Mielenkiintoinen kone - aika haastavalta tuntuu. Runko näyttää ihan siltä kun se olisi muovailuvahasta - eipähän ainakaan ole ejektorinjäljet se suurin murhe.
Kiitti arvostelusta … Petri
Maquette Vickers VC.1 Viking
Wellingtonin siviilikehitelmä

Vickers VC.1 (Vickers Civil) Viking, laatikon kansikuva.
Maquetten sarja on sekä ainoa injektiosarja Vikingistä, että ainut sarja ylipäätään 1/72-mittakaavassa. Welsh Models on tehnyt vacusarjan 1/144-mittakaavassa, mutta sen saatavuus lienee yhtä huono kuin tämänkin. Tämän arvostelun tarkoitus onkin selventää, kannattaako sarjaa mahdollisesti edes hankkia jos sen joltakin myyntilistalta löytäisi.
Koska oikeassa Vikingissäkin vain runko suunniteltiin uusiksi ja loput otettiin Wellingtonista suoraan, Maquette on tiettävästi käyttänyt siipien ja moottoreiden tekoon Frogin vanhan Wellingtonin muotteja. Sarjan laadusta voi päätellä jo paljon, jos nämä Frogin/Novon vanhat osat ovat melkein parasta mitä laatikosta löytyy. Rungonpuoliskojen valu on todella paksua vihreänharmaata muovia, jossa purseita riittää. Valumuotti ei venäläiseen tyyliin liene ollut ihan toivoton koska uppoviivadetaljit ovat käypää laatua, mutta liian matalat paineet tai joku muu ongelma muovin kanssa on aiheuttanut sen että lopputulos on epätasainen ja kaiken lisäksi hymykuopilla viimeistelty.
Sama linja jatkuu valkoisesta muovista valetuissa korkeusperäsimissä ja potkurien irtolavoissa, paitsi että muovi on tällä kertaa sekä ämpärimuovimaista, että venäläistyyppisen rakeista. Kirkasosien siisti valu antaa kuitenkin jonkin verran anteeksi sarjan muita puutteita. Osien sopivuus ei vaikuta kovin lupaavalta, yleisestä valujäljestä ja purseista päätellen.
Mittatarkkuutta on myös vähän hankala arvioida irto-osista mutta runko on lyhyenpuoleinen ainakin siirtokuvien mukaiseen 1B-alatyyppiin: esikuvan 27,58 skaalasenttimetriä vastaan rungonpuolikkaasta mittaamani 26,2 senttimetriä. Tämän sarjan viehätys onkin jossakin ihan muussa kuin nykyaikaisessa mallinrakennuksessa…
Prodecalsin painamat siirtokuvat näyttävät ainakin arkilla hyviltä, vaihtoehtoina ovat British European Airwaysin G-AJBR "Sir Bertram Ramsey" (käytössä vuosina 1947-1954) ja Kuninkaallisten ilmavoimien King's Flight 1C-alatyyppi VL232 (kuninkaallinen valtiovierailu Etelä-Afrikkaan 1947).
Rakennussarjan varsinainen kohderyhmä tunnistaa kyllä itsensä, jos sanapari BEA Viking aiheuttaa välittömän primitiivireaktion "toihan on pakko saada" ja vanhojen Airfixin siviilimallien kanssa puuhastelu on tähän asti ollut mielekäs ja antoisa harrastus, niin kyllähän tästä hyvinkin mallin väsää. Näyttelyvoittajaa ei tästä kyllä kukaan tee ja kaikki muut mallinrakentajat ovat todennäköisesti onnellisempia ilman tätä rakennussarjaa.
Lähteet:
Wikipedian Viking-artikkeli:
en.wikipedia.org/wiki/Vickers_VC.1_Viking
Tim Bealesin Viking-arvostelu:
www.fortunecity.com/meltingpot/portland/971/Reviews/misc/viking.htm
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.
Tutustu myös näihin
- 2.2.2017 • Heikki VäyrynenBritish Caledonian Airbus A310 G-BKWUSir Robert Watson-Watt – The Scottish…