Pienoismallit.net

Suomen Sota 1808 - 1809

Osoitewww.nba.fi/fi/skm_tiedotusvalineille_kuvat24
LisääjäMangrove
Lisätty7.11.2008 17:10
Klikattu48 kertaa
SuosikkiKukaan ei ole vielä lisännyt linkkiä suosikikseen. Lisää suosikiksesi.

Lehdistökuvia Kansallismuseon "1809 ~ Ero ja uusi alku" -näyttelystä. Uniformuja ja vermeitä.

Kommentit

Terve. Näyttää siltä että ehtii Kansallismuseon näyttelyyn. Itse kävin keväällä Pohjoismaisessa kulttuurikeskuksessa Hanasaaressa Helsingissä, jossa oli sodan 1808-09 aiheinen näyttely.
Kuvat ja materiaali näyttää Kujansuun linkissä olevan vaikuttavia. Hanasaaressa myytiin 16 postikortin sarjaa "200 vuotismuisto sodasta". Ne koostuvat Carl Staafin ja J J Buurmanin osin "Vänrikki Stålin tarinoiden" kuvitusta (uusi Juhani Lindholmin suomennos kuten ruotsinkieliset laitokset käyttää muotoa Stål) ja myös univormureferenssikortteja, esim "Kgl. Wasa Reg:te, Kgl. Österbottens Reg:te". Yhdessä kortissa on esitetty seitsemän suomalaista joukko-osastoa.

Pienoismalli.net sivuilla huomasin kerran skannatun pari näitä Staafin univormukorttia. Staafin kuvia on myös painettu väreissä Vänrikki Stoolin juhlapainoksessa (WSOY). Siinä on myös suppeasti sodan eri rintamien tapusten kulku ja henkilöhakemisto kummankin osapuolen vaikuttajista.
No sitten kävin näyttelyn sunnuntaina 18.1.2009 katsomassa. Näin ainakin yhden asian harrastajan, joka tuntee aihepiiriä.
Tuo vihreä Karjalan jääkärin upseerin takki on Kansallismuseossa paljon tummemman näköinen. Kun vanhoja tavaroita suojataan liialta valolta. "Tuulenpysäyttäjä" on kaksiosainen, eli laajat kauluskäänteet, siis napitettiin kuin normaali takki. Tämä kaulusominaisuus näkyy referenssikuvissa. En ottanut mitään kuvia, koska näyttelyvalaistus oli mitä oli. Ratsuväellä, joka oli viimassa ym, on yksiosainen rinnan "tuulisuojus".
Näyttelyopas on noin 4 - 5 cm paksu kirja, jossa runsaasti värikuvia. 25 €, ehkä ensi kerralla.
Kellertävät vyöt olan yli näyttävät olleen kellanruskeaa nahkaa (beige). Rakuunan patruunavyö tummanruskeaa nahkaa taskuineen. Ratsuväen ase tussari, joka merkitsi rihlattua lyhyttä asetta (Kts. esim SKS Biografiakeskus Sprengtporten).

Terv Veikko

Korjaan kirjoittamiani virheitä, kun niitä minulle turhan usein sattuu.
Kirjoitin tämän copy/pastella Samuli S:n keskusteluista

Hyvä näyttely
Terv Veikko