Pienoismallit.net

Gee-Bee R1

Gee-Bee R1 valmistui 1931 nopeuskilpailuja varten, ja se varustettiin suurella Pratt & Whitney R-1340 moottorilla. Kone näyttääkin siltä että siinä on moottori siivillä. R1:llä voitettiin 1932 Thompson Trophy kilpailu maailmanennätys nopeudella 476km/h. Vuonna 1933 koneeseen asennettiin 1,860 CID P&W Hornet moottori joka antoi 1000 hv entisen 800 sijasta. Samana vuonna kone putosi surmaten pilottina toimineen Russell Boardmanin. Koneesta oli myös toinen yksilö olemassa, malli R2, jossa oli pienempi tehoinen moottori.
Malli on Lindbergin 1:32, mutta oikea mittakaava on lähempänä 1:30, ainakin pituudesta mitattuna. Sarjassa ei ole osia mitenkään ylitse pursuavasti, mutta kyllä näilläkin alkuun pääsee. Paneelirajat ovat koho viivoin ja koho viivalla on myös merkittynä tuo maalauskaavio tuohon koneen pintaan. Sivuperäsimiä on R1:ssä ollut ainakin kolmea eri mallista, joista mallissa oleva muistuttaa enemmän vuoden 1932 sivuperäsintä. Kannuspyörä vaikuttaa myös liian korkealta, mutta tuo selviää vasta rakentaessa. Siirtokuva tuossa moottoripellin sivussa vaikuttaa kuuluvan vuoden 1933 koneeseen, päätellen tuosta Wasp tekstistä. Rungon takakyljissä on kangaspinta, mutta mallin pinta on aivan liian voimakkaasti muotoiltu. Sarjan mukana tulee myös pilotti, mikä ei laadullaan hurmaa. Ohjaamoon on tarjolla lattia, ohjaussauva ja penkki, eli ei juuri mitään.
Yhteenvetona voisi sanoa että kyllä tämän koota pystyy, mutta jos palkinnoille haluaa, on tehtävä rutkasti töitä.

Kommentit

Osaa olla hullun kurinen kone en ole edes tiennyt tommosta olevan. Mutta hyvän arvostelun
olet tehnyt :)
Rautalankaa- oliko ohjeet väännetty siitä :)

/marko
Aku Ankka lensi eräässä sarjakuvassa erehdyttävästi tämän näköistä möhkälettä ja juuri nopeuskilpailussa. :)
Valmista odottelemaan sitten vaan.
Jaska Rissanen kirjoitti:
Aku Ankka lensi eräässä sarjakuvassa erehdyttävästi tämän näköistä möhkälettä ja juuri nopeuskilpailussa. :)
Siitä sitten vain kokoamaan, maalaamaan kauniin vaalean keltaiseksi ja muovailemaan pikku Aku Ankkaa ohjaamoon. Unohtamatta tietenkään Stukaa vierelle esittämään Akun pahimman kilpakumppanin konetta kyseisessä tarinassa!
Marko Teerioja kirjoitti:
Rautalankaa- oliko ohjeet väännetty siitä :)

/marko
Kappas jäi kiireessä nuo ohjeet kuvaamatta. No, ohjeet ovat selkeät, jos tässä mitään ohjeita edes tarvitsee. Rautalanka on siipeä varten, siinä kun on kaksi tukivaijeria/siipi.
Air Racing on aina kiehtonut ja GeeBee on symppiksen oloinen kone, mutta taidan vartoa jotain vähän joviaalimman oloista sarjaa aiheesta.
Sampo Rassi kirjoitti:
Air Racing on aina kiehtonut ja GeeBee on symppiksen oloinen kone, mutta taidan vartoa jotain vähän joviaalimman oloista sarjaa aiheesta.
Tämä ei ole kaikkein helpoin lähtökohta, jos haluaa tehdä näyttävän mallin. Mallikaupassa oli hyllyssä pienempää mittakaavaa oleva kone, jos pääset käymään, niin käy kurkaamassa sitä. Kurkkasin kyllä laatikon sisälle, mutta eipä jäänyt mieleen millainen oli sarjan laatu. Itsellä kun oli mielessä nimenomaan suurempi malli.
Tällainen kone tais olla muuten the rocketeer leffassa ihan lentävänä versiona, tai siis kopiona kun kerran leffasta on kyse, taitais olla alkuperäinen liian kallis tuhottavaksi.

Hyvä elokuva juurikin vanhojen lentokoneiden ystäville, suosittelen katsomaan.
…ja kyseinen leffa on muutenkin ihan hauskaa katsottavaa!
YouTubesta löytyy muutama video lentävästä Gee Bee replikasta.
Toinen video.
Lisäksi olen nähnyt vanhaa filmiä oikeasta koneesta, nyt ei vaan tullut eteen.
Eihän tämä ole sukua tuolle Lifelike:n tuotokselle? Ja eBay:n mukaan tuokin on entinen Pyro:n malli. Itseltä nimittäin löytyy tuo Lifelike:n versio. Ei muuten, mutta itse olen arponut tuota mittakaavaa (en ole mittaillut sen enempiä ja verrannut mittoja referensseihin) jota ei ole tuohon Lifelike:n laatikkoon tai ohjeeseen painettu.

Valurangat näyttävät identtisiltä omaani verrattuna joten jotain analogiaa luulis löytyvän.

www.cahood.com/raceplan.htm
Tuolta löytyy tuo Lifelike:n malli.

Ja tuossa omaa kötöstystä: jva0316.1g.fi/kuvat/Gee+Bee+Sportster+R1/IMG_1015.JPG

Saa näyttää puukkoa, viilaa, hiomapaperia, kittiä eikä ole vieläkään hyvä. Mutta hauskan näköinen ilmestys muuten, sen takia tuo tuli itsellekin hommattua.
Marko Nykänen kirjoitti:
Eihän tämä ole sukua tuolle Lifelike:n tuotokselle? Ei muuten, mutta itse olen arponut tuota mittakaavaa (en ole mittaillut sen enempiä ja verrannut mittoja referensseihin) jota ei ole tuohon Lifelike:n laatikkoon tai ohjeeseen painettu.
Vaikuttaa todellakin samalta mallilta, varsinkin kun katselee tuota ohjaamo palaa tuossa rungon päällä. Eihän tuollaista erikoista härdelliä sattumalta kahteen samanlaiseen malliin keksitä. Itse mittasin tuon mittakaavan, ja taisi mennä johonkin 1:29 hujakoille, tosin tarkan tuloksen saa vasta valmiista mitattua. Täältä Löytyy lisää tietoa Granvillen veljeksien tuotoksista. Tämän sivun alalaidasta löytyy tekniset tiedot.
Näin 1:1 Seattlen lentokonemuseo v. 2004, todennäköisesti replika-kyltin mukaan eräänlainen ilmailun hot rodiksi!
Olin itse enemmän kiinnostunut aikaisemmista koneista, Early Birds-epookista.