Pienoismallit.net

Airbrush Cleaner

Suosituista akryylimaaleistaan tutulta espanjalaiselta Vallejolta on ollut jo vuosia saatavilla Airbrush Cleaner -puhdistusaine kynäruiskuille. Olen Internetissä törmännyt useampaan otteeseen ainetta koskeviin ylistyspuheenvuoroihin, joten kun tuotteeseen malliostoksilla törmäsin, niin olihan sitä pakko ostaa ja testata mistä on kyse.

Tujua tököttiä

Kun purkin avaa, tunkeutuu sieraimiin melko voimakas liuottimen katku, joka on itselleni tuttu vuosien takaa – muistaakseni joistakin automaaleista. Jo hajusta voi heti aistia, että kyseessä on melko ärhäkkä aine, jonka käsittelyssä kannattaa olla varovainen, eikä hyvää tuuletusta voi liikaa korostaa tätä tököttiä käytettäessä.

Testaamaan

Olin juuri edellisenä iltana puhdistanut Badger 100LG -ruiskuni perinpohjaisesti pitkän maalaussession jäljiltä, joten olin melko skeptinen Airbrush Cleaner -puhdistusoperaation vaikutuksia kohtaan.

Purin kuitenkin ruiskun uudelleen atomeiksi ja kaadoin ainetta pieneen muoviastiaan. Tässä vaiheessa havaitsin pakkauksen hieman kehnoksi – pullosta on mahdoton kaataa ainetta siististi, vaan sitä valuu helposti pitkin pullon suuta pöydälle. Vallejon maaleista tuttu tippakorkki olisi kätevä tässäkin, mutta sen puutteessa injektioruisku, pipetti tai vastaava on pakollinen apuväline annosteluun.

Laitoin ilmaventtiiliä lukuun ottamatta ruiskun kaikki irtoavat osat astiaan likoamaan. Toiseen astiaan laitoin koko ruiskun rungon. Korkit päälle astioihin ja odottelemaan. Valmistaja lupaa, että muutamassa tunnissa pitäisi alkaa tapahtumaan.

Voilà!

Usean tunnin likoamisen jälkeen mikään osa ei päällisin puolin näyttänyt yhtään puhtaammalta kuin ennen kylpyäkään. Yllätys olikin melkoinen kun astioita hieman ravisteltuani huomasin niiden pohjan täyttyvän eri sävyisistä maalijäämistä. Näinkö huonosti minä tosiaan osaan ruiskuni puhdistaa? Ilmeisesti kyllä, kuten ohessa olevasta kuvasta näkyy. Etenkin ruiskun rungon sisältä irronneen tavaran määrä tuntuu käsittämättömältä. Hankasin osia vielä lopuksi pienellä harjalla, jolloin niistä irtosi lisääkin jäämiä. Aivan kaikki ei siis edes kuvissa oleviin astioihin päätynyt. Huh.

Koottuani ruiskun takaisin tuntuu se toimivan paremmin kun pitkään aikaan. Lähes kymmenen vuotta palvellut ruiskuni saanee Airbrush Cleanerin ansiosta vielä monta vuotta lisää käyttöaikaa tulevaisuudessa. Valmistaja lupaa aineen myös voitelevan ruiskun sisuskaluja. Ja totta tosiaan, hieman öljyiseltä se sormissa tuntuukin. Josta päästäänkin seuraavaan aiheeseen…

Varoitus!

Itse onnistuin ruiskua puhdistaessani vahingossa läikyttämään Airbrish Cleaneria kädelleni, enkä pessyt sitä heti pois, vaan ainoastaan kuivasin käden paperilla. Minulla ei ole allergioita tai kovinkaan herkkää ihoa, eikä koko 15 vuotta kestäneen mallailu-urani aikana mikään voimakaskaan ohenne ei ole koskaan aiheuttanut reaktioita iholleni, joten en osannut tälläkään kertaa olla tarpeeksi varovainen.

Joidenkin minuuttien kuluttua läikyttelystä aloin tuntemaan polttelua kädessäni. Riensin välittömästi pesemään sen ja selvisin säikähdyksellä polttelun lakattua jonkin ajan kuluttua. Jatkossa aion kuitenkin pitää kumihanskat tiukasti käsissä tätä ainetta käyttäessäni ja suosittelen muitakin menettelemään samoin.

Lopuksi

Myrkyllisyydestään huolimatta Airbrush Cleaner on aivan mainio aine, jota aion jatkossakin käyttää ainakin tämän kaltaisiin peruspuhdistuksiin.

Ainetta voi myös käyttää kesken maalaussession ruiskun puhdistamiseen eri värien välillä. Tällöin sen voi ohentaa vedellä 50/50-suhteessa.

Saatavilla on nykyisin myös 200 ml:n pakkauskoko, jolla on hintaa reilut 10 euroa.

Suosittelen.

Päivitys 28.6.2007: Löysin sattumalta vanhan Badger 200 -ruiskuni, jonka sisään oli aikoinaan kuivunut todella runsaasti Humbrolin punaista emalimaalia. Esimerkiksi suutin oli täynnä maalia eikä ruiskun sisällekään juuri muuta olisi kuivuneen maalin lisäksi mahtunut. Purin ruiskun ja laitoin kaikki osat Airbrush Cleaner -kylpyyn. Vuorokauden kuluttua nostelin osat kylvystä ja cocktail-tikuilla maalia tökkiessäni se irtosi nätisti isoina kumimaisina köntteinä. Kaikki maalit lähtivät kiltisti irti ja ruiskusta tuli aivan käyttökelpoinen. Myös ilmaventtiili kesti kylvyn mainosti.

Kommentit

Mixa Aho 29.5.2007 16:37 Vastaa lainauksella
paljon on kuulunut kehuja ko. mömmölle, mitenköhän toimiiko aine vain akryyleillä vai sekä akryyli-, että emali-maaleille?
Itse pohdin samaa. Missään ei varsinaisesti ilmoiteta, että tuote olisi vain akryyleille. Toisaalta voisi olettaa että se on tarkoitettu pääasiassa käytettävissä yhdessä Vallejon omien maalien (ja vastaavien) kanssa.

Valitettavasti en itse tätä nykyä omista yhtään purnukkaa minkäänlaista emalimaalia, joten en pääse aineen vaikutusta niihin kokeilemaan. Mutta jos jollain käyttäjistä on tietoa tai kokemuksia aiheesta, niin kertokaahan ihmeessä.

Mutu-tuntumalla voisin veikata, että ei toimi emalien kanssa ainakaan ihan yhtä hyvin.
rusty k 8.6.2007 23:11 Vastaa lainauksella
iste ostin tuota ainetta harrasteesta isomman pullon maksoi 17 tai 13 e en muista. en akryyleilla maalaillut mutta tyydyttävädti tuntui toimivan humbrolin maaleilla. isossa purkissa on semmoinen pieni annostelunokka josta saa tavaraa pulloa hiukan puristamalla. anteeksi epäselvä viesti mutta takana on 20 valvottua tuntia eli ei jaksa
rusty k 8.6.2007 23:12 Vastaa lainauksella
mulla kun on toi badger 360-7 ni mitä osia siitä vois laittaa likoomaan? ku siin pullossa sanottiin et laita vaan neula ja suutin likoomaan.
rusty k 8.6.2007 23:13 Vastaa lainauksella
korjaan hinta oli 13e
rusty k 9.6.2007 18:04 Vastaa lainauksella
kysyn vielä voinko liottaa kakki rusikun osta tuossa aineessa? vastauksia kiitos.
Jere H 16.8.2007 21:07 Vastaa lainauksella
Kerran erehdyin laittamaan badger ruiskuni suuttimen ja neulaa pitävän putkilon samaan airbrush cleaneria sisältävään kuppiin keskenään likoomaan. Annoin osien liota yön yli purkissa ja aamulla neulanpidike oli saanut erikoisen läpikuultavan mustan pinnoitteen.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/03/87/54/038754.jpg[/img]
Suuttimen sisäosan messingin väri oli muuttunut reilusti vaaleammaksi ja sen jälkeen ruisku on tehnyt tällä suuttimella todella karkeaa jälkeä. Muuten todella asiallisen tuntuinen aine, ja näkyy liuottavan emalejakin hyvin.
Kasimir K 21.10.2007 15:34 Vastaa lainauksella
mullakin on menny tota tököttiä käsille ja kyllä poltelee ja on kiva punainen jälki sen jälkeen
Badger 3.1.2008 18:37 Vastaa lainauksella
En tiiä, että mitkä ihmeen kultasormet mulla on, kun ei tuo aine itselle käsiin tunnu muuta kuin mukavalta!

Loistava aine, mutta tehokkaampana(ja vielä paljon myrkyllisempänä), korvaavana aineena joskus käytän rc-autojen polttoainetta. Aine on metanolin, nitrometaanin ja risiini- ja/tai syntettisten öljyjen sekoitusta. Tätä kun kaataa vaika 10v vanhalle maalille, lähtööpi pois muutamassa sekunnissa ja täydellisesti. Mutta onpahan myrkky!

Itse olen liotellut tuota Badgerin 200 NH:tani osia muutaman vuorokauden tuossa Vallejon aineessa ja ei niihin mitään tullut, muuta kuin erittäin puhdas pinta.
Manu. E 21.9.2008 09:32 Vastaa lainauksella
Aineessa taitaa olla myös voimakkaasti emäksisyyttä. Emäs myös pehmittää maaleja. Vrt. Lipeäpesu. Ja koska käy ihon päälle. Emäksinen myös syövyttää messinkiä, siitä lähtee heikompi metalli, sinkki. Näin myös sinkkipainevalut syöpyvät.
Ps. Omat kokemukset emäksisyydestä: Polvin tuoreella betonilattialla tasoittamassa. Seuraus, välittömästi huomaamatta, polvien ihon, kuin palovammat. Hoitona viikkoja rasvakääreet.