Pienoismallit.net

Siirtokuvien korjaaminen

Kellastuneet ja halkeilleet siirtokuvat jälleen kuntoon

Ajan mittaan siirtokuva-arkit kellastuvat ja/tai kuvat halkeilevat mikäli kunnollisesta säilytyksestä ei ole huolehdittu.

Kosteus ja auringonvalo aiheuttavat kuvatunkaltaisia ilmiöitä siirtokuva-arkeille. Hyvä ehkäisykeino on säilöä siirtokuvat minigrip-pussiin tai muuhun tiiviiseen paikkaan. Säilytyspussiin tai -laatikkoon voi myös laittaa muutaman Silicagel-pussin imemään kosteutta. Nämähän ovat niitä pieniä rakeilla täytettyjä "Do not eat"- pussukoita joita on pakattu tehtaalla mm. kenkiin, laukkuihin, elektroniikkapakkauksiin jne. imemään kosteutta.

Kellastuneita siirtokuva-arkkeja olen valkaissut laittamalla arkin minigrip-pussiin ja mahdollisimman aurinkoiselle ikkunalle kuvapuoli aurinkoon päin. Riippuen auringon määrästä, keltaisuus häviää päivissä-viikoissa. Kannattaa muista että pussin tulisi olla joka kohdasta läpinäkyvä, että homma toimisi eli älä käytä pussia johon on painettu merkintöjä jne. Ei myöskään kannata unohtaa kuvia ikkunalle esim. kuukausiksi koska liika aurinko aiheuttaa epätoivotun efektin eli haalistumisen.

Halkeilu on myös varsin kiusallista, varsinkin jos asian huomaa vasta siinä vaiheessa kun siirtokuva on laitettu veteen ja se hajoaa sadoiksi mikroskooppisen pieniksi hiutaleiksi. Vanhoille siirtokuville, joissa halkeilu on ollut odotettavissa, olen käyttänyt Micro Liquid Decal Film-nimistä ainetta. Aine sivellään siirtokuvan päälle ja annetaan kuivaa ENNEN kuvan liottamista. Tähän mennessä onnistumisprosentti on ollut 100. Ainetta on saatavana ainakin Kuivalaiselta ja Tieto-Nikkarista. Liquid Decal Film on tarpeellista myös tulostettaessa omia siirtokuvia.

Kommentit

Taitaa mennä ostoslistalle.
Laatikossa on kasa n. 25v. vanhoja siirtokuvia, säilöttynä edellisestä mallarielämästä. Saisivat nekin kuvat arvoisensa lopun jonkin mallin kyljessä.
J Pokki 1.9.2007 17:14 Vastaa lainauksella
Hinta muistaakseni noin 4 euroa ja on riittoisaa…
Millähän tätä tarvittaessa muuten kuuluisi ohentaa?
J Pokki 3.4.2009 21:56 Vastaa lainauksella
Itse olen pähkäillyt joskus samaa ja tämä ohentuu kyllä parhaiten sinolilla tms. MUTTA en suosittele koska ominaisuudet kärsivät, käyttökohteesta riippuen. Tämä menee sellaisenaan ainakin Badger 360:sta läpi jos ei halua siveltimellä levittää. Ruiskutettuna vaatii useamman kerroksen ainakin tulostettuihin siirtokuviin. Vesi ohenteena sen sijaan kökköyttää aika tehokkaasti aineen. Siveltynä tasoittuu kyllä aika nätiksi kerrokseksi, en muistaakseni loppujenlopuksi hyötynyt tuosta ohentamisesta mitään.
Kantri 17.1.2010 15:32 Vastaa lainauksella
Putsasin juuri tärpätillä siveltimen tästä aineesta ja ihan hyvin puhdistui.Tuli siveltimelläkin ihan tasaista jälkeä, eli ei ainakaan siveltimellä tehtäessä tarvitse ohentaa.