Pienoismallit.net

Suomalainen rintamamiestalo

Suomalainen Mestarimallit-niminen yritys avaa pelin rintamamiestalon rakennussarjoillaan. Markkinoille on saatu neljä erilaista rintamamiestaloa mittakaavassa 1/87. Mallien suurimmat erot ovat kuistin sijoituksessa ja laudoituksen suunnassa. Perustyyppejä on kaksi, A19 ja A20 joista molemmista on valittavana pysty- tai vaakalaudoitettu versio. Tyypissä A19 kuisti sijaitsee talon toisella pitkällä seinällä. Tällä kertaa arvosteltavana on talo tyyppiä A20, pystylaudoitettuna. Tässä talotyypissä kuisti sijaitsee talon nurkassa.

Malli on pakattu näyttävään, neliväripainettuun ja päältä aukeavaan pahvipakkaukseen. Laadukas pakkaus erottuu edukseen piensarjamalleissa totutuista pakkauksista eli ruskeista pahvilaatikoista tai minigrip-pusseista. Tämä on tietysti suositeltava tapa, mikäli halutaan kilpailla suuren yleisön suosiosta. "Tiskin alta" myymällä ei palvella kuin asiakaspiiriä, joka tietää mitä on hakemassa.

Pakkauksen sisältä paljastuu kuusi A4-sivullista ohjeita ja yksi nelivärinen A4-kokoinen mittakaavapiirustus. Lisäksi laatikosta löytyy muovipusseihin pakattuna itse rakennussarja. Arvostelun kuva kertoo tietysti sisällöstä kaikkein parhaiten. Mukana on kaikki rakentamiseen tarvittava poislukien luonnollisesti liimat, maalit, työkalut yms.

Seinät, savupiippu, tuulilaudat, rappuset ja kivijalka on toteutettu uretaanivaluna. Valujälki on terävää ja osat suoria. Purseita on hieman, joten rakentaja joutuu siistimään osia ennen kokoamista. Mitenkään liikaa purseita ei ole vaan siistiminen on pikemminkin vain jokaisen osan nopea läpikäynti joka on toki resiinisarjoissa arkipäivää.

Ikkunat ja ovet on toteutettu messingistä syövyttämällä. Syövytysjälki on ensiluokkaista ja osissa on tarvittavat taittourat. Näin aloittelijakin selviää osien muotoilemisesta helposti. Tässä mittakaavassa pienimmät taitokset syntyvät kätevästi vaikka pienillä pihdeillä tai jopa sormin.

Mukana seuraa nippu erilaisia metallilankoja, -tankoja ja styreenisoiroja. Näistä on tarkoitus rakentaa räystäskouruja, syöksytorvia, kaiteita ja kahvoja. Aloittelevalle mallarille tämä osuus saattaa olla haastavin, mutta taitokset eivät ole niin monimutkaisia, etteikö niistä selviäisi maalaisjärjellä ja rauhallisuudella.

Katot ja ikkunalasit on toimitettu styreenilevyinä, jotka täytyy rakentajan itsensä toimesta leikata oikeaan kokoonsa. Tässä saattaa aloittelija joutua myös hieman tiukan paikan eteen: Styreeniä on sinänsä helppo leikata, mutta jos et ole koskaan harjoitellut eikä saatavilla ole enempää levyä kuin sarjan mukana toimitetut, saattaa katoista tulla ensikertalaisella varsin mielenkiintoisia. Saattaa siis olla, että valmiiksi oikeaan kokoonsa leikatuille kattolevyille olisi ollut tilausta. Toki tämä olisi vaikuttanut jälleenmyyntihintaan, kuten jokainen lisätty työvaihe valmistuksessa.

Ohjeet ovat tietysti jokaisen rakennussarjan kulmakivi. Hyväkin sarja saadaan epäonnistumaan, mikäli ohjeet eivät kerro kaikkea tarpeellista. Tässä sarjassa ohjeet ovat sanalla sanoen kattavat. Mallin rakentaminen käydään läpi juurta jaksaen, aina perustekniikoista lähtien. Kyseessä eivät ole perinteiset pienoismallin kokoamisohjeet räjäytyskuvineen ja osanumeroineen. Nämä ohjeet ovat pikemminkin mallin rakennuskertomus muutamilla havainnekuvilla höystettynä. Vaikka mihinkään jaaritteluun ei ole sorruttu, saattavat ohjeet muodostua raskaslukuisiksi. Teksti on toki täyttä asiaa ja on vaikea ryhtyä arvioimaan mitä pitäisi jättää pois, mutta jonkinlaista virtaviivaistamista jäin kaipaamaan. Ehkä kyseessä on niinkin yksinkertainen asia, kuin kuvauksen jaottelu numeroituihin vaiheisiin ja käytettävien rakennustekniikoiden tiivistäminen aina kunkin rakennusvaiheen alkuun. Toinen asia, mitä varsinkin aloitteleva mallari luultavasti jää kaipaamaan, on jonkinlainen lista tarvittavista työkaluista ja tarvikkeista.

Kaikenkaikkiaan malli on upea, tarkka ja hienoksi kokonaisuudeksi tiivistetty kuvaus arkipäiväisestä, mutta arvostetusta aiheesta. Jokainen arvioi tietysti oman maksualttiutensa tällaisesta sarjasta itse, mutta pidän hintaa kohtuullisena sarjan sisältöön, laatuun ja valmistustapaan nähden. Aihe on myös kansallinen: jo muutama talo pienoisrautatiemaisemassa luo aitoa suomalaista tunnelmaa. Eikä sitä rautatietäkään välttämättä tarvita. Mikä estää tekemästä tavallista suomalaista arkipäivää kuvaavan dioraaman ja detaljoimasta talon pihapiiriä huippuunsa. Eihän dioraaman aina tarvitse kuvata panssarivaunua miehistöineen tauolla…

Mallia on saatavana tällä hetkellä Suomen Rautatiemuseosta Hyvinkäältä (nettikauppa ja myymälä) sekä tiettävästi ainakin Kuivalaisen putiikista Helsingistä. Sarjaan on valmistajan mukaan tulossa myöhemmin keväällä myös VR:n rakennuksia. Toteutumassa ovat tavaramakasiini, ratavartijan tupa, pari asemarakennusta, vaihdekojuja sekä resiinavaja.

Tämän rakennussarjan arvioinnissa on käytetty apuna henkilöä, joka ei ole aiemmin rakentanut pienoismalleja. Sarja luovutetaan nyt hänelle koekasaukseen, jolloin näemme miten sarja soveltuu aloittelijalle. Projektista tulee myöhemmin artikkeli Pienoismallit.net:iin

Kommentit

Kiitoksia mielenkiintoisesta arvostelusta, on hienoa nähdä kotimainen rakennussarja.
Marate 16.2.2009 20:53 Vastaa lainauksella
Tuo kokemattoman mallarin käyttäminen koekasauksessa on hieno idea, siitä löytynee tietoa myös mallien jatkokehittäiselle.
Kuinkahan kauan menee, että joku lisätarvikeosavalmistaja tarjoaa tähän malliin sisäosasarjaa ;-D

Hieno tuoteidea! Sama 1/35:een niin voisi olla käyttöä itsellänikin :-)
Mukavaa nähdä kaverin sarja markkinoilla! Itsellekin tämä on pakkohankinta tulevaisuudessa.
Pasi 17.2.2009 12:00 Vastaa lainauksella
Mitäs erikoista tuossa styreenin leikkaamisessa sitten on?
J Pokki 17.2.2009 12:51 Vastaa lainauksella
Pasi kirjoitti:
Mitäs erikoista tuossa styreenin leikkaamisessa sitten on?
Aloittelevalle, jopa ensimmäistä malliaan tekevälle mallarille, joka ei koskaan ole leikannut styreeniä, saattaa sattua yksinkertaisesti lipsahdus. Esim. viivotin liikahtaa leikatessa ja saumasta tulee vino. Mikäli virheen huomaa vasta taitettuaan styreenin, on asian korjaaminen astetta mutkikkaampaa. Tällaistakin on joskus jollekin sattunut.
J Pokki 17.2.2009 12:54 Vastaa lainauksella
Jukka Purhonen kirjoitti:
Kuinkahan kauan menee, että joku lisätarvikeosavalmistaja tarjoaa tähän malliin sisäosasarjaa ;-D
Tuostapa tulikin mieleeni, että sarja ei tarjoa yläkerran välipohjaa. Tämä kannattaa tehdä kuitenkin vaikka pahvista, jos muuta materiaalia ei ole tarjolla. Muuten, kuten kansikuvastakin näkyy, yläkerran ikkunoista on näköyhteys alakerran ikkunoihin ja sitäkautta takaisin ulos…
Pasi 17.2.2009 12:55 Vastaa lainauksella
J Pokki kirjoitti:
Pasi kirjoitti:
Mitäs erikoista tuossa styreenin leikkaamisessa sitten on?
Aloittelevalle, jopa ensimmäistä malliaan tekevälle mallarille, joka ei koskaan ole leikannut styreeniä, saattaa sattua yksinkertaisesti lipsahdus. Esim. viivotin liikahtaa leikatessa ja saumasta tulee vino. Mikäli virheen huomaa vasta taitettuaan styreenin, on asian korjaaminen astetta mutkikkaampaa. Tällaistakin on joskus jollekin sattunut.
Ok. Ajattelin vain kysäistä kun kokemusta ei styreenistä ole ja talot ovat hankintalistalla.
J Pokki 17.2.2009 13:02 Vastaa lainauksella
Leikkaaminen ei ole sinänsä vaikeaa, kun piirtää apuviivan joka on varmasti suora/kohdallaan ja viiltää sitä pitkin teräsviivainta apuna käyttäen useita kevyitä viiltoja noin puoliväliin styreenin paksuudesta. Tämän jälkeen levy yksinkeraisesti napsautetaan poikki ja sauma siistitään.

En muista tähän hätään oliko ohjeissa kuvaus tuosta työvaiheesta (varmaan oli), mutta kerrattakoon se varmuuden vuoksi…
Mukava nähdä sarja täälläkin esiteltynä, Pienoismalli -lehdessäkös se oli tällainen esiteltynä viime vuoden lopulla. Esillepano mallissa on kyllä suomalaiseksi julkaisuksi huippuluokkaa, tuota lootaa ei tarvitsisi mallikaupan hyllylläkään hävetä.
Niin muuntamallahan tuosta saisi varmasti vaarin taloa muistuttavan tekeleen. Hieno idea.
Onko tietoa kellään onko kyseisellä firmalla mitään tarjottavaa 1/35 skaalaan? Firman sivut olivat aika vaiheessa … sivut tulossa.. ilmoitus vaan oli siellä
J Pokki 18.2.2009 14:01 Vastaa lainauksella
Kyllä kyseessä on (ainakin tällä hetkellä) puhtaasti 1/87- eli H0-mittakaavaan sekä 1/160 eli N-mittakaavaan liittyvää toimintaa harjoittava yritys.
Noita rintamamiestaloja oli ilmestynyt myös Tampereen Risteysaseman valikoimiin.