Pienoismallit.net

Uncovering the Grumman F-14 A/B/D Tomcat

En ole varsinaisesti lentokonemiehiä, mutta jokaiselle säännöllehän löytyy poikkeus. F-14 Tomcat on ollut aina sydäntä lähellä, tosin syy ei löydy Hollywoodin filmiteollisuudesta. Mielenkiinto konetyyppiä kohtaan näkyy luonnollisesti myös mallailuharrastuksessa ja siihen liittyvissä hankinnoissa. Tomcatista on tehty useita hyviä kuvateoksia ja walk-aroundeja, mutta sitten löytyi se paras:

Danny Coremans on muutamien ystäviensä avustuksella koonnut valokuvistaan todella upean kuvateoksen Grummanin isosta kissasta. Ja kyseessä on todellakin Kuvateos isolla K:lla, sillä 168 sivuun on mahdutettu lähes 750 huippulaatuista värikuvaa. Kuvat täyttävät 21 x 24 cm kokoiset sivut lähes kokonaan, ainoastaan lyhyet, mutta informaatiosisällöltään riittävät kuvatekstit ja kapeat kuvien väliset rajat jakavat käytettyä tilaa.

Teos alkaa loogisesti nokasta, edeten järjestyksessä perää kohti esitellen koneen eri alatyyppien erot selkein kuvin ja selventävin kuvatekstein. Kaikki yksityiskohdat on otettu huomioon vaivaa säästelemättä. Hyvänä esimerkkinä kuvasarja tankkauspuomista, jossa on esitetty puomin asento vaiheittain koko avautumisvaiheen ajan. Kun ulospäin näkyvät kohteet on esitelty, siirrytäänkin sitten huoltohalliin jossa huollon yhteydessä avatun koneen sisuskaluja on päästy kuvaamaan myös. Luonnollisesti myös moottorit, aseistus, heittoistuimet jne. on käsitelty eri variaatioineen. Tarjoan kahvit sille, joka keksii jonkin merkityksellisen kuvaamatta jääneen yksityiskohdan koneesta.

Tunnelmaa kirjassa pitää yllä siellä täällä esiintyvät lentokuvat ja tukialuksella toimintaa esittelevät otokset. Huippuunsa homma on viety sisällyttämällä loppuun 2 kappaletta metrin (!) pituisia aukitaitettavia, kaksipuoleisia kolmitahopiirustusarkkeja mittakaavoissa 1/48 ja 1/72 sekä ohjaamopaneeleiden eroja havainnollistavat viivapiirustukset. Piirustukset on laatinut Tomcat-harrastajana tunnettu Willy Peeters.

En valitettavasti ole keksinyt mitään huonoja puolia kirjasta. Tietysti kovakantisuus olisi ollut plussaa, mutta siitäkin voi olla montaa mieltä. Edes hinta ei ole kova ja jos hintaa/laatu-suhdetta aletaan mittaamaan, tämä kirja on mielestäni ilmainen.

Kirjaa voi tilata suoraan kustantajalta ultra.glo.be/daco/KDCB003.html tai luonnollisesti liikkeistä, joiden valikoimiin se kuuluu. Esim. Luckymodel on pitänyt kirjaa valikoimissaan.

Kommentit

Jumantsuikka! Tahtoo tahtoo! Kun olet jaksanut lukea niin pistäthän tuonne kirjakierrätykseen? Pistäthän? ;D
J Pokki 15.3.2009 15:59 Vastaa lainauksella
Sorry, mut en kyllä meinannu…Tai ehkä vuonna 2050 kun ei enää näkö pelaa. Tilaa tilaa, ei oo kallis! Luckylla 48 taalaa ja pari taalaa posteja.
Sepä se… Kun rahaa ei ole ja on säästettävä expoon. ;D
Perhana ku tollasen sain Douglasin DC-3:sesta. Tai ehkä vastaava löytyykin, mutta pistäkää linkkiä jos löydätte, minä kun en löydä. :)