Pienoismallit.net

2S1 "Gvozdika", suomalaisittain 122PSH74

Ensipuraisu

Huomattavasti parempi kuin odotin. Olin jo varautunut pahimpaan, kun avasin laatikon kannen. Kannen alta paljastui neljä vaalean harmaaseen muoviin valettua kehikkoa. Osat ovat melko siististi valettuja ja ylimääräisiä valupurseita ei ainakaan ensi silmäyksellä ole havaittavissa. Muutamia hymykuoppia on havaittavissa siellä täällä, joissain paikoissa jopa keskellä suoraa pintaa.

Telapyörät

Sarjan telapyörät on toteutettu kahdessa eri osassa ja muistuttavat joissain määrin esikuviansa…parantamisen varaa kuitenkin jää aika paljon.

Torni

Torni on oikean muotoinen, mutta moni siihen valmiiksi valettu yksityiskohta on aika karua jälkeä ja joissain määrin väärän mallisia. Tornin pinnassa on myös havaittavissa jotain epätasaisuutta, lieneekö jäänyt muottiin roskaa? Aihiona torni kuitenkin ajaa asiansa, jättäen rakentajan päätettäväksi miten pitkälle detaljoinnin haluaa viedä.

Runko

Vaunun runko koostuu kuudesta melko isosta osasta (pohja, 2 x alarungon sivulevy, ylärunko ja 2 x "lokasuoja"). Osat ovat hyvin detaljoituja ja näyttävät melko lailla suorilta. Joissain paikoissa rungon osissa on kummallisia painaumia, kuin kuumalla työkalulla painettuja jälkiä. Ne saa kuitenkin hiottua ja kitattua, joten suurta murhetta niistä ei tarvitse kantaa. Alarungon sivulevyistä löytyy kuitenkin rakennussarjan suurin virhe. Sivulevyihin on valettu siististi kaikkien seitsemän telapyörän sauvajousien kiinnityspaikat, mutta peilikuvana esikuvastansa. Oikeassa elämässä viiden ensimmäisen telapyörän sauvajouset osoittavat taaksepäin ja kahden viimeisen eteenpäin. Mallissa ne ovat juuri päinvastoin. Ongelman saa kuitenkin halutessaan korjattua pienen sahan ja pakkelin avulla.

Telaketjut

Sarjan murheenkryyni on ehdottomasti mukana tulevat "telaketjut". Mustaan pehmeään muoviin valetut telaketjut ovat ehkä käytettävissä, mutta itse heitän ne miljoonalaatikon syövereihin. Sarjan vaijerit on myös valettu samaan mustaan muoviin…ovat täysin käyttökelvottomat.

Etsit ja siirtokuvat

Sarjan mukana tuleva etsiarkki on mukava piristys kuitenkin melko halpaan malliin. Arkin osat näyttävät käyttökelpoisilta ja varsinkin moottoritilan ilmanoton säleikkö on hyvin toteutettu. Siirtokuvat ovat…no ehkä parempiakin on olemassa.

Ohjeet

Sarjan ohjeet ovat tarpeeksi yksiselitteiset rakennusurakkaa varten. Mukana tulee myös maalauskaavio venäläisen vaunun toteuttamiseen. Käytettävät maalit on ilmoitettu Humbrolin ja Testors:in numeroilla.

Suomalainen 2S1 (122PSH74)

Vaunun suomalaistamiseksi on tehtävä ainakin seuraavia muutostöitä…

- lisättävä "häkki" tornin perälle
- lisättävä moottoritilan oikealle puolelle tatin näköiset suodattimet(?)
- lisättävä takalokasuojat
- muutettava tykin putken ajotuki oikean tyyppiseksi
- lisättävä liukaste-esteitä torniin ja runkoon
- hankittava tarvittavat siirtokuvat
- sarjan mukana tulevat virtauksenohjaimet ja mittatanko pitää heittää miljoonalaatikkoon
- lisättävä heijastimet yms. muuta pientä tilpehööriä
- maalauskaavion saa vaikka täältä

Lopuksi

Vaunusta ei ole saatavilla muita (1:35) rakennussarjoja. Lisäosia ja muita herkkuja saa hankittua muutamalta eri valmistajalta…omia odotellessa. Sarjasta saa varmasti melko hyvän tai ainakin edes esikuvaltansa näyttävän myös suoraan laatikosta rakentamalla.
Oman mallini ostin Kuivalaiselta. Mallia saa vaihtelevasti myös muualta…kotimaisia alan liikkeitä on kuitenkin tilaisuuden tullen hyvä suosia.

Kommentit

Kansikuva on mielestäni sellaista box arttia, jota nykyään ei enää paljon tapaa.
Loistava arvostelu! Kaikki oleellinen oli lyhyesti ja ytimekkäästi kerrottu/eritelty! Linkit suurta plussaa!
Mun osat oli valettu sellasseen myrkyn vihreän muoviin, tattien lisääminen ei ole pakollista katso vaikka Muikku,Purhosen kirjan sivut 150 ja 151. Niin ja minkä näköset ne virtauksen ohjaimet on mun aivot ei oo vielä hoksottanu? Tornin takavalo on kanssa heitettävä pois jos aikoo tehdä Suomimallin.
Hemmetin jämpti "arvostelu". Kaikki oleellinen ja kompaktisti esitetty.
Öö..tuota, saako tästä antaa tähtiä…?
OH 2.10.2008 17:40 Vastaa lainauksella
Johannekselle…

Linkissä on hyvä kuva, missä näkyvät ne virtauksenohjaimet (kiinnitettynä tornin taakse ja rungon takaosaan paikkoihin missä suomalaisissa vaunuissa on lokasuojat).

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Samohodna_haubica_Gvozdika_(2).jpg

Suomalaiset Panssarivaunut 1918-1997 kirjassa sivulla 150 (alhaalla olevassa kuvassa) on vaunussa vielä tornin "häkin" sisällä vaunun eturungon sivuille kiinnitettävät virtauksenohjaimet ja näyttää tornin katolla olevan myös mittatankokin. Vaunu on ilmeisesti kuvattu heti muutostöiden jälkeen! Mikäli teet tämän vaunun kyseessä olevalle ajalle, niin silloin ei tarvitse tehdä muutostöitä.

Tällä hetkellä vaunuissa ei ole kiinnitettyinä mittatankoa eikä myöskään virtauksenohjaimia -> Suomessa näillä vaunuilla ei ilmeisesti ylitetä vesistöjä uimalla.

Sama koskee myös suodattimia(?). Kaikissa uudemmissa kuvissa on "Tatti-suodattimet" paikallaan.

www.missing-lynx.com/articles/modern/2s1finn/2s1-6.jpg
tietokannat.mil.fi/kalustoesittely/media/1082977394_122_PSH_74.jpg
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/122_PSH_74.jpg
Hö! Mä kun tein mallin ilman ohjaimia,ilman mittatikkua ja ilman tatteja, eli ei siis ole aivan aito…
Tupe 2.10.2008 18:07 Vastaa lainauksella
OH,
Minkä maalainen tuo 2S1 1. linkissäsi on? Aika veikeä maalauskaavio. Mitä virkaa noilla virtauksenohjaimilla on?
OH 2.10.2008 19:31 Vastaa lainauksella
Moi!

Linkissä oleva vaunu on kroatian armeijan käytössä.
En mitään faktatietoa löydä tähän hätään, mutta ymmärrykseni mukaan virtauksenohjaimilla ohjataan nimensä mukaisesti veden virtausta vaunun toteuttaessa vesiajoa. Varsinainen eteen- ja taaksepäin vievä voima tulee telojen liikkeestä.