Pienoismallit.net

Flex-I-File

Joustavaa hiontaa

Uneton viikonloppuyö joskus ennen joulua. Surffailen aikani kuluksi ulkomaisilla mallifoorumeilla. Eräässä rakennusketjussa joku ulkomaanelävä hioo lisäpolttoainesäiliön saumaa ihmeellisen näköisellä työkalulla. Mielenkiintoni herää, mutta työkalusta ei kerrota tekstissä mitään. Kuva talteen ja suurennos kuvankäsittelyohjelmassa. Työkalun alumiinipinnassa lukee Flex________-jotain. Tarmokkaan kuukelin kiusaamisen seurauksena löysin tämän…

Ongelmalliset saumat
Usein malleja rakentaessa törmää saumoihin jotka ovat kaarevilla pinnoilla. Esim. rungonpuoliskojen saumat, erilaiset moottorit, lisäsäiliöt yms. Itselläni on toisinaan vaikeuksia saada kaarevalla pinnalla olevaa saumaa työstettyä niin ettei samalla hio esim. viilalla muotoa piloille.

Flex-I-file
Löytämäni työkalun valmistaja on Creations Unlimited Hobby Products. Yhtiön nettsivut ja nettikauppa löytyvät osoitteesta: www.flex-i-file.com/index.html
Firma valmistaa myös muita mallailu- ja hiontatarvikkeita.

Tilasin nettikaupasta Flex-I-Filen ja pakkauksen lisähiomanauhoja. Olin jo tällä viikolla kyselemässä 3.12.2009 tekemäni tilauksen perään, mutta paketti saapuikin ennen kuin ehdin kirjoittaa sähköpostin. Viivästymisen syy löytyi kuitista: valmistaja oli joutunut odottamaan työkalun osia omalta alihankkijaltaan.

Flex-I-Fileä myydään useissa erilaisissa pakkauksissa. Peruspakkaus jossa on yksi työkalu ja kuusi erilaista hiomanauhaa maksaa 11,49 USD (n. 8euroa).

Flex-I-Filen idea on kiinnittää ohut hiomanauha alumiiniseen U-pidikkeeseen. Kun hiomanauhalla hioo, se muotoutuu hiottavan pinnan mukaan, muotoutumista voi säädellä painamalla nauhaa voimakkaamin hiottavan kappaleen pintaa vasten. Hiomanauhat ovat n.6 mm leveitä ja selvästi ohuempia kuin esim. tavallinen vesihiomapaperi. Nauhojen päissä on silmukat, joilla nauha kiinnitetään työkalun paissa oleviin tappeihin.

Hiomanauhoja valmistetaan neljänä eri karkeutena:
Coarse (black)
Medium (orange)
Fine (gray)
Extra Fine (red)
Valmistaja antaa nauhoille myös numerokoodeja, mutta käsin tunnustelemalla ne eivät vastaa ainakaan suomalaisien hiomapapereiden karkeuksia.

Kokeiluja
Hiontanauhoista mustaja oranssi tuntuvat melko karkeilta muovimallien hiontaan (valmistaja kauppaa työkalua mm. metallin hiomiseen).

Nauhat on helppo kiinnittää tappeihin, työkalun käyttöönotossa ei mene muutamaa sekuntia kauemmin. Nauhat tukkeutuvat nopeasti (niin kuin mikä tahansa hiomapaperi). Valmistajan mukaan tuote sopii myös märkähiontaan, mikä varmasti vähentää nauhan tukkeutumista.

Ensimmäiset kokeilut työpöydällä kesken oleviin malleihin olivat lupaavia. Hiominen on nopeaa ja työkalun idea näyttää toimivan.

Kommentit

Simppelin ja pätevän tuntuinen työkalu. Tuollaisenhan voisi aika helposti tehdä myös itse. Ainakin noiden hiomapapereiden leikkaaminen ja tekeminen tavallisista paperiarkeista tai nauhoista luulisi onnistuvan.
Kiinnitys pitäisi vain miettiä. Se voisi onnistua niin että sahaisi tuon tangon päistään halki vaikka sentin matkalta. Reiät ja niistä mutterit ja pultit päihin. Nauhan vaihto olisi hitaanpaa, mutta noin sen saisi kiristettyä väliin kunnolla. Tai sitten katsoo pitääkö hioma paperin takana liima miten hyvin ja tekee vastaavalla tavalla. Arkki kerrallaan liimaten ja siitä leikaten… Ei pöllömmän oloinen laitos.
Mulla on ollut monta vuotta jo jatkuvassa käytössä. Ilman ei oikein enää pärjää. Hyvä väline.
Tuo on jo ollut vuosia käytössä, tosi hyvin on pelannut. Eipä ole montaa kertaa tarvinnut vaihtaa noita hiomanauhoja.
Vähän vettä pintaan kun hioo niin ei mene niin nopsaan tukkoon.

En kyllä enää vaihtaisi pois, monessa paikassa tosin selviää ihan hioma tikuilla.
Kätevän näköinen laite. Meikäläinen tosin hioo perinteisesti ja reilulla kädellä…
Esko Rusi 23.1.2012 19:52 Vastaa lainauksella
Sattui tarttumaan mukaan tänään käydessäni Tieto-Nikkarissa ja 10 min. käytön jälkeen totesin erinomaiseksi. Varsinkin lekomallareille suosittelen.