Pienoismallit.net

Mallien arviointi

Pienoismalliensa kuvia Galleriaan lisäävät käyttäjät voivat halutessaan pyytää muita käyttäjiä antamaan malleista numereerisen arvion asteikolla 0,5–5. Tämä tapahtuu laittamalla mallia lisättäessä ruksi kohtaan Haluan saada arvioita tästä mallista. Vaikka arviointimahdollisuutta ei ottaisi käyttöön mallia lisättäessä, voi sen ottaa käyttöön milloin tahansa myöhemmin kyseisen mallikuvakansion tietoja muokkaamalla. Arviointimahdollisuus on mahdollista ottaa haluttaessa myös pois käytöstä.

Mallin saamista arvioista lasketaan keskiarvo, kun arvioida on kertynyt vähintään kolme. Mallin lisännyt käyttäjä näkee keskiarvon lisäksi myös graafisen jakauman kaikista annetuista arvioista.

Arvioiden antaminen

Arvioitavissa olevien mallien ohessa on sivun vasemmassa reunassa viisi vaaleanruskeaa tähteä Arvioi tämä malli -otsikon alla. Viemällä hiiren kursorin tähtien päälle muuttuu jokainen kursorin vasemmalla puolella oleva tähti punaiseksi, ja punaisten tähtien lukumäärä osoittaa monta tähteä olet mallille antamassa. Tallenna arviosi klikkaamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla. Voit määritellä arvion puolen tähden tarkkuudella.

Annettuasi arvion näet mallin siihen mennessä saamista arvioista lasketun keskiarvon, mikäli malli on saanut vähintään kolme arviota. Jos arvioita on vähemmän, mutta haluat nähdä keskiarvon, voit palata katsomaan mallia myöhemmin, jolloin arvioitakin on kertynyt jo vaadittava määrä.

Annettua arvioita ei ole mahdollista muuttaa jälkikäteen, joten kannattaa olla erityisen huolellinen arviota annettaessa ja tutustua tarkasti kaikkiin mallista lisättyihin kuviin ja lukea mahdollinen rakennusseloste ennen arvion antamista. Jos väärä arvio pääsee kuitenkin vahingossa lipsahtamaan, ota yhteys ylläpitäjään ja pyydä annetun arvion nollaamista.

Arvion muuttaminen on tosin mahdollista siinä tapauksessa, että mallista lisätään uusia kuvia, jolloin jokainen siihen mennessä mallin arvioinut voi arvioida sen uudelleen.

Mallien arviointiin liittyy myös muutamia sääntöjä.

Arvioiden vastaanottaminen

Arvioinnin tarkoitus on antaa mallarille helposti seurattavissa oleva vertailukelpoinen mittari omien malliensa kesken. Malleista saatujen keskiarvojen perusteella mallari voi karkeasti nähdä onnistumisensa yksittäisissä projekteissa sekä pidemmän ajan kuluessa seurata kehittymistään mallarina. Malleista saatu keskiarvo vaikuttaa lisäksi siihen kuinka paljon levytilaa kukin käyttäjä saa käyttöönsä.

Arvioita vastaanotettaessa tulee ottaa huomioon, että ne eivät pyri kertomaan absoluuttista totuutta mallin laadusta, vaan niiden antaminen perustuu käyttäjien subjektiiviseen näkemykseen. Käytännössä arviointi kertookin lähinnä vain sen, millaisista malleista palvelun käyttäjän pitävät. Yksittäinen malli saa keskimäärin noin 20 arviota, jolloin keskiarvo on vain melko pienen käyttäjäryhmän antama subjektiivinen näkemys, jota ei pidä ottaa turhan ryppyotsaisesti.

Arvioita ei myöskään kannata missään tapauksessa ottaa henkilökohtaisesti, vaan tulee huomioida, että ne kohdistuvat vain itse malliin, ei sen rakentajaan.

Ottaessaan malliensa numeerisen arvioinnin käyttöön, tulee hyväksyä myös se tosiseikka että valtavirrasta eroavia arviota tulee aina jokaiselle mallille. Mikäli kokee tämän aiheuttavan mielipahaa, kannattaa arviointimahdollisuus ottaa pois käytöstä. Sanallisia kommentteja on kuitenkin aina mahdollista saada riippumatta siitä haluaako numeerisia arvioita.

Jos koet, että olet saanut täysin perusteettomia arvioita, voit ottaa yhteyttä ylläpitäjään ja pyytää häntä selvittämään asian arvion antajan kanssa.