Pienoismallit.net

HAI-1

Khai-1
1930-luvun alussa perustettiin Neuvostoliitossa Kharkov Ilmailuinstituutti. Laitoksen pääsuunnittelija Iosif Grigorievich Nyeman aloitti uuden matkustaajakoneen suunnittelin oppilaidensa kanssa vuonna 1931. Kahdesta ehdotuksesta jatkosuunnitteluun tuli valituksia KhAI-1-suunnitelma. Kone lensi ensimmäisen kerran syksyllä 1932.

KhAI-1 oli Neuvostoliiton ensimmäinen sisäänvedettävällä laskutelineellä varustettu liikennekone (jotkut lähteet sanovat, että Euroopankin ensimmäinen). Kone oli pääosin puurakenteinen. Koelennoilla kone todettiin miellyttäväksi lentää ja nopeudeltaan erinomaiseksi (290km/h). Prototyyppi lähetettiin Moskovaan valtion testeihin helmikuussa 1933, ja seuraavana kesänä tuli päätös sarjavalmistuksen aloittamisesta.

Sarjakoneisiin tehtiin muutoksia rakenteeseen, jotka pudottivat koneen painoa yli 100kg, ja mahdollistivat yli 300km/h huippunopeuden. Lisäksi 6 paikkainen matkustamo suunniteltiin uudelleen. Sarjavalmistuksen alkamista haittasi tehdaskapasiteetin tarvitseminen sotilaskoneiden tuotantoon, mutta lopulta sopiva tehdas löytyi ja ensimmäinen sarjakone valmistui marraskuussa 1934. Aeroflot otti tyypin käyttöönsä huhtikuussa 1935. Aeroflotin käytössä oli n. 40 KhAI-1-konetta 1940-luvun alkuun saakka.

Koneesta rakennettiin myös yksi sotilasprototyyppi, mutta version kehitystä ei jatkettu.

Malli
Noin vuosi sitten näin ohimennen Venäjällä valmistetun matkustajakoneen mallisarjan. Hetken hypistelyn jälkeen fllikset olivat lähinnä, että kaikkea sitä on tehty.

Alkukesästä kuulin, että Kuivalaisen malliputiikissa on myynnissä A-modelin valmistama neuvostoliittolainen matkustajakone "joku hai…". Kysäisin mallia kun kävin seuraavan kerran putiikissa, mutta ne oli myyty loppuun! Muutama viikko sitten oli täydennys saapunut ja pääsin tutkimaan sarjaa omalla työpöydällä.

Ensimmäinen mielikuva kun laatikon avasi oli, että onko tämä A-model ollenkaan. Osien laatu yms. ovat kyllä hyvin paljon A-modelin tapaisia, mutta jotain erilaista sarjassa on. Valurankoja tarkemmin tutkimalla yhdestä rangasta löytyy teksti: Master 44. Kyseessä lieneekin aikaisemmin mainitsemani venäläisen sarjan uudelleen paketointi.

Malli on valettu valkoiseen muoviin. Sarja on hyvin tyypillistä matalapainevalua. Valupursetta löytyy ja monet pienet detaljiosat ovat epämääräisiä ja vaativat paljon siistimistä ja työtä ollakseen käyttökelpoisia. Läpinäkyvät osat on pakattu siististi erilliseen muovipussiin. Isojen komponenttien detaljit ovat siistiä uppoviivaa, esim. ohjainpintojen toteutus on hyvä.

Koneen moottori on hyvin esillä, ja usein tämän tyyppisen lentokoneen rakennussarjan kipupiste on juuri huonosti toteutettu moottori, joka vaatii after market-moottoriin turvautumista. Tässä sarjassa moottorin toteutukseen on kuitenkin panostettu. Moottori itsessään koostuu kahdesta pääosasta. Näiden lisäksi pakoputket tulevat irrallisina ja moottorisuojus koostuu kahdesta osasta. Sylinterit näyttävät hieman hoikilta, mutta ne jäävät lähes kokonaan moottorisuojuksen sisään. Sarja tarjoaa kaksi potkuri- ja suojusvaihtoehtoa. Ainoa ongelma on, että pienosien yleinen epämääräisyys koskee myös moottorin osia, mutta periaatteessa moottori on rakennettavissa suoraan laatikosta uskottavaksi.

Sarjan siirtokuva-arkki on varsin askeettinen, tarjoten tunnukset vain yhdelle koneyksilölle. Värisävyjä ei tarvita montaa, mutta haasteellisuus tulee rungon ja johtoreunojen sinisten alueiden kaarevista muodoista.

Lopuksi
Sarja on laadultaan tyypillinen A-modelin tuote. Vaatii työtä, mutta on rakennettavissa. Moottorin toteutukseen on paneuduttu. KhAI-1 sopii erinomaisesti esim. äskettäin ilmestyneen ICM:n Heinkel He-70:n kaveriksi, ja voi samaa vitriiniin niputtaa myös Lockheed Orionin Ameriikan maasta. Pakko-ostos kaikille 1930-luvun "kultaisen aikakauden" lentokoneista kiinnostuneille.

Kommentit

Joo,valurangat näyttävät siistiltä,en suosittele ostamaan vanhoja amodelin malleja.
Juha K 9.10.2009 19:28 Vastaa lainauksella
Mikko Kettunen kirjoitti:
Joo,valurangat näyttävät siistiltä,en suosittele ostamaan vanhoja amodelin malleja.
Pikkuisen ristiriitainen kommenttti. Valurangat näyttävät hyviltä, mutta et suosittele ostamaan?
Missä mielessä sarja on "vanha A-modelin malli"?. Arvioisin sarjan olevan korkeitaan pari vuotta vanha, A-modelin pakkaamana malli on tullut markkinoille vuonna 2009. Itse asiassa mikään A-modelin malleista ei ole hirveän vanha, valmistaja aloitti joskus 1990-luvulla.