkoitettu vain mallien esittelyyn, vaan tukemaan palvelun käyttäjien mallailutaitojen kehittämistä. Tämän vuoksi palveluun ei ole mitään syytä lisätä muiden tekemiä malleja, koska lisääjä ei hyödy saadusta palautteesta eikä osaa vastata muiden esittämiin kysymyksiin käytetyistä mallailutekniikoista. Palveluun rekisteröityminen on täysin ilmaista, joten jokainen malleistaan palautetta haluava voi vaivatta luoda oman tunnuksen.
Ei valmismalleja
Pienoismallit.netin Gallerian tarkoituksena on ennen kaikkea korostaa pienoismalliharrastuksen luovaa käsityöluonnetta. Tämän vuoksi Galleriaan halutaan kuvia vain rakennussarjojen pohjalta tehdyistä tai kokonaan itse tehdyistä pienoismalleista. Esimerkiksi valmiiksi maalattujen keräily- ja muiden mallien sekä lelujen lisääminen Galleriaan on kielletty. Jos olet kuitenkin muokannut valmismallia suurissa määrin aikaa ja vaivaa säästämättä, voit lisätä mallin sivustolle ja kertoa yksityiskohtaisesti tekemistäsi muutoksista sekä rakentamisen työvaiheista. Voit julkaista tällaisen rakennuskertomuksen joko artikkelina tai rakennusblogina.
Keskeneräiset mallit
Keskeneräisten mallien lisääminen Galleriaan on sallittua vain blogina. Tavalliset mallikuvakansiot on tarkoitettu vain valmiiden mallien esittelyyn.
Pienoismallin tulee näkyä kuvissa selkeästi
Kuvien tulee olla sellaisia, että niiden perusteella on mahdollista arvioida mallailuteknistä onnistumista. Pelkkä kaukaa otettu yleiskuva ei yleensä riitä siihen. Pidä myös huoli, että kuva on tarkentunut kuvattavaan pienoismalliin, eikä esimerkiksi taustalla oleviin maalipurkkeihin. Pyri aina käyttämään taustapahvia tms., äläkä kuvaa mallejasi rojujen seassa. Arvioi kriittisesti, onko kuva selkeä ja terävä. Jos olet itsekin sitä mieltä, että kuva on ei ole onnistunut, jätä se lisäämättä ja ota uusia parempia kuvia. Mikäli laadukkaiden kuvien ottaminen tuntuu hankalalta, katso vinkkejä pienoismallien valokuvaamiseen.
Vältä tarpeettomia kuvia
Arvioi kuvien hyödyllisyyttä kriittisesti ennen niiden lisäämistä. Älä lisää useita lähes identtisiä kuvia. Vältä kuvia samasta kohteesta eri suunnista, jos ne eivät tarjoa oleellista lisäinformaatiota.
Tunnelmakuvat
Mallista on sallittua lisätä yksi ns. tunnelmakuva, joka voi olla esimerkiksi mustavalkoinen vanhan näköiseksi muokattu kuva, poikkeavissa valaistusolosuhteissa otettu kuva tai muu luova tapa esitellä mallia. Tällaisessa kuvassa mallin ei tarvitse näkyä selkeästi. Tunnelmakuva ei kuitenkaan saa olla mallikansion oletuskuvana.
Mallien parantelu kuvankäsittelyllä on kielletty
Kuvia saa käsitellä, mutta niissä näkuvien pienoismallien parantelu kuvankäsittelyn keinoin on kielletty. Kuvan tekninen kohentaminen on sen sijaan sallittua ja jopa suotavaa. Esimerkiksi kuvan histogrammin ja valkotasapainon säädöillä voi saada paljon hyvää aikaiseksi, jos olosuhteet kuvattaessa eivät ole olleet optimaaliset. Myös taustaa voi parannella. Etenkin kuvien rajaaminen on erittäin suositeltavaa, varsinkin siinä tapauksessa jos kuva on otettu liian kaukaa ja ilman rajausta pienoismalli peittää vain pienen osan koko kuvapinta-alasta.
Ei kuvia mallilaatikoista, valurungoista, siirtokuva-arkeista tai ohjeista
Poikkeuksena rakennusblogien ensimmäiset merkinnät, joissa voit esitellä materiaaleja ja aineistoja, joita tulet projektissa käyttämään.
Kokoelmat
Kokoelmassa tulee olla selkeä, yhteinäinen malleja yhdistävä teema. Esimerkiksi "kaikki rakentamani lentokoneet" tms. ei ole kokoelma.
Yksi kansio per malli ja yksi malli per kansio
Useamman yksittäisen mallin lisääminen samaan kansioon on sallittu vain kokoelmat-kategoriassa. Älä myöskään ripottele saman mallin kuvia useampaan kansioon.
Oletuskuva
Oletuskuvaksi on hyvä valita 4:3 vaakakuva (esim. 1600 px leveä ja 1200 px korkea). Vaikka mallin aihe olisi sellainen, että sen esittely toimii parhaiten pystykuvilla (esim. figuurit), kannattaa oletuskuvaksi lisätä mahdollisuuksien mukaan vaakakuva, jossa tärkein asia on keskellä kuvaa. Tällä tavalla varmistat, että kuvasta ei esimerkiksi rajaudu päätä tai muita tärkeitä yksityiskohtia pois silloin kun palvelu rajaa kuvia automaattisesti.

Säännöt on päivitetty viimeksi 15.2.2021.