Pienoismallit.net

Metallisten telojen vinkit

Helpompaa työskentelyä metallisten telojen parissa

Friulin metallisten telojen työstäminen saattaa (ja onkin) yleensä paljon saman työvaiheen toistoa, kuten oikean telan kasaaminenkin. Tähän niksiin kerään muutamia itse hyväksi toteamiani työtapoja.

Telakenkien valmistelu

Telakengät kannattaa ennen työn aloittamista porata auki 0.5mm sormiporalla. Yleensä riittää, kun poran työntää kevyesti pyörittämällä tapin rei'istä läpi. Sormipora kannattaa säätää niin, että terän voi huoletta painaa karaa vasten. Siis niin että terä ei läpäise vielä telakengän umpinaista päätä. Tässä vaiheessa kannattaa myös poistaa mahdolliset valupurseet ja tarkastaa valujälki. Yleisesti ottaen valujälki on hyvää, mutta pussissa saattaa olla muutama "vajaa" tai viallinen kenkä. Sinänsä tämä ei haittaa sillä kenkiä on yleensä vähintään riittävästi.

"Telatappien" valmistelu

Telatapit olen katkonut valmiiksi erilliseen pussiin tai rasiaan. Tässä apuna on injektioruisku (wanha) joka on kiinnitetty "kolmanteen käteen". Ruiskun mäntä vedetään sopivalle etäisyydelle toimimaan stopparina rautalangalle. Rautalanka katkaistaan siis ruiskuun sisälle sopivan mittaiseksi. Jokaista yksittäistä pätkää ei tarvitse mitata erikseen vaan niitä voi tehdä niin paljon kun ruiskuun mahtuu. Kun ruiskuun ei enää mahdu lisää lankaa, tyhjennän pätkät erilliseen rasiaan tai pussiin.

Telan kasaaminen

Kun telakengät ovat porattu auki ja tapit katkottu jo valmiiksi, ei varsinaiseen kasaamiseen tarvita muuta kuin raaka työ. Sopiva telan pituus määräytyy pikemminkin mallin mukaan eikä välttämättä kannata tuijottaa sokeasti oikeitten vaunujen telakenkämääriä. Erot johtuvat monestakin asiasta, näistä eräs on esim. tuo tappien paksuus joka ei aina ole mittakaava vahvuudessaan.

Muut tappimateriaalit

Muitakin tarvikkeita voi käyttää telatappeina. Niksi tästä aiheesta täällä joskus olikin mutta ilmeisesti se on poistettu käyttäjän toimesta.

Lyhykäisyydessään niksissä kerrottiin miten myös perhosneuloja (muistelinkohan oikein) voi käyttää tappeina. Kyllähän näin voi tietenkin tehdä, mutta miksi ei tuota rautalankaa käyttäisi mikä tulee paketin mukana? Itsellä ei ole ollut mitään ongelmia tuon rautalangan kanssa kun olen menetellyt yllä kerrotulla tavalla.

Joskus kokeilin myös messinkilankaa, mutta tämä on hivenen tyyristä tuhlattavaksi paikkaan missä siitä ei käytännössä ole mitään hyötyä.

Kommentit

KimmoR 18.9.2009 12:44 Vastaa lainauksella
Tarkoitatko Jaakko Raimon vinkkiä nuppineulojen käytöstä telatappeina? Se niksi ainakin oli täällä foorumeilla.
KimmoR kirjoitti:
Tarkoitatko Jaakko Raimon vinkkiä nuppineulojen käytöstä telatappeina? Se niksi ainakin oli täällä foorumeilla.
Siitä varmaankin on kyse. Vinkki oli kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että nuppineuloja voi käyttää ihan ilman liimaa metallisten telakenkien telatappeina 1/35 skaalassa - ne nimittäin ovat just sopivan paksuisia ja painuvat sinne telakengän reikiin sopivan tiukasti. Nuppineulat pitää tosin pätkiä pihdeillä sopivan pituisiksi ja varoa ettei ne jämäpalat singahtele esim. silmiin. Nuo tavalliset nuppineulat sopivat ainakin 1/35 skaalassa isojen saksalaisten tankkien telaketjuihin - kuten esim. Tigerit ja Pantherit, pienempien tankkien pienemmistä telaketjuista ei minulla ole kokemusta.
KimmoR 18.9.2009 13:05 Vastaa lainauksella
Käytin Raimon nuppineulavinkkiä omassa SU-85m projektissa ja täytyy sanoa, että toimi myös siinä. Samoja telojahan käytetään myös T-34 vaunuissa. Läheisessä halpahallissa oli nuppineuloja kahdessa eri paksuudessa, 0,6 ja 0,7 mm. Käytin muistaakseni 0,6 vahvuisia ja ne menivät telojen reikiin nihkeän sopivasti. Varoitus on paikallaan, kun katkotte neuloja, ovat nimittäin pirun kovaa metallia ja sitten kun suostuvat katkeamaan, ne lähtevät sellaisella nopeudella lentoon arvaamattomasti, että silmien suojausta kannattaa harkita.
Itse sain yhden neulanpätkän pystyyn poskipäähän ja vaimo lievästi hermostui, kun kymmenes pätkä kilahti seinästä hänen pöydälle. Kannattaa myös poistaa lattialle tippuneet pätkät heti ja huolella, ettei löydä sellaista jalkapohjastaan.
KimmoR kirjoitti:
, ne lähtevät sellaisella nopeudella lentoon arvaamattomasti, että silmien suojausta kannattaa harkita.
Itse sain yhden neulanpätkän pystyyn poskipäähän ja vaimo lievästi hermostui, kun kymmenes pätkä kilahti seinästä hänen pöydälle.
Itse estin tuon neulanpätkien singahtelun siten, että laitoin pihtien ja käteni päälle hieman kostean Sifonet-liinan aina ennekuin katkaisin sen neulan - näin ne jämät eivät singahdelleet mihinkään vaan jäivät siihen liinaan, josta sitten putosivat siististi pöydän pinnalle.

Tässä kuva Dragonin 1/35 Pantherista, jonka metallitelaketjut on koottu täysin ilman minkäänlaista liimaa - pelkästään nuppineulojen avulla: www.pienoismallit.net/profiilit/141/kuvat/kuvapankki/kuva_58410/

Haittapuolena on se, että ketjut pyrkivät menemään hiemaan kieroon - johtunee siitä, kun nuppineulojen terävä kärkiosa on kapeampi kuin se neulan muu varsi ja se kärki tulee jokaisessa telakengässä samalle puolelle. Kuten tuosta laittamastani kuvasta näkee, niin ei sitä kieroutta kyllä valmiissa mallissa huomaa.
Teemu Lax 20.9.2009 00:41 Vastaa lainauksella
Oletteko friulin käyttäjät kokeilleet tätä:http://www.ipmslasvegas.org/Friulmodel2.htm
Itse odottelen että merkava 4 telat saapuu kauppoihin, jotta pääsee koittamaan…
KimmoR 20.9.2009 12:07 Vastaa lainauksella
Kyllähän tuosta aineesta on kuultu. Olen sellaisessa käsityksessä, että jotkut liikkeet ulkomailla ei lähetä tuota Suomeen lentopostina, tai muutenkaan, niiden pirun terrorisminvastaisten määräysten takia. Hintavaakin toi aine muistaakseni oli.
…saatavilla myös ihan koto-suomesta. lukaiskaapa toiseksi uusin mallix,siinä tiger 1:n telat käsitelty sinistysaineella. aseliikkeistä löytyy…
sinistysaineet tarkoitettu kyllä teräkselle mutta toimii kyllä näköjään osaavissa käsissä myös noissa friulin teloissa. pitää kokeilla joskus.
J Pokki 20.9.2009 14:26 Vastaa lainauksella
Jos haluaa nimenomaan Blacken-Itiä, sitä saa esim. Ruotsista ja lähettävät Suomeen: www.mjhobby.se/mjhobby/search.asp?search-string=blacken

Tai sitten voi tehdä kuten tässä niksissä: www.pienoismallit.net/kirjoitukset/niksi_349/
Teemu Lax 20.9.2009 22:06 Vastaa lainauksella
Kiitos linkistä tuo on mennyt vallan ohi, ei kun kauppaan vaan…
KimmoR kirjoitti:
Varoitus on paikallaan, kun katkotte neuloja, ovat nimittäin pirun kovaa metallia ja sitten kun suostuvat katkeamaan, ne lähtevät sellaisella nopeudella lentoon arvaamattomasti, että silmien suojausta kannattaa harkita.
Itse sain yhden neulanpätkän pystyyn poskipäähän ja vaimo lievästi hermostui, kun kymmenes pätkä kilahti seinästä hänen pöydälle. Kannattaa myös poistaa lattialle tippuneet pätkät heti ja huolella, ettei löydä sellaista jalkapohjastaan.
Juurikin tämän takia suosin nykyään tässä kertomaani tapaa. Halvempi, turvallisempi, työkalu- sekä käyttäjäystävällisempi ja nopeampi kuin noiden nuppineulojen yksittäinen pätkiminen. Lisäksi jotkut telat eivät edes mahdollista tuota nuppineulakikkailua (Ferdinand, KV,) ilman telan vahingoittamisen riskiä.
Tuosta Blacken-It aineesta, kyseessä on aika pieni puteli ja telojen käsittelyssä syntyy ruskeaa kuonaa jossa reaktio näkyy jatkuvan. Silti seassa on paljon vielä käyttökelpoista ainetta. Itse ratkaisin asian valuttamalla aineen kahvinkeittimen suodatinpussin läpi, kuona jää pussiin ja kirkasta sinistä lientä takaisin puteliin joten satsi riittää hiukan pidempään.
Hitto, miten mä en tätä ole huomannut, hyviä vinkkejä!!
Hyönteisneuloista saa hyviä telatappeja.