Pienoismallit.net

Imulaatikko

Kotona maalaaminen helpommaksi.

Tilasin laitteen WILTEC nimisestä nettikaupasta 29.12.2009 ja se kannettiin kotiovelle 12.1.2010. Nopeaa toimintaa. Laitteen hinta oli 85,95€ jonka lisäksi tuli postikuluja 16,96€ jolloin kokonaiskustannukset olivat 102,91€. Minua houkuttelivat kompakti koko sekä huokea hinta, mutta olisiko siinä tarpeeksi tehoa?

Laatikko näyttää ensivilkaisulta aika pieneltä, mutta avattuna sen koko kasvaa reilusti. Käyttöönotto on helppoa, avataan kansi ja taitetaan pohja ulos. Sitten nostetaan reunat pystyyn ja lukitaan ne kannella. Laitteessa on kelautuva johto, joten sekään ei ole tiellä kun laatikko on kasassa.

Suoritin testin ensin maalaamalla Tamiyan maalia ruiskulla, enkä haistanut mitään, kunhan pitää kohteen kaapin sisäpuolella.
Seuraavaksi kaadoin ruiskuun astetta kovempaa maalia ja otin käyttöön Alcladin mustan pohjamaalin. Tämäkin tuotti hajuttoman tuloksen. Laite tuntuu imevän varsin tehokkaasti kaiken sumun, kunhan kohden on kaapin reunojen sisäpuolella.
Seuraavaksi kaadoin kuppiin raakaa Diccoa, ja ruiskutin liipasin pohjassa hetken aikaa, eikä tämäkään tuottanut juuri hajuja ympäristöön. Nekin hajut jotka nenään tulivat saattoivat hyvin tulla siitä kun avasin Diccon korkin.
Käytin koko testin aikana noin 1,2 bar painetta, koska sen yli ei tarvitse normaaleissa maalaushommissa mennä.

Laatikon koko riittää ainakin suurehkon 1:24 auton maalaamiseen, joten se toimii omaan käyttöön hyvin. Korin maalaamista en nyt päässyt kokeilemaan, mutta sekin sujunee ilman hajuhaittoja, kunhan pysyy reunojen sisäpuolella.

Laitteen arvoja
Teho:25W
Ilmanvirtaus:3m3/min
Melu:47db
Mitat:48x42x36

PÄIVITYS 19.1.2017
Seitsemän vuotta ahkeraa käyttöä takana ja edelleen laite toimii. Laite on ihan parhaimmillaan, jos saa järjestettyä poistoilmaputken vaikkapa tuuletusikkunan raosta pihalle. Suodattimeksi on vakiintunut Scale Suplyn tarvikesuodatin, joka ei jarruta ilmanvirtausta mutta suodattaa maalipölyn ja on vieläpä pitkäikäinen. Aktiivisuodattimista luovuin kokonaan, ne kun jättivät aina toivomisen varaa. Omien hölmöilyjen jäljiltä, olen menettänyt kokoon taitettavuuden, sillä kahdesti onnistuin kaatamaan asetonipullon laatikon sisällä, mikä sulatti kaikki nivelet. Ilmastointiteippi tukee laatikkoa ja pohjalle poikani hitsasi koulussa metallisen laarin, minkä jälkeen ei kaatuneet myrkyt ole aiheuttaneet ongelmia. Lisävarustuksena liimasin laatikon kattoon kirkasledilistan, antamaan valoa maalaushommiin.

Kommentit

Ekasta viestistäni tähän arvosteluun: Sellanen tuli vielä mieleen että olisko tuossa mahdollista tai ideaa suojata nuo sisäpinnat kirkkaalla kontaktimuovilla niin pysyis laatikko itessään siistinä ja puhtaana.

Kantri: Nii miten tuo kontaktimuovi kävis? Sehän on läpinäkyvää ja siinä on liimapinta itsessään. Vaihtaminenkin varmasti onnistuu kun alkaa olemaan sotkuiset :)
Kiiitos hyvästä arvostelusta. Tuo voi ollakkin kätevä kapistus, kun maalaa oleskelutiloissa. Miten on, vedetäänkö tuulettimeen eteen joku putki jonka toinen pää vedetään ulos? Vai onko härvelin sisällä suodattimet?
Täytyy vielä QMA:ssa ihmetellä, mutta tilaukseen taitaa mennä!
Kyllähän nuo reunat voisi olla aika hyväkin suojata, niistä pääse paljon valoa sisään joten ei kannata maalata umpeen.
Laitteessa on suodattimet mukana, joten se ei tarvitse poisto putkea. Toki siihen sellaisen pystyy asentamaan, mutta itse en sitä aio tehdä.
Kiitos tästä, Petri. On kai se sitten tilattava jossain vaiheessa, juuri tuollaista edullista ja kompaktia imukaappia olen kaivannutkin.
Tätä arvostelua olenkin odottanut. Kiitos Petri!

Mitenkähän usein noita suodattimia pitää vaihdella, (riippuu toki varmasti käytettävistä maaleistakin) mistä niitä saa ja mitähän mahtavat maksaa?
Suodattimiin pätee sama "pääsääntö" kuin puolinaamareissa- aavistus maalin tai liuottimen hajua nenässä kertoo että suodatus ei oikein toimi.

Omassa kaapissani aktiivihiilisuodattimen edessä on karkeasuodatin, jonka saa irti ja pestyä. Pelkkä vesi irrottaa jo valtavasti maalitöhnää suodattimesta ja eron imussa huomaa välittömästi.

Itse kun mallailen komerossa, niin käytän Diccon ja muiden rajumpien ohenteiden kanssa puolinaamaria, koska läpivirtaava ilma aiheuttaa yllättäviä häiriöitä komeroni mikroilmastossa ja nostaa huomaamatonta maalisumua myös vetolaatikon ulkopuolelle.

Vaikuttaa asialliselta peliltä ja on hieman halvempi kuin omani. Minkälainen on kaapin melutaso? Pitäisiköhän ottaa oma kaappi mukaan vertailua varten?

/marko
Nappaa mukaan vaan niin tehdään vielä meluvertailukin.
Marko ehti jo vastaamaan suodattimen vaihdosta. Oikeastaan ruiskun käytöllä on suuri merkitys suodattimen ikään, eli jos maalaa suurella paineella menee maalia enemmän ohi kohteen. Sitten tulee vielä maalaustekniikka, eli kuinka pitkä ohiveto jne. Tuo karkeasuodatin ei rautakaupassa ihmeitä maksa, mutta aktiivisuotimesta en osaa sanoa, kun en ole ikinä sellaista ostanut.
Samanlainen laite on odottamassa postissa hakua :)
Petri Huhtala kirjoitti:
. Tuo karkeasuodatin ei rautakaupassa ihmeitä maksa,
Onko tämä sellaista EU3 levyä, jota käytetään ilmanvaihtokoneissa. Sitä saa LVI liikkeistä edullisena mattona jolloin välttää pesemisen vaivan. Vaikuttaa asialliselta peliltä kuten Marko sanoi, menee harkintaan. Onko Markolla muuten kokemusta miten liimahöyryt suodattuvat, toiminee niihinkin?
Ambroid proweld, tamiya extra thin, same stuff - näillä olen kokeillut ja toimii ainakin pullosta tulevan käryn poistajana. Minulla taitaa suurin altistus tulla siitä, mitä liimasiveltimestä irtoaa nokan lähellä kun liitän osia yhteen :). Tosin nykyään pidän lähes koko ajan ilmanpuhdista päällä, joka auttaa myös tuohon vaivaan. Ilmanpuhdistin on lattialla ja tarjoaa ensiapua ja lisätehoa, jos jostain syntyy todella paha hajunlähde, esim. Dicco-pullo kaatuu lattialle tms. (ei ole onneksi käynyt)

/marko
Hain omani postista ja kyllähän tuo heti vaikuttaa hyvinkin riittävältä panssarimallarin tarpeisiin, näppärä koko ja kokoontaitettavuus on pelkkää plussaa näin kerrostalo-olosuhteissa. Pyörivä alusta oli mukava bonus tässä myöskin.
Voisin väittää että tässä laitteessa ei mene raha hukkaan!
Petri Lyy 13.1.2010 14:27 Vastaa lainauksella
No kehutaan nyt sitten, että mulle kanssa tuli eilen tuommoinen vehje postista. Plussaa tilansäästöstä kun ei enää tarvitse varastoida maalauskaapiksi sopivia pahvilaatikoita autotallissa.

Kuvista päätellen esittelyjutun tehneellä kaverilla näyttäisi olevan ruhtinaallisesti harrastustilaa eli kaapin kokoontaiteltavuus menee ikään kuin vähän hukkaan…
Petri Olavi kirjoitti:
Kuvista päätellen esittelyjutun tehneellä kaverilla näyttäisi olevan ruhtinaallisesti harrastustilaa eli kaapin kokoontaiteltavuus menee ikään kuin vähän hukkaan…
Kyseisessä tilassa majailee kaksi autoa ja sinne on 2,5km matkaa kotoa, tämän takia maalaankin pienemmät osat tulevaisuudessa tällä toimiston pöydällä kotona. Esittelyssä oleva talli on niin pölyinen, että maalaaminen vaatii tähän vuodenaikaan tilojen pesun edellisenä päivänä jos haluaa lähes roskatonta maalipintaa. Muutenhan tilat ovat ihan "kivat". :)
Pekka Muikku kirjoitti:
On kai se sitten tilattava jossain vaiheessa
Se vaihe oli just nyt… :)
Onko tää wiltec tämä malli 420? (tuotenro 34220) Näyttää kuvissa vähän erilaiselta kun kaupan kuva? Muuten hinta täsmää ja tehot, eikä paljon muitakaan malleja näkynyt?
Kuva on väärä Wiltecin sivulla. Kyseinen malli lienee joku suurempi. Heillä lienee käynyt joku munaus esittelykuvan kanssa. Eli kun tilaat tuon, saat tämän.
Juha K 14.1.2010 15:07 Vastaa lainauksella
Tuossa Wiltecin tuotekuvassa näyttää olevan kaksi laatikkoa yhdessä. Aika harhaanjohtavaa mainontaa…
Nopeaa on toiminta tuossa firmassa: sähköpostiin tuli vastaus tunnissa ja kun eilen illalla 22:30 tein tilauksen, tuli tänään aamulla 9:07 sähköpostia, jonka mukaan tuote on jo lähetetty.. :)
Ouki douki, kiitos Petri. Näinhän mä epäilinkin. Pitää laittaa oma tilaukseen, tuommoista olen kaihonnut jo jonkun aikaa, itte en vaan viitsi (siis osaa, jos ollaan rehellisiä) tehä, ja muut ehdokkaat on ollut aivan liian kalliita.
Tämä taitaa olla samanlainen loota ?
^Sama on.
Lähti mullakin tilaukseen, oli sen verran pätevän oloinen laite. Mahtaa Gyntteri ihmetellä, paljonko niitä kynäruiskutaiteilijoita Suomeen mahtuu ;-)
Tuli vertailtua Markon laatikkoon ja hyvin samanlaisilta nuo vaikuttivat. Tässä on suurempi "kaukalo" ympärillä ja tarkempi syyni paljasti että tässä EI ole aktiivisuodinta. Tuo aktiivisuotimen puute ei kuitenkaan tunnu vaikuttavan hajujen poistoon ja jos jossain vaiheessa niin rupeaa tuntumaan, niin saahan tuota kaupasta vaihdettaviahan ne ovat. Melutesti osoitti molempien olevan suurinpiirtein yhtä hiljaisia. Tuo Pasin laittama linkki Model Expon sivulle on hyödyllinen, siellä lisää vehkeestä.
Onhan tuolla Wiltecin sivuilla kuitenkin laitteen mitat oikein vaikka kuva väärä onkin…
Kiitos hyvästä vinkistä tilaukseen meni.
Nyt voi siirtää itsetehdyn(joka tuli muuten kalliimmaksi tehdä) vaneri akryyli pöntön autotallin eläkkeelle.
Kosander 16.1.2010 14:57 Vastaa lainauksella
Minullakin on vanerista itse tehty raskas ja kookas maalausboksi, joka on valloittanut muutenkin vähistä varastotiloista yhden komeron. Kohta tulee komeroon tilaa sillä Postbote Pat kiikuttaa tällä hetkellä tätä kompaktimpaa mallia meikäläiselle Saksasta. Tosissaan hyvä ja kattava arvostelu. Kiitos tästä.

Kohta ollaan porukalla maksettu Wiltecin toimitusjohtajan ässämersuun uudet vanteet…
J Pokki 16.1.2010 15:08 Vastaa lainauksella
Voipi olla Saksassakin ihmettelyä kun rupesi Suomeen yht'äkkiä vienti vetämään… Sormi syyhyäisi laittaa tilaukseen, mutta pitääpä vielä malttaa. Odotukset maalaustilasta ja vetokaapista tulevaan autotalliin kun ovat realisoitumassa.
Meikäläisellä kun ei ole aiempaa kokemusta ulkomailta tilaamisesta, niin taisi tulla seinä vastaan tuon hankinnassa. Tilauksen teko onnistui kyllä, mutta valitsin maksutavaksi tuon "Check / Money Order" kun ei ole hajuakaan tuosta Paypal-systeemistä. No nyt näyttää että en kyllä ymmärrä miten tuo toinenkaan vaihtoehto toimii. Sähköpostiin tuli joku vahvistus, mutta mitenkähän sen maksun kanssa toimitaan? Osaiskos joku valottaa tähän ulkomaankauppaan perehtymättömälle miten homma toimii, laatikko pitäis ehdottomasti saada itellekkin.

Nimim: Täyttä ymmärrystä vailla
Teemu Siltanen kirjoitti:
valitsin maksutavaksi tuon "Check / Money Order" kun ei ole hajuakaan tuosta Paypal-systeemistä.
Huonosti minullakaan on tietoa PayPal-systeemistä, mutta valitsin silti sen ja naputtelin vain Visan tunnukset pyydettyihin kohtiin ja homma oli sillä selvä. Ensimmäistä kertaa olin tekemisissä PayPalin kanssa.
Kantri 16.1.2010 19:58 Vastaa lainauksella
Opettelen kanssa vasta ulkomailta tilailua.Laitetaanko tuonne Paypaliin osoitetiedot ja se laskee postimaksun, vai miten tässä mennään?
Teemu Siltanen kirjoitti:
mutta valitsin maksutavaksi tuon "Check / Money Order" kun ei ole hajuakaan tuosta Paypal-systeemistä.
Oliko siellä tuollainenkin maksuvaihtoehto? Eiköhän tuosta maksuohjeet tipahda sähköpostiin. Sehän on, kuten nimikin sanoo shekki/maksumääräys. Eli käsittääkseni homma toimii niin, että postittavat ohjeet, että käyt pankissa joko lunastamassa shekin, joka osoitetaan toimittajalle, tai teet pankissa maksumääräyksen toimittajalle (tilaus/viitenumeroa vastaan). Kaikkein kallein tapa maksaa, nykyiset pankit kun velottavat tuosta asiakas"palvelusta" about 30 euroa kerta.
EU-kaupassa kaikkein vaivattomin tapa maksaa on suoraan toimittajan tilille omasta verkkopankista. Kellekään ei tästä tule ylimääräisiä kuluja. Toiseksi paras on ostaa Visalla. Viimeisenä yleensä kannattaa käyttää PayPaliä, koska myyjä tuppaa lisäämään noi PayPal-kulut laskuun. Tällä kertaa tosin itsekin olin niin laiska (en viitsinyt yhden ostoksen takia luoda tunnuksia Willtechin sivuille), että maksoin PayPalillä.
Kantri kirjoitti:
Opettelen kanssa vasta ulkomailta tilailua.Laitetaanko tuonne Paypaliin osoitetiedot ja se laskee postimaksun, vai miten tässä mennään?
Minä yritän neuvoa, vaikka olen todella nöösi näissä asioissa:
Ei laiteta PayPal-vaiheessa(=maksettaessa) mitään nimi- tai osoitetietoja, vain luottokortin tiedot. Nimi ja osoite laitetaan jo siinä vaiheessa, kun tilauksen tietoja täytetään, PayPal on vain sitten se maksuväylä ja se "tietää" paljonko laskun kokonaissumma on. Se firma, josta tavara tilataan, ei missään vaiheessa näe luottokorttisi tietoja.
Niin siis luottokortin tiedot annetaan vain kerran avattaessa paypal tili paypalin sivulla.
Jonka jälkeen luottokortin tietoja ei enään näy maksettaessa paypalilla.
Joillain myyjillä on suora linkitys paypal sivulle joilloin maksun vastaanottaja ja summa tulee automaattisesti
näkyviin paypal sivulle ja maksu näkyy heti maksettaessa myyjälle.
jos linkkiä ei ole on itse kirjauduttava omalle paypal tilille ja lähetettävä maksettava
summa myyjän paypal tilille.
Itselläni ei ole paypalin kanssa ollut ongelmia ja olen käyttänyt sitä jo jonkun vuoden.
Harry Lahti kirjoitti:
Joillain myyjillä on suora linkitys paypal sivulle joilloin maksun vastaanottaja ja summa tulee automaattisesti
näkyviin paypal sivulle ja maksu näkyy heti maksettaessa myyjälle.
Ja juuri näin on Wiltecin kohdalla, minä en käynyt missään PayPalin sivuilla mitään tiliä avaamassa.
Aika outoa että paypalia voi käyttää noinkin. Toivottavasti toimii. Se tilinavaus ei ole normaalia rekisteröitymistä ihmeellisempää. Paypal on tosi hyvä maksuvaihtoehto. Euroopan maihin yleensä voi maksaa myös kansainvälisellä tilisiirrollakin ihan kotikoneelta. Yleensä myös hivenen halvempaakin. Itse suosin aina tuota Paypal vaihtoehtoa jos sellainen on vain tarjolla. 5 kertaa olen sen kautta rahat takaisin saanut.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Itse suosin aina tuota Paypal vaihtoehtoa jos sellainen on vain tarjolla. 5 kertaa olen sen kautta rahat takaisin saanut.
Täytyy varmaan koputtaa puuta, kun tuota optiota ei ole koskaan vielä tarvinnut käyttää. Tavarat on aina olleet sitä, mitä on kuvitellutkin tilaavansa. Sekä malli- että moottoripyöräpuolella.
Itse käytin paypalia maksaessani tuotetta, enkä laiskuuttani edes tutkinut muita vaihtoehtoja.
^Ok, kiitokset kaikille neuvoista. Täytyy varmaan perehtyä tuohon Paypaliin ja maksaa sillä.
Kosander 17.1.2010 13:57 Vastaa lainauksella
Tuolla Wiltecin sivuilla oli muistaakseni kaksi vaihtoehtoa Paypalilla maksamiseen. Toinen oli ns. "Käytä Paypalia vierailijana" -vaihtoehto, jossa kysytään tili- ym. tietoja tähän nimenomaiseen kauppaan. Sitten oli oma nappi niille joilla on jo olemassa Paypal-tili.
Pa 17.1.2010 14:36 Vastaa lainauksella
Itse tilasin myös, saa nähdä koska tulee.:D
Kantri 17.1.2010 18:49 Vastaa lainauksella
Juu,juu tännekkin on tuo "matkalaukku" nyt sitten tilattu.Sen verran vielä että vastaan nyt tuohon omaan kysymykseen.
Ihmettelin sitä kun noita osoitetietoja ei kysytty missään ja rahti/posti kulutkin olivat arvoitus.
Paypal tili minulla jo on ja olen sitä jo vähän käytellytkin tolla "paholaisenlahdella".
Merkitsin ostoksen, menin Paypaliin jossa jo tietenkin olivat osoitetietoni ja jotenkin kummassa se oli laskenut tuon kuljetuksenkin tuohon loppu summaan,joka oli tuo Petrin mainitsema 16,96.Tämän jälkeen hyväksyin tuon laskun.Loppujen lopuksi aika helppoa.
Aikaisemmin päivällä lähetin tuonne Wiltec:iin tiedustelun sähköpostilla noista posti kuluista, vastausta odotin vasta aikaisintaan huomenna mutta vastaus tulikin jo tänään,15e,nopeea toimintaa.
Nyt sit vaan odotellaan ja toivotaan että kaikki menee hyvin ja tuo on toimiva laite.
Semmoista vielä että kuka tai ketkä ensin ehtiikään noita suodattamia vaihtamman. Olisi kyllä tilausta artikkeli/arvostelu tai tämä osasto että, miten, mitä ainetta, mistä saa,en tuolla Wiltec:in sivuilla huomannut valmiita suodatin paketteja ? Markon laitteeseen tais ollakkin valmiita vaihto kappaleita.
Petrille ja Markolle paljon kiitoksia näistä boksien arvosteluista 8)
Suodatinta saa jopa rautakaupasta täältä kotimaasta, ei tarvitse kuin leikata oikeaan kokoon.
Mixa Aho 18.1.2010 00:02 Vastaa lainauksella
Petri Huhtala kirjoitti:
Suodatinta saa jopa rautakaupasta täältä kotimaasta, ei tarvitse kuin leikata oikeaan kokoon.
Veikkaisin, että laitteessa on ainakin kaksi erilaista suodatinta.
Pakko laitteessa on olla joku sisäänrakennettu aktiivihiili tms- suodatin, koska partikkelisuodatin ei suodata hajua ollenkaan. Puolestaan hiili ei tykkää maalipölystä kovinkaan paljon.

Kovasti on mielenkiintoisen oloinen vekotin, mutta mukava olisi tietää suodattimista enemmänkin. Aktiivihiiltäkin toki saa kaupoista ihan suomestakin, mutta onko Wiltecin laitteessa joku oma patentoitu ratkaisu, niinkuin meikäläisen AEG Liesituulettimessa. Jonkun pitäisi availla kyseinen boxi ja katsoa, mitä se on syönyt.
Nyt katsoin suodattimia tarkemmin ja siinä on kaksi suodatinta jotka selvästi ovat pölysuodattimia. Ensimmäinen sinipintainen on hieman ohuempi ja ehkä hieman harvempi, kun taaempi on paksumpi ja tihempi. Suodattimien takana on vain metalliverkko pitämässä suodattimet irti tuulettimesta. Nyt voisin epäillä että voimakkaammilla maaleilla maalattaessa saattaa haju ongelmia tulla, mutta oman lyhyen testin mukaan ei ihan heti. Kannattaakin varautua aktiivisuotimen hankkimiseen, jos maalaa voimakas hajuisilla maaleilla. Akryylit tämä kyllä suodattaa, se luvataan jo tuolla Model Expon sivulla. Vaimo testattu ja hyväksytty, sitä tarkempaa testiä ei olekaan.
Kantri 18.1.2010 11:27 Vastaa lainauksella
Pitää ilmeisesti yrittää kehittää noihin muoviseiniin, mitkä laskevat valoa läpi, jonkin näköinen valoa läpi laskeva "kertakäyttö" suoja,että laskisivat valoa läpi vielä tulevaisuudessakin.
Ekana tulee mieleen Elmukelmu, sitten sinitarroilla tai teipillä kiinni valkoinen leivinpaperi.Kuka nyt mitäkin keksii niin olis kiva kuulla kun löytyy joku helppo ja hyvä ratkaisu.
Kantri: Ekassa viestissä olis mun idea tuohon suojaamiseen. Kontaktimuovi siis, sehän on läpinäkyvää ja vaihdettavissa entisen likaannuttua. Liimapintakin siinä olis valmiina :)
Janne Herajärvi kirjoitti:
Kantri: Ekassa viestissä olis mun idea tuohon suojaamiseen. Kontaktimuovi siis, sehän on läpinäkyvää ja vaihdettavissa entisen likaannuttua. Liimapintakin siinä olis valmiina :)
Kontaktiliima, liuottimet ja valaistuksen lämpö voi olla sellainen yhdistelmä, että poisrepiessä on sellaista mössöä toi pleksi täynnä, ettei saa puhtaaksi mitenkään.
Ainakin Vallejon pohjamaalisprayn käryt tulivat läpi että heilahti, periaatteessa tuon suodattimen voisi päivittää parempaan.
Se on helppo vaihtaa, ei tarvitse ottaa kuin nurkasta kiinni ja vetää kangas pois. uuden asentaminen ei vaadi sen enempää älliä. Uuteen saa mitat vanhasta suotimesta. Mulla kun ei ole Vallejon maaleja hyllyssä, niin mitä niissä on liuottimena?
Kantri 18.1.2010 16:01 Vastaa lainauksella
Tomi Eloranta kirjoitti:
Ainakin Vallejon pohjamaalisprayn käryt tulivat läpi että heilahti, periaatteessa tuon suodattimen voisi päivittää parempaan.
Mutta eikös se ole niin että jos siinä on liian "stydi"suodatin niin ei se enään imekkään ja kuumeneeko moottori?
Jos noi käryjen läpitulot haittaa niin ilmastointi/jeesus/roudaus teippi kehiin, teippa sinne takakannen ritilän päälle, aikaisemmin mainitun aktiivihiili suodattimen?
No kuhan tuo hoitaa tuon ensisijaisen homman, eli imee maalit.Tuskin tästä mallailusta ikinä täysin kärytöntä tulee.
Ihan ensiks tarttis varmaan lopettaa röökin veto. 8)

Meillä on täällä kotona tommoinen Lux:in ilmanpuhdistin missä on joku mallin oma filtteri.Siihen saa ostaa kanssa lisäksi aktiivihiili suodattimenkin.Ei olla enään niitä ostettu kun kerran yks laukes ja koko kämppä oli täynnä semmoista mustaa pölyä.Sen sai kyllä pyyhittyä sillain ettei se enään sotkenut lisää paikkoja, mut oli siin pyyhkimises hommaa, kun sitä oli joka puolella ja se oli niin hienoo se pöly.
Kantri kirjoitti:
No kuhan tuo hoitaa tuon ensisijaisen homman, eli imee maalit.Tuskin tästä mallailusta ikinä täysin kärytöntä tulee.
Nyt kun on lukenu tätä juttua niin tuli mieleen josko hommais jommosen hengityssuojaimen kun kerran ruiskulla maalaa. Humbroli varsinkin haisee hirveelle:) Keuhkot on varmaan suomalaisessa sotamaalikaaviossa:)
Esko Rusi 18.1.2010 17:09 Vastaa lainauksella
Helpoin ja varmin tapa olisi laittaa putkenpätkä tuulettimen takaseinästä ja puhaltaa käryt ulos harakoille.
Itselläni hoitaa imulaatikon virkaa vanha liesituuletin josta taipuisa alumiiniputki johtaa ulkoseinässä olevaan venttiilin reikään. Hajuhaittoja en ole havainnut vaikka käytän Revelin ja Humbrolin maaleja sekä ruiskun puhdistuksessa tärpättiä ja tinneriä.
Ei se hiilisuodatin ilmankiertoa estä, sehän vaihdetaan yhden suotimen tilalle. Jos kuitenkin käy niin että suodin on tukossa, niin sillä ei ole mitään merkitystä kummalla puolella puhallinta se sijaitsee, ilman pitää kiertää molemmilla puolilla. Miksi se pitäisi viritellä sinne taakse kun sille on jo tilaa edessä? Kun kaikki suotimet ovat edessä, niin se tuuletinkin tykkää puhtaasta ilmasta. Tuulettimen ylikuumentumista tuskin tarvitsee pelätä, on se sen verran ilmava paikka. Hiilisuodattimiakin tuntuu olevan erilaisia, omatekemässä tuulettimessa on hiilirakeita, mutta tähän kannattaa hommata hieman kiinteämpi malli. Noita rakeita oli kiva keräilä, kun sen vahingossa kerran kaadoin.
Täällä myydään suodatinta josta saa leikattua 3 suodatinta ja jos oikein tulkitsin niin hintaa levylle tulee 16€.
Suodattimen koko laatikossa on 19x40cm.
Huomenna olisi tarkoitus käydä Allergia-apu liikkeessä sturenkadulla kyselemässä noita aktiivihiilisuodattimia, saatanpa sellaisen ostaakin jos niitä hyllyssä vain on. Laitan lisää juttua kunhan saan tuotetta käsiini.
Kantri kirjoitti:
Tomi Eloranta kirjoitti:
Ainakin Vallejon pohjamaalisprayn käryt tulivat läpi että heilahti, periaatteessa tuon suodattimen voisi päivittää parempaan.
Mutta eikös se ole niin että jos siinä on liian "stydi"suodatin niin ei se enään imekkään ja kuumeneeko moottori?
Jos noi käryjen läpitulot haittaa niin ilmastointi/jeesus/roudaus teippi kehiin, teippa sinne takakannen ritilän päälle, aikaisemmin mainitun aktiivihiili suodattimen?

Ihan ensiks tarttis varmaan lopettaa röökin veto. 8)
Niin tarkoitinkin että joku aktiivihiilisuodatin joka suodattaa myös höyryt. Tosin onhan mulla kyllä 3M maski mikä tekee saman asian ja jota tulee käytettyäkin, nyt vaan testimielessä kokeilin tuon kaapin suodatuskyvyn. Ja eiköhän se kaapin moottori tuon paremman suodattimen hanskaa siinä missä keuhkotkin :-)

Itse en olekaan koskaan röökiä vetänyt, suvussa on tarpeeksi varoittavia esimerkkejä vaikutuksista ollut…
Paavo Virolainen kirjoitti:
Aika outoa että paypalia voi käyttää noinkin. Toivottavasti toimii.
Nonnii… alle viikossa tuli laatikko kotiovelle! Hyvin toimii!
Hieno homma et toimi noinkin. Pekalla se alkaa varmaan nyt ruisku laulaa:)
Näitähän alkaa olla kohta joka kodissa! Kävin ostamassa tuota aiemmin mainitsemaani aktiivihiilisuodatinta, mutta en ole ehtinyt kokeilemaan sitä vielä käytössä. Materiaali on samantyyppistä materiaalia kuin nuo hiukkassuodattimet, mutta koska se on hiilisuodatin se on musta. Hinta oli 16€ ja sillä saa kaikkiaan 3 suodatinta, ei ole kallis kun kappale hinnaksi jää 5,3€.
Pekka Muikku kirjoitti:
Nonnii… alle viikossa tuli laatikko kotiovelle! Hyvin toimii!
Aika vakio toimitusaika näköjään! Viime torstai-iltana tilattu, ja tänään kotona.
Eikun suihkimaan sitten. Itse meinasin asentaa juuri hiilisuodattimen sisään ja huomenna saatan jopa kokeilla onko eroa.
Petri Huhtala kirjoitti:
Eikun suihkimaan sitten. Itse meinasin asentaa juuri hiilisuodattimen sisään ja huomenna saatan jopa kokeilla onko eroa.
Eli tätä saa rautakaupasta?
Kantri 22.1.2010 12:48 Vastaa lainauksella
Tuli tännekkin, sunnuntaina tilasin ja tänään perillä.Hyvää palveluu noilla posti kuluilla Saksasta ja koti ovelle.8)
En ole tutkinut tarkemmin rautakaupan hyllyjä, mutta ainakin hiukkassuodatinta sieltä saa. Tämä aktiivihiilisuodatinn on kotoisin Allergia-apu liikkeestä. Tätä en ole vielä ehtinyt testata, mutta luulisin että tänään ehdin testaamaan. Aktiivihiilisuodattimia on niin monessa laitteessa nykyään, sitä luulisi olevan aika helppo löytää. Tämä liike josta omani ostin, löytyi ihan Googlettamalla ja vieläpä helposti. Laitan tarinaa tuosta omasta suodattimesta, kunhan saan pöydän raivattua maalauta varten.
No nyt on testattu kotonakin tässä pienessä huoneessa ja kyllä siitä tuntuu hieman hajua tulevan. Mutta tuleeko se haju siinä kun sekoittaa maalin ja ohenteen, vai siinä kun maalaa? Nyt maalasin Tamiyan akryyleillä ja hieman täällä alkoholi tuoksuu, mutta se tuoksuu vain tässä pienessä huoneessa eli se ei juuri levinnyt muualle, joten kovin suurta pilveä tuskin sain aikaan. Ruiskuttaessa hajua ei nenässä haista, mutta siinä sekoitus vaiheessa kun pullot ovat kauempana imusta sen kyllä haistaa. Seuraavaksi täytyy testata sitä että sekoittaa maalin valmiiksi muualla ja sitten kokeilee tuleeko se läpi suodattimista. Ruiskuttaessa kuitenkin sumu selvästi imeytyy oikeaan suuntaan, joten imua ainakin tuntuisi riittävän. Tänään lisää testiä tulossa.
Nyt on vaimo testattu ja hyväksytty meilläkin! Vaimo istuu viereisessä huoneessa eikä huomaa mitään vaikka olen jo kahdesti maalannut. Suurin osa hajuista taitaa tosiaan tulla siitä kun ohentaa maalia, se kannattaakin tehdä lähellä suodatinta niin se saa imaistua hoyryt pois. Seuraavaksi täytyy hommata/näperrellä sellainen puhdistuspurkki ruiskulle, sillä sen puhdistamisessa tulee sen verran ohenne höyryja että tahtoo mennä hieman ohi.
Juuso 22.1.2010 20:58 Vastaa lainauksella
Kari Kalme kirjoitti:
Janne Herajärvi kirjoitti:
Ekasta viestistäni tähän arvosteluun: Sellanen tuli vielä mieleen että olisko tuossa mahdollista tai ideaa suojata nuo sisäpinnat kirkkaalla kontaktimuovilla niin pysyis laatikko itessään siistinä ja puhtaana.

Kantri: Nii miten tuo kontaktimuovi kävis? Sehän on läpinäkyvää ja siinä on liimapinta itsessään. Vaihtaminenkin varmasti onnistuu kun alkaa olemaan sotkuiset :)
Ei sillä mitään väliä ole tuleeko siihen muutama maalitahra. Eiköse ole siihen tarkotettu että se ei mene rikki muutamasta maalauskerrasta.
Niin ei se varmaan rikki mene niistä mutta on epäsiistin näköinen.
Petri Huhtala kirjoitti:
Nyt on vaimo testattu ja hyväksytty meilläkin! Vaimo istuu viereisessä huoneessa eikä huomaa mitään vaikka olen jo kahdesti maalannut..
Hienoa! Pitääpä itsenikin hommata tuota aktiivihiililevyä. Ruiskumaalaan akryyleillä, ja rehellisesti sanoen minulle on tärkeintä, että maalisumu ei pääse leviämään huoneessa minnekään pinnoille. Pikku tuoksahdukset ovat toisarvoisempi asia, mutta hyvä jos niistäkin pääsee mahdollisimman hyvin eroon.
Noniin, tilasin kyseisen kaapin 11.2.2010 ja nyt alkuviikosta se sitten saapui. Eihän siihen mennytkään kuin melkein kolme kuukautta :S. Olen vasta kokeillut kaappia maalaamalla yhden Spitfiren pohjan, joten en osaa toimivuudesta vielä sen paremmin sanoa. Tuntui kuin maalisumu olisi pyörähtänyt laatikossa ja tullut yläreunan kautta suoraan rinnuksille. Voihan tämä tietysti johtua muustakin kun laatikon mahdollisesta toimimattomuudesta mutta outo juttu silti.
Rakentelin itse hieman samanlaisen maalauslaatikon. Ei maksanut juurikaan mitään tuuletinkin on vanhasta tietokoneenromusta. Onhan tuollainen tehdasvalmisteinen loota tietysti tosi hieno.
Kantri 9.5.2010 18:12 Vastaa lainauksella
Pekko Räsänen kirjoitti:
Rakentelin itse hieman samanlaisen maalauslaatikon. Ei maksanut juurikaan mitään tuuletinkin on vanhasta tietokoneenromusta. Onhan tuollainen tehdasvalmisteinen loota tietysti tosi hieno.
Nii ja se tuuletinhan on kipinä suojattu ?
Jouko Aliranta kirjoitti:
Eihän siihen mennytkään kuin melkein kolme kuukautta :S. Tuntui kuin maalisumu olisi pyörähtänyt laatikossa ja tullut yläreunan kautta suoraan rinnuksille.
Olisikohan tuote loppunut kovan kysynnän vuoksi hyllystä, kun noin kauan kesti. Jos maalisumu pyörähtää takaisin niin äkkiä tulee mieleen että, millaisella paineella maalaat? Laitteella on kuitenkin rajallinen imukyky, joten jos maalaa kovalla paineella ei laite kykene imemään kaikkea. Itse maalaan noin 1bar paineilla eikä maalisumu ole ollut ongelma. Ainoa ongelma mikä on tullut vastaan, koskee hankkimaani hiilisuodatinta ja sen kykyä suodattaa liuottimen hajuja. Suodatinkangas on ilmeisesti liian harva jolloin liuottimen hajua pääsee suodattamattomana läpi. Seuraavaksi pitää kokeilla jotain toisenlaista aktiivihiilisuodatinta.
Petri Huhtala kirjoitti:
Ainoa ongelma mikä on tullut vastaan, koskee hankkimaani hiilisuodatinta ja sen kykyä suodattaa liuottimen hajuja. Suodatinkangas on ilmeisesti liian harva jolloin liuottimen hajua pääsee suodattamattomana läpi. Seuraavaksi pitää kokeilla jotain toisenlaista aktiivihiilisuodatinta.
Petrillä on kai a-hiilisuodatin tuulettimen etupuolella, eli sitä sisällä olevaa verkkoa vasten? Voisiko laitteen takapuolelle laittaa toisen ah-suodattimen? Siis jos ruuvaisi tuon tuulettimen suojaritilän irti ja laittaisi suodattimen siihen väliin?
Juha Vuorela kirjoitti:
Voisiko laitteen takapuolelle laittaa toisen ah-suodattimen? Siis jos ruuvaisi tuon tuulettimen suojaritilän irti ja laittaisi suodattimen siihen väliin?
Enpä ole kokeillut tuota, laitetaan testiin.
Petri Huhtala kirjoitti:
Enpä ole kokeillut tuota, laitetaan testiin.
Petri,

kerro sitten testattuasi oliko siitä mitään apua. Tai onnistuiko se edes…
Juha Vuorela kirjoitti:
kerro sitten testattuasi oliko siitä mitään apua. Tai onnistuiko se edes…
Laitetaan raporttia tulemaan, jahka pääsen maalaamaan. Viimekerralla vaimo otti hieman kierroksia kun maalasin koko päivän ja laitteen rajat tuli ylitettyä komeasti.
Juha Vuorela kirjoitti:
kerro sitten testattuasi oliko siitä mitään apua. Tai onnistuiko se edes…
Testasin aluksi tällaista yhdistelmää, pölysuodin - 2 x hiilisuodin ja tuulettimen taakse vielä hiilisuodin. Tuloksena oli imun selvä heikkeneminen.
Seuraavaksi poistin hiilisuotimen tuulettimen takaa, jolloin imua oli taas riittävästi ja kärytkin vähenivät. Huomasin myös että maalauksen aikana ei haise, vaan vasta kun puhdistan ruiskun alkaa haista. Eli suurin hajuongelma tulee vasta maalauksen jälkeen, jolloin kädessä on joku rätti missä on liuotinta. Tuosta rätistä haihtuu melkolailla liuotinta eikä sitä pysty pitämään tuolla kaapin sisällä kokoajan.
Seuraavaksi taidan hankkia jonkun edullisen huoneilmanpuhdistimen jolla saa hoidettua lopun ohi pääsevän hajun.
Petri Huhtala kirjoitti:
Testasin aluksi tällaista yhdistelmää, pölysuodin - 2 x hiilisuodin ja tuulettimen taakse vielä hiilisuodin. Tuloksena oli imun selvä heikkeneminen.
Seuraavaksi poistin hiilisuotimen tuulettimen takaa, jolloin imua oli taas riittävästi ja kärytkin vähenivät. … Seuraavaksi taidan hankkia jonkun edullisen huoneilmanpuhdistimen jolla saa hoidettua lopun ohi pääsevän hajun.
Ok, eli suodattimia saa lisättyä, mutta sitten imuteho heikkenee liikaa (osa höyryistä tulee ns. silmille). Mutta hyvä juttu että laite poistaa suurimmat käryt, ja saahan sitä tosiaan lisäkapasiteettia hommattua juuri tuollaisilla huoneilmanpuhdistimilla.
Pertsaaaa 12.6.2010 15:28 Vastaa lainauksella
En tiedä tuosta kipinäsuojauksesta, mutta ei akryylit kovin hyvin sumunakaan pala.
Pekko Räsänen kirjoitti:
En tiedä tuosta kipinäsuojauksesta, mutta ei akryylit kovin hyvin sumunakaan pala.
Ei ehkä se maali, mutta se liuotin jolla ohennetaan on yleensä palavaa. Itse käytän akryyleissäkin sellaisia ohenteita jotka leimahtavat ihan iloisesti.
Pertsaaaa 27.6.2010 12:07 Vastaa lainauksella
Itse olen tähän asti käyttänyt ihan pelkää vettä ohentimena. On riittänyt käyttööni ihan hyvin.
Toki jos alkoholeja käyttää ohennukseen.
Mitenkähän tuo maksupolitiikka, itsellä kun ei ole luottokorttia, niin myykö tilisiirrolla/laskulla? Scaleproductionista ainakin saa tilisiirrolla tilattua. Ei tuo Nixlandia taivu meikältä. Imukaappi pitäs vaan saada…
Jaa, taitaa se ollakin tuo Vorkasse. Nyhhämmää sen kekkasin =) ei kun tilaamaan.
Viimeisin lisäys laatikkoon tuli testattua nyt aamulla. Ostin Clas Ohlsonilta tuollaista alumiinista ilmastointi putkea jolla johdan kaikki imukaapin läpi tulevan ilman tuuletus ikkunasta ulos. Lisäksi meillä ohjataan sisäilmaa liesituulettimen nappuloista josta laitan kovimman puhalluksen päälle. Homma toimii kivasti siten että jokaisessa huoneessa on tuuletus ritilä josta puhaltaa ilmaa sisälle riippuen kuinka kovalla tuo liesituuletin on. Kun tuuletin on täysillä laitan mallailuhuoneen oven kiinni jolloin huoneeseen virtaa korvaavaa ilmaa reilusti, samalla kun imulaatikko puhaltaa ilmaa putkea pitkin ulos. Tulos on täysi kymppi. Maalasin auton korin reilulla sumulla ja puhdistelin välillä ruiskua tinnerillä enkä haistanut huoneessa lopettaessani mitään liuotin peräistä. Kyllä kerrostalossakin voi maalata ilman että siitä tulee hajuhaittoja.
Johannes P 18.10.2010 04:07 Vastaa lainauksella
Jonkin aikaa sit tuli tilattua oma kaappi ja en ole viellä kertaakaan päässy kokeilemaan tositoimissa. Ajattelin hommata heti alussa aktiivihiilisuodattimen kerrostalossa asumisen takia.
Petri meinaatko tuolla pölysuodattimella mukana tullutta ohuempaa (toinen puoli sin.) suodatinta vai sellaista muutaman mm paksuista harsoa?
Johannes P kirjoitti:
Petri meinaatko tuolla pölysuodattimella mukana tullutta ohuempaa (toinen puoli sin.) suodatinta vai sellaista muutaman mm paksuista harsoa?
Käsittääkseni se on vain pölysyodatin. En enää muista millainen se oli mutta luultavasti toinen on vain tiheämpää materiaalia.