Pienoismallit.net

Maquette Vickers VC.1 Viking

Wellingtonin siviilikehitelmä

Vickers Viking oli Wellington-pommituskoneesta heti sodan jälkeen kehitelty 2-moottorinen brittiläinen siviilikone, joka oli aikanaan tärkeä välivaihe ennen varsinaisia potkuriturbiinikoneita kuten Vikingin jälkeen kehitetty Viscount. Vikingillä kokeiltiin myös ensimmäistä kertaa siviilipuolella Rolls-Royce Nene -suihkumoottoreita voimanlähteenä vuonna 1948.

Maquetten sarja on sekä ainoa injektiosarja Vikingistä, että ainut sarja ylipäätään 1/72-mittakaavassa. Welsh Models on tehnyt vacusarjan 1/144-mittakaavassa, mutta sen saatavuus lienee yhtä huono kuin tämänkin. Tämän arvostelun tarkoitus onkin selventää, kannattaako sarjaa mahdollisesti edes hankkia jos sen joltakin myyntilistalta löytäisi.

Koska oikeassa Vikingissäkin vain runko suunniteltiin uusiksi ja loput otettiin Wellingtonista suoraan, Maquette on tiettävästi käyttänyt siipien ja moottoreiden tekoon Frogin vanhan Wellingtonin muotteja. Sarjan laadusta voi päätellä jo paljon, jos nämä Frogin/Novon vanhat osat ovat melkein parasta mitä laatikosta löytyy. Rungonpuoliskojen valu on todella paksua vihreänharmaata muovia, jossa purseita riittää. Valumuotti ei venäläiseen tyyliin liene ollut ihan toivoton koska uppoviivadetaljit ovat käypää laatua, mutta liian matalat paineet tai joku muu ongelma muovin kanssa on aiheuttanut sen että lopputulos on epätasainen ja kaiken lisäksi hymykuopilla viimeistelty.

Sama linja jatkuu valkoisesta muovista valetuissa korkeusperäsimissä ja potkurien irtolavoissa, paitsi että muovi on tällä kertaa sekä ämpärimuovimaista, että venäläistyyppisen rakeista. Kirkasosien siisti valu antaa kuitenkin jonkin verran anteeksi sarjan muita puutteita. Osien sopivuus ei vaikuta kovin lupaavalta, yleisestä valujäljestä ja purseista päätellen.

Mittatarkkuutta on myös vähän hankala arvioida irto-osista mutta runko on lyhyenpuoleinen ainakin siirtokuvien mukaiseen 1B-alatyyppiin: esikuvan 27,58 skaalasenttimetriä vastaan rungonpuolikkaasta mittaamani 26,2 senttimetriä. Tämän sarjan viehätys onkin jossakin ihan muussa kuin nykyaikaisessa mallinrakennuksessa…

Prodecalsin painamat siirtokuvat näyttävät ainakin arkilla hyviltä, vaihtoehtoina ovat British European Airwaysin G-AJBR "Sir Bertram Ramsey" (käytössä vuosina 1947-1954) ja Kuninkaallisten ilmavoimien King's Flight 1C-alatyyppi VL232 (kuninkaallinen valtiovierailu Etelä-Afrikkaan 1947).

Rakennussarjan varsinainen kohderyhmä tunnistaa kyllä itsensä, jos sanapari BEA Viking aiheuttaa välittömän primitiivireaktion "toihan on pakko saada" ja vanhojen Airfixin siviilimallien kanssa puuhastelu on tähän asti ollut mielekäs ja antoisa harrastus, niin kyllähän tästä hyvinkin mallin väsää. Näyttelyvoittajaa ei tästä kyllä kukaan tee ja kaikki muut mallinrakentajat ovat todennäköisesti onnellisempia ilman tätä rakennussarjaa.

Lähteet:

Wikipedian Viking-artikkeli:
en.wikipedia.org/wiki/Vickers_VC.1_Viking

Tim Bealesin Viking-arvostelu:
www.fortunecity.com/meltingpot/portland/971/Reviews/misc/viking.htm

Kommentit

Petri Ola 25.9.2010 18:46 Vastaa lainauksella
Mielenkiintoinen kone - aika haastavalta tuntuu. Runko näyttää ihan siltä kun se olisi muovailuvahasta - eipähän ainakaan ole ejektorinjäljet se suurin murhe.

Kiitti arvostelusta … Petri
Juha K 26.9.2010 11:08 Vastaa lainauksella
Viking… Olinkin jo unohtanut kyseisen sarjan olemassaolon, oma kappaleeni on jossain kaappien kätköissä.

Niin kuin Wadekin on huomannut yllä, rungon mitoissa on jotain pahasti pielessä. Itse en mallia aikoinaan mittaillessani saanut oikein kiinni missä kohtaa runkoa mittavirhe on. Referenssinä käytin silloin Vikingin alkuperäistä myyntiesitettä, ja sen piirustuksia. Lisäksi sarjan siirtokuvien värit ovat aivan metsässä. Tuosta Waden kuvastakin näkyy, että BEA:n runkoraita on painettu kirkkaan punaisella!

Jos lähtisin tekemään "täydellistä" 1/72 mallia Vikingistä hankkisin seuraavat ainekset:
- Tämän Maqueten sarjan tai Frogin Wellingtonin siipiä ja korkesuvakaimia/peräsimiä varten. Huomioikaa, että Vikingissä on metallisiivet. Frogin sarjan pintadeltajit on helppo hioa pois.
- Vacusarjan Vikingistä. En muista tähän hätään mikä valmistaja tätä teki, mutta omani ostin Hannantsin special offerina joskus 2000-luvun alkupuolella. Tästä sarjasta tulisi runko.
- Moottorit ja potkurit löytyvät Aeroclubilta
- CMK:lta pitäisi löytyä laskutelinesetti Wellingtonia varten.

Viimeistä riviä lukuunottamatta kaikki osat odottavat kaapeissa inspiraatiota. Kaivelen tuon vacusarjan valmistajan esiin heti kun ehdin…
wade 26.9.2010 12:17 Vastaa lainauksella
Juha K kirjoitti:
-- Lisäksi sarjan siirtokuvien värit ovat aivan metsässä. Tuosta Waden kuvastakin näkyy, että BEA:n runkoraita on painettu kirkkaan punaisella!
--
Kiitos täydennyksestä, tuollaiseen yksityiskohtaan en osannut kiinnittää edes huomiota! Tarkoititko tuollaista viininpunaista (kone on Vickers Viscount Duxfordin museossa, mutta kaavio sama)?
www.flickr.com/photos/ruthann/2227299858/

Vikinginkin voi nähdä museossa Brooklandsissa, mutta kaavio on eri:
www.flickr.com/photos/nielsamd/3456111545/#

Ehdottamasi respeti paremman Vikingin tekemiseen on vakuuttava, noista tarpeista syntyy takuulla parempi malli kuin tästä sarjasta ikinä. Oman mallini aion rakentaa kuitenkin ihan mielenkiinnosta "suoraan laatikosta", sentti sinne tänne rungon pituudessa hukkuu omassa olohuonenäyttelyssä sinne muiden epäkelpojen sekaan kevyesti :)
Juha K 27.9.2010 09:18 Vastaa lainauksella
wade kirjoitti:
Kiitos täydennyksestä, tuollaiseen yksityiskohtaan en osannut kiinnittää edes huomiota! Tarkoititko tuollaista viininpunaista
Tuossa kaaviossa väri on tosiaan tuollainen viininpunainen. Sama väri on kaikissa tuohon kaavioon maalaustuissa BEA:n koneissa. Myöhemmin käyttöön tuli sitten se neliskulmaisilla BEA-logoilla ja post office red-siivillä oleva kaavio, mutta silloin Vikingit olivat jo poissa käytöstä. Tuo Brooklandsin koneen kaavio taitaa olla ensimmäinen Vikingissä käytetty maalaus.
Lainaus:
Oman mallini aion rakentaa kuitenkin ihan mielenkiinnosta "suoraan laatikosta", sentti sinne tänne rungon pituudessa hukkuu omassa olohuonenäyttelyssä sinne muiden epäkelpojen sekaan kevyesti :)
Maqueten sarjasta saa kovalla työllä ihan uskottavan näköisen Viking-mallin :). Ja kun on harjoitellut Vikingillä voi pureutua saman valmistajan Boeing 307 Stratoliner-sarjaan ;).
Näyttää sanoisinko "haastavalta". Jos tuosta saa tehtyä sen tasoisen mallin että ilkeää tuoda sivustolle näytille niin on varmaan melkoinen voittaja fiilis silloin:)