Pienoismallit.net

StuG III Ausf. G Dragon vs Tamiya

Vertailuarvostelu Suomi-sturmin näkökulmasta

ARVOSTELUN TARKOITUS

Sturmikärpänen puri lopulta myös minua. Aluksi ajattelin, että Tamiyan vuonna 2010 julkaisema Suomi-Sturmi ratkaisisi ongelmani. Kuitenkin seuratessani keskustelua tällä palstalla en ollut enää niin varma Tamiyan mallin "aukottomuudesta", joten päätin ostaa myös Dragonin mallin. Palstan Suomi-Sturmi keskusteluissa mainitaan useaan otteeseen lokasuojien kiinnikkeet, takakannen hitsaussaumat, etupanssarin muoto ja muita asiaan vihkiytymättömälle mallarille outoja asioita. Tämän arvostelun tarkoituksena onkin avata tekstin ja kuvien avustuksella noita Suomi-Sturmin kannalta tärkeitä asioita sekä verrata mallisarjojen pääkomponentteja toisiinsa. Arvostelu on siis tavallaan laatikkoarvostelun ja malli-arvostelun välimuoto, koska olen irrottanut ja koonnut jotkin osat saadakseni paremman käsityksen kokonaisuudesta. En ole mitannut mallin osia, enkä myöskään tiedä oikean vaunun mittoja. Arviot mallin mitoista ja detaljien paikkansa pitävyydestä perustuvat siis mutu-tuntumaan.

Suomi-Sturmin käytöstä on kirjoitettu paljon, joten en sorru toistamaan historiaa kuin välttämättömiltä osin. Huomiot rakennussarjoista perustuvat allekirjoittaneen omaan havainnointiin, kun taas tiedot Suomi-Sturmien historiasta perustuvat muiden kirjoittamaan tietoon. Jokin yksityiskohta on jäänyt varmasti huomaamatta ja toivonkin, että huomatessanne mahdollisia virheitä tuotte ne ilmi.

Suomi-Sturmia rakentavan mallarin referenssiksi suosittelen varauksettomasti kirjaa "Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot" (Erkki Käkelä & Andreas Lärka, WSOY 2006) sekä Andreas Lärkan loistavia nettisivuja.

Ennen kaikkea toivon, että arvostelusta on hyötyä Suomi-Sturmin rakentajalle.

ARVOSTELUN LÄHTÖKOHTA

Historiallisesti ja yksityiskohdiltaan tarkan Suomi-Sturmin rakentamisessa tulee ottaa huomioon lukuisia asioita. Aivan aluksi tulee päättää, minkä vaunuyksilön (Ps. 531-??) rakentaa ja mille aktiivipalveluksen ajanjaksolle (1943-1966), tai sen ulkopuolelle mallinsa sijoittaa.

Rakennussarjojen nimet (Dragon: StuG. III Ausf. G early production; Tamiya: Sturmgeschütz III Ausf. G) ja kannessa olevat kuvat antavat ymmärtää, että kummastakin laatikosta löytyy Suomi-Sturmin näkökulmasta osat yhteen vuonna 1943 maahamme tuotuun vaunuun. Edellisen perusteella olenkin määritellyt tämän arvostelun lähtökohdaksi Dragonin ja Tamiyan mallien soveltumisen Suomi-Sturmin rakentamiseen vuonna 1943 Suomeen toimitetun vaunuerän osalta (Ps. 531-1 - Ps. 531-30).

LAATIKOIDEN SISÄLTÖ

Dragon, malli nro 6320:
Laatikosta paljastuu kolmetoista vaaleanharmaaseen muoviin valettua valurankaa, yksi kirkkaaseen muoviin valettu valuranka, syövyteosa-arkki, metallilangan pätkä, siirtokuvat ja ohjeet. Ohjeesta löytyy vuosiluku 2006, joten malli lienee julkaistu em. ajankohtana.

Valurankojen sisältämät osat: (kuvat löytyvät täältä)

A (2 kpl): telapyörät, ylätelapyörät, vetopyörä, johtopyörä, varatelapyörät ja jousitukseen tarvittavia osia
B (1 kpl): alarungon osia, iskunvaimentimet, pakoputket, ja jousituksen osia
C (1 kpl): lokasuojat, kattopanssari, johtajan ja lataajan luukut, ylärunko
D (1 kpl): taka- ja etukannen osia
E (1 kpl): sisätilan osia; radiot, tykki
F (1 kpl): tykin osia
G (3 erilaista): lokasuojan kiinnikkeet, suojasavuheitteet, vetovaijerilenkit, vaunun työkalut
H (1 kpl): alarunko
J (1 kpl): periskoopit kirkkaaseen muoviin valettuna
WC (1 kpl): MG34
Z (1 kpl): 340 mm pitkä metallilankainen vetovaijeri
MA (1 kpl): syövyteosa-arkki; ilmanottoaukkojen verkot, lokasuojantukien tukipolviot, johtopyörien detaljit
Magic Track telaketjut

Tilasin mallin HobbyEasy:stä, Hong Kongista hintaan 23,32€+postikulut.

Tamiya, malli nro 35310:
Laatikosta löytyy viisi beigeen muoviin valettua valurunkoa, alarunko, vinyylitelat, lankavetovaijerit, siirtokuvat ja ohjeet. Malli perustuu Tamiyan vuonna 1995 julkaisemaan Sturmgeschütz III Ausf. G frühe version-rakennussarjaan. Malliin on lisätty "Suomi-valuranka", Suomi-siirtokuvat ja ohjeet Suomi-Sturmin rakentamiseksi.

Valurankojen sisältämät osat: (kuvat löytyvät täältä)

A (2 kpl): telapyörät, ylätelapyörät, vetopyörä, johtopyörä, varatelapyörät, jousitukseen tarvittavia osia ja vetovaijereiden lenkit
B (1 kpl): ylärunko, taistelutilan katto, johtajan kupoli, johtajan ja lataajan luukut, moottorikannen osia, pakoputket ja takapanssarin osia
D (1 kpl): etupanssarin osia, työkaluja, asekilpi, tykinputki, figuureja
E (1 kpl): "Suomi-valuranka"; takakannen laatikko, taistelutilan sivujen tukit, alasivurungon lisäpanssarointi, C-malliset vetolenkit, DT-konekivääri, ajajan visiirin suojalippa, varatelapyörien telineet, suomalainen ½ figuuri, taistelutilan betonoinnit
Alarunko
Vinyyliset telaketjut
lankavetovaijeri

Tilasin mallin HobbyEasy:stä, Hong Kongista hintaan 16,41€+postikulut.

DETALJIEN TARKASTELUA

ALARUNKO JA SEN DETALJIT

(kuvat 1-3)

Dragon: Alarungon (osa H) seinät koostuvat yhdestä palasta. Dragonin slide-mold-tekniikan ansiosta alarungon jokainen sivu valmistettu yksityiskohtaisesti, pitäen sisällään niin sisä- kuin ulkopuolen detaljit. Yhden ylätelapyörän kiinnikkeen kohdalla, näyttäisi olevan pieni painanne, joka erottuu muusta sivuseinästä.

Dragonin nykykäytännön mukaan vaunut varustetaan toimivalla jousituksella, niin myös tämä malli.

Taka-alapanssari (B30) on irrallinen osa ja siihen kiinnitetään pakoputket (B31-B32), hinauskorvakkeet (B23+B26+B39 ja B24+B25+B39), pakokaasunohjaimet (B21-B22) ja muita pieniä detaljeja sekä syövyteosana toimitettu jäähdytysilman ulospuhallusaukon verkko (MA4). Suomi-Sturmia rakentavan tulee kiinnittää huomio taka-alapanssarin keskellä olevaan pyöreäkupuiseen tuuletinhihnojen tarkastusluukkuun. Luukkuja on sekä vetokorvakkein varustettua että ilman niitä olevaa versiota. En ole täysin varma, mutta luulen, että Dragonin sarjassa on vetokorvakkeilla varustettu versio (B29).

Etualapanssari (D14) on pulteilla varustettu versio. Pulteilla kiinnitettu lisäpanssarointi sopii osaan (19 kpl) Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista.

Tamiya: Alarungon seinät koostuvat yhdestä palasta. Pohja ja sivut on detaljoitu, mutta vaunun sisäpuolella ei ole yksityiskohtia. Taka-alapanssari on Tamiyalla myös irrallisena osana (B3) ja siihen kiinnitetään pakoputket (B13), hinauskorvakkeet (B25+B28+B29 ja B26+B27+B29) ja muutama muu osa. Tamiyan mallissa ei ole mukana pakokaasun ohjaimia eikä jäähdytysilman puhallusaukon verkkoa. Tuuletinhihnojen tarkastusluukku (B11) lienee vetokorvakkeeton versio.

Etualapanssari (D44) on pulteilla varustettu versio. Pulteilla kiinnitettu lisäpanssarointi sopii osaan (19 kpl) Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista.

Yhteenveto: Dragonin alarunko on valmistettu yksityiskohdiltaan selkeästi paremmin. Tamiyan mallista puuttuu mm. alarungon yläosassa oleva lähes koko sivun pituinen lista pultteineen sekä vaunun lattian detaljit. Dragonin mallissa oleva toimiva jousitus helpottaa mallin sijoittamista epätasaiselle alustalle ja lämmittänee täten dioraaman/vinjetin rakentajia. Tamiyan mallista puuttuvat pakokaasunohjaimet ja jäähdytysilman puhallusaukon verkko laskevat selkeästi mallin detaljointitasoa ja lienevät pakkohankinta yksityiskohtaista mallia hamuavalle. Tuuletinhihnojen tarkastusluukut eroavat hiukan detaljeiltaan, mutta en tiedä onko kyse vain mallinvalmistajien näkemyserosta samasta osasta, vai ovatko luukut todellakin eri tyyppisiä? Jokatapauksessa valittuaan tulevan rakennuskohteen tulee referensseihin tutustua myös tämän asian osalta tarkemmin.

TELAPYÖRÄSTÖ

(kuvat 4-7)

Dragon: Varsinaiset telapyörät koostuvat kahdesta osasta (A8+A13). Telapyörät on siististi valettu hitsaussaumoineen ja CONTINENTAU-tekstikohokuvioin. CONTINENTAU-sanan U-kirjainta muokkaamalla saakin pyöriin oikean merkinnän CONTINENTAL. Lieneekö syynä ollut jonkinlaiset tekijänoikeusasiat, kun tekstiä ei ole voinut suoraan laittaa oikein. CONTINENTAU-merkintä löytyy myös ylätelapyöristä (A14+A15), mutta se se on selkeästi liian suurella fontilla. Ylätelapyörät ovat kumipinnoitettuja ja sopivat vuonna 1943 toimitettuihin suomi-sturmeihin. Mallin vetopyörä koostuu kahdesta osasta (A9+A11). Vetopyörä on detaljoitu sekä etu-, että takapuolelta. Myös sisäpuolelta löytyy etupuolella havaittavien pulttien vastaparit. Vetopyörä on pölykapselilla varustettua versiota ja sopii vuonna 1943 toimitettuihin suomi-sturmeihin. Johtopyörä koostuu kolmesta muoviosasta (A10+A12+A16) ja kahdesta syövyteosasta (2xMA9).

Tamiya: Alatelapyörät koostuvat kahdesta osasta (A22+A25). Telapyörät on valettu hitsaussaumoin, mutta CONTINENTAL-tekstiä pyörissä EI ole. Ylätelapyörät koostuvat myös kahdesta osasta (A6+A7) ja niistä puuttuu niinikään CONTINENTAL-merkintä. Ylätelapyörät ovat kumipinnoitettuja ja sopivat vuonna 1943 toimitettuihin Suomi-Sturmeihin. Mallin vetopyörä koostuu kahdesta osasta (A9+A14). Vetopyörä on detaljoitu sekä etu-, että takapuolelta, mutta jää niin sisä- kuin ulkopuolen detaljoinnin osalta joiltain osin vajavaiseksi. Vetopyörä on pölykapselilla varustettua versiota ja sopii vuonna 1943 toimitettuihin Suomi-Sturmeihin. Johtopyörä koostuu kahdesta muoviosasta (A8+A13).

Yhteenveto: Dragonin osat ovat yksityiskohtaisempia kuin Tamiyan vastaavat. CONTINENTAL-tekstin kohokuvio on kiva pikku lisä renkaissa, mutta tekstin puuttuminen Tamiyan mallista ei mielestäni muodosta suurta ongelmaa. Dragonin ylätelapyörien detaljit on toteutettu selkeästi paremmin kuin Tamiyassa, mutta kummastakin puuttuu ylätelapyörän keskiössä oleva pultti. Tamiyan vetopyörästä puuttuvien pulttien jättämä tyhjä tila ei telaketjujen kiinnityksen jälkeen näy juuri ollenkaan.

TELAKETJUT

(kuva 8)

Dragon: Telaketjut ovat ns. Magic Track telat. Telakengät on pakattu yksittäispaloina siististi omiin pusseihinsa, vaaleanharmaa oikealle puoliskolle ja tummanharmaa vasemmalle puolelle. Telakengissä ei ole juuri lainkaan valujäämiä ja ovat kokemukseni mukaan myös hyvin yhteensopivia. Telakengät ovat tyypiltään ns. avohammasteloja ja soveltuvat käytettäväksi osan vuonna 1943 toimitettujen vaunujen kanssa.

Tamiya: Telaketjut ovat vinyylitelat. Telojen detaljointi on verrattain hyvä ja muistuttaa esikuvaansa. Vinyylitelojen huono puoli on se, että niillä on vaikea saada aikaan löystyneille teloille tyypillistä roikkuvaa efektiä. Telat ovat tyypiltään ns. kiinteähammasteloja ja soveltuvat käytettäväksi osan vuonna 1943 toimitettujen vaunujen kanssa.

Yhteenveto: Dragonin telojen detaljointi on selkeästi parempi ja niillä pystyy helposti toteuttamaan telojen roikkuvan efektin. Kummankin mallin telaketjut, vaikka ovat erilaisia, sopivat käytettäväksi vuonna 1943 toimitettujen vaunujen kanssa. Vaunuissa oli telaketjujen osalta yksilöeroja.

YLÄRUNKO

(kuvat 9-14)

Dragon: Ylärunko koostuu taistelutilasta (C23) sekä etu- ja takakannesta (D7,D22). Taistelutila kaikkine hitsaussaumoineen on siistiä työtä. Takaosassa, tuulettimen tasalla on kuitenkin valitettavasti pienet hymykuopat.

Taistelutilan katto (C4) on ruuveilla kiinnitettävää mallia ja sopii kaikkiin Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin. Katon detaljit ovat hyvin jäljennettyjä. Kattoon kiinnitetään lataajan kk:n asekilpi (D8), lataajan luukut (D15+D16), ja vaununjohtajan kupola (C9+C19+MA3). Periskoopit (7xJ1) ovat irrallisia kirkasosia. Lataajan luukut ovat eteen- ja taaksepäin aukeavat ja sopivat kaikkiin Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin. Konekiväärin asekilpi on tarkoitettu MG34-konekiväärille.

EDIT: Dragonin johtajan kupolan rakentaminen on ohjeissa ohjeistettu väärin. Osa C9 tulee kiinnittää osaan C19 180 astetta ohjeista poiketen käännettynä.

Vaunun takakansi on ns. suoralla hitsaussaumalla yhteenkasattua mallia. Suora hitsaussauma sopii osaan (21 kpl) Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista. Takakannen moottorin ilmanottoaukkojen päälle tulee syövyteosat (MA1+MA7).

Vaihteistoluukkujen edessä oleva panssarointi (D10) on pulteilla varustettu versio ja sopii osaan (19 kpl) Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista.

Tamiya: Ylärunko koostuu yhdestä osasta (B1). Taistelutila on hyvää valua ja hymykuoppia ei ole näkyvillä. Taistelutilan takakulmissa olevat limittäishitsaukset on toteutettu puoliksi oikein. Sivuilla detaljit ovat oikein, mutta takana niitä ei ole tehty ollenkaan. Myöskään kaikkia etuosan hitsaussaumoja ei ole toteutettu.

Taistelutilan katto (B41) on pulteilla kiinnitettävää mallia eikä sovi Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin. Katon detaljeissa on parantamisen varaa myös hitsaussaumojen osalta. Kattoon kiinnitetään lataajan kk:n asekilpi (E12), lataajan luukut (B42+B43) ja vaununjohtajan kupoli (B35+B36). Periskoopit on valettu kiinni kupolin alempaan osaan. Lataajan luukut ovat eteen- ja taaksepäin aukeavat ja sopivat kaikkiin Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin. Konekiväärin asekilpi on suomi-valurangan osa ja se on tarkoitettu DT-konekiväärille.

EDIT: Tamiyan johtajan kupolaan on virheellisesti valettu jokaiseen koloon periskooppi. Yhden koloista (luukun saranaa vastapäätä oleva) tulee olla kiinni hitsattu.

Vaunun takakansi on ns. limittäisellä hitsaussaumalla (interlocked) yhteenkasattua mallia. Limittäinen hitsaussauma sopii osaan (9 kpl) Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista.

Vaihteistoluukkujen edessä oleva panssarointi (D30) on pulteilla varustettu versio ja sopii osaan (19 kpl) Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista.

Yhteenveto: Dragon on jokaisella osa-alueella selkeästi parempi sekä detaljien että historiallisen näkökulman kannalta katsottuna. Tamiyan lataajan kk:n asekilpi sopii suoraan suomi-sturmiin, mutta kaipaa hiukan ohentamista. Dragonin lataajan kk:n asekilpi on paremmin detaljoitu, mutta se pitää muokata DT-konekiväärille sopivaksi. Tamiyan mallin taistelutilan katon detaljit (pulttikiinnitys ja Pilzen apunosturin reiät) on tarkoitettu myöhemmän G-sarjan vaunuille. Tamiyan mallissa olevat pienet puutteet (hitsaussaumat, verkot, pultit jne.) on kuitenkin melko helppo tehdä itse tai ostaa tarvittaessa tarvikeosina…malli ei missään tapauksessa ole huono. Mallien takakansien hitsaussaumat (suora/limittäinen) ohjaavat vaunuyksilön valintaa.

EDIT: Kummankin mallin johtajan kupolasta puuttuu periskooppien selluloidisuojukset. Suojukset oli asennettuna alkukesän torjuntataisteluissa, mutta poistettiin loppukesästä muiden lisämodifikaatioiden yhteydessä.

LOKASUOJAT

(kuvat 15-16)

Dragon: Lokasuojat (C2 ja C20) on valettu omina osinaan ja ovat molemmin puolin detaljoituja. Yläpuolen kuviointi muistuttaa hyvin esikuvansa tekstuuria. Lokasuojiin on joihinkin kohtiin tehty valmiiksi kolot työkalujen kiinnittämistä varten. Mallin mukana tulevat yläpuolen lokasuojien tuet (G33) ovat Alkett-tehtaan valmistamat putkimaiset kiinnikkeet. Lokasuojien tukiin on myös mahdollista lisätä syövyteosina toimitetut tukipolviot (MA12), jolloin lokasuojien tuista tulee MIAG:n valmistamat versiot. Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista 11 kpl oli varustettu Alkettin valmistamilla lokasuojantuilla ja 19 kpl oli varustettu MIAG:n valmistamilla tukipolvioilla vahvistetuilla lokasuojantuilla. Dragonin ohjeet eivät mainitse tästä tehtaiden välisestä valmiste-erosta mitään. Mallissa tulee myös lokasuojien alapuoliset tuet (B9/B10+G36/G37).

EDIT: Dragonin MIAG:n lokasuojan tuet kaipaavat mallarilta hiukan lisätrimmausta styreeniosan kohdalla. Tukipolvio kiinnittyy myös takaosastaan varsinaiseen lokasuojan putkimaiseen tukeen.

Tamiya: Lokasuojat on valettu kiinni ylärunkoon (B1). Ne on detaljoitu vain yläpuolelta ja tekstuuri on aavistuksen verran liian harvasti toteutettu. Lokasuojiin on joihinkin kohtiin tehty valmiiksi kolot työkalujen kiinnittämistä varten. Lokasuojissa on kiinteästi valetut lokasuojantuet. Tuet ovat myöhemmälle G-sarjan vaunulle tarkoitetut prässätyt versiot ja ne eivät sovi Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin.

Yhteenveto: Kumpaankin malliin on toteutettu lokasuojien tekstuuri, mutta Dragonin mallissa se lienee lähempänä esikuvaansa. Kummankin mallin lokasuojiin on joihinkin kohtiin tehty valmiiksi kolot työkalujen kiinnittämistä varten. Tämä on mielestäni huono seikka, koska halutessaan rakentaa kesän 1944 lisämuutoksilla varustetun Suomi-Sturmin, tulee kolot täyttää ja taikoa jostain pinnoitetta täytteen päälle. Mallien lokasuojientuet eroavat merkittävästi toisistaan. Dragonin mallista on mahdollista tehdä joko Alkett:in tai MIAG:n valmistamat versiot ja ne sopivat täten kaikkiin Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin. Tamiyan mallin lokasuojatuet on Alkett:in valmistamat myöhäisemmälle G-sarjan sturmille tarkoitetut versiot. Ne eivät sovi 1943 toimitettuihin Sturmeihin, mutta käyvät kyllä melkein kaikkiin 1944 toimitettuihin Sturmeihin. Tamiyan mallissa ei tule mukana lokasuojien alapuolisia tukia.

TYÖKALUT

(kuvat 17-18)

Dragon: Työkalut ovat hyvin detaljoituja ja varustettu asianmukaisilla kiinnikkeillä. Isommissa osissa kiinnikkeet ovat erillisinä osina. Dragonin mallin hinauslenkki on S-muotoinen. S-muotoinen hinauslenkki ei kuulunut suomalaisten sturmien varustukseen. Dragonin mallissa tulee mukana sekä uudempi putkimainen takavalo, että vanhempi laatikon mallinen takavalo.

Tamiya: Työkalut ovat hyvin detaljoituja, mutta niiden kiinnikkeet on toteutettu vain osittain. Tamiyan vaunun C-mallinen hinauslenkki on Suomi-valurangan osa ja sopii täten kaikkiin Suomeen tuotuihin vaunuihin. Tamiyan mallissa tulee myös S-mallinen hinauslenkki.

Yhteenveto: Dragonin työkalujen detaljit ovat selkeästi Tamiyaa parempia. Dragonin mallista puuttuu kuitenkin Suomi-vaunuun tarvittava C-mallinen hinauslenkki. Tämä ei toki ole ongelma, mikäli rakentaa loppukesän 1944 asussa olevan vaunun, jolloin hinauslenkit sijoitettiin takakannen laatikkoon. Minkähänlaiset kiinnikkeet C-mallisessa vetolenkissä on ollut?

TYKKI

(kuvat 19-20)

Dragon: Tykinputki koostuu neljästä osasta (F12-F14+F23). Putki on valettu yhdeksi osaksi ja ei täten vaadi kuin valusaumojen poistamisen. Tykin suujarru edustaa aikaista versiota ja sopii osaan Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista. Tykin asekilpi on suoraa versiota ja on hyvin detaljoitu. Suora asekilpi sopii kaikkiin Suomeen vuonna 1943 toimitetuista vaunuista. Dragonin mallissa on myös hyvin runsaat tykin ja taistelutilan sisäpuoliset osat mm. hidastimet, suuntauskoneisto, taistelutilan lattia jne.

Tamiya: Mallin mukana tulee kaksi tykinputkea. Toisen putken suujarru edustaa aikaista versiota ja toinen keskituotantoa olevaa suujarrua. Putket koostuvat kahdesta pituussuunnassa kasattavasta osasta (E6+E7 ja D5+D6). Rakentamisessa saattaa tarvita kittiä! Kumpikin suujarru sopii Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin. Tykin asekilpi on suoraa versiota ja on melko hyvin detaljoitu. Asekilven päältä puuttuu kaksi hitsaussaumaa ja putken "päässä" olevat ruuvien kannat. Mallin mukana ei tule sisäosia, vain "kehto" johon tykki kiinnitetään.

Yhteenveto: Kummankin mallin tykin suujarrut ja asekilpi sopivat Suomeen vuonna 1943 toimitettuihin vaunuihin. Tamiyan malli antaa enemmän vaihtoehtoja (varhainen ja keskituotantoa edustava suujarru) oman rakennettavan vaunun valintaan. Itse saatan suunnata putkien osalta tarvikeosien maailmaan…

SIIRTOKUVAT

Dragon: Siirtokuvat mahdollistavat viiden eri vaunuyksilön rakentamisen:
- 2. StuG.Abt., Pz.Div. "Das Reich", Venäjä 1943
- Pz.Gren.Div. "Grossdeutschland", Itärintama 1943
- Tunnistamaton yksikkö, Itärintama 1944
- 3.Pz.Div. "Totenkopf", Ukraina 1944
- 1288. SP Gun Rgt., Ukraina 1944 (vieraan kypärän alla)

Tamiya: Siirtokuvat ovat Suomi-vaunuun tarkoitetut ja mahdollistavat neljän eri vaunuyksilön rakentamisen:
- Ps. 531-12 "Lea"
- Ps. 531-19 "Marjatta"
- Ps. 531-20 "Meeri"
- Ps. 531-22

Yhteenveto: Siirtokuvissa Tamiya luonnollisesti vetää pidemmän korren. Ps-numeroita leikkelemällä saa tehtyä itselleen siirtokuvat myös moneen muuhun "nimettömään" vaunuyksilöön. Dragonin mallin rakentajan pitää suunnata katseensa tarvikeosamarkkinoille.

OHJEET

Dragon: Muutaman "uuden sarjan" Dragonin mallin rakentaneena olen alkanut suhtautua Dragonin ohjeisiin varauksella. Varsinkin malleissa, joista on mahdollista rakentaa useampi eri alaversio, on rakennusvirheiden todennäköisyys suuri mikäli seuraa orjallisesti ohjeita (valurangoissa olevat osien numerot ja ohjeet eivät ole linjassa). Tämän rakennussarjan osalta en huomannut pikaisella silmäyksellä kuitenkaan mitään poikkeavaa. Totuus paljastunee mallia rakennettaessa.

Tamiya: Tamiyan ohjeet ovat yksiselitteiset ja niissä ei mielestäni ole erehtymisen vaaraa. Ohjeissa mainitaan riittävällä tarkkuudella, mitä eroa on alku- ja loppukesän 1944 vaunuissa ja mitä Suomi-osia kuhunkin vaunuun kiinnitetään. Mallin mukana tulee myös erillinen lyhyesti Sturmeista kertova vihkonen, jossa on myös maalausohjeet Suomi-vaunun toteutukseen. Maalausohjeet sopivat kuitenkin ilmeisesti vain Ps 531-6 "Liisa":lle!?

Yhteenveto: Tamiyan ohjeessa on tarvittavat tiedot niin osien kuin maalauskaavion osalta Suomi-vaunun rakentamiseen. Dragonin mallin omaavan tulee hankkia tietonsa Suomi-osien sijainnin ja maalauskaavion osalta kirjallisuudesta ja muista saatavilla olevista julkaisuista.

LOPPUYHTEENVETO

(kuvat 21-22)

Kumpikin malli on esikuvansa näköinen. Tamiyan vuonna 1995 valmistama malli jää kuitenkin detaljien osalta selvästi jälkeen Dragonin vuonna 2006 valmistetusta mallista.

Dragonin malli omaa historiallisesta näkökulmasta katsottuna oikeat detaljit ja siitä pystyy rakentamaan tarkan Suomeen vuonna 1943 tuodun MIAG:n valmistaman (pultattu etupanssarointi, tukipolvioilla vahvistetut lokasuojien kannattimet ja suora takakannen hitsaussauma) Sturmin suoraan laatikosta pl. tietenkin Suomi-osat. Dragonin mallin rakentajan pitää ostaa/tehdä Suomi-vaunua varten erikseen ajankohdasta riippuen; takalaatikko, varatelapyörien telineet, alarungon sivujen lisäpanssarointi, taistelutilan etuosan betonointi, DT-konekivääri, taistelutilan sivun tukit, ajajan visiirin lippa, C-mallinen hinauslenkki ja siirtokuvat. Telaketjujen, tykin suujarrun, takavalon ja tuuletinhihnojen tarkastusluukun osalta tulee tutustua vaunuyksilöistä saatavilla oleviin kuviin ja valita oikeanlaiset detaljit.

Tamiya suoritti kulttuuriteon valmistaessaan vuonna 2010 pienoismallin suomalaisesta panssarivaunusta. On kuitenkin sääli, että Tamiya ei varsinaisesti tehnyt uutta vaunua, vaan "rakensi" Sturmin jo vuonna 1995 valmistetun vaunun päälle tehden vain uuden "Suomi-valurangan" vaunun suomalaistamiseksi. Mallista puuttuu muutamia näkyviä detaljeja: pakokaasunohjaimet ja lokasuojien alapuoliset tuet. Mallista ei saa suoraan laatikosta rakentamalla historiallisesti tarkkaa Suomeen vuonna 1943 toimitettua vaunua. Tamiya on laittanut malliin virheellisesti vääränlaiset lokasuojen kannattimet ja taistelutilan katon kiinnikkeet.

Mikäli Tamiyan mallista haluaa rakentaa historiallisesti tarkan Suomeen vuonna 1943 toimitetun vaunun, esitän Mallix lehtien 2/2005 ja 3/2005 hankkimista. Lehdissä Jarmo Lindgren ja Andreas Lärka kertovat Tamiyan malliin tehtävistä tarvittavista muutoksista.

Tamiyan mallin Suomi-valurangan osat ovat pääosiltaan erittäin hyvää laatua. Poikkeuksena takalaatikon puuttuva puupinnan kuviota ja lataajan kk:n liian paksu asekilpi. Suomi-osat sopivat soveltuvin osin myös Dragonin malliin.

Suosittelen Tamiyan mallia:
- junioreille
- suoraan laatikosta rakentaville (joille ym. mallissa olevat virheet eivät merkitse mitään)
- mikäli budjetti on tiukalla

Suosittelen Dragonin mallia:
- niitinviilaajille :)

REFERENSSIT

- "Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot" (Erkki Käkelä & Andreas Lärka, WSOY 2006)
- "Laguksen rynnäkkötykit" (Erkki Käkelä, WSOY 1996)
- Andreas Lärkan nettisivut
- Ps. 531-10, -19, -21, -45, -57
- Mallix lehdet 2-3/2005

SAATAVILLA OLEVIA LISÄOSIA

Tykin putkia:
- Varhainen suujarru
- Välimallin suujarru
- Myöhäinen suujarru
- Lopullinen suujarru

Zimmerit-massaa (1944-erän vaunuihin):
- Tamiyan malliin
- Tamiyan malliin, MIAG
- Dragonin malliin
- Suomi konversio

Siirtokuvia:
- sodan jälkeiseen sturmiin
- sodan aikaiseen sturmiin

Telaketjuja:
- avohammastelaketju
- kiinteähammastelaketju
- kiinteähammastelaketju

Sekalaisia tarvikkeita:
- JS-Modelsin Sturmin takalaatikko
- Aberin syövyteosia
- CMK:n sisäosat
- Lifecolorin suomi maalisetti
- DT-konekivääri

Ps. Kukahan tekisi osat sodan jälkeiseen sturmiin…JS-Models!?

EDIT: muiden mallareiden ilmoittamia lisäosia
- Voyagerin suomi-setti
- Aberin lokasuojat syövyteosina
- Aberin työkalukiinnikkeitä -1943
- Aberin työkalukiinnikkeitä 1943-45
- JS-Modelsin tarvikesatsi

Kommentit

Tervehdys jäsen OH!
Erittäin makoisaa luettavaa:-D, mainio artikkeli!!

Sampo
PhantomII 25.8.2011 10:59 Vastaa lainauksella
Ohhoh! Harvoin saa lukea tällaista, näin mainiota vertailuarvostelua suomeksi. En nyt muista ihan heti alan suomalaislehdistäkään vastaavaa. Lehtiin kirjoittajille pienenä vinkkinä… Tämä artikkeli muuten voisi olla hyödyksi julkaistuna jossain suomalaislehdessäkin.

Tamiyan vaunun ostaneena, ajattelin rakentaa tuollaisen "Joka-Pojan-Sturmin" suoraan laatikosta, mutta kyllä tämä(kin) artikkeli puhuu vahvasti, monessa suhteessa, Dragonin version puolesta. Tieto lisää tuskaa.

Tämmöiset mallien detaljierot ovat jo aivan eri luokkaa kuin se, että onko 1/72 Spitin siivessä tarpeeksi lokinsiipiprofiilia tai onko Hasen 1/72 Mersun nokkapellityksen muoto sivusta puolenmillin tarkkuudella oikea vai ei. Näiden Sturmien erot ovat jo sen verran suuria, ettei välttämättä tarvitse olla kova pilkunviilaaja halutessaan Dragonin detaljit omaan malliinsa?

Seuraavaksi ryhdytään pelkäämään, mikä Tamiyan BT-42:ssa on pahasti vialla?

P.S.
Tuossa pariin kertaan kuvia katseltuani totesin, että mielestäni Tamiyan puutteet ovat monelta osin sellaisia että niitä voi malliin lisäillä/poistaa/parannella näidenkin kuvien perusteella ja osa Dragonin mallin detaljeista ovat sellaisia, jotka eivät silmään osu, varsinkaan jos ei niitä osaa hakea.

Olisipa kiva nähdä molemmat vaunut saman mallarin, täsmälleen samoilla menetelmillä rakentamana. Silloin erot tulisivat parhaiten näkyviin, siis valmiista malleista nimenomaan.
Hieno artikkeli,OH!

Väitän että tämä tuli tarpeeseen ja monen työpöydän ääressä myhäillään tyytyväisenä eikä otsa ole enää niin kurtussa… ;)
Petri Lyy 25.8.2011 12:46 Vastaa lainauksella
Nöyrä kumarrus ja kiitos. Loistavaa, että joku viitsii tehdä näin perusteellisen selvitystyön. Tamiyan Suomi-Sturmin laatikko on pölyttynyt hyllyssä vuoden päivät korkean henkisen aloituskynnyksen takia. Ehkäpä tämä kirjoitus saa siihen projektiin jotain eloa. Varmuuden välttämiseksi tilasin kuitenkin myös tuon Dragonin. Onpahan perikunnalla sitten ihmettelemistä.

Jos muuten joku suunnittelee samaa tilausta, niin ihan kahdessa nettikaupassa oli tarjolla pelkkää ei-oota eli kiirettä saa pitää. Jäsen OH:n käyttämä kauppa näyttäisi pelittävän.

Kirjoituksen tarvikelistasta näyttäisi puuttuvan tämäVoyagerin etsisetti tamiyalaiseen.
Kiitos tästä vertailusta!

Suomi-Sturmien rakentelu ei ole mitään salatiedettä. Siinä pätee ihan ne samat säännöt kuin muutenkin mallailussa: Referenssit käteen, sopivan aihion hakeminen ja sitten vaan rakentamaan (silmät auki)!

Vaikka Tamiyan Suomi-Sturmi on suuri kulttuuriteko, niin on sääli ettei ne samalla korjannut ne puutteet mitä siinä sarjassa on. Lisäämällä vielä yhden valurangan + tekemällä vähän (itä-slaavisia) "leikkaa tämä pois" -ohjeita, niin sekin olisi saatu kuntoon. Tamiyahan on sinänsä ihan hyvä (sic.), ja olisi erinomainen ja helppo sarja rakentaa jos se olisi kurantti ja esikuvansa mukainen malli.

Nyt en tässä arvostelussa huomannut (en varmaan lukenut tarpeeksi tarkasti) mainintaa komentajan kupolan prismoista. Tamiyasta puuttuu se edessä oleva, umpeenhitsattu pala, ja Dragon (ainkin mun wanhassa sarjassa) kertoo ohjeissaan miten sen ei pitäisi asentaa… Tässä sama löpinä kuvien kera.

EDIT: "…suosittelen varauksettomasti kirjaa "Suomalaisten rynnäkkötykkien…".
Mikään lähdeteos ei ole aukoton tahi täydellinen. Sekä meidän kirjassa että minun webbisivuilla on virheitä. Lisäksi kirja on kirjoitettu 6 vuotta sitten, ja sen jälkeen on ilmestynyt runsaasti "uutta" tietoa Sturmeista. Joten lähdekritiikki on aina kohdallaan… :-)
OH 25.8.2011 14:17 Vastaa lainauksella
Kiitokset kommenteista.

Arvasin, että en ole huomannut kaikkia malleissa olevia "virheitä"…kiitokset siis Andreakselle ohjauksesta. Lisään nuo johtajan kupolassa olevat virheet arvioinnin puolelle, että tietoa ei tarvitse etsiä monesta eri paikasta. Pitääpä samalla kirjoittaa myös niistä selluloidisuojuksista. Unohtuipa myös lisätä tuo Voyagerin uusi suomi-setti…korjataan tilanne.
Yhdyn edellisten mielipiteisiin: loistojuttu!

Tarvikelistaan voisi lisätä myös JS-Modelsin detaljointisarjan. Tehty alunperin Tamiyan sarjaa varten, mutta sopinee luonnollisesti myös Dragoniin. Sisältää mm. C-lenkit, MIAG:n & Alkettin lokarituet, periskoopit, pistooliportin, jne.

Muistelen mainittaneen että siinä Voyagerin etsisatsissa oli sotkettu samaan syssyyn sekä sodanaikaisia että jälkeisiä juttuja? Eli referenssit sen kanssa kanssa tarkkaan syyniin ettei tule sekaannuksia.
Jos haluaa tarvikelistaa edelleen päivittää niin Aber valmistaa erilliset työkalujen kiinnikkeet

1943-45 malliset
www.airconnection.on.ca/ABER/ABERACC/airconnection_ABER_PE35A04.htm

sekä 1943 asti
www.airconnection.on.ca/ABER/ABERACC/airconnection_ABER_PE35A03.htm

Sekä tietysti irtolokarit…
www.airconnection.on.ca/ABER/ABERACC/airconnection_ABER_PE35A14.htm
OH 25.8.2011 14:47 Vastaa lainauksella
Jaa…tuollaisesta JS-Modelsin tarvikesatsista en ole koskaan kuullutkaan saatika sitten myöskään ikinä nähnyt. Onko sitä vielä jossain kaupan?

Yleisesti ottaen mitä tahansa suomi-vaunua rakentavan on pakko kikkailla referenssien kanssa ja sturmit eivät missään tapauksessa tee poikkeusta. Onneksi osa vaunuista on huonosti dokumentoitu ja jättävät täten myös mielikuvitukselle tilaa :)
OH kirjoitti:
Onko sitä vielä jossain kaupan?
Kuiviksella jos vielä löytyy. Sarja on siis tämä.
toivonen 25.8.2011 15:06 Vastaa lainauksella
Moikka,

Kiitos vaivannäöstä! Hyvä paketti!

Kommentti: Tamiyan vaunun ylärunko edustaa kokonaisuudessaan (takakansi+ etukansi) myöhempää 80mm etupanssarilla varustettua versiota, ja on sellaiseksi (siis näiltä osin ilmeisesti) ihan kelpo. Etuluukkujen edessä olevan hitsisauman paikka on ihan nappiin myöhemmälle versiolle.

Tamiya on oikaissut pahasti yrittäessään vaihtaa versiota (50mm+30mm "pulttikeulaksi") vain lisäämällä ylimääräinen pultattava keulalevy.

Tamiyan ylärungosta (poislukien lokarit) saa helpoiten siis sileäkeulaisen (1943 saapuneen) Suomi-sturmin, jollaiseen kuitenkaan ei tule valmiita rekisterinumeroita/vaunun nimiä.

pekka
Hyvä artikkeli ja moni nuorempi mallari varmasti arvostaa, että iso T vs iso D Sturmit on arvosteltu selvällä Suomen kielellä.
PhantomII kirjoitti:
Seuraavaksi ryhdytään pelkäämään, mikä Tamiyan BT-42:ssa on pahasti vialla?
Kovin nopeasti tuskin tulee kilpailevaa mallia ja Tamiyan esitys kelvanneet kaikille, liki sellaisenaan.
Petri Lyy 26.8.2011 14:47 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Olisipa kiva nähdä molemmat vaunut saman mallarin, täsmälleen samoilla menetelmillä rakentamana. Silloin erot tulisivat parhaiten näkyviin, siis valmiista malleista nimenomaan.
Mä voisin ottaa tosta kopin, jos kukaan muu ei halua. Henkeä ei kannata pidättää. Toinen malli on vielä postissa ja mikä on aikaresurssi (tulipa hieno termi) sitten kun se saapuu on mysteeri. Suoraan lootasta molemmat ja vierekkäin potretteihin?
PhantomII 26.8.2011 15:05 Vastaa lainauksella
Juu, sitä tarkoitin justiinsa. Jos malleihin lisätään aftermarket-tilpehööriä, menettää ajatus silloin merkityksensä. Mutta suoraan boksista ja samaan potrettiin.

Toki tuossa alkuperäisessä jutussa jo kävi ilmi, että lokasuojien kiinnikkeet ja muutamat hitsisaumat on ilmeisesti Tamiyan malliin välttämätöntä lisätä, mutta "alakerrassa" Dragonilla oli enemmän detaljeja. Käyvätkö ne ilmi, tai oikeastaan kuinka hyvin ne näkyvät - valmiissa, kootussa mallissa. Sitä jään odottelemaan mielenkiinnolla, nyt kun tällainen tilaisuus tulee tyrkylle.
Andreas Lärka kirjoitti:
OH kirjoitti:
Onko sitä vielä jossain kaupan?
Kuiviksella jos vielä löytyy. Sarja on siis tämä.
Pirautin Martille ja kyseinen setti ei tällä hetkellä ole saatavilla. Toivottavasti tulevaisuudessa.
Iso kiitos kattavasta ja hyvästä tietopaketista.
Paljon kiitoksia OH:le mainiosta artikkelista!! Mukavaa että nyt löytyy tälläinen vertailu artikkeli tästä aiheesta. Tästä on varmasti iso apu monelle Suomi sturmia rakentavalle, hieno homma :) !
AJ 3.9.2011 16:31 Vastaa lainauksella
Moi OH,

komppaan yllä ja edellä olevia - Paljon kiitoksia erinomaisesta vertailuartikkelista; tämä tuli tarpeeseen ja tästä on iso apu, kuten Petri O:n jo mainitsemaan henkisen aloituskynnyksen tai mallivalinnan takia.

Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 30.9.2011 18:50 Vastaa lainauksella
Linkki näinkin päin, jos joku eksyy aiheeseen tätä kautta. Eli tuolla on jollakin tavalla kastatut kappaleet tässä artikkelista analysoiduista Dragonin ja Tamiyan Sturmeista:

www.pienoismallit.net/galleria/malli_9821/

Siellä sitten on linkki tänne. Älkää jääkö luuppiin.