Pienoismallit.net

Omat siirtokuvat Saksasta?

Toisinaan tulee tarve tehdä omia siirokuvia malleihin. Alan liikkeistä saatavat tulostettavat siirtokuvakalvot asettavat omat rajoituksensa kuten myös käytettävissä oleva tulostinkalusto. Suurin ongelma on valkoisen tulostus. Esimerkiksi valkoiset tekstit ovat käytännössä mahdottomuus ellei omista erikoistulostinta, joka tekee valkoista. Varsinkin mustesuihkutulostimien tekemä jälki on myöskin läpikuultavaa, jolloin tummaa taustaa vasten liimattu siirtokuva häviää taustaansa.

Itselläni on muutama 1/24 rekkaprojekti pöydällä sekä pari 1/48 helikopteriprojektia hamassa tulevaisuudessa, joihin tarvitsen välttämättä siirtokuvat. Kyseisiä kuvia ei todellakaan löydy mistään valmiina. Mikä avuksi? Suomessa tehty kyselykierros tuotti vesiperän: Paino- ja kopioliikkeet eivät pysty auttamaan.

Internetissä palveluitaan tarjoaa monikin ulkomainen siirtokuvapaino. Osa tekee minimissään esim. 25 arkkia, mutta myös yhtä arkkia tulostaviakin löytyy. Testaan nyt yhtä ja kerron tällä palstalla projektista sitä mukaa kun se etenee.

12.9.2007: Löysin netistä saksalaisen www.druckeronkel.de (Tulostin-setä…) nimisen sivuston. Lähetin sähköpostia englanniksi, kysyin missä muodossa kuvat pitää toimittaa ja miten hinta muodostuu. Kaikki tämä tieto löytyy sivuilta, mutta kerroin samalla suunnitelmistani ja varmistin ymmärtäneeni kaiken.

14.9.2007: Omistaja, Jochen Drexel vastasi ja kertoi mm. seuraavaa: Kuvat voi lähettää esim. .jpg- tai .pdf-muodossa tai CorelDRAW 12:n .cdr-muodossa. Päädyimme .cdr-muotoon. Tulostuksen hinnat: A4-arkki nelivärisenä 9 euroa, lisäksi erikoisvärit kuten valkoinen, kulta ja hopea 3 euroa/väri. Postitus 6 euroa. Maksu kansainvälisellä pankkiyhteydellä.

Tulosteesta pitää tehdä värierottelu seuraavasti: Yhdelle sivulle valkoisena tulostettavat kohdat MUSTANA, samoin muut erikoisvärit omille sivuilleen mustana ja kaikki nelivärit omalle yhteiselle sivulleen normaalisti nelivärisenä.
Tulostusvärin pitäisi olla niin peittävää, että valkoista pohjaa ei tarvitse esim. punaiselle. Jos kuvat tehdään Corelilla, on kaikki tekstit/fontit muutettava curveiksi. Jos käytät corelia tiedät mitä tämä tarkoittaa…

16.9.2007: Kuvat lähetetty sähköpostilla Saksaan, samoin malli miltä valmiin arkin pitäisi näyttää. Odotellaan mitä tuleman pitää.

17.9.2007: Aamulla tuli vastaus, kuvat ovat tulostettavissa. Arkilla oli muutama bittikarttakuva. Yleensä ne eivät kuulemma tulostu yhtä hyvin kuin vektorikuvat, mutta Drexel oli sitä mieltä että nämä eivät tuota ongelmia.
Samalla oli puhetta tulostusjärjestyksestä: Valkoinen aina ensin, sitten nelivärit ja viimeisenä kulta ja hopea. Valkoinen ja nelivärit eivät tartu kulta- ja hopeapinnalle. Koko homman hinnaksi tuli nyt siis 21 euroa, hopeisia kohtia oli arkilla sen verran vähän, että niistä ei kuulemma veloiteta kolmea euroa. Maksu suoritettu verkkopankissa yrityksen tilille saksaan.

20.9.2007: Sähköposti tuli: Rahat saapuneet, kuvat postitettu. Oranssi neliö oli kuulemma tulostunut huonosti, oli yritetty tulostaa uudestaan, mutta ei ollut vieläkään onnistunut. Oranssi on kuulemma huono väri tulostumaan. Myös M-kaaret oli aluksi tulostunut huonosti, mutta uusintatulostuksessa hyvin. Vaikuttaa hyvältä palvelulta, että tulostetaan kunnes laatu on hyvää. Laatu nähdään omin silmin parin päivän päästä.

24.9.2007: Posti toi siirtokuvat ja olen tyytyväinen laatuun. Bittikarttakuvat olivat tyydyttäviä ja vektorit erittäin hyviä. Kulta näyttää kullalta, hopea hopealta. Värit vaikuttavat peittäviltä, tosin en ole vielä mallin pinnassa kokeillut. Miinuspuolena näyttää olevan värit jotka vaativat keltaisen kanssa sekoittamista eli oranssi ja vihreä, näissä väreissä esiintyy hieman raitoja ja pieniä röpelöitä. Sain kuitenkin "kaupan päälle" toisen arkin missä näitä ongelmakohtia oli tulosteltu uudestaan joten näiltäkin osin olen tyytyväinen. Siirtokuvat olivat muovitaskussa, pakattuna tukevaan pahvikuoreen ja pehmustettu kasalla "aanelosia"

Loppupäätelmä: A4-kokoinen siirtokuva-arkki, jossa myös valkoista, hopeaa ja kultaa hintaan 21 euroa ei mielestäni ole ollenkaan huono asia. Ja mikäli tilaa useampia arkkeja (keskenään saman- tai erilaisia), kappalehinta pienenee koska postimaksu pysyy samana. Tarvitaan vain hieman kykyä käyttää esim. CorelDrawia.
A4-arkki on sen verran iso, että sotakalusto-/lentokonekäyttöön saattaa tulla jopa ongelmia täyttää koko arkki. Mikäänhän ei estä tekemästä "kimppatilausta" eli kerätä arkki täyteen eri projekteihin tarvittavia kuvia.

Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä. Palvelu ei rajoittunut pelkästään toimitetun aineiston tulostamiseen, vaan onnistuneen lopputuloksen eteen oli nähty vaivaa.

Käyttökokemuksia: Siirtokuvakalvo on melko paksua, verrattuna useimpiin mallisarjojen mukana tuleviin siirtokuviin. Leikkaamisessa saa olla tarkkana, jottei ylimääräistä kalvoa jää liiemmin näkyviin. En ole vielä kokeillut lisäaineita kuten Micro Setiä tai Solia näiden kanssa, koska projektin deadline pukkaa päälle enkä ole kovin kiinnostunut mahdollisista ikävistä yllätyksistä. Siinä oli riittävästi kun huomasin tehneeni muutaman mitoitusvirheen kuvien suunnittelussa. Oma moka, täytyy yrittää jotain hätäratkaisua kotiprintterillä ja siirtokuvien tulostuskalvoilla.

Keltainen väri on melko läpikuultavaa, seuraavalla kerralla täytyy muistaa tulostuttaa valkoinen väri keltaisen pohjalle. Esim. punaiselle pohjalle liimattaessa keltainen siirtokuva häviää melko tehokkaasti. Muut värit, kuten sininen ja valkoinen ovat toimineet hyvin. Valkoinen pysyy valkoisena jopa mustalla pohjalla. Sininen ei muutu ainakaan punaisella pohjalla.

Suosittelen lukemaan tämän artikkelin kommentit-osiota, siellä mm. toinenkin konkreettinen kokemus kyseisestä palvelusta.

Sittemmin olen kirjoittanut aiheesta uudelleen huomattavasti paremmin tuloksin

Kommentit

Täytyy odotella kokeilun tulosta. Itsellänikin olisi tarve muutamaan siirtokuvaan. Oliko puhetta miten pieniä siirtokuvia tekevät? tarkoitan lähinnä luetteavaa tekstiä.
Nuilla siirtokuvilla sais jo melko komean mallin aikaan.. :)
Mäkkärin dioraama suunitelmissa?
J Pokki 16.9.2007 17:47 Vastaa lainauksella
Jouni, siellä sivuilla näin kuvan jossa oli hyvin havainnollistettu: kuulakärkikynän kärki verrokkina ja siinä vieressä pikkuruista tekstiä. Ihan luettavissa. Kannattaa käydä katsomassa siellä drucker-faq-osiossa.

Janne, tulossa MD Scand Oy:n Volvo FM12 jakeluauto (McDonald's), Box Deliveryn Scania-nuppi (Ruotsalainen esikuva), UPS Volvo FH16-jakelu mm.
Juu, Laita kuvia niistä sitten rakenteluvaiheista ja valmiina tietenki kans :)
J Pokki 16.9.2007 20:10 Vastaa lainauksella
Niin ajattelinkin tosin aika löysällä aikataululla varmaan tulee tehtyä…
Noita siirtokuvia vois joku suomessaki valmistaa, lisäis ehkä harrastukseen innostustaki enemmän ku ois mahollista tehä tai teetättää sellaiset kuvat/teippaukset ku haluaa ihan suomessa.. Ja toiseks noita "parempia" detaljointi osiakaan ei taida saada ku ulkomailta tilaamaalla… Ei tarvi ku naapurimaiden sivuja katella noo jo on komeita ja aidonnäkösiä rekkamalleja.. Vai johtuuko se nyt sitten vaan siitä että suomessa niitä ei tuoda tarpeeksi esille… :D Mutta siinä tasossa olis tavoitetta että sais ite rakenneltua yhtä komeita kuin edellämainitut, vielä se tahtoo mennä harjoitteluks :)
Janne Herajärvi kirjoitti:
Noita siirtokuvia vois joku suomessaki valmistaa, lisäis ehkä harrastukseen innostustaki enemmän ku ois mahollista tehä tai teetättää sellaiset kuvat/teippaukset ku haluaa ihan suomessa.. Ja toiseks noita "parempia" detaljointi osiakaan ei taida saada ku ulkomailta tilaamaalla… Ei tarvi ku naapurimaiden sivuja katella noo jo on komeita ja aidonnäkösiä rekkamalleja.. Vai johtuuko se nyt sitten vaan siitä että suomessa niitä ei tuoda tarpeeksi esille… :D Mutta siinä tasossa olis tavoitetta että sais ite rakenneltua yhtä komeita kuin edellämainitut, vielä se tahtoo mennä harjoitteluks :)
Voisi, mutta kannattaako korkean ALV:n maassa, jossa on vähän asukkaita, joista taas joku promille tarvitsee malleihinsa yksilöllisiä siirtokuvia, joista taas joku promille edellisistä on valmis maksamaan hinnan, joka edellisistä syistä on oleva korkea. Sama pätee detaljointipalikoihin.

Toisaalta, joillakin mainostoimistoilla saattaisi olla valmiudet siirtokuvien tekoon, eivät tarjoa, koska kukaan ei ole kysynyt. Hintoihinsa tuokin tulee ja decalien mallit kai joutuisi viemään itse digimuodossa (Mac-yhteensopiva, tietenkin). Ja mittakaava-asiassa olisit itse vastuussa, totta kai.
Teetin kokeeksi kaksi arkkia kyseisessä paikassa. Toissa päivänä tulosteet saapuivat. Hemmolla on kaksi eri tapaa tehdä tuloste: "laser" ja "thermolaser". Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että kaikkien merkkien alle tulostetaan valkoinen väri - näinhän offsetilla tai silkillä painetuissa ns. "oikeissa" siirtokuvissakin on. Tämä poistaa mallin pintävärin mahdollisen läpikuultavuuden.

Täytyy sanoa, että hemmon tulosteet ovat kelvottomia. Käytetty kantofilmi on älyttömän paksua ja täysikiiltävää. Se muistuttaa peräti piirtoheitinkalvoa. Kun siirtokuvan liuottaa taustakartongista vedellä, häipyy kantokalvosta kaikki liima eli siirtokuvaa ei millään saa pysymään mallin pinnalla. Kantofilmi on jäykkää eikä sitä saa pehmennyslitkulla mukautumaan mallin pintaan. Nämä kuvat toimivat korkeintaan täysin sileillä pinnoilla.

Normaalin "laser" tuottaa läpikuultavaa väriä. Vaaleat sävyt tummalla pinnalla eivät toimi lainkaan ja tummienkin tulosteiden sävyt muuttuvat. "Thermolaser" ei kuulla läpi, mutta valkoisen värin kohdistus heittää pahasti, eli valkoinen pohjaväri irvistää siirtokuvien sivuilta.

Tulosteiden mukana tulee tuoteseloste hemmon käyttämästä materiaalista. Kyseessä on Xeroxin paperi, jossa on valkoinen pohjaväri. Mielestäni se näyttää erilaiselta kuin J.Pokin skannaaman kuvan pohjaväri - mikäli tuo pohjaväri ei ole kuvankäsittelyn tulos.

Kokemukseni perusteella en missään tapauksessa voi suositella paikkaa.
J Pokki 26.3.2008 17:24 Vastaa lainauksella
Aivan kelvottomiksi en itse saamiani siirtokuvia sanoisi, joskin parantamisen varaa toki löytyy. Saamani kuvat oli tulostettu thermolaserilla paperille jonka kalvo oli paksuhkoa mutta pikemminkin silkinhimmeää. Liuottamisaika oli lyhyehkö, mutta liima ei hävinnyt vaan pikemminkin pinnalle laitettu siirtokuva jämähti niin tiukasti, että liikuttelu tuotti hieman ongelmia verrattuna useimpiin mallisarjojen mukana tulleisiin. Eli reilusti vettä tarvittiin. Voin uskoa että muilla kuin sileillä pinnoilla saattaa tuottaa tuskaa. Tilaamistani kuvista kaikki tulevat sileille pinnoille, joten tässä projektissa tämä ei tuota ongelmia (tietysti parempi olisi sanoa vasta kun on valmista). Saamissani kuvissa valkoisen kohdistus oli millintarkkaa, tosin kohteita ei kovin montaa ollut ja nekin olivat melko helppoja. (Varoitusraidat, rekisterikilvet, muutama tuotemerkki - eli suorakaiteita kaikki). Valkoinen pohjaväri ei tullut oletuksena mihinkään kuvaan, vaan ainoastaan niihin joihin olin sen itse piirtänyt.

Tuoteselostetta ei minulla mukana tullut, mutta taustapaperi tosiaan oli valkoista. Artikkelin kuvassa esiintyvä arkki on suoraan Corelista tuotu, ei siis skannattu. Siitä syystä kuvatekstissä ilmaisu "…pitäisi olla tulossa".

Omien ja kuultujen kokemusten perusteella voin edelleen suositella paikkaa tietyin varauksin, ja otan mielelläni vastaan suosituksia muista vastaavista palveluista. Tilaamani kuvat on tarkoitettu pääsääntöisesti 1/24 mittakaavan (muutama 1/48) projektiin, joten kalvon paksuus saadaan tässä tapauksessa jollain tavalla hoideltua, mutta tosiaankin esim. 1/87 mittakaavaan en näitä kovin mielelläni rupeaisi laittamaan joten ymmärrän Petrin ehdottoman kannan kelvottomuudesta. Eli ennen RhB-projektin käynnistymistä täytyy löytää vaihtoehto…
J Pokki kirjoitti:
Aivan kelvottomiksi en itse saamiani siirtokuvia sanoisi, joskin parantamisen varaa toki löytyy. Saamani kuvat oli tulostettu thermolaserilla paperille jonka kalvo oli paksuhkoa mutta pikemminkin silkinhimmeää. Liuottamisaika oli lyhyehkö, mutta liima ei hävinnyt vaan pikemminkin pinnalle laitettu siirtokuva jämähti niin tiukasti, että liikuttelu tuotti hieman ongelmia verrattuna useimpiin mallisarjojen mukana tulleisiin. Eli reilusti vettä tarvittiin. Voin uskoa että muilla kuin sileillä pinnoilla saattaa tuottaa tuskaa. Tilaamistani kuvista kaikki tulevat sileille pinnoille, joten tässä projektissa tämä ei tuota ongelmia (tietysti parempi olisi sanoa vasta kun on valmista). Saamissani kuvissa valkoisen kohdistus oli millintarkkaa, tosin kohteita ei kovin montaa ollut ja nekin olivat melko helppoja. (Varoitusraidat, rekisterikilvet, muutama tuotemerkki - eli suorakaiteita kaikki). Valkoinen pohjaväri ei tullut oletuksena mihinkään kuvaan, vaan ainoastaan niihin joihin olin sen itse piirtänyt.

Tuoteselostetta ei minulla mukana tullut, mutta taustapaperi tosiaan oli valkoista. Artikkelin kuvassa esiintyvä arkki on suoraan Corelista tuotu, ei siis skannattu. Siitä syystä kuvatekstissä ilmaisu "…pitäisi olla tulossa".

Omien ja kuultujen kokemusten perusteella voin edelleen suositella paikkaa tietyin varauksin, ja otan mielelläni vastaan suosituksia muista vastaavista palveluista. Tilaamani kuvat on tarkoitettu pääsääntöisesti 1/24 mittakaavan (muutama 1/48) projektiin, joten kalvon paksuus saadaan tässä tapauksessa jollain tavalla hoideltua, mutta tosiaankin esim. 1/87 mittakaavaan en näitä kovin mielelläni rupeaisi laittamaan joten ymmärrän Petrin ehdottoman kannan kelvottomuudesta. Eli ennen RhB-projektin käynnistymistä täytyy löytää vaihtoehto…
Itse olen käyttänyt australialaista Brunel Modelsia, jonka laatu on aivan eri luokkaa ja palvelu toimii samalla tavalla. Pienimmät tulostamani kirjaimet ovat olleet valkoisia suomalaisen höyryveturin litterointimerkintöjä (=nopeusrajoitusmerkintä), joiden korkeus on 1,2 mm. Erinomaisen terävä toisto ja tulostus hyvin ohuelle kantofilmille. Värillisissä merkinnöissä ei tarvita valkoista pohjaa. Tosin hintakin on lähes kaksinkertainen saksalaiseen verrattuna. www.brunelmodels.com

Saksalaista päätin kokeilla, jotta tietäisin minkälaista tekniikkaa tulostuslaitokset käyttävät ja minkälaista jälkeä palveluntarjoajat tuottavat. Saksalaisen tulostajan tuoteseloste on A4-liuska. Tulostusmenetelmä on XeroDekor T 4.5. Käyttämäni mittakaavat ovat 1:72 ja 1:87. En voi suositella saksalaista tulostuspalvelua kumpaankaan mittakaavaan ellei hyväksy tarramaisen paksua kantofilmiä, kalvon huonoa mukautuvuutta ja varsinkin pienissä merkinnöissä kehnoa valkoisen ja peittovärin kohdistuvuutta. Itse olen tehnyt Tectronicsin värilaserilla tulostuksia Bare Metal Foilin Experts Choice -siirtokuvakalvoille. Tulostusjälki on samaa tasoa - jonkin verran terävämpää pienissä merkinnöissä. Tulostuspalvelun etuna on tietenkin se, että sieltä saa valkoista.

Kun ryhtyy ostamaan tulospalveluja, niin varsinaisten duunien oheen kannattaa piirtää eri vahvuisia viivoja ja myös pienikokoisia kirjaimia sekä vaaleita värejä. Näin syntyy jonkin sortin tulos siitä, mihin palveluntuottajan masiinat taipuvat. Kermankeltainen esimerkiksi tuppaa vääntymään täysvalkoiseksi ja ohuet linjat saattavat katkeilla tai pienet A- ja O-kirjaimet menevät tukkoon. Pienet rinkulat turpoavat jne.
J Pokki 27.3.2008 16:43 Vastaa lainauksella
Hyvältä kuulostaa tuo Brunel Models, seuraavat otetaan sieltä. Kaksinkertainen hinta ei tunnu siinä vaiheessa miltään kun laatu on kuvaamasi kaltaista.
J Pokki kirjoitti:
Hyvältä kuulostaa tuo Brunel Models, seuraavat otetaan sieltä. Kaksinkertainen hinta ei tunnu siinä vaiheessa miltään kun laatu on kuvaamasi kaltaista.
Kannattaa kokeilla. Olen teettänyt siellä kymmenkunta erilaista arkkia lukuisilla eri väreillä. Lähinnä suomalaisia rautatieaiheita ja merkintöjä suomalaisiin 1930-luvun lentokoneisiin.
Kysyisin iso-enoani varten että voiko tällä tavalla "tehdä" tarroja traktorin konepellin päälle jne? Olisi Fordson Super dexta uutta maalia ja tarroja vailla.
Mikko Suomela kirjoitti:
Kysyisin iso-enoani varten että voiko tällä tavalla "tehdä" tarroja traktorin konepellin päälle jne? Olisi Fordson Super dexta uutta maalia ja tarroja vailla.
Tässä ketjussahan on puhuttu lähinnä siirtokuvista - ei tarroista. Oikean traktorin metallipinnassa eivät siirtokuvat kyllä tule kestämään esim. säidenvaihteluita ym. lämpötilojen vaihteluita ulkoilmassa.
Mikko Suomela kirjoitti:
Kysyisin iso-enoani varten että voiko tällä tavalla "tehdä" tarroja traktorin konepellin päälle jne? Olisi Fordson Super dexta uutta maalia ja tarroja vailla.
En tiiä ite tosta siirtokuva ideasta, mutta me ainakin teetettiin MF 35:seen jossain firmassa mikä tekee ihan tarroja kuvista. Ei löytyny mistään oikeenlaisia niin otettiin kuvat, ja vietiin sinne ja siellä ne teki 20 kpl tarrasarjoja. Tekevät kait pienempiäkin määriä.
Mikäs firma tämmönen on?
Mikko Suomela kirjoitti:
Mikäs firma tämmönen on?
Ei tuu nimi nyt mieleen, kysyn sedältäni ku tulee joku päivä käymää…
Ok, kiitos.
J Pokki 20.9.2008 18:01 Vastaa lainauksella
Tavallisia vinyylitarroja tekeviä palveluita löytyy melkolailla joka kaupungista. Keltaisilta sivuilta vaan etsimään. Kopio- ja painopalvelut esim. tekevät näitä.
Tyhmä kysymys, onko tuossa kukin siirtokuva erillisellä siirtokuvakalvollaan pienoismallisarjojen siirtokuvien tyyliin, vai onko kaikki siirtokuvat tulostettu yhdelle isolle yhtenäiselle siirtokuvakalvolle?
J Pokki 17.1.2009 22:22 Vastaa lainauksella
Tässä tekniikassa kaikki on tulostettu yhdelle isolle kalvolle. Tuollaisia "perinteisempiä" siirtokuvia varten täytyy ottaa vähintään muutaman kymmenen, jopa sadan arkin sarja. Ja tässä vaiheessa muistutettakoon vielä tuosta linkistä tuohon hieman laadukkaampaan toimittajaan. Toki sielläkin pätevät samat toimintaohjeet.
Tulostusmenetelmällä valmistettavat siirtokuvat tulostetaan aina yhtenäisen siirtokuvakalvon päälle. Kalvo siis jää tulostusvärin alle. Mallarin pitää vain yrittää leikata kuvio irti mahdollisimman läheltä itse kuviota. Suurten sarjojen mukana tulevat siirtokuvat on painettu yleensä offset-menetelmällä tai silkkipainossa, jolloin kantokalvo eli lakka on kuvion päällä ja mukailee itse kuviota. Methfix tai Pressfix siirtokuvissa taas koko painopinta-alan ylittävä kantokalvo on päällä, mutta se irrotetaan kostuttamalla joko alkoholilla (methfix) tai vedellä (pressfix) sen jälkeen, kun kuva on viety mallin kylkeen. Viimeksi mainitussa menetelmässä siirtokuvaan ei siis jää mitään kalvoa. Kahdella viimeksi mainitulla menetelmällä painetaan yleensä hienoimmat siirtokuvat, joita ovat mm. historialliset rautatieaiheet (=embleelit, vaakunat, kultareunaiset koristekirjaimet jne.) lähinnä Brittein saarella. En tiedä painetaanko näillä tavoilla lainkaan sotilasaiheita. Lisäksi ovat vielä hinkkauskirjaimet, eli Letraset-tyyppiset siirtokirjaimet, jotka valmistetaan valottamalla. Tällä menetemällä saadaan erittäin tarkkoja ja teräviä pienikokoisia kuvioita, mm. valkoisesta väristä.
S Pen 3.12.2012 13:21 Vastaa lainauksella
Onko kukaan koittanut tätä uudemman kerran nykyään? Sivuilla lukee, että on siirtynyt käyttämään ohuempaa kalvoa, kun laitekanta on uudistunut. Siinä pääpiirteissään kaikki mitä sivuilta ymmärsin. Jos joku ko. paikkaa käyttäneenä vois opastaa miten pitää kikkailla Corelitiedosto, että sen voi tulostaa.