Pienoismallit.net

Märkäpaletti

Akryylimaalien nopeaa kuivumista vastaan.

Akryylimaalit tuppaavat kuivumaan todella nopeasti, myös paletille, jolloin osa maalista saattaa mennä hukkaan. Märkäpaletilla maalit pysyvät käyttökelpoisina pidempään, jopa useita vuorokausia. Lisäksi maalien sekoittaminen ja sävyttäminen helpottuu kummasti.

1. Paletiksi käy oikeastaan mikä tahansa rasia tai astia. Omaksi paletiksi valitsin vanhan ja tarpeettomaksi jääneen silmälasikotelon, josta poistin pehmusteet. Tällaisen paletin saa myös suljettua, jolloin maalia voi käyttää vielä useiden päivien kuluttua. Kansi ei kuitenkaan ole välttämätön.

2. Leikkasin paletin pohjalle neljä kerrosta talouspaperia. Kastelin paperikerrokset perusteellisesti, mutta vain sen verran, että vesi ei lainehdi paletin pohjalla.

3. Seuraavaksi lisätään sopivan kokoinen pala leivinpaperia. Leivinpaperi asetetaan kostutettujan paperinpalojen päälle ja sitä voi painella kevyesti, että kosteus alkaa puskea läpi. Käytin itse Serlan leivinpaperia, jonka tuoteselosteessa mainitaan seuraavaa: "Molemmin puolin silikonoitu rasvatiivis pergamiini". Leivinpapereitakin löytyy monenlaisia, mutta muita merkkejä ja laatuja en ole kokeillut.

Märkäpaletti on nyt valmis käytettäväksi. Maali ei imeydy leivinpaperiin ja kosteus hidastaa maalin kuivumista. Akryylimaalien sävytys on tällä tavalla tosi helppoa. Kuvassa näkyvät Vallejon maalit ovat olleet paletilla jo kaksi vuorokautta ja vielä täysin käytettävissä. Pidempiaikaisesta säilyvyydestä ja maalin rakenteen muutoksesta/käytettävyydestä ei ole vielä kokemusta.

Tämä tapa on vain yksi esimerkki märkäpaletista. En tiedä kuinka yleinen apuväline tällainen on, mutta tämä helpottaa akryylimaalien käyttöä todella paljon. En voinut kuin ihmetellä, miksi en ole kuullut tällaisesta aikaisemmin!

En löytänyt täältä vastaavaa niksiä, joten toivottavasti tästä on yhtä paljon apua muille, kuin siitä oli itselleni.

Kommentit

Jzuhis 3.3.2012 12:47 Vastaa lainauksella
Loistava niksi! Tämä tulee tarpeeseen.
Hyvä vinkki. Tulee taatusti käyttöön. Kiitos.
Erittäin hyvä niksi. Tämä kannattaa pitää mielessä. Kiitos ja kumarrus.
10 pojoa ja papukaijamerkki otsaan. Kiitos tästä.
Tosi hyvä niksi! Tulee varmasti käyttöön.
Kiitokset. Tulee tarpeeseen.
Piti tämä itsekin postata kun olen jonkun aikaa käyttänyt, hyvä että joku muisti laittaa sivuille. Löysin kikan figumaalaus dvd:ltä enkä vanhaan vaihda.
Itse käytän talouspaperin sijasta wettex siivousliinaa.
Toimivuuden kannalta ei taida olla väliä..
Tosiaan tässä kelvannee myös sieni/vaahtomuovi oikein hyvin. Kovin märkä talouspaperi alkaa menemään ryppyyn, jolloin se ei enää ole suoraan kontaktissa leivinpaperiin.
Erinomaisen toimiva,halpa, helposti toteutettava ja simppeli nixi.