Pienoismallit.net

Pienoismallin vanhentamisen perusteita

AK Interactiven Efect Washien käyttöä panssarimallissa

Värimodulointi artikkelissa sain mallin maalattua perusväriin, joten nyt kääritään hihat ja aletaan likaisiin hommiin. Espanjalainen AK Interactive on tuonut markkinoille mainion valikoiman pienoismallien vanhentamiseen tarkoitettuja washeja. Repertuaarissa on erilaisia maan sävyjä kuivista pölyväreistä märkään mutaan sekä erilaisia efektiaineita esimerkiksi sammaloituneen puun tekoon sekä öljy- ja polttoainevalumiin. Tuotteiden idea on käyttää niitä sellaisinaan erillisinä väreinä sekä sekoituksina. Tuotteita voi myös sekoittaa tavalliseen kuivatasoitteeseen ja näin saada aikaan erilaisia struktuureja esim mutakerroksia.


Maalaustyö alkoi renkaiden maalaamisella, värinä käytin tummanharmaata Vallejon akryylimaalia. Samassa yhteydessä lisäsin vaunuun siirtokuvat. Värimodulaatiovaiheen viimeistelynä oli satiinilakkaus joten siirtokuvatyöskentely oli helppoa. Vaunun tornin numeromerkinnät ovat peräisin sarjan arkilta. Käytin merkkien kiinnittämiseen Micro Set ja Sol aineita ja merkkien kuivuttua lakkasin ne uudelleen satiinilakalla. Seuraavana vaiheena oli koko vaunun filtteröinti Winter Streaking Grimella. Wash on likaisen vihertävänruskeaa ja siten sopii mainiosti neukkuvihreän vaunun pintaan. Ohensin washia hieman, noin 20%, White Spiritillä ja levitin filtterin kaikille vaunun pinnoille. Filtteri tasoitti hieman moduloinnin jälkiä ja toi samalla syvyyttä vihreän sävyihin.


Seuraavana työvaiheena on chippaus. Tein chippauksen perinteisesti sekä vaahtomuovi spongella töpötellen ja #000 siveltimellä maalaillen. Tein lohkeamajälkiä sinne tänne, hyppien ympäri vaunua tarkoituksena saada aikaan mahdollisimman epäjärjestelmällistä jälkeä. Chippailuväreinä käytin modulaatiosetin Shine sävyä esittämään koholla olevaa vihreää maalikerrosta ja hieman pienemmälle alueelle laitoin paljastuneeksi ja ruostuneeksi metalliksi Vallejo Model Colorin 822 Black Brownia.


Käytön jälkien teko alkoi valumilla. Valumat esittävät erilaisia vaunun ankaran käytön aiheuttamia erilaisia lika- ja ruostevanoja. Valumien tekoon käytin Streaking Grimea. Valumat alkavat pääosin maalipinnan rikkoutuneista kohdista ja tein ne pienellä siveltimellä. Ideana on antaa valumien kuivahtaa noin 15 min ja sen jälkeen niitä häivytetään puhtaalla White Spiritillä kostutetulla lattasiveltimellä pystysuuntaisin siveltimen vedoin. Valumatkin tulisi tehdä summamutikassa sinne tänne, säännöllisyyttä valttäen.


Vaunun pölyttäminen alkoi ruiskuttamalla Tamiyan Flat Earthilla "esipölytys" erityisen pölyisiin paikkoihin kuten tornin juureen ja alarunkoon. Maalia on syytä ohentaa reilusti ja siltikin maalata erittäin ohuelti. Sävytin Dust Effect washiaiä hieman Earth Efectillä ja levittelin tätä sekoitusta aiemmin esipölytetyille alueille. Pölytyksen laajuutta voi kontrolloida White Spiritiin kostutetulla siveltimellä. Homman jujun oppii äkkiä ja tuntuu ettei tällä systeemillä saa edes katastrofia aikaiseksi!


Alarungossa, pyörästössä ja teloissa lisäsin Dust & Earth Effect sekoitukseen hieman Polyfillaa ja tällä mössöllä sain aikaiseksi karhean kuivuneen mutapinnan. Sekoitusta voi levitellä ronskistikin, sitä saa näppärästi poistettua ja siistittyä White Spiritillä. Renkaiden kulutuspinnat on kuvassa jo "putsattu", vain ohut pöly on jäljellä.


Tein pyörästöön kuraefektejä roiskesysteemillä. Kastoin siveltimen Dark Mud washiin ja vein siveltimen muutaman sentin päähän vaunusta. Puhalsin maaliruiskulla ilmaa siveltimeen jolloin siveltimestä lähtee washi roiskeina vaunun pintaan. Efekti on näyttävä onnistuessaan, mutta vaatii hieman harjoittelua romumalleilla. Efektin saa aikaiseksi myös siveltimellä sormella harjaksia taittaen ja vapauttaen eli "ampumalla". Käytin Dark Mudia myös telojen keskikohdissa tuomaan niihin lisäväriä. Mössötysten jälkeen hioin kulutuspinnat kirkkaiksi hiomapaperilla.


Polttoainevalumat tein Fuel Efectillä, aluksi White Spiritillä ohentaen ja lopuksi suoraan purkkitavaralla. Näin osa valumista esittää aiempia tankkaushaavereita, osa tuoreita.

AK Interactiven washit on mainio lisä nykymallarin työkalupakkiin. Washien sävyt ovat jo purkkitavarana mainioita ja sekoittamalla sävyistä saa juuri haluamansa. Parhaimmillaan sävyt ovat kerroksittain käytettyinä, eri tekniikkoja yhdistäen. Loistava ominaisuus on että kun washiin sekoittaa tasoitetta, kuivuttuaan mössö on juuri saman väristä kuin märkänä. Kuivuneen washin saa poistettua vääristä paikoista sarjan ohentimella joten pikkuvirheiden korjaaminen on erittäin helppoa. Systeemi vaatii hieman harjoittelua, mutta lopputulos on varmasti vaivan arvoinen!

Lisäinfoa aiheesta saa AK Interactiven DVDiltä, jossa alan guru Mig Jimenez esittelee aineiden käyttöä huippumalleissaan.

AK Interactiven Washeja ja DVDitä voi kysellä Pienoismallimaailmasta. Pienoismallimaailman Tonille erityiskiitos testimateriaaleista!

Mallailuiloa,

Jari

Kommentit

Tällaisia artikkeleita lisää! Todella selkeä, ja sisältää hyvin asiaa!

Kiitokset Jarille!
Jälleen erittäin havainnollinen ja selkeä kirjoitus,huippuluokan kuvamateriaali!
Upea, kiitos tästä. Laatu on kuin virallisissa Migin mainoksissa, jollei parempaa :D
Aivan älyttömän hyvä artikkeli! Kiitos jälleen! Pian Pm.netis on kaikki pieniä Hemilöitä/Migejä:D
Todella hienosti koostettu juttu, kiitos tästä :)
Yhtä laadukas artikkeli kuin edellinenkin. Loistavaa.
Kiitos tyhjentävästä artikkelista Jarille. Jotakin tästä voisi poimia omiinkin malleihein. Näitä juttuja ei ole Suomen kielellä koskaan liikaa.
AK:n mömmöt ovat pätevää tavaraa, omat settini ostin Combat Modelsin osastolta Model Expossa
Tietysti kannattaa pitää telat ja pyörät irrallisen mahdollisimman pitkään. Näin voi kurata todellakin tuota alarunkoa pyörien ja telojen takaa.

Telat ja pyörät sitten käsitellään tietenkin vielä myöhemmin…

Kuraamista voi myöskin korjailla white spiritillä sikäli jos tarpeen…
Loistava Artikkeli.
Loistava artikkeli, kiitos siitä! Kokeilin näitä nyt omaan vaunuun satiinilakan päälle ja tuntuu ettei washit kuiva tai eivät pysy mallin pinnas juuri ollenkaan. Mattalakkaus ei onnistu kun washit ja filtterit lähtee lakan mukana. Mikähän tähän voisi olla syynä? Kolme vuorokautta sitten olen viimeiset washit laittanu.
AJ 18.11.2011 10:13 Vastaa lainauksella
Moi Jari,

Jälleen parempi myöhään kuin ei milloinkaan eli yhdyn yllä olevien kollegoiden ylistyssanoihin, samoin kuin värimodulaatiotekniikka-artikkeli, kertakaikkiaan mainio ja informatiivinen artikkeli nykypäivän vanhetamistekniikoiden eli wash effectien soveltamisesta.

Samoin kuin värimodulaatiotekniikoita, vanhentamistekniikoitakin on ollut jo aiemmin mainitun Shep Painen tuomana hänen aktiivimallausajoistaan ja kirjoistaan lähtien - mutta ilmeisesti nämä nykypäivän wash effectit ovat kehitetyt toimimaan yhdessä nykyaikaisen värimodulaatiotekniikan ja värien kera; tämäkin "vanhetamistekniikka" vaikuttaa mielestäni erittäin mielenkiintoiselta - lopputulokset ovat olleet huikeita, kuten Jarin värimodulaatiotekniikka-artikkelin kommenteissa jo totesin.

Täytyy testata tätä vanhetamistekniikkaa Jarin tätä artikkelia hyödyntäen M1 Shermanissa ja M3 puolitelavaunussa (Suez-Siinai ryhmis) sitten kun olen saanut niihin värimodulaatiot lopullisesti pintaan ja katsoa millaista lopputulosta syntyy. Joten jouluhankintalistalle (tai ehkä sitten aiemminkin) tuli AK Interactiven washit tai jotkut muut vastaavat washit (löytyykö edes muita vastaavia washeja???)

Kuten värimodulaatioartikkeli, tämäkin on erinomainen artikkeli ajankohtaisesta vanhentamiskäsittelystä; kiitos Jari!

Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 18.11.2011 12:24 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Joten jouluhankintalistalle (tai ehkä sitten aiemminkin) tuli AK Interactiven washit tai jotkut muut vastaavat washit (löytyykö edes muita vastaavia washeja???)
Suoraan kysymykseen nopea vastaus: www.migproductions.com

Varmaan muitakin on, muut täydentää.
AJ 18.11.2011 19:40 Vastaa lainauksella
Moi Petri, kiitos linkistä - täytyy paneutua tarkemmin noihin Mig-tuotoksiin, paljon mielenkiintoisia tuotteita näyttää olevan tarjolla. Parhain terveisin, AJ
Sellainen kysymys tuosta polyfillasta, että käytitkö tuubissa olevaa valmista tasoitetta vai sellaista kuivaa tasoitetta mikä pitää sekoittaa veteen ennen käyttöä (jos sitä siis käyttää varsinaiseen tarkoitukseensa)?Olen itse käyttänyt jotain tuollaista kuivaa tasoitetta ja sekoittanut siihen AK:n litkuja mutta tuo tasoite ei toimi niinkuin pitäisi vaan tasoitteen valkoiset kiteet erottuu valkoisina vielä litkuihin sekoittelun jälkeen.

edit. Ongelma ratkaistu. Askarteluliikkeestä ostettu kipsijauhe toimii hienosti.
settings 18.2.2014 14:04 Vastaa lainauksella
Näyttää realistiselta, mutta nuo maalinkulumat ja valumat voisivat olla vieläkin vähän huomaamattomampia eli pienempiä.
Moi! Loistava artikkeli! Mistä noita AK:n tuotteita saisi?
Aarne Piha kirjoitti:
Moi! Loistava artikkeli! Mistä noita AK:n tuotteita saisi?
Ainakin Combat Models myy. Saattaa myös Kuivalaisella olla.
Ok, kiitos. Varmaan tuolla combat modelsissa käyn kun löytyy aikaa.
Petri Lyy 30.5.2014 00:28 Vastaa lainauksella
Eikö tuossa tekstissä muka sanottu mitään tuotteiden hankintapaikasta? Kaksi viimeistä riviä ennen lopputoivotuksia vastaa kysymykseen mielestäni ihan riittävän hyvin.
Petri Lyy kirjoitti:
Eikö tuossa tekstissä muka sanottu mitään tuotteiden hankintapaikasta? Kaksi viimeistä riviä ennen lopputoivotuksia vastaa kysymykseen mielestäni ihan riittävän hyvin.
Pienoismallimaailma on lopettanut toimintansa.
Mika Haalahti kirjoitti:
Petri Lyy kirjoitti:
Eikö tuossa tekstissä muka sanottu mitään tuotteiden hankintapaikasta? Kaksi viimeistä riviä ennen lopputoivotuksia vastaa kysymykseen mielestäni ihan riittävän hyvin.
Pienoismallimaailma on lopettanut toimintansa.
Tämän takia artikkeleissa riittäisi hankintapaikoista maininta kauppiaskanavaan, tai Kuukkeliin ;-)
Petri Lyy 30.5.2014 11:33 Vastaa lainauksella
Mika Haalahti kirjoitti:
Petri Lyy kirjoitti:
Eikö tuossa tekstissä muka sanottu mitään tuotteiden hankintapaikasta? Kaksi viimeistä riviä ennen lopputoivotuksia vastaa kysymykseen mielestäni ihan riittävän hyvin.
Pienoismallimaailma on lopettanut toimintansa.
My bad. Se oli joku toinen Pienoismalli-alkuinen putiikki, jonka muistn lopettaneen
Luettuani tämän kävin vähän täydentämässä säistysarsenaalia. :D
Ruoste- ja nokipigmenttejä ja paria laatua ruskeita maanläheisiä värejä. Miten tuon polttoainevaluman voisi vaihtoehtoisesti tehdä?
Aarne Piha kirjoitti:
Miten tuon polttoainevaluman voisi vaihtoehtoisesti tehdä?
Esim.AK:lta löytyy Fuel Stains niminen tuote. En tiedä miten hyvän lopputuloksen saa aidolla asialla. Olisi ainakin edullista ja löytyy joka huoltoasemalta.
Luin, että valumat voisi tehdä satiinilakkaan sotketulla ruskealla murretulla mustalla. Tiedä häntä toimiiko.
Millä värillä kannattaisi tehdä filtteröinti tuohon Tigeriin kun siinä on panssarikeltainen/tummanvihreä naamiokaavio. Ajattelin jotain aika vaaleahkoa ruskeaa, olisko hyvä?
Käytän ite ohennettua Öljyväriä polttoaine ja öljy tahrojen mallintamiseen.
Käykö dunkengelbin filtteröintiin tavallinen streaking grime?
Janne V 25.11.2014 17:32 Vastaa lainauksella
Moi Jari!

Vedätkö noiden efektien päälle enää mitään lakkaa?
Siveltimellä lakatessa nuo kaikki lähtee ainakin mukana.

Loistava artikkeli!
Moi Janne

jos lakkaa, mieluiten satiini, käyttää, se tulee maalipinnan päälle, ennen kaikkia weathering temppuja. Kuivuttuaan mössöt pysyvät mallissa kyllä, ovathan ne käytännössä reilusti ohennettuja emalimaaleja. Pigmentit kannattaa kiinnittää fixerillä, merkkiohenteilla tai tamiyan valkokorkkisella, mutta ne eivät silti kestä käpälöintiä.

Mallailuterveisin,
Jari
Rakennan ensimmäistä malliani neljännesvuosisataan. Nuorena tuli tehtyä perustyötä maalaamalla siveltimellä ja siinä kaikki. Nyt kärsivällisempänä aikuisena sitä on valmis isompaan vaivannäköön ja mallista haluaa mahdollisimman aidon näköisen.

Nyt ensimmäisenä työn alla on Tamiyan 1:35 T-55A, joten värienkin puolesta tämä opas oli mitä parhain. Kiitos siitä!
J.K. 6.6.2019 11:11 Vastaa lainauksella
Olipas hyvä ohjeartikkeli! Kiitoksia kirjoittajalle.