Pienoismallit.net

Miniraportti Euro Miniature Expo 2017

Folkestonessa, Etelä-Englannissa, pidettiin ensimmäistä kertaa kansainvälinen Euro Miniature Expo -mallitapahtuma 16. ja 17. syyskuuta.

Samalla paikalla, samoihin aikoihin, on järjestetty Euro Militaire -kisat. Ne pidettiin lähes 30:na vuonna, kunnes viime vuonna tapahtuman järjestäjät pistivät pillit pussiin. Itse ehdin käydä niissä neljä kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1995.

Syntyi uusi pienryhmä, joka halusi jatkaa perinteitä -tosin he joutuivat ottamaan uuden nimen. Paikan päällä huomasi, kuinka monessa asiassa oli järjestäjillä toivomisen varaa. Yksi kisan puuhamiehistä lupasi, että palaute otetaan vakavissaan.

Tapahtuma ei ollut vielä tavoittanut yleisöä toivotussa määrin. Malleja olisi voinut olla enemmän, mutta mallien tasossa ei ollut valitamista.

Ensi vuonna tapahtuma pidetään syyskuun 22. ja 23. päivä.

Mallailuiloja
T. Mäenpää

Ps. Sain Abandoned Topolino -mallillani pronssia !

Kommentit

Kiitos raportista ja onnittelut pronssista!

Neljä kertaa ehdin itsekin käydä Euro Militairessa. Vaikka mallien taso oli aina päätähuimaava, tuntui kieltämättä, että itse tapahtuma olisi kaivannut jotain uudistumista. Vaikka kaikki ei ensi yrittämällä ilmeisesti mennytkään nappiin, niin toivottavasti uusilla järjestäjillä riittää puhtia tapahtuman aktiiviseen kehittämiseen.

Miten mielestäsi toimi tuo tuomarointisysteemi, jossa yhden mallarin saman luokan mallit arvioidaan kokonaisuutena (display) eikä yksittäisinä malleina? Onkohan tässä tarkoituksena hieman helpottaa ja nopeuttaa tuomarointia ja samalla estää yhtä mallaria rohmuamasta liikaa jalometallia, vai jotain muutakin?
Kiitos Tomi !

Malliharrastuksen piiriin on vaikeaa keksiä mitään uutta, mitä ei Euro Militairessa olisi ollut. Piha-alueella on nähty aitoja ajoneuvoja, uniformuja sekä tarvikeita monilta aikakausilta, sulkeisia, soittokuntia, esitelmiä mallailusta ja muuta vastaavaa.
Tänä vuonna mitään ylimääräistä ei nähty paria esitelmää lukuunottamatta. Kuitenkaan en kokenut itse tunnelmaa mitenkään köyhänä.
Minulle tuomarointitapa oli uutta. Aivan varmasti yhden tekijän mallien "kimppa-arvostelu" nopeuttaa ja yksinkertaistaa tuomarointia paljonkin. Mainitsemasi palkintojen rohmuaminen loppuu myös, vaikka kaikki eivät myönnä mulle-mahdollisimman-useita-palkintoja -ilmiötä omakseen. Suomeen arvostelutapa ei mielestäni sovi, koska malleja valmistuu meillä niin vähän. Suuremmissa kisoissa tapa on mielestäni sopiva.
Tomi Mynttinen kirjoitti:
Kiitos raportista ja onnittelut pronssista!

Miten mielestäsi toimi tuo tuomarointisysteemi, jossa yhden mallarin saman luokan mallit arvioidaan kokonaisuutena (display) eikä yksittäisinä malleina? Onkohan tässä tarkoituksena hieman helpottaa ja nopeuttaa tuomarointia ja samalla estää yhtä mallaria rohmuamasta liikaa jalometallia, vai jotain muutakin?
Tuomarit valitsevat mallarin kokonaisuudesta parhaan mallin ja sen jälkeen arvioivat yltääkö se palkinnoille. Jos kokonaisuussa kaikki mallit ovat suurin piirtein saman tasoisia, palkitaan kokonaisuus jos se on palkintotasoa. Tämä tuomarointisysteemi on peräisin World Expo kilpailusta jossa on mukana tuhansia malleja ja jokaisen yksittäisen figuurin/mallin arviointi olisi käytännössä mahdotonta.

Euromilitaire ei ole mallien määrän suhteen niin suuri kilpailu että tähän systeemiin olisi tarve. Veikkaan että resurssipula (tuomarien ja palkintojen määrä) johti ratkaisuun. Ensi vuonna täytynee palata katsomaan Folkestonen tilanne. Siellä tuli sentään käytyä 16 kertaa peräjälkeen vuodesta -99.
Onnittelut mitalista!
Euromilitairessa ehdin käydä neljä kertaa, 2012-2015.