Pienoismallit.net

AquaPur-pyykkipojat

Uutta puristinvalikoimaan

Mallarilla ei voi koskaan olla liikaa puristimia. Vuosien saatossa omaan puristinpakkiin on kertynyt mitä ihmeellisempiä viritelmiä. Kuitenkin eniten tulee käytetty vanhaa kunnon puupyykkipoikaa, jonka rinnalla on usein mallia-Biltema oleva pikkupuristin.

Mallarilla on paha tapa katsella kauppareissuilla kaupan hyllyjä mallarin silmin. Aina poiketessani saksalaiseen päivittäistavaraliikkeeseen tarkastan mitä hyllyistä löytyy. Tänään Lidlin hyllystä sattui silmään paketti iloisen värisiä pyykkipoikia. Koska hinta oli halpa ja pyykkipojat näyttivät mielenkiintoisilta, paketti sujahti koriin.

AquaPur-pyykkipoika
Pakkauksesta löytyy 20 kappaletta 85mm pitkiä pyykkipoikia,kyseessä on siis tavalliseen pyykkipoikaan verrattuna melko järeä tuote. Valmistusmaa näyttää olevan Britannia.

Uutta ja erikoista pyykkipojissa on niiden pehmeää muovia olevat leuat. Leukojen materiaali on melko kovaa, esim. sormin niitä ei saa painumaan kasaan, mutta silti leuat ovat selvästi joustavat. Pakkauksen mukaan pehmeät leuat suojelevat pyykkiä, mutta niillä on etunsa myös mallinrakentamisessa.

Usein tavallinen pyykkipoika tahtoo luistaa osan pinnalla. Nopealla testillä AquaPur pysyi kiinni Airfixin 1/72 mallin siiven pinnassa vaikka siipeä heilutteli ja pyykkipoikaa veti kevyesti. Pehmeiden leukojen kitka on siis huomattavsti suurempi kuin tavallisen puupyykkipojan.

Vertailua
Asetin pöydälle vierekkäin AquaPur- ja puupyykkipojan sekä halpahalli-puristimen. Kokoero on melko selkeä, mutta mielenkiintoisempaa on eri puristimien avautumat. Puupyykkipojan suurin avatuma on n.15mm, kun AquaPur aukenee n.26mm. Tämä voi olla monessa kohtaa merkittävä ero, esim. 1/72 lentokoneen runko voi hyvinkin mahtua AquaPur-pyykkipojan leukojen väliin, kun perinteinen puupyykkipoika jää auttamatta pieneksi. Halpahallipuristimen suurin avautuma on 25mm, joten se painii samassa sarjassa AquaPur-pyykkipojan kanssa.

Toinen puristimissa merkitsevä asia on puristusvoima. Usein käy niin, että puristin on joka liian vahva tai liian heikko. Näistä kolmesta puristimesta halpahallipuristin on selvästi vahvin. Pyykkipojat ovat puristusvoimaltaan suurinpiirtein samalla tasolla.

Yhteenvetoa
AquaPur-pyykkipoika on näppärä lisä mallarin puristinvalikoimaan. Puristusvoimaltaa se vastaa perinteistä pyykkipoikaa, mutta tarjoaa suuremman avatuman, mikä tarjoaa monipuolisia käyttökohteita. Pehmeiden leukojen kitka on selvästi perinteistä pyykkipoikaa parempi, mikä takaa paremman pysyvyyden paikoillaan.

Itse suosin puupyykkipoikia siksi, että ne ovat immuuneja maaleille yms. mallailukemikaaleille. AquaPur-pyykkipojat ovat kokonaan muovia, joten ne eivät välttämättä kestä esim. muoviliimoja.

Voi olla, että samantyyppisiä pyykkipoikia löytyy myös muilta valmistajilta, itse en juuri seuraa kodinhoito-genreä. On syytä myös huomioida, että näillä näppärillä puristimilla voi ripustaa pyykkiä kuivumaan, miten monikäyttöisiä mallailutyökalut voikaan olla!

Kommentit

Juha kirjoitti:
Toinen puristimissa merkitsevä asia on puristusvoima. Usein käy niin, että puristin on joka liian vahva tai liian heikko. Näistä kolmesta puristimesta halpahallipuristin on selvästi vahvin. Pyykkipojat ovat puristusvoimaltaan suurinpiirtein samalla tasolla.
Mutta esim. autoja rakentaessa epämääräisen muotoiset pinnat saavat puristimen lentämään hel…posti pois. Johtuen lähinnä siitä etteivät ole tarpeeksi isoja, kun taas isommat puristavat liian voimakkaasti, vääntäen muovin kieroksi tai rikkoen kokonaan. (Itselläni myös putkilo kelta/oranssi/sini/violetteja puristimia, varmaan samaa tavaraa…) Puristimen kokoinen pyykkipoika kitkapinnalla olisi todella käytännöllinen hankinta. Kauppaan siis heti maanantaina.

Kiitokset hyvästä artikkelista. :) Vielä kysymys; kuuluvatko nämä perusvalikoimaan vai ovatko viikossa/kuukaudessa vaihtuvia sesonkitavaroita kuten liiterissä lähes kaikki ei-ruokatavarat tuppaavat olemaan?
Mixa Aho 24.6.2011 13:47 Vastaa lainauksella
^
Non-Food/erä -kamaa, eli tulevat kerran ja lopuksi myydään mitä on, jos on.
Hmh,täytyy käydä katsomassa. Yksi kotikutoinen konsti parantaa puristimien tarttuvuutta on pistää leukoihin sopiva kumi- tai silikoniletkun pätkä. (Silikoni on parempaa).
Tässä kuvassa on laitettu silikoniletkua pyykkipojan leukoihin:
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/03/90/66/039066.jpg[/img]