Pienoismallit.net

Punch and die

Tee se itse rei`itin sarja

Tälläkin sivustolla ollut juttua näistä rei`itin sarjoista ja kaupallisia versioita löytyy netistä.

Päätin kuitenkin valmistaa itse, kun löysin halpamarketista porasarjan jossa halkaisijat vaihtuu alle puolen millin välein. Hintakin passaa varmasti suurelle yleisölle.

Jos myöhemmin rupeaa olemaan vehkeessä klappia, poraan uuden…

Hommaan meni pari tuntia ja alle 10 euroa. Ohessa selvitys työvaiheista ja materiaaleista. Kuvateksteissä lisää.

Muovifirmasta sain muutaman leikkuujätepalan akryylilevyä ja nailonlevyä. Esim. etola ja Etra myy näitä.

Sahasin muovisoiroista kaksi samanpituista kalikkaa ja puristin toisiaan vasten ohjurireikien poraamista varten.

Ensimmäisen ohjurin asensin heti kiinni muttereineen päivineen jottei kohdistus karkaa. Pohjaan kannattaa porata upotus jottei työkalu myöhemmin keiku pöydällä.

Toisen ohjurin poraamisen ja asentamisen jälkeen pidin mutterit kireällä loppuprosessin ajan. Akkuporakoneella ja hitailla kierroksilla porasin joka terälle oman reiän läpi saakka.

Tässä on maltti valttia akryyli murtuu helposti ja liian korkeat kierrokset sulattavat reiän pilalle.
Teräsarjan ensimmäinen koko tuli näistä syistä porattua kolme kertaa.

Koska ostamani teräsarja loppuu 1,5mm otin toisesta sarjasta vielä 1,2, 1, ja 0,5 milliset terät käyttöön.

Harvan akkuporan istukka pitelee alle millisiä teriä, joten laitoin terän ensin sormiporaan kiinni ja sormiporan akkukoneeseen. Kieli keskellä suuta ja useasti terää nostellen sain pienimmänkin reiän läpi.

Suosittelen ottamaan hieman ohuemman alapalikan jotta nuo pienimmät on helpompi porata, niissä terissä kun ei pituutta ole nimeksikään.

Reikien valmistuttua hioin jokaisen poranterän tylpän pään teräväksi miniporan katkaisulaikalla. Sopivasti kohdistaen katkaisulaikka teki koveran ja terävän meistin.

Siistin reikien reunat alapuolelta askarteluveitsellä ja kaiversin kokomerkinnät akryyliin ja Punch And Die sarjani oli valmis!

Kommentit

Mikäli aikoo käyttää poranteriä ainostaan kyseisessä vekottimessa, niin noin alle 2,5mm poranteriä kannattaisi varmaan hehkuttaa niin poranterän teräs aavistuksen verran pehmenisi eikä poranterä katkea niin kelposti lyödessä.
Late 7.1.2011 10:52 Vastaa lainauksella
Miten paksua levyä pystyt punchaamaan?
Toi radion iso nuppi on yli millin levyä ja kaiutinverkko on vesihanan rosterisihdistä reiìtetty. Sihti piti vaan ensin jäykistää pikaliimalla jotta sai siistin ympyrän. Voin kokeilla löytyiskö hyllystä parin millin plootua…
Nordu 8.1.2011 00:29 Vastaa lainauksella
Upeeta - - perkule tommonen ON väkästeltävä!!!!
Ja omien muovilevyjen kimppuun!

Näppärä viritys:)
Lappu 9.2.2011 19:38 Vastaa lainauksella
Mitä tämä levy on mahtaa olla josta nuo kiekot/reijät tehdään? Misään myynnissä Oulun alueella?
Pyydän anteeksi, jos on vähän tyhmä kysymys.
Teemu Lax 10.2.2011 20:06 Vastaa lainauksella
Koetapa etsiä oulusta mainosfirma joka tekee teippejä ym kylttejä niillä voi olla jämäpaloja. Samoin Etra ja muut muovilevyjä myyvät firmat myy jämäkappaleita edukkaasti. Koko levyn tilaaminen (2*3 metriä?) on turhan tyyristä mallailu käyttöön. Myös lähes kaikki suuremmat nettimallikaupat myy sopivia arkkeja…
Lappu 10.2.2011 20:10 Vastaa lainauksella
Kiitokset! Onkos tällä levyllä mitään omaa erityistä nimeä vai lähdenkö kyselemään "muovilevy" nimellä?
Myös Vink oy:stä kannattaa kysyä. 1mm vahvuinen 1m*2m polystyreenilevy maksoi Kuopion Vink oy:ssä muutama vuosi sitten noin 20€
Lappu 10.2.2011 20:15 Vastaa lainauksella
Kiitokset Ollille vinkistä. Katselin vähän noita Etran sivuja. Mahtaako kyseinen levy olla jotakin näistä vaihtoehdoista tuotteet.etra.fi/main.html?nodeUid=2226688&catalogUid=2224442&parents=|2226684&path=1 ?
Sieltä Polystyreeni PS osastosta löytyy Iskunkestävä kiiltävä/matta, Iskunkestävä matta/matta ja kirkas. Eri asia sitten on että löytyykö niitä suoraan Oulun Etran hyllystä?