Airbrush Cleaner

Tujua tököttiä
Kun purkin avaa, tunkeutuu sieraimiin melko voimakas liuottimen katku, joka on itselleni tuttu vuosien takaa – muistaakseni joistakin automaaleista. Jo hajusta voi heti aistia, että kyseessä on melko ärhäkkä aine, jonka käsittelyssä kannattaa olla varovainen, eikä hyvää tuuletusta voi liikaa korostaa tätä tököttiä käytettäessä.Testaamaan
Olin juuri edellisenä iltana puhdistanut Badger 100LG -ruiskuni perinpohjaisesti pitkän maalaussession jäljiltä, joten olin melko skeptinen Airbrush Cleaner -puhdistusoperaation vaikutuksia kohtaan.Purin kuitenkin ruiskun uudelleen atomeiksi ja kaadoin ainetta pieneen muoviastiaan. Tässä vaiheessa havaitsin pakkauksen hieman kehnoksi – pullosta on mahdoton kaataa ainetta siististi, vaan sitä valuu helposti pitkin pullon suuta pöydälle. Vallejon maaleista tuttu tippakorkki olisi kätevä tässäkin, mutta sen puutteessa injektioruisku, pipetti tai vastaava on pakollinen apuväline annosteluun.
Laitoin ilmaventtiiliä lukuun ottamatta ruiskun kaikki irtoavat osat astiaan likoamaan. Toiseen astiaan laitoin koko ruiskun rungon. Korkit päälle astioihin ja odottelemaan. Valmistaja lupaa, että muutamassa tunnissa pitäisi alkaa tapahtumaan.
Voilà!
Usean tunnin likoamisen jälkeen mikään osa ei päällisin puolin näyttänyt yhtään puhtaammalta kuin ennen kylpyäkään. Yllätys olikin melkoinen kun astioita hieman ravisteltuani huomasin niiden pohjan täyttyvän eri sävyisistä maalijäämistä. Näinkö huonosti minä tosiaan osaan ruiskuni puhdistaa? Ilmeisesti kyllä, kuten ohessa olevasta kuvasta näkyy. Etenkin ruiskun rungon sisältä irronneen tavaran määrä tuntuu käsittämättömältä. Hankasin osia vielä lopuksi pienellä harjalla, jolloin niistä irtosi lisääkin jäämiä. Aivan kaikki ei siis edes kuvissa oleviin astioihin päätynyt. Huh.Koottuani ruiskun takaisin tuntuu se toimivan paremmin kun pitkään aikaan. Lähes kymmenen vuotta palvellut ruiskuni saanee Airbrush Cleanerin ansiosta vielä monta vuotta lisää käyttöaikaa tulevaisuudessa. Valmistaja lupaa aineen myös voitelevan ruiskun sisuskaluja. Ja totta tosiaan, hieman öljyiseltä se sormissa tuntuukin. Josta päästäänkin seuraavaan aiheeseen…
Varoitus!
Itse onnistuin ruiskua puhdistaessani vahingossa läikyttämään Airbrish Cleaneria kädelleni, enkä pessyt sitä heti pois, vaan ainoastaan kuivasin käden paperilla. Minulla ei ole allergioita tai kovinkaan herkkää ihoa, eikä koko 15 vuotta kestäneen mallailu-urani aikana mikään voimakaskaan ohenne ei ole koskaan aiheuttanut reaktioita iholleni, joten en osannut tälläkään kertaa olla tarpeeksi varovainen.Joidenkin minuuttien kuluttua läikyttelystä aloin tuntemaan polttelua kädessäni. Riensin välittömästi pesemään sen ja selvisin säikähdyksellä polttelun lakattua jonkin ajan kuluttua. Jatkossa aion kuitenkin pitää kumihanskat tiukasti käsissä tätä ainetta käyttäessäni ja suosittelen muitakin menettelemään samoin.
Lopuksi
Myrkyllisyydestään huolimatta Airbrush Cleaner on aivan mainio aine, jota aion jatkossakin käyttää ainakin tämän kaltaisiin peruspuhdistuksiin.Ainetta voi myös käyttää kesken maalaussession ruiskun puhdistamiseen eri värien välillä. Tällöin sen voi ohentaa vedellä 50/50-suhteessa.
Saatavilla on nykyisin myös 200 ml:n pakkauskoko, jolla on hintaa reilut 10 euroa.
Suosittelen.
Päivitys 28.6.2007: Löysin sattumalta vanhan Badger 200 -ruiskuni, jonka sisään oli aikoinaan kuivunut todella runsaasti Humbrolin punaista emalimaalia. Esimerkiksi suutin oli täynnä maalia eikä ruiskun sisällekään juuri muuta olisi kuivuneen maalin lisäksi mahtunut. Purin ruiskun ja laitoin kaikki osat Airbrush Cleaner -kylpyyn. Vuorokauden kuluttua nostelin osat kylvystä ja cocktail-tikuilla maalia tökkiessäni se irtosi nätisti isoina kumimaisina köntteinä. Kaikki maalit lähtivät kiltisti irti ja ruiskusta tuli aivan käyttökelpoinen. Myös ilmaventtiili kesti kylvyn mainosti.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.