Pienoismallit.net

Etsien liimaus nesteliimalla

Terve,
sivusin otsikon aihetta Mallix-artikkelissani taannoin. Jotta asia kenties hieman selvenisi, lisään kuvasarjan miten homma toimii.
Erona pikaliimaan on se että etsiosa sulatetaan muoviin jolloin se pysyy paremmin kiinni eikä irtoa heti pienestäkin kolahduksesta.
kuva 1. lähtökohta sama kuin pikaliimalla toimiessakin: muoviosa, etsit ja liima, tässä tapauksessa Tamiyan vihreäkorkkinen joka antaa riittävän työskentelyajan mutta kuivuu kuitenkin riittävän nopeasti.
www.pienoismallit.net/profiilit/114/kuvat/kuvapankki/kuva_133958/

kuvat 2-4. tippa liimaa liimattavaan kohtaan jolloin muovi ehtii hieman sulaakin; näin etsiosa tarttuu ja jää kiinni muovipintaan.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/39/59/133959.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/39/60/133960.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/39/61/133961.jpg[/img]

kuvat 5-7. Tässä tapauksessa siirrän etsiosat yksi kerrallaan veitsenjärjellä. Yhtä hyvin ne voi asetella paikalleen pinseteillä tai sorminkin jos vain onnistuu.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/39/62/133962.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/39/63/133963.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/39/64/133964.jpg[/img]
kuva 8. Etsit ovat paikallaan ja tarttuvat muovipintaan kunnolla liiman kuivuessa ja muovin jähmettyessä osien ympärille. Asettelin osat kevyesti pintaan mutta niitä voi painella tiukemmin pintaan tarpeen mukaan. Jos pinta on liian kuiva, voi siihen lisätä nesteliimaa sulattamaan pintaa uudestaan.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/39/65/133965.jpg[/img]

Nesteliiman avulla voi liimata isojakin osia muovin pintaan, vain oikeastaan mielikuvitus on rajana. Etsiosia voi myös "tapittaa" metallilangan avulla ja sulattaa muoviin.
Liimauskohteina ovat esimerkiksi mittaritaulut muovitaustaan, paneelit pintoihin…
Tietenkään nesteliima ei liimaa etsiosia toisiinsa; siinä pitää sitten käyttää pikaliimaa tai paras vaihtoehto on tietenkin osien juottaminen.

Toivottavasti tästä on jotain apua mallareille. Itse ainakin olen kyllästynyt pikaliiman kanssa suttaamiseen ja tällä pystyn yllättävänkin hyvin välttelemään sen käyttöä.

Kommentit

Hyvä vinkki tuo! Meikäläinen testasi aikanaan puolivahingossa Vaaleanvihreäkorkkista etsiosan kiinnitykseen muoviin - hyvin toimi.
Tuota pitää kokeilla.
Kiitos vinkistä, Niko
Kokeilin liimata etsatun mittaritaulun vihreäkorkkisella, mutta jonkin ajan kuluttua se irtosi. Karhensin hiomapaperilla etsiosan pinnan ennen liimausta, mutta sekään ei auttanut. Pienemmät osat ovat kyllä pysyneet kiinni.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Kokeilin liimata etsatun mittaritaulun vihreäkorkkisella, mutta jonkin ajan kuluttua se irtosi. Karhensin hiomapaperilla etsiosan pinnan ennen liimausta, mutta sekään ei auttanut. Pienemmät osat ovat kyllä pysyneet kiinni.
Terve,
tosiaan se riippu paljon osasta mutta ehkä enemmänkin liimanmäärästä. Idea on saada muovia sulatettua niin paljon että osa "uppoaa" muoviin. Kuten sanottu, tosiin toimii ja toisiin ei. Mainittu mittaritaulu voi olla hankala jos se menee muoviosan reunoihin asti tai ylikin jolloin sitä ei saa muovin alle.

Niko
Vinkiksi, jos haluaa säästää eikä maksaa sikoja nesteliimasta, se on yhtä kun etyylimetyyliketonia. Saa apteekista litrakaupalla, jos ei liikaa spurgulta näytä.