Pienoismallit.net

1/32 B-17G Flying Fortress

Lentävä Linnoitus 1/32 skaalassa - just joo, älkääs nyt naurattako - aivan älytön idea! Noin on moni mallari ajatellut menneinä vuosina - olisihan se kyllä hieno malli, mutta ei kai mikään firma rupea tuollaista jättiläistä valmistamaan.
Vaan veikeät pojat Hong Kongista olivat sitä mieltä, että tottakai tuollainen vonkale pitää valmistaa. Ja nyt se sitten on totta. HK-Models on pakannut mallisarjan isoon vankkaan pahvilaatikkoon - siinä on värikkään pahvikuoren sisällä toinen paksummasta pahvista valmistettu täysin umpinainen loota, joka suojelee mallia tehokkaasti kuljetusten aikana.

Muoviosia sarjassa on peräti 577. Mukana on myös fotoetsiarkki, joka sisältää pilottien vöitä. Siirtokuvat ovat yhdelle koneyksilölle - koneelle nro 337756 joka oli saanut lempinimen Milk Wagon - kyseinen yksilö suoritti II-maailmansodan aikana Euroopassa peräti 129 pommituslentoa "putkeen".

Valmiin mallin siipien kärkiväli on 99 cm ja rungon pituus 71 cm. Mallin pintaan on valmistajan ilmoituksen mukaan mallinnettu yli 800 000 niittiä, joten ns. niitinlaskijoille riittää puuhaa.
Läpinäkyvät muoviosat ovat erittäin kirkasta ja ohutta materiaalia - noita käsitellessä saa ihan tosissaan varoa, ettei riko niitä.
Iso runko on jaettu neljään isohkoon osioon - se suurin on rungon keskiosa pyrstöineen ja sitten irrallisina ovat nokka ohjaamon tuulilasiin saakka, taka-ampujan osasto ja rungon pitkä yläosa, jonka voi halutessaan jättää liimaamatta - näin pääsee esittelemään mallin sisustusta, josta ei muuten paljoa ulos näy valmiissa mallissa.

Mallin isoja siipiä ei liimata kiinni, vaan ne ovat irrotettavissa - tämä varmaan helpottaa joidenkin mallareiden tilannetta ison mallin säilytysongelman suhteen - tai esim. kuljetettaessa mallia mallinäyttelyihin.
Mukana tulee myös teline, jonka avulla valmiin mallin voi kiinnittää esim. seinälle. Kyseinen teline toimii myös mallin rungon alustana silloin jos mallia säilytetään ilman siipiä. Jos tätä telinettä haluaa käyttää, niin asia pitää ottaa huomioon jo siinä vaiheessa, kun rakentaa koneen pommikuilun aluetta - pommiluukut on jätettävä auki-asentoon, koska tuo seinäteline kiinnitetään pommikuilun sisäpuolen rakenteisiin.

Mallin neljä isoa moottoria ovat pienoismalleja jo ihan itsekseenkin - tosin niihin kannattaa vielä lisätä johdotuksia näyttävyyden kannalta - esim. sytytystulppien johdot.
Laskutelineiden varsiin tulevat sarjan mukana jopa jarruletkut ja laskutelineiden renkaat liimataan yhteen kahdesta puoliskosta - renkaissa on ns. timanttikuvio ja rengaspuoliskojen yhteenliimauksen jälkeen saattaa olla haastavaa hioa liimaussauma näkymättömiin vahingoittamatta tuota timanttikuviota.

Mallin sisustassa on paljonkin hyviä yksityiskohtia - tosin sieltä myös puuttuu paljon tavaraa, joten täydellisyyteen pyrkivä mallari joutuu tekemään sisustusta "skrätsinä" esim. muovilevystä. Minua tuo asia ei häiritse, koska valmiin mallin rungon sisälle ei paljoa näe. Rungon sisäpinnoissa on myös runsaasti pyöreitä ejektorin jälkiä, joten hiottavaa, kitattavaa ja tasoitettavaa riittää - jos nuo jäljet häiritsevät.

20-sivuinen rakennusohje on mielestäni hyvin sekava - johtuen lähinnä kuvien ärsyttävän pienestä koosta. Nuo pitänee kopioida zoomaavalla kopiokoneella, ettei tarvitse koko ajan tutkia kuvia suurennuslasin avulla.
Periaatteessa tämän mallin rakentamisen pitäisi kokeneelle mallarille olla hyvinkin "helppo nakki". Jos on rakentanut aikaisemmin pienemmissä skaaloissa tätä samaa pommikonetyyppiä, niin tuosta kokemuksesta on varmasti hyötyä. Sekavan ja pikkuruisilla kuvilla varustetun rakennusohjeen selättää tutkimalla huolellisesti valurangoissa kiinni olevia osia - ja täytyy myös muistaa perusteellinen osien "kuivasovittelu" ennenkuin rupeaa liiman kanssa söhrimään.
Ja sitä työpöytää on syytä raivata puhtaaksi ennenkuin rupeaa tätä isoa vonkaletta aloittamaan.

Martti Kuivalaisen mallikaupassa Helsingissä tämän mallisarjan myyntihinta on 299 € - mielestäni tuo on hyvinkin kilpailukykyinen hinta Suomessa. Jos innostuu hankkimaan paljon "after-market sälää" tähän sarjaan, niin sitten tuo malliin sijoitettu rahan määrä suurenee helposti vaikkapa satasella. Onhan se paljon rahaa, mutta toisaalta ihminen voi törsätä rahojaan paljon huonompiinkin ja epäterveellisempiin kohteisiin.

Kommentit

Henkka H 11.8.2013 16:33 Vastaa lainauksella
On se vaan hyvä että huonon näön omaavillekkin tehdään koottavia - isot osat. Vitsi, vitsi. Pian aletaan muuten olla sellaisessa tilanteessa, että mallien hankintaa rajoittaa asunnon koko. Mitä muuten naisväki kommentoi, uskalsitko kertoa hinnan ennen ostamista?

Asiallinen arvostelu ja onhan tuo komea kooltaan. Mallinrakentajien tulevaisuus näyttäisi auvoiselta.
Heikki Vasara kirjoitti:
Mitä muuten naisväki kommentoi, uskalsitko kertoa hinnan ennen ostamista?
No kyllähän tämä hankinta herätti Hallituksessa ihmettelyä. Enpähän heilu kaduilla mummoja kiusaamassa, kun viihdyn kotona pöydän ääressä räpeltämässä muovia.
AJ 11.8.2013 21:58 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Kiitos, että jaksoit ja viitsit tehdä laatikko-arvostelun tuosta isosta 1/32 skaalan HK Modelsin B-17G pommarista.

Erinomainen arvostelu, hyvin kiteytät kaiken keskeisen rakennussarjasta; erioten hyvät & huonot puolet: Todella iso malli valmiina ja Suositus: Kokeneille mallareille.

Huh, kyllä on järkäle malli ja kuva 3 todellakin osoittaa kuinka paljon detaleita rakennussarjaan saa ja voi lisätä sisälle. Varmaan ikä ja terveys menisi, jos kaikki yksityiskohdat lisäisi sarjaan.

Paljon hienoja osia/detaleita rakennussarja näyttää sisältävän; kyllä tuon tekemisessä vierähtää päivä poikineen.

Tsemppiä ja onnea jättiurakkaan! Parhain terveisin, AJ
Yllättävää, että tämän kokoluokan malli on täysin styreenistä. Yleensä nämä ovat olleet resiini- tai lasikuituvahvisteisia. No jos jäykkyydet riittää niin aina parempi, mieluummin ainakin itse styreenistä rakennan.

Ensimmäiseksi varmaan varmistat mittakaavapiirustusten avulla, että pinnan detaljointi ja paneeliurat ovat kohdillaan ja tarvittaessa kaiverrat uusiksi ja vasta sitten herkuttelemaan sisäosien detaljoinnilla ;=)

Onnea projektiin !
Kari Suominen kirjoitti:
Ensimmäiseksi varmaan varmistat mittakaavapiirustusten avulla, että pinnan detaljointi ja paneeliurat ovat kohdillaan ja tarvittaessa kaiverrat uusiksi ja vasta sitten herkuttelemaan sisäosien detaljoinnilla ;=
Kyllä minä kaivertelen ulkopinnoista vain ja ainoastaan ne kohdat, jotka mahdollisesti vaurioituvat esim. pinnan hiomisen takia. Joku roti.
Tuo kuva jonka olet ottanut mallin sisältä keulasta päin on hieno. Hyvin aidon oloinen, vaikka kone onkin rakentamaton ja pienoismallimaisuus näkyvissä. Tuohon saisi varmaan käytettyä detaljointiin vuoden tai pari mukavasti.

Olenko ainut, jonka mielestä tuon hintaisessa mallissa voisi olla useampikin kuin yksi koneyksilövaihtoehto mukana? Tuntuu aika omituiselta, että vain yksi tarjotaan. Joskin niin taitaa olla tuossa omassa kaapissani pölyyntymässä olevassa 1/48 Monogrammin Superfortressissa, mikä on harmi kun mallissa ovat atomipommitkin mukana.
Odotan milenkiinnolla kuvia valmiista mallista, ja jos saa pyytää, niin työvaihekuvia myös.
^ Kyllä sitten aikanaan laitan niitä työvaihekuvia myös - ihan jo senkin takia, kun tuonne rungon sisäpuolelle tulee kuitenkin jotakin kivaa kalustusta väsättyä - täytyy laittaa kuvia todisteeksi, että ne sisuskalut todellakin ovat siellä.

Sitä en sitten kyllä yhtään osaa arvioida, että missä vaiheessa tämä projekti tulee aloitettua - tässä on nyt ensin työn alla melko suuritöinen 1/72 lentokenttädioraama, jossa pääosissa ovat RAF:n kenttäkalusto ja Hercules moottoreilla varustettu Avro Lancaster. Kun nyt ensin räpellän näitä 1/72 skaalan pikkuruisia osia, niin se siirtyminen tuohon 1/32 Linnoitukseen voi aiheuttaa jonkinlaisia asennoitumisvaikeuksia. Niin ja mistäs minä löydän äkkiä uuden isomman työpöydän? Jo pelkkä ajatus Ikeasssa käymisestä saa kylmän tuskan hien pintaan.

Minua ei muuten häiritse tuo asia, että mukana sarjassa on siirtokuvat vain yhdelle koneyksilölle - tämä kyseinen Milk Wagon on sen verran värikäs ilmestys, että kelpaa minulle oikein hyvin.
Kiitoksia arvostelusta! Tämän luettuani ymmärrän, että tämä malli ei valmiina mahtuisi minnekään, joten joudun jättämään omani kaupan hyllylle :)

Todella mielenkiintoinen tuote ja Memphis Bellen monia kertoja kyylänneenä lähes pakollinen hankinta. Lähes…
Ilkka K. 14.8.2013 14:49 Vastaa lainauksella
Timo Rasimus kirjoitti:
Tuo kuva jonka olet ottanut mallin sisältä keulasta päin on hieno. Hyvin aidon oloinen, vaikka kone onkin rakentamaton ja pienoismallimaisuus näkyvissä. Tuohon saisi varmaan käytettyä detaljointiin vuoden tai pari mukavasti.

Olenko ainut, jonka mielestä tuon hintaisessa mallissa voisi olla useampikin kuin yksi koneyksilövaihtoehto mukana? Tuntuu aika omituiselta, että vain yksi tarjotaan. Joskin niin taitaa olla tuossa omassa kaapissani pölyyntymässä olevassa 1/48 Monogrammin Superfortressissa, mikä on harmi kun mallissa ovat atomipommitkin mukana.
Odotan milenkiinnolla kuvia valmiista mallista, ja jos saa pyytää, niin työvaihekuvia myös.
Et ole ainut. Tuolla hintalapulla varustetussa mallissa pitäisi ehdottomasti olla läjä vaihtoehtoja.

Niinhän se Eduardikin tekee profipackeissaan (jotka ovat huomattavasti huokeampia kuin tämä), vaihtoehtoja on yleensä n. 5 koneelle.