Pienoismallit.net

Small Air Forces Observer

Muutaman vuoden olen tilannut tätä varmasti joillekin jo tuttua julkaisua. Kyseessä on nimensä mukaisesti pienien ilmavoimien historiaa käsittelevä lehti. Aihepiirit vaihtelevat 1900- luvun alun heimokapinoista vaikkapa Israelin ilmavoimien F-15 operaatioihin. Kirjoittajat ovat usein tuttuja ja arvostettuja nimiä erikoisalueillaan. Osa artikkeleista on uudelleenjulkaisuja vaikeasti hankittavista lähteistä. Pääanti on asiantunteva teksti, kuvien painoasu ei ole huippuluokkaa. Aiheet ovat pääsääntöisesti huonommin tunnetuista ilmasodista esim ennen 1. maailmansotaa ja sotienväliseltä ajalta. Itse olen erityisesti kiinnostunut Afrikan itsenäistymiseen liittyneitä kapinoita käsitteleviin juttuihin, mielenkiintoista rakennettavaa niissä riittää ja noiden sotien normaaliakin järjettömämpi logiikka aina herättää.

Historiaosuuden lisäksi lehdessä on aihepiiriin liittyviä hyödyllisiä malli-, siirtokuva- ja kirja-arvosteluja. Vakiopalstana on lyhyt yhteenveto lukuisien alan lehtien sisällöstä. Kiinnostavia artikkeleita voi sitten alkaa metsästämään maailmalta. Lisäksi lähes joka numerosta löytyy maalauskaavioita erikoisiin aiheisiin. Ne on toteutettu nostalgisella rasteripiirrostekniikalla mikä ei ainakaan vanhempaa mallaripolvea haitanne (jos ei hukkaa silmälasejaan…).

Lehdellä on myös myyntitoimintaa (Small Air Force Clearing House) josta voi hankkia ympäri maailmaa tuotettuja malleja, siirtokuvia ja painotuotteita mielestäni asialliseen hintaan.

Hyvän kuvan lehden sisällöstä antanee tuo viimeisen numeron sisältö: Mongolian Ilmavoimat Nomonhanilla, Lodestar Katangan kahinassa, Rutenian ilmasota… Maalauskaaviot löytyvät kolmeen väli-amerikkalaiseen ja kahteen afrikkalaiseen Skymasteriin sekä useampisivuinen artikkeli DDR:n JBG 77:n Su-22 5-värikaaviosta ja merkintöjen konekohtaisesta vaihtelusta. Lisäksi 11 kirja-arvostelua, lyhyt uutinen Elagan 1:48 EMB-202 Ipaneman mallin julkaisemisesta jne. Siirtokuva-arviot löytyvät tällä kertaa turkkilaiselle Tomahawkille, latino Invadereille ja venezuelalaiselle Venomille.

Huonointa lehdessä on heikohko painoasu johtuen paperin laadusta ja ilmeisesti harrastuspohjalta tapahtuvasta toiminnasta. Toisaalta lehden saa vuodeksi kun postittaa 24 jenkkitaalaa (minulle helpoin maksutapa) eli $6 / numero. Teksti on mielenkiintoista ja ainakin meikäläisen yleissivistystä lisäävää numerosta toiseen. Varmasti hyllystä erottuvia ja haastavia maalauskaavioita löytyy lähes joka numerosta. Erikoisempiakin siirtokuvia (jos nyt niin voi nykymaailmassa sanoa) on helppo tilata samasta osoitteesta vaivattomasti ja lisäksi hommaa pyörittävä Jim Sanders on aina pikaisesti ja ystävällisesti vastaillut yhteydenottoihini. Pikkuisen säistäkin on asian ohella päässyt haastelemaan sähköpostitse parhaassa mallarihengessä.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan yhden vuosikerran verran. Hinta ei ainakaan pitäisi olla mahdoton este. Uskoisin tilauksen hoituvan helpoiten sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai perinteisesti: SAFO, Jim Sanders, 27965 Berwick Dr. , Carmel, CA 93923, USA.

Kommentit

Tämä olikin ihan uusi tuttavuus minulle ja todella mielenkiintoinen. Voisin jopa harkita tilaamista varsinkin kun mukana on mallareillekin hyödyllisiä tietoja.

Kiitos tästä hienosta ja informatiivista artikkelista.