Pienoismallit.net

Puut, taiteilijan vapaus

Dioon Puita omalla tyylillä

Kokeilin tuossa Mustikan varvuista Dioon puita. Runkohan on hivenen harva ja ei edusta suomalaista puustoa.
Tuore varpu taipuu asentoon jos toiseenkin. En ole vielä muita varpukasveja kokeillut.
alhaalla kuva 1

Alkuperainen muoto, mutta päällystetty sirote 1, latva, pohja: Heki 3352 / Grasfaser braun. Liiman korvikkeena silikoni dispersiota.

Kokeilin kuivata varvun muotoon, hätäsenä ihmisenä laiton varvut uuniin ~100 astetta ja 30 min. Varvuista tuli hivenen rapeita (ehkä liiankin). Hyvä menetelmä olisi kuivata huoneen lämmössä varmaankin useita päiviä (ei kokeiltu), siten että oksat jää haluttuun asentoon. Muottina uunissa käytin lasipurkkia mutta huoneenlämmössä kuivaaminen antaa lähes rajattomat vääntämis/muokkaamis/sitomis mahdollisuudet.
Alhaalla kuva2 muotoon kuivatusta mustikan varvusta sivulta.
Alhaalla kuva3 muotoon kuivatusta mustikan varvusta päältä.
Valmis puu näytää tältä (pääkuva), ei ehkä näytä niinpahasti vääntyltä kupari langalta, tosin (varpu) runko on valmiiksi vihreä, muuttunee ruskean vihreäksi aikaa myöden, maalaus antaa varman lopputuloksen.
Alhaalla kuva4, kuten kuvasta näkyykin niin varvusta tuli kuppimainen/tynnyrimäinen.

www.pienoismallit.net/profiilit/4164/kuvat/kuvapankki/kuva_81536/
Kuva ylhäältä, runko antaa lehvästölle kuppimaisen mallin, vaikka tiesminkä pesä!
Taiteilijalle antaa kyseinen tekniikka helposti muotoilla tuulentuiverrusta ja muita efektejä puuhun. Joskus olen katsellut hienoja puita, mutta joskun niistä tulee eittämättä kuparilankaniput mielee, enemmän tai vähemmän naamioituneena. Luonnon materiaali on sopivan epämatemaattista, joten suorat/sileet linjat rikkoontuu. Tosin kovalla työllä esim. kuparista saa aikaan hienoja tuotoksia…
En ole ainakaan vielä huomannut takaisin palautumista kuivatuissa varvuissa (aikaa n. 2 viikkoa)
Jotkin puut ovat epäluonnollisia, toisaalta oikeat taiteilija saavat fantasia-puolelle varmaan kipinää…
www.pienoismallit.net/profiilit/4164/kuvat/kuvapankki/kuva_81537/
Rungot odottavat sirotetta. Seuraavana on mielessä tehdä ryteikköä. Onnistunee niputtamalla kasaan ja suoristamalla varpuja. Lisää puisia juttuja www.pienoismallit.net/keskustelut/7890_kesan-lehtipuita-nyt-jo-/?v=1
- - - - - - - -
Lisäys 1.6.2011
Seuraavana on ollut testissä Suomalainen Kanerva. Oksien keräysvaiheessa kannattaa kiinnittää huomioita
todelliseen korkeuteen ja missä on ensimmäiset oksathaarat kanervassa. Kasvit on kerätty toukokuun lopulla.
Kyseinen lopputuote näyttäisi ~ jotenkin lepältä tai reilummalta pajulta. Näissä malleissa on käytetty suoraa liimaspray - sirote kiinnitystä. Kanervan lehdet toiminee lisäpinta-alan tuojina sirotteelle. Mallista saattaa havaita että runko on aina vinossa, eli kuuluu kanervan luonteeseen. Lisäksi runko on melko ohut verrattuna lehtimassaan, joten hoikempia/kevyempiä sirtolasteja pitää ripotella, sirotteen halkasija vaikuttaa lopputulokseen taas. skaala 1:72… HO

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/18/27/081827.jpg[/img]

Seuraavassa kuvassa on kolme sirotepohjustettua oksaa. Lakka pohjana ja ripoteltu sirote seos, Heki 3350 ja Noch 08320, suhteessa ~70 : ~30. Oksat näyttää keväisiltä ja ehkä hivenen liian harvoilta. Pienemmät oksat puuttuu tai jotain. Kuva antaa ymmärtää ehkä liiankin hyvän kuvan.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/18/28/081828.jpg[/img]

Tosin rantatöyrällä, metsän reunalla paju ja leppä usein menee/kasvaa sopivasti vinoon. Viimeisen pintakerroksen valinta on vielä kesken.

Kommentit

Tuukka O. 22.5.2011 21:24 Vastaa lainauksella
Itsellä kuivamassa viinirypäletertun ranka, melko erikoisen näköinen, mutta sirotteet päällä varmasti käypä. Tulee seuraavaan dioraamaani.
Kai S. 23.5.2011 00:12 Vastaa lainauksella
Lähinnä tarkkailisin ääriviivoja, sirotteen raekoolla saanee säädettyä lehvästön mallia. Raekoon suuruus viimeisessä kerroksessa vaikuttaa puun lehtien ulkonäköön.