Pienoismallit.net

Jalusta lentokoneen pienoismallille

Aina välillä lentokonemallari haluaisi syystä tai toisesta laittaa valmiin mallin alle jonkinlaisen jalustan - näin malli voisi kuvata esim. lentävää lentokonetta. Usein myös lentoveneen/kellukekoneen alle sopisi hyvin tällainen teline.

Italeri valmistaa tällaista pakettia, jossa on mukana jalustat kahdelle lentokone- tai helikopterimallille. Jalustojen kokoamisessa ei tarvita liimaa, vaan niiden osat "napsautellaan" paikoilleen. Mitään mittakaavaa näissä ei varsinaisesti mainita, joten mallari voi ihan kokeilemalla tarkistaa, että minkä kokoisen mallin alle nämä jalustat sopivat. Omien testieni perusteella jalustat sopivat hyvin ainakin skaaloille 1/72, 1/48 ja jopa isolle 1/32 mittakaavalle.
Jouduin muuten laittamaan tähän arvostelun skaalaksi 1/72 koska systeemi vaati jonkinlaisen skaalan laittamisen näkyviin.

Kommentit

Esko Rusi 5.11.2011 18:37 Vastaa lainauksella
Ihan tervetullut juttu.Vitriinissäkin saa tilaa säästettyä kun voi asettaa osan koneista eri korkeuteen. 60-70 luvun taiteessa ainakin Airfixillä oli joka mallipaketissa vastaava teline.
^ Juu ja jäi sanomatta, että siis tuossa mallin pohjaan kiinnitettävässä jalustan osassa, jossa on nuo kaksi kiinnitystappia, on pallonivel, jonka avulla mallin asentoa voi muunnella makunsa mukaan.

Vanhojen Airfixien läpinäkyvät jalustat ovat kyllä legendaarista kamaa - itse ainakin pikkupoikana väsäilin niistä kaikenlaisia avaruusaluksen tapaisia viritelmiä liimaamalla kaksi jalustan pohjaosaa yhteen - siitähän sai jo tuollaisenaan hienon "stealth-hävittäjän" :-)

Eipä tullut silloin kakarana 1960-luvulla mieleen, että nyt yli 50-vuotiaana minulla olisi noille Airfixin jalustoille edelleenkin kovasti käyttöä :-)
Petri Lyy 5.11.2011 19:26 Vastaa lainauksella
Lapsuuden leko-telineissä oli näin aikuisena asiaa ajatellessa se vika, että ne edellyttivät malliin semmoista koloa, jota esikuvassa ei ollut.
Petri Olavi kirjoitti:
Lapsuuden leko-telineissä oli näin aikuisena asiaa ajatellessa se vika, että ne edellyttivät malliin semmoista koloa, jota esikuvassa ei ollut.
No näissä Italerin jalustoissa on ihan sama ongelma - lentokoneen mallin pohjaan joutuu poraamaan reikiä, joita ei esikuvassa ollut. Jos tuolle linjalle lähdetään, niin se kauhein virhe paljastuu jo heti kun avaa mallisarjan laatikon - laatikkohan on täynnä muovia … ei ne esikuvat muovia olleet, joten pari reikää mallin pohjassa on tuohon verrattuna olematon onkelma - isompi onkelma on se mallin pohjaan työnnetty suunnattoman iso jalusta, joita ei myöskään esikuvissa mukana ollut ;-)
Heh, vanhoissa Matchboxin pienissä lekomalleissahan taisi olla mukana jalusta jonka pöytää vasten tuleva osa oli tyylitellyn M:n muotoinen… Jonkin Alpha Jetin tai Hawkin kanssa taisin sellaista käyttääkin. Varsinkin se Alpha Jet näytti tosi päheeltä punaisine ja sinisine muoviosineen. Maalaaminen, mikä maalaaminen?
Esko Rusi 5.11.2011 20:28 Vastaa lainauksella
Jos viellä väännetään asiasta niin noissa vanhoissa malleissa oli valmis reikä (n.1*4mm) . Eipä silloin tullut mieleenkään kitata reikää umpeen kun oli kiire saada uusi sotakone pihaleikkeihin.
AJ 5.11.2011 20:33 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Esko R:ää lainaten tervetullut juttu; tuli nimittäin akuuttiin tarpeeseen - täytyy saada muutama leko "lentokuntoon". Ilmeisesti Kuivalaisella löytyy näitä standejä, pitänee käydä hakemassa muutama boxi. Hyvä tarpeellinen stoori, kiitos siitä Raimo! Parhain terveisin, AJ
Juhana Britschgi kirjoitti:
Maalaaminen, mikä maalaaminen?
Juu ja jees, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat - mutta jos nyt puhutaan tästä nykyisestä Italerin jalustasatsista, niin ainkaan tuota hopeanharmaata jalustaa en menisi edes maalaamaan - se on tuollaisenaan todella tyylikäs. Joku mallari toki haluaa maalata mallin jalustankin jonkin teeman mukaan - tai vaikkapa taivaan/maaston/itse mallin sävyihin tms.
Toki periaatteessa "kaikki mitä näkyy, on maalattava" … että silleen …
AJ kirjoitti:
Moi Raimo,

Ilmeisesti Kuivalaisella löytyy näitä standejä, pitänee käydä hakemassa muutama boxi.
En tiedä Kuivalaisen tilanteesta - itse hain tämän paketin eilen Helsingin Hobby Pointista - ja olen koko tämän päivän noitunut itsekseni, kun en tajunnut eilen tyhjentää kyseisen kaupan hyllyä tämän tarvikkeen osalta - hyllyyn nimittäin jäi käyntini jälkeen vain kaksi pakettia … nimittäin kyllähän näille kovastikin käyttöä keksii …
Petri Lyy 5.11.2011 20:46 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Petri Olavi kirjoitti:
Lapsuuden leko-telineissä oli näin aikuisena asiaa ajatellessa se vika, että ne edellyttivät malliin semmoista koloa, jota esikuvassa ei ollut.
No näissä Italerin jalustoissa on ihan sama ongelma - lentokoneen mallin pohjaan joutuu poraamaan reikiä, joita ei esikuvassa ollut.
- - -
Okke. Asia selvä. Olin jotenkin jäänyt siihen käsitykseen, että nämä olisivat jotain smart tai magic -tyyppisiä jalustoja, joissa mallit pysyvät itsestään tai pyhällä hengellä tai jollain. Tosiaan saattaisi aerodynamiikkaan vaikuttaa jotenkin tommonen lisuke oikeassa koneessa.
Raimo Leino kirjoitti:
Juhana Britschgi kirjoitti:
Maalaaminen, mikä maalaaminen?
Juu ja jees, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat - mutta jos nyt puhutaan tästä nykyisestä Italerin jalustasatsista, niin ainkaan tuota hopeanharmaata jalustaa en menisi edes maalaamaan - se on tuollaisenaan todella tyylikäs.
No itse asiassa tarkoitin niitä esiteinivuosien omia mallejani joita ei tosiaankaan tullut maalattua… :-) Hei, jos kerran Matchboxin Lancasterissa oli jo valmiiksi kolmen väristä muovia ynnä kirkasosat, niin mitä sitä turhia. Ältsin komee se oli silti. Toista se on nykyään kun ensin käyttää aikaa ja vaivaa tasaisen Olive Drabin aikaansaamiseksi ja sitten sotkee sen kuivaharjaamalla vaaleammalla OD:lla. Vaimokulta ei aina oikein ymmärrä minua.
Juhana Britschgi kirjoitti:
Vaimokulta ei aina oikein ymmärrä minua.
Tätä on paljon nykyisin liikkeellä - niinkuin myös mykoplasmaa ja myyräkuumetta.
Otan osaa.

Miksei koskaan ole liikkeellä polystyreenikuumetta - siis sen laatuista, että se tarttuisi meidän jätkien lisäksi myös naisiin - ah, ma kysyn vaan?
Raimo Leino kirjoitti:
Miksei koskaan ole liikkeellä polystyreenikuumetta - siis sen laatuista, että se tarttuisi meidän jätkien lisäksi myös naisiin - ah, ma kysyn vaan?
Tyypillisesti heillä on eri taudit. Meillä esiintyy esim. lankakuumetta ja vakavaa neuloosia. Eläköön se pieni ero, sano.
Laukku- ja kenkäkuumeesta puhumattakaan, mutta asiaan:
Pakko taas ihmetellä enklanninkielen laatua tuossa lootassa, tuohan tarkottaa että siinä ois jalustaa jokaiselle mallille. Mistäs laatikko arvaa, kui monta mallia ostajalla on?? =)
Petri Lyy 12.11.2011 10:33 Vastaa lainauksella
Toisaalta siinä sanotaan isolla että "Lentokoneellesi tai helikopterillesi", eli ei siellä pitäisi olla kuin yksi häkkyrä pakattuna.
Niin, mutt ku paketti sisältää 2 jalustaa, kuvassa näkyvät ;p
Kielipoliisin mukaan lauseessa tulisi olla of eikä for, italiaanot…