Pienoismallit.net

Lotus 72D

Emerson Fittipaldin kilpuri vuodelta 1972

Lotus 72 oli Colin Chapmanin ja Maurice Philippen suunnittelema Formula 1-kilpa-auto kisakaudelle 1970. Autossa oli monia uraauurtavia uusia ominaisuuksia - esim. auton korirakenteen sisäiset jarrut kaikille pyörille, sivuponttooneihin sijoitetut jäähdyttimet (1950-luvulta alkaen jäähdytin oli yleensä auton keulassa) sekä Fordin valmistaman moottorin ilmanottoaukko takana kuljettajan pään yläpuolella. Auton kiilamainen muoto ja kehittynyt aerodynamiikka tekivät autosta ylivoimaisen kilpailijoihin nähden 1970-luvun alussa.

Brasilialainen Emerson Fittipaldi voitti Lotuksella F1-sarjan maailmanmestaruuden vuonna 1972 ja tästä Tamiyan mallisarjasta voi rakentaa esim. juuri Fittipaldin kilpa-auton pienoismallin 1/12 skaalassa.

Tamiya hemmotteli 1970-luvulla historiallisista Formula 1-kilpa-autoista kiinnostuneita pienoismallien rakentajia julkaisemalla useita muovisia kilpa-autojen mallisarjoja isossa 1/12 skaalassa.
Nykyään Tamiya valmistaa uusintapainoksia noista 70-luvun legendaarisista isoista mallisarjoista ja lisää laatikkoon mukaan ajanmukaiset, korkealaatuiset siirtokuva-arkit, sekä myös runsaasti metalliosia.

Tässä mallisarjassa on muoviosia 324 kpl ja metallisia ns. fotoetsiosia 72 kpl. Mukana on myös ABS-muovista valmistettuja osia 9 kpl, vinyyli-, kumi- ja muoviletkuja sekä metallijousia ja metalliruuveja.

Tätä mallisarjaa voi suositella vain kokeneille mallareille, sillä esim. auton moottorin rakentaminen letkuineen & johtoineen on melkoisen monimutkainen operaatio - ja koska mukana on tavallisten muoviosien lisäksi ABS-muovia, kumia ja vinyyliä, niin mallari tarvitsee sen muoviliiman lisäksi muitakin liimoja - esim. pikaliimaa, ja tämäkin asia tuo omat haasteensa mallin rakentamiseen.
Mukana on myös runsaasti kromattuja muoviosia ja se kromipinta on kyllä syytä poistaa ennen liimailuja (sen kromin poistamiseen soveltuu hyvin esim Fairyn Power Spray).

Auton jousitus (iskunvaimentajat) on tarkoitus rakentaa toimivaksi tyypilliseen 70-lukulaiseen tapaan, mutta tuokin tuo rakentamiseen omat haasteensa, nimittäin mielestäni auton maavara jää turhan korkeaksi tuon jousituksen takia (muovinen valmis malli kun on kovin kevyt) - samoin auton etupyörien ohjaus on tarkoitus rakentaa toimivaksi - tuokin on aivan turha ominaisuus staattisessa pienoismallissa.

Siirtokuvat ovat korkealaatuiset, MUTTA pahasti puutteelliset! Mukana ei tule ollenkaan Lotuksen pääsponsorin, tupakkamerkki John Player Specialin dekaaleja, joten ne on hankittava erikseen - ilman niitä auto on aivan alastoman näköinen. Tupakkamainokset näyttävät olevan Japanissa vielä kovemmassa "pannassa" kuin hakaristit.

Muoviosat ovat tyypillistä Tamiyan 70-luvun tuotantoa - "ihan kivat" mutta eivät kuitenkaan samaa laatua kuin 2010-luvulla, joten veistelyä, ylimääräisen muovin poistamista pihdeillä/veitsellä - ja pakkelia + hiomapaperia tullaan tarvitsemaan rakentamisen aikana.

Maksoin tästä mallisarjasta 90 € mutta tuo hintahan hieman vaihtelee kauppiaan mukaan. Esim. Combat Modelsilla näkyy olevan tämä sama mallisarja myynnissä hintaan 95 €.

Monen formulafanin mielestä tämä muodokas Lotus 72 on John Player Specialin väreissä se kautta aikain ylivoimaisesti Kaunein kilpa-auto. Harmi, ettei Tamiya ole enää vuosikymmeniin tehnyt täysin uutta mallisarjaa jostakin historiallisesta 1960- tai 1970-luvun formulasta - jos mallari haluaa hyllyynsä esim. tämän Lotuksen kaltaisen kaunokaisen, niin ainoa vaihtoehto on metsästää itselleen näitä ikivanhoja mallisarjoja.

Sain rakennettua tämän pienoismallin valmiiksi 20.9.2014 - valokuvat valmiista mallista löytyvät tuolta meikäläisen valmiiden mallien kansiosta.

Kommentit

Kiitos Raimo hienosta arvostelusta!
Tamiya saisi tehdä enemmänkin tälläisiä "premium" malleja, kysyntää varmasti olisi. Toki Aftermarket tavaraa on saatavilla melkein loputon määrä, mutta tuollainen kunnon mallisarja uusilla muoteilla etsiosineen yms. Olisi poikaa ja onhan esim. Model Factory Hirolta saatavilla piensarjoja mutta hinnat ovat reilusta sadasta eurosta viiteensataan.
Valmista mallia odotellessa…
Raimomaisen kattava arvostelu taas kerran. Varmaankin kiva rakennettava formulamallareille.

Jos jotain nipotettavaa haluaa hakea, niin kuskin sukunimen oikea kirjoitusasu lienee Fittipaldi.
Petri Kokkonen kirjoitti:
Valmista mallia odotellessa…
JPS:n siirtokuvia odotellessa :-)

No joo, siis tämän mallin rakentamisen olen jo aloittanut, mutta se siirtokuvien paikoilleen laittaminen on edessä vasta kaukana tulevaisuudessa - hirvittää kyllä jo etukäteen isoille pinnoille tulevat isot kuvat.
Tero Ekholm kirjoitti:
Jos jotain nipotettavaa haluaa hakea, niin kuskin sukunimen oikea kirjoitusasu lienee Fittipaldi.
Hups - kiitos oikaisusta - muutin tekstissä olevat baldit paldeiksi :-)

Ja kyllä - tämä on ainakin näin alkuvaiheessaan ollut oikein mukava rakennettava.
Tässä on vain se huono puoli, että herää himo hankkia lisää näitä Tamiyan isoja formuloita. Suomessa näyttäisi olevan tarjolla tässä 1/12 skaalassa tämän Lotuksen lisäksi ainakin Yardley-McLaren ja Tyrrellin kuuluisa kuusipyöräinen kilpuri.
Asiaan liittyen - tuli hankittua myös nämä kolme (linkissä näkyvää) 1/12 skaalan figuurisarjaa - vanhoja sarjoja jälleen 1970-luvulta, mutta "näillä mennään" koska mitään uuttakaan vastaavaa tuotetta ei mistään saa. Se tosin oli positiivinen yllätys, että näiden figuurien siirtokuvissa on mukana peräti tupakkafirmojen logoja! Niitä logoja kun autojen lisäksi oli kuskien ajohaalareissa ja myös mekaanikkojen asuissa.
Se on sitten eri asia, että käytänkö minä ihan oikeasti näitä figuureja koskaan minkään automallin yhteydessä - nimittäin tämä 1/12 skaala tekee homman haastavaksi - valmiin F1-kilpa-auton pituus on n. 40 cm, joten melko ison alustan joutuisi dioraamalle rakentamaan.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/57/74/115774.jpg[/img]
Raimo Leino kirjoitti:
Petri Kokkonen kirjoitti:
Valmista mallia odotellessa…
JPS:n siirtokuvia odotellessa :-)
Asia hoidossa, tuli äkillinen tarve muutamalle mallisarjalle joten laitoin tilauksen sisään eilen. Jos kaikki menee putkeen, dekaalit on sun hyppysissä parissa viikossa. ;-)
Petri Kokkonen kirjoitti:
Asia hoidossa, tuli äkillinen tarve muutamalle mallisarjalle joten laitoin tilauksen sisään eilen. Jos kaikki menee putkeen, dekaalit on sun hyppysissä parissa viikossa. ;-)
Siis "äkillinen tarve muutamalle mallisarjalle" - kuulostaapas tutulta - nimittäin kävin just Kuivalaisen puodissa tarkoituksena hakea "ihan vaan parit maalipurkit" - ja kappas vaan, äkillinen mallisarjatarve iski minullekin siellä kaupan mallihyllyjen välissä pyöriessäni ;-)

Mutta hienoa, että JPS:n dekaalioperaatio on jo nyt edennyt. Suuret kiitokset! Jos joskus teen tälle Lotukselle jalustan ja jalustaan esittelyplakaatin, niin myös sinun nimesi tulee siihen näkyville - olet tässä projektin "tiimissä" nyt vahvasti mukana - täytyyhän kilpa-auton sponsorin edustajaa jollakin tavalla muistaa :-)
www.indycals.net/images/decal_images/med/73lotus72e.jpg

^
Tämän tyyppiseen lopputulokseen koitan tässä mallisarjassa päästä - tuossa kuvassa tosin on Ronnie Petersonin auto, kun taas itse rakennan Emerson Fittipaldin kilpuria.

Tutkailin netistä noita vanhoja Tamiyan 1/12 formuloita - siis kylläpäs valmistivat aikoinaan todellisia herkkupaloja - kuten Lotus 49B Ford, Ferrari 312B ja Matra MS-11 - kaikki todella villin näköisiä kilpa-autoja!
Aika hyvissä hinnoissa näyttävät nuo Wanhat Tamiyat olevan, nopealla googlauksella:
312B, 49B: n.60-100€
Matra n.100-120€ selvästi haluttuja malleja, verrokkina esim. 1/20 Lotus 79B n.8€
Näidenlisäksi tietysti postikulut & mahdollinen Tullin Alv. Voi hinta nousta helposti yli 150€

Jep, tuli "äkillinen tarve" parille Tamiyan Yamaha motogp mallille kun posti toi muutaman muutossarjan noille malleille eilen ja nykyinen projekti polkee maaliongelmien takia paikallaan.
Henkka H 23.8.2014 00:57 Vastaa lainauksella
Ihan vaan uteliaisuuttani utelen, että mistä löysit puuttuvat siirtokuvat tähän Lotukseen,
Henry Hammar kirjoitti:
Ihan vaan uteliaisuuttani utelen, että mistä löysit puuttuvat siirtokuvat tähän Lotukseen,
Petri Kokkonen hyvää hyvyyttään tilasi nuo puuttuvat dekaalit samalla kun hän tilasi dekaaleja johonkin omaan projektiinsa Hobbyeasy-nimisestä putiikista - siis laitoin ensin ilmoituksen tämän palstan "ostetaan osioon" josta Petri huomasi tarpeeni ja tuli sitten apuun. Tämä jos jokin on ihailtavaa toimintaa!
AJ 16.10.2014 10:12 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Kerrassaan erinomainen loota-arvostelu yhdestä kaikkien aikojen hienoimman formula-auton pienoismallin rakennussarjasta. Jännä juttu, ettei noita oleellisia dekaaleja ole mukana rakennussarjassa. Pienoismallisi rakennussarjasta on kaikenkaikkiaan loistava! Parhain terveisin, AJ