Pienoismallit.net

T-72 M1 Finnish version turret

- moni kakku päältä kaunis

Tamiyan 1/35 mittakaavan hyväksi havaittua T-72M1 mallia on alkanut löytymään viimeisten viikkojen aikana kilapilukykyisellä hinnalla. Koska oman mallini olen rakentanut varusmiesaikanani (1992-93), päätin vaihtelun vuoksi hankkia uuden sarjan edullisesti. Alkuperäisen rakennussarjan tornin muotomurheiden takia päätin investoida JS-modelsin torniin, koska Suomi-vaunuahan olen rakentamassa. Kotimaista JS-modelsin varustelaatikkoa sen sijaan ei tunutunut löytyvän mistään. Netistä löysin S.B.S. Modelin nettisivuilta limited edition painoksen heidän näkemyksestään suomalaisen T-72M1 tornista etseillä, kahdella varusetelaatikoilla (jäykisterivoilla ja ilman) sekä Echelonin ensiluokkaisilla siirtokuvilla. Pistin suurin odotuksin tilauksen vetämään, ja paketti saapuikin muutamassa päivässä. Osat olivat hyvin pakatut ja ensi ihastuksen jälkeen osia tutkiessani havaitsin, että varustelaatikko oli 40 mm pitkä, kun varusmiesaikainen tekeleeni (alkuperäisestä mitattuna) oli 50 mm. siis heittoa luonnossa 35 cm! Päätin haudata projektin, kunnes saisin JS-modelsin tornilaatikon käsiini.
Tänään tuo kauan kaivattu laatikko sitten löytyi, ja epäilykseni osoittautui aiheelliseksi: JS-modelsin tornilaatikko oli kymmenesosamillien tarkkuudella saman kokoinen, kuin itse tekemäni. Ja tuskaa lisäsi havainto siitä, että S.B.S:n laatikot olivat liian lyhyinäkin muita korkeampia. S.B.S. Modelsin muunnossarjan torni on 3 mm pitempi sekä 2 mm korkeampi kuin JS-modelsilla, suurimpien erojen löytyessä tornin otsapanssarista sekä "kukkuu-luukun" lähistöltä. Tornin etupanssari tykin molemmilla puolilla on myös selkeästi eri muotoinen. Tornikonekiväärin kaulus on S.B.S:llä lähes tuplaten suurempi kuin JS-modelsilla. Eroja löytyy myös tähtäimen lähistöltä. En osaa ottaa kantaa S.B.S:n tornin muotojen ja mitttojen paikkansapitävyyteen, näin suuret mittaheitot (luonossa 70 - 105 mm) tuntuvat melko suurilta. S.B.S:n valu on siistiä sekä yksityiskohdat voimakkaampia kuin JS-modelsilla. Jos mittaheittoja ei olisi ollut, hankinta olisi ollut ihan onnistunut.
Vanhoja hintalappuja tutkiessani, JS-modelsin torni on joskus maksanut € 25,00, varustelaatikko € 5,00, Echelonin siirtokuvat irrallaan € 7,00 eli yhteensä € 37,00. Mieluisat muunnososat ilman S.B.S:n minietsejä siis 3 € kalliimmalla. Rohkenen suositella, että muut jättävät rahansa törsäämättä tähän S.B.S:ään - tai jos joku haluaa tutustua tarkemmin tähän muunnossarjaan, mulla olisi yksi tarpeeton - edullisesti.

Kommentit

Jaa'a…

Ettei nyt vaan tuo SBS:n torni oliskin vaan tsekki-tuotantomallin torni ja JS-modelsin venäläistuotannon mukainen torni.

Ja kumpaakin on ollut Suomessa

En tosin pistä päätäni pantiksi tästä asiasta
Ari Kahrola 14.12.2014 13:05 Vastaa lainauksella
Tuosta tsekki-tuotannosta, miten meni sarjanumerointi Suomessa - muistaako kukaan?
PS. 264 - numero alle 200 olivat NL-alkuperää
Ps. 264 - 200 Tsekkejä ja
Ps. 264 - 300-sarja Puolalaisia vai menivätkö kaksi viimeistä päinvastoin?
Ainoana selkeänä ulkoisena erona oli toisen lisenssivalmistajan lisäämät sirpaleraudat korkkien ja muiden pienten luukkujen ympärillä. Nämä löyhät mielikuvat jäljellä varusmiepalveluksestani keväältä -93.
Tornilaatikoissa en nähnyt silloisen 2. PsvK:n NL-vaunuissa kun kevään 1.PsvK:n DDR:n jäämistöstä hankituissa eroa, kaikki vaikuttivat olevan JS-Modelsin varustelaatikon kaltaisilla varustettuja. Mitenkö muistan? Koska oma jogurttipurkkimuovista askartelemani laatikko kaipaa vieläkin niitä vahvikkeita - ei vain ollut Evergreeniä silloin käytettävissä :)
Nuo tornin mittaerot ovat sitten toinen kysymys. Mielelläni käyttäisin tuon S.B.S:n tsekki-alkuiseen vaunuun, mutta miten esim. asejärjestelmä ja muut laitteet tornin sisällä? Onko mahdollista luonnossa noin 10 cm pituus ja 7 cm korkeuserot? Tuskinpa ne paljaalla silmällä tai pelkästään valokuvista palajastuvat, ellei missään ole suoraan ylhäältä otettua kuvaa.
en.valka.cz/attachments/121/1350667847_IMG_1729.JPG

Tuskin se SBS:n torni kauhean kaukana tsekkiläisestä versiosta ole…
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
http://en.valka.cz/attachments/121/1350667847_IMG_1729.JPG

Tuskin se SBS:n torni kauhean kaukana tsekkiläisestä versiosta ole…
Linkin vaunu on eri alatyyppiä…
Jukka Purhonen kirjoitti:
Linkin vaunu on eri alatyyppiä…
Ai niin, sori… Tietohan kuluu jakamalla…
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Ai niin, sori… Tietohan kuluu jakamalla…
Höpönlöpön. Pointtini siis oli, että linkitetty kuva on eri alatyypin vaunusta, joten siihen vertaaminen ei auta hartsitornien analysointia. Pitäisi verrata T-72M1 vaunujen kuviin.