Pienoismallit.net

Model Building with Brass

Messinkirakentelun ABC-kirja

Henkilökohtaisesti minua on pidemmän aikaa kiehtonut messingistä valmistetut mallit ja "Scratch building". Jotain omia yrityksiä on tullut laitettua alulle, mutta työtilan puute rajoitaa tällä hetkellä tehokkaasti rakentelua. Olin joka tapauksessa innoissani kun löysin mainoksen Schifferin julkaisemasta uutuuskirjasta Model Building with Brass (ISBN 978-0-7643-4004-8). Kirja piti laittaa heti tilaukseen!

Kenneth "Ken" Foran
Kirjan kirjoittaja Ken Foran on pitkän linjan mallinrakentaja. Hän viimeisen reilun 20 vuoden aikana erikoistunut Scratch-rakenteluun pääraaka-aineena messinki. Monet hänen malleistaan ovat tuttuja alaa paremmin seuraaville. Henkilöhistoriaa ja esimerkkejä Foranin töistä löytyy mm. täältä: www.craftsmanshipmuseum.com/foran.htm Linkin takaa löytyvät kuvat puhukoot puolestaan!

Kirja
Kirja on tuttua Schiffer-laatua. Kokonaan nelivärinen painotuote on painettu ajan hengen mukaisesti Kiinassa. Sivuja kirjassa on 160.

Kirja on jaettu 12:sta lukuun, joissa käydään järjestelmällisesti messingin käyttö mallinrakennuksessa. Kirjan alussa käydään läpi messinki materiaalina ja tarvittavat työkalut. Luvussa 3 tarkastellaan myös juottamista, joka on tärkein työmenetelmä messingin kanssa työskenneltäessä.

Erityisen mielenkiintoinen on luku 4 Part Fabrication - Using sheet stock. Tässä luvussa Foran näyttää hyvin kuvitetun esimerkin avulla miten messinkilevystä valmistuu autonmoottorin öljypohja ja lohko. Kirja onkin täynnä mielenkiintoisia esimerkkikuvia.

Arviota
Aivan aluksi on todettava, että tämä ei ole kirja kokonaisten mallien rakentamisesta. Kirjassa käytetään esimerkkinä paljon yhden automallin osia, mutta ko. mallin rakentamisesta ei varsinaisesti kerrota. Kirjan painopiste on vain ja ainoastaan työskentelyssä messingin kanssa, muiden työmenelmien jäädessä kirjan ulkopuolelle.

Kirja etenee loogisesti, ja teksti on helposti ymmärrettävää. Muutamissa kohdissa on hieman toistoa, asia joka on kerrottu edellisessä luvussa, saatetaan kertoa uudelleen lähes samoin sanoin seuraavassa luvussa.

Kirjan kuvitus on pääsääntöisesti erinomaista. Muutamat esimerkkikuvat ovat jääneet hieman tummiksi, mutta kyllä niistä selvän saa. Aivan kirjan loppuun on sijoitettu useita aukeaman kokosia kuvia muutamista Foranin mallaista. Kuvat ovat hienoja, mutta hieman jää mietityttämään ilman kuvatekstejä olevien kuvien tarkoitus kirjan lopussa. Aivan kuin kirjan loppuun olisi jäänyt tyhjiä sivuja jotka on pitänyt täyttää jollain.

Suositus
Hyviä mallinrakennusta käsitteleviä kirjoja ei voi olla koskaan liikaa kirjahyllyssä. Model Building wiht Brass on suositeltava hankinta kaikille messingin kanssa työskentelystä kiinnostuneille mallareille. Tämän tyyppisen kirjan toivoisi laskevan mahdollisimman monen mallarin kohdalla kynnystä ryhtyä Scratch-rakentamiseen. Toki kirjasta on hyötyä myös lisädetaljeja muovimalleihin rakennettaessa. Painopiste on kuitenkin selvästi itse tekemisessä, mitään etsi-osien viikkausohjeita ei tästä kirjasta löydy.

Kirjaan voit tutustua tarkemmin julkaisijan sivuilla:
www.schifferbooks.com/newschiffer/book_template.php?isbn=9780764340048
www.schifferbooks.com/newschiffer/sub_images.php?isbn=9780764340048

Oman kirjani hankin briteistä Book Depositorylta: www.bookdepository.co.uk/Model-Building-with-Brass-Kenneth-Foran/9780764340048
Saatavana myös Suomesta Hobby-kustannukselta: www.pienoismalli.com

Kommentit

Hyvä vinkki, kiitos. Menee kirja hankintaan kun itekkin käytän jonkin verran messinkiä raaka-aineena näissä väkästelyissäni.
Kiitoksia hyvästä vinkistä, laitoin kanssa tilaukseen StadiMallareiden kirjastoon
Vaikuttaa hyvältä, taitaa mennä hankintalistalle. Kiitos hyvästä arvostelusta.
PeteU 2.5.2012 05:14 Vastaa lainauksella
Hyvä vinkki, tarvetta onkin tuon tyyppiselle kirjalle.
Kirja tipahti postiluukkuun Book Depositorylta, hintaisekseen todella hyvä kirja, paljon kuvia ja selostuksia.
Suosittelen muillekkin.
www.craftsmanshipmuseum.com/foran.htm -linkissä olleet kuvat olivat aivan ällistyttäviä. Kiitokset vinkistä. t:J