Pienoismallit.net

1/32 P-51D Mustangin renkaiden vertailu

On mennyt muutama vuosi, kun Tamiyan 1/32 P-51D Mustang tuli markkinoille ja suurin hypetys on siis mennyt ohi. Mutta, Mustang on koneena ja mallina ikivihreä niin voisimme ottaa tarkasteluun 4 eri mallinvalmistajan renkaat: True Detailsin, Eduardin, Barracuda Studiosin ja sarjan omat, Tamiyan. Vertailu voi olla jollekin pilkunviilausta, mutta itse näen myös tällä informatiivisen ja viihteellisen arvon.

Johdanto

Täytyy muistaa, että Mustangissa niinkuin monessa muussakin koneessa on ollut erilaisia renkaita vanteineen. P-51D:ssäkin on ollut ainakin 4 eri kuviointia kumissa ja kahta eri ulkovannetta. Kaikki aftermarket valmistajat eivät tee kuin yhdellä kuvioinnilla, mutta poikkeuksia on.
Kun katsoo kaikkia renkaita vierekkäin, näkee erot selvästi. Jännää, miten niin hyvin dokumentoidusta kappaleestakin voi saada niin väärän kokoiset skaalattuna mittakaavaan. Itse 1/32 Mustangiin saa muidenkin valmistajien renkaita, mutta niitä ei ole tässä katsauksessa mukana.

Oikean Mustangin renkaan mitat ovat muutettuna 1/32:een vertailuarvoksi:

Renkaan halkaisija: 22.2mm
Vanteen halkaisija: 12.3mm
Kumin leveys: 7.54mm
Kumin syvyys: 4.4mm

True Details

Nämä ovat vertailun huonoimmat renkaat. Renkaan kuviointi ei täsmää referensseihin eli se on liian pientä ja tiheetä timanttikuviointia. Lisäksi sisävanteen kuviointi ja muoto on pielessä. Etuvanteen rei'itys on tiheämpää kuviointia verrattuna muihin vanteisiin. Positiivisin puoli näissä True Detailsin renkaissa on, että ne mallintaa kunnolla vähäpaineistettua rengasta. Netistä mm. löytyy hyviä kuvia melkein vanteilla olevista Mustangeista.

Mitat:

Renkaan halkaisija: 21.0mm
Vanteen halkaisija: 11.7mm
Kumin leveys: 8.1mm
Kumin syvyys: 4.4mm

Eduard

Vertailun parhaimman näköiset renkaat, mutta renkaiden muhkeus ihmetyttää. Kuviointi on oikeanmallinen timanttikuvio ja kumin sivussa on valmistajan nimi ja muita tietoja. Renkaat ovat valettu todella upeasti ja mitään virheitä näissä ei ole. Vanteet ovat erikseen ja nämä ovat tarkoitettu juurikin Tamiyan sarjaan. Plussaa on se, että mukana tulee maalausmaskit. Renkaat voisivat tosin olla enemmänkin lytyssä.

Mitat:

Renkaan halkaisija: 21.5mm
Vanteen halkaisija: 11.6mm
Kumin leveys: 7.2mm
Kumin syvyys: 4.8mm

Barracuda Studios

Nämä renkaat tai kumit ovat tarkoitettu ainoastaan Tamiyan sarjan vanteille. Timanttikuvio renkaassa näyttää muuten oikealta, mutta jää reunassa hieman epätäydelliseksi. Valuteknillisistä syistä renkaaseen jää pieni kosketuspinta ja näin ollen näyttää paremmalta kuin aivan täysin pyöreä rengas. Tämä valmistaja on ainut joka on tehnyt myös kahdet ovaali- ja shakkiruutukuvioiset Mustangin renkaat myös.

Mitat:

Renkaan halkaisija: 21.4mm
Vanteen halkaisija: Sama kuin Tamiyan sarjassa
Kumin leveys: 6.8mm
Kumin syvyys: 4.5mm

Tamiya

Sarjan renkaat ovat vinyyliä ja täysin pyöreät. Renkaan timanttikuviossa on väärä jako. Renkaan keskellä menee ikävä pitkittäissauma ja sen poistaminen onnistuu vain terävällä askarteluveitsenterällä.

Renkaan halkaisija: 21.1mm
Vanteen halkaisija: 12.0mm
Kumin leveys: 6.8mm
Kumin syvyys: 4.6mm

Loppukaneetti

Mitoiltaan kaikki renkaat ovat pielessä, mutta ulkonäköhän sen ratkaisee. Kaikista näistä neljästä renkaista valitsisin Eduardin renkaat sen detailjitason ja renkaan timanttikuvion oikeellisuuden takia. Hinta jää näissä aftermarket pyörissä alle 10 euron kaikissa.

Kuvia oikeesta renkaasta:

[IMG]http://i229.photobucket.com/albums/ee49/rjpia/DSC00016.jpg[/IMG]

[IMG]http://i229.photobucket.com/albums/ee49/rjpia/DSC00017.jpg[/IMG]

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!