Pienoismallit.net

Solothurn S-18/100

Anti-material rifle

Dragon on valmistanut aika paljon mielenkiintoisia 1:6 scalan malleja ja lisää tulee, Suomesta on vaikeaa etsiä näitä koska valikoima on aika suppea.
Solothurn S-18/100 oli myös suomella käytössä sodassa. Ase käytti 20mm ammuksia ja pituutta aseella on 176cm ja pelkän piipun pituus on 92.5cm. Aseen painokin on aika mukava 45kg ilman lipasta.

Sitten itse malliin, osat ovat selkeitä ja ei mitään purseita tai mitään muutakaan kauneus virheitä näy. Kahdesta valurungossa nyt ei paljoa osia ole mutta mielestäni aseen rungon puoliskot on liian valmiita että kun puoliskot ovat kiinni niin ase onkin jo melkein valmis. Miksi ei sitten Dragon tehnyt mallista sellaista että toimisi vähän niinkuin oikea ase että mallari saisi enemmän irti rakennus vaiheesta. ´Rakennus ohje on sitten todella huono, kuvassa on valmiin aseen kuva ja osien numerot jokasuunassa joten jos rakentajana on joku pikku mallari niin voii tuottaa harmia.

Kommentit

KimmoR 15.9.2012 14:23 Vastaa lainauksella
Anti-material??
KimmoR kirjoitti:
Anti-material??
Lienee ollut "kirotusvierhe". Nimittäin jos painaa anti-material tykin liipaisinta, niin silloin voipi avautua musta aukko joka nielaisee tykin lisäksi koko Maapallon ;-)

Muuten olen sitä mieltä, että nämä 1/6 skaalan asemallit ovat tosi upeita kun ne on viimeistelty huolellisesti. Kansikuvassa näkyvä 1/6 figu taas näyttää just siltä mitä minä olen aina inhonnut - kasvot ovat kyllä realistisen näköiset - mutta muuten tuo pökkelö näyttää … no nimenomaan pökkelöltä. Noissa lienee suurimpana ongelmana se, että tuo kangasvaatetuksen paksuus on pahasti ulkona skaalasta - lopputulos näyttää sitten aina nukelta. Eihän 1/6 ihmiselle voi pukea sarkapuseroa, jonka materiaalin paksuus on sama kuin 1/1 ihmisellä?

edit: tämä ase taitaa löytyä Helsingissä sijaitsevan Sotamuseon kokoelmista (Maurinkadulla).
Ronnie F 15.9.2012 14:53 Vastaa lainauksella
KimmoR kirjoitti:
Anti-material??
Wikipedia sanoo että ase on anti-material luokkaan kuuluva.
Noh mutta laitan kaksi muuta ase mallia lisää tänään vielä
Ronnie F kirjoitti:
Wikipedia sanoo että ase on anti-material luokkaan kuuluva.
Jaa - tuo nimitys siis tarkoittakin sitä, että ase on suuniteltu "materiaalia vastaan" - eikä siis "elävää kohdetta" vastaan. Selkis sitten tuokin termi. Anti-materia on sitten tietenkin ihan eri asia kuin anti-material.
Toivottavasti Dragon tekisi tämän, myöskin 1:35.
Ronnie F 15.9.2012 17:39 Vastaa lainauksella
Mika Haalahti kirjoitti:
Toivottavasti Dragon tekisi tämän, myöskin 1:35.
Olen kyllä ebay:ssa nähnyt 1:35 mutta valmistajaa en muista.
AJ 15.9.2012 19:12 Vastaa lainauksella
Moi Ronnie,

Mielenkiintoinen arvostelu - hyvä aihealue. Skaala piti tavata pariin otteeseen, että meni jakeluun, tuohan on hurjan iso skaala 1/6; tuon skaalan figujen maalaus ja viimeistely voi tuottaa harmaita hiuksia, sillä pitänee olla melko virtuoosi mallari (lue promallari), että figusta saa aidon näköisen - virheet näkyvät noin isossa skaalassa helposti. Aseiden osalta, kuten tämä arvostelun kohde, Solothurn S-18/100, homma meneekin toisinpäin - helpompi maalata ja viimeistellä.

Anti-material termi on näissä järeissä kivääreissä oikea, toinen "hienompi" (sotilas)termi on Hard Target Interdiction eli HTI. Tarkka-ampujakoulutuksessa (kansainvälisessä ja NATOn) käytetään tuota HTI sotilastermiä poikkeuksetta, samoin kuin asevalmistajat. Kotimainen 12,7 RSTKIV 2000 eli 12,7mm x 99mm aka .50 Cal Barrett M82 on myös anti-material (AM) kivääri, joka on suunniteltu kevyesti panssaroitujen ja panssaroimattomien ajoneuvojen sekä materiaalin tuhoamiseen (kuten esim. miinat)- näin sanoo koulutuskäsikirja ja näin myös koulutetaan. HTI ta-kivääreitä ei ole tarkoitettu elävää voimaa vastaan muuta kuin poikkeustapauksissa.

Hyvä arvostelu Ronnie, enkä aiemmin ollut kiinnittänyt huomiota, että noinkin isossa skaalassa valmistetaan rakennussarjoja.

Parhain terveisin, AJ
Mihinkä tässä Wikipediaa tarvitaan,johan tuossa laatikon kannessakin lukee pst-kivääri? M.Palokangas kirjassaan "Sotilaskäsiaseet Suomessa 1918-1988",osa 3 s272 kertoo alkuperämaan nimikkeen olleen "2cm Tankbuchse S 18-100"…

Anyways,Suomimalli-aihio tämäkin. Edellämainittu teos kertoo Suomeen saadun elokuussa -39 yhden kappaleen Solothurnin tehtaalta joka oli tyyppiä S 18-1000 joka oli lyhytikäisen malli S 18-100:n parannettu versio. Maaliskuussa -40 ostettiin 12 kpl näitä aseita tyyppimerkinnällä S-18-154 (joka ilmeisesti 100-mallin asiakaskohtainen näytesarja joka jäänyt toimittamatta alkuperäiselle tilaajalleen). 1942 Suomeen saapui vielä yksi Solothurn malliltaan S-18-1100 jonka erityispiirteenä oli kertalaukauksien lisäksi mahdollisuus ampua kestotulta. Sarjan "päästely" kyseisellä aseella saattoi olla ampujalle varsinainen elämys…

Ulkoiset erot näiden alatyyppien osalta lienevät hyvin pieniä.