Pienoismallit.net

Metallipintaan laatua maalaamalla

Katsauksessa Alclad II ja Mr. Metal Color

Realistisen metallipinnan ja varsinkin kromipinnan aikaansaaminen maalaamalla on usein haasteellista. Perinteiset pienoismallimaalivalikoimat tarjoavat kyllä metallivaihtoehtoja, mutta käytännön toteutus on usein teoriaa hankalampaa - pigmentti on ehkä liian karkeaa, metallisuus ei välttämättä olekaan niin realistista tai muuten vain maalin yleiset ominaisuudet, kuten kuivuneen pinnan kestävyys, jättävät toivomisen varaa.

Ratkaisuja realistisen metallipinnan aikaansaamiseksi on kehitelty aikojen saatossa useampiakin. Valmiiksi tehtaalla kromatut osat ovat varmaankin se yleisin konsti. Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun valusaumoja tai liitossaumoja aletaan siistiä rakennettaessa mallia. Samoin osien rankempi muuntelu tekee valmiskromauksen turhaksi. Moni myös kokee valmiin kromauksen melko lelumaiseksi ulkonäöltään ja toisinaan jopa pienimmät yksityiskohdat on onnistuttu kromaamaan täysin umpeen.

Toinen ratkaisu on ollut metallikalvojen ja -teippien kuten Bare Metal Foilin ja erilaisten metallipintaisten teippien käyttö. Nämä asettavat tiettyjä rajoituksia osan monimutkaisuuden jne. mukaan. Esimerkiksi auton vanne on melko hankala (peräti mahdoton) kalvottaa, kun taas ohuisiin ikkunalistoihin tai isoille tasaisille pinnoille yms. kalvot ovat loistava ratkaisu.

Yhdeksi suosituimmista konsteista on muotoutunut erikoisesti metallipintojen simulointiin suunnitellut erikoismaalit, jotka ovat yhdistelmä liuotinta ja erittäin hienojakoisia metallipigmenttejä. Näistä maaleista kuuluisin on Alclad-nimisen englantilaisyrityksen valmistamat Alclad II (2)-maalit. Ne ovat pidemmälle kehitelty versio aiemmista Alclad-maaleista, mutta yleisessä puheessa tuo kakkonen on tippunut pois nimestä ja niinpä tässäkin artikkelissa puhutaan jäljempänä vain Alcladeista.

Yritän selventää seuraavassa hieman Alcladien toimintaperiaatetta, käyttöä, sävyjä ja raapaistaanpa vielä hieman "kilpailevaa" tuotetta eli Gunzen Mr. Metal Coloreita.

Alclad

Alcladit toimitetaan 30ml:n muovikorkillissa lasipurkeissa valmiiksi ruiskuun ohennettuina. Tärkeä pointti Alcladeissa onkin se, että ne eivät sovellu lainkaan sivellinkäyttöön. Ruisku siis tarvitaan ja paineeksi suositellaa 12-15 PSI eli siinä yhden barin paikkeilla. Ohennus on tehty oikein, eli siihen ei tarvitse puuttua.
Huolellinen sekoitus ennen maalausta on tietysti tärkeää, mutta se on helppoa koska pullon sisällä on aina sekoituskuula jolla ohuen litkun ja pigmentin saa tehokkaasti sekaisin.

Tärkeätä on myös kunnollinen pohjamaalaus. Useimpiin Alcladin metallimaaleihin kaikkein tärkeintä on kiiltävä ja musta pohjamaali. Olen kuullut suosituksia, että toisille sävyille akryyli olisi parempaa kuin emali - ja toisinpäin. Toisinaan myös Revellin musta on saanut aikaan krakleerausta, jonka olen itsekin saanut kokea. Eräs amerikkalainen kollega suositteli kuitenkin spraypullossa myytävää VHT Vinyl Dye-spraymaalia. Kyseessä on US Partsin maahantuoma auton sisätilojen vinyylipintojen maalaukseen tarkoitettu maali. Pullossa on todella hyvä hienojakoinen suutin ja vaikka en juurikaan spraypulloja käytä, pohjamaalaan aina kaikki Alcladia vaativat osat nykyään tällä. Alcladit tarttuvat todella hyvin ja tasaisesti tähän maaliin enkä ole vielä kertaakaan epäonnistunut maalauksessa. Tottakai muillakin maaleilla homma toimii, esittelin tässä vain yhden ns. pomminvarman tavan. Alclad tarjoaa jopa oman pohjamaalinsa, mutta mielestäni se ei eroa yhtään esim. Humbrolin ohennetusta kiiltomustasta. Tummempiin sävyihin olen käyttänyt pohjana Decovärin harmaata primeriä. Jälleen Alclad tarjoaa omaa harmaata pohjamaaliaan, mutta kuten musta, tämäkään ei mielestäni tarjoa nähtävää etua.

Sävyt joita Alclad tarjoaa:

Metallisävyt:

ALC-101 ALUMINIUM - Alumiini
ALC-102 DURALUMINIUM - Duralumiini
ALC-103 DARK ALUMINIUM - Tumma alumiini
ALC-104 PALE BURNT METAL - Vaalea poltettu metalli
ALC-105 POLISHED ALUMINIUM - Kiillotettu alumiini
ALC-106 WHITE ALUMINIUM - Valkea alumiini
ALC-107 CHROME - Kromi
ALC-108 PALE GOLD - Vaalea kulta
ALC-110 COPPER - Kupari
ALC-111 MAGNESIUM - Magnesium
ALC-112 STEEL - Teräs
ALC-113 JET EXHAUST - Suihkuturbiinin palojälki, lähes musta jossa hieman metallia
ALC-115 STAINLESS STEEL - Ruostumaton teräs
ALC-116 SEMI MATTE ALUMINIUM - Satiinikiiltoinen alumiini
ALC-117 DULL ALUMINIUM - Matta alumiini, "valualumiini"
ALC-118 GOLD TITANIUM - Kultatitaani (?)
ALC-119 AIRFRAME ALUMINIUM - Lentokonealumiini

Lisäksi tarjolla on muutamia kameleonttivärejä (Prismatic), jo mainittuja pohjamaaleja sekä läpinäkyviä sävyjä esim. valojen ja vilkkujen maalaukseen.

Pohjamaalattu osa maalataan n. 10 cm:n etäisyydeltä tuolla kohtalaisen matalalla paineella. Maali pureutuu ainakin VHT:n pohjaan heti ja hieman sävystä riippuen kuivaa lähes saman tien. Toiset sävyt, kuten kromi, "selvittyvät" hetken aikaa, eli aluksi näyttää jopa surkealta mutta noin minuutissa pinta kiillottuu sitä mukaa kun liuotin haihtuu. Kuivunut pinta on todella kestävä eikä tarvitse suojalakkaa. Päinvastoin lakka saattaa jopa hieman sammuttaa luonnollista metallinkiiltoa. Myöskään kiillotusta ei tarvita - pinta joko onnistuu tai sitten ei. Kiillotus ei juurikaan epäonnistunutta maalausta pelasta. Lopullinen pinta saadaan myös käytännössä aina yhdellä ruiskutuskerralla. Ruiskun puhdistus onnistuu normaalisti tärpäteillä, tinnereillä yms.

Ennen kuivuneen pinnan käsittelyä esim. Migin washeilla kannataa testata aineiden yhteensopivuus. Testeissäni Migin Dark washilla esim. Chrome irtosi pohjamaalista, mutta vaikkapa Airframe aluminiumissa ei havaittavaa vahinkoa näyttänyt tapahtuneen. Perusperiaate on kuitenkin se, että öljypohjaiset ohenteet saattavat olla haitallisia Alcladien pinnalle.

Saatavuus Alcladeille Suomessa ei ole paras mahdollinen. Tällä hetkellä tietääkseni ainoat jälleenmyyjät ovat Tietonikkari, jossa valikoima on periaatteessa hyvä mutta tuotteiden täydennysajat pitkiä. Toinen on postimyyntiperiaatteella toimiva Model Car Import Teppo Saari.

Gunze Mr. Metal Color


Japanilaisen Gunze Sangyon myymä Mr. Metallic Color sarja on periaatteessa samaa tavaraa kuin Alcladit. Värisävyt ovat hieman erilaisia ja itse maali ei ole ohennettu niin ohueksi kuin Alcladeissa. Siksipä näitä maaleja voi pensselimaalarikin hankkia valikoimiinsa. Maali menee ruiskusta hyvin ohentamatta läpi, mutta aavistus tinneriä ei ole pahitteeksi. Siveltimellä maalattaessa pienet yksityiskohdat ja vaikkapa aseet onnistuvat erinomaisesti ja pinta näyttää todella luonnolliselta. Sensijaan suurempia pintoja maalattaessa maali kuivuu niin nopeasti, että siveltimen jäljet eivät ehdi tasoittua. Mr. Color Leveling Thinnerin käyttö auttaa hieman, koska se pidentää kuivumisaikaa. Silti suosittelen ruiskumaalausta, mikäli mahdollista. Ruiskullakaan levitettynä maalien metallisimulaatio ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin Alcladeissa. Itse hankinkin nämä maalit nimenomaan yksityiskohtien maalaamiseen, sillä pigmentti on todella hienojakoista ja maalin ominaisuudet pienimissäkin määrissä erinomaiset.

Maali on pakattu lasiseen 10ml:n purkkiin, jossa on sormipykälällä varustettu kierrekorkki. Sekoituskuulaa ei ole. Saatavuus Suomessa tällä hetkellä tietääkseni ainoastaan Kuivalaiselta.

Toivottavasti tämä kirjoitus selvensi hieman näiden maalien sielunelämää, sillä tämä aihe on monesti ollut esillä keskusteluissa. Kaikkea ei varmasti tullut tähän kirjoitettua, joten mielellään otan vastaan kommentteja ja muiden käyttäjien kokemuksia.

Kommentit

Erinomaista- sellainen lisäys, että kun käyttää akryylipohjamaalia niin silloin valmis pinta voi olla herkkä akryyliohenteille esim. isopropanolille. Siis Alclad ei välttämättä kärsi, mutta kun pohjamaali liukenee niin Alclad menee siinä samalla :)

Prismatic-värit ovat erinomaisia, kun pitää simuloida nykyaikaisia prismoja esim. lasertähtäimiä jne. tähystyslaseja.

/marko
Erittäin hyvä ja tervetullut arvostelu kokeiluineen. Nyt vaan maalikauppaan!
Simo P. 15.8.2009 21:00 Vastaa lainauksella
Vielä lisäyksenä, että Alcad II saa ainakin myös postimyynnillä Pienoismallimaailmasta. Siellä ei ollut kaikkia kyseisiä Alcadin maaleja, mutta luulen että kysymällä sieltä, niitä pystyisi saamaan. Vaikuttavat kyllä kokeilun arvoisilta tuotteilta!
Kiitos tästä.
J Pokki 15.8.2009 21:03 Vastaa lainauksella
Marko, enpä tullut ajatelleeksi tuota Prismaticcia noihin prismoihin. Kunhan vaan malttaisi aloittaa joskus noita koptereita…

Simo, arvelinkin että jollain on tietoa muistakin ostopaikoista. Kiitos tiedosta!
Tuo Alcladin maalausetäisyys, 30 cm kuulostaa aika paljolta… Onko etäisyys tosiaan noin pitkä.
Kiitos hyvästä artikkelista, taas. Noita Mr Metal coloreja pitää kokeilla, harmi kun alcladilta puuttuu messinki ja pronssi.
J Pokki 15.8.2009 21:18 Vastaa lainauksella
Hyvä huomio, Herra Typo käynyt kylässä. Yritin kyllä siihen laittaa 10 cm… Korjataanpas tuo!
Itse käytän tuota alcladin harmaata pohjamaalia kaikkiin malleihin. Helposti suoraan purkista ruiskuun ja antaa akryyliväreille hyvän tarttumispinnan.
Tuossa harmaassa pohjavärissä on mukana microfilleriä joten ihan pienimmät naarut saa pohjavärillä 'pakkeloitua'.

Ja tästä linkistä löytyy hyvä kuva eri sävyistä
www.alclad2.com/lacquer_colors_closeup.html
Itse olen kahteen kertaan ostanut Mr.Metal Coloria Hobby Pointista, joten saattaa olla että siellä niitä vieläkin myynnissä olisi.
Henkka H 16.8.2009 02:58 Vastaa lainauksella
Erinomainen artikkeli. Itse olen pähkäillyt noiden em. tuotteiden oikeata käyttöä.
Nythän sekin selvisi, suurkiitos.
Alclad maaleja on myös myynnissä Harraste oy:ssä.
www.harraste.fi/erilaisiatarvikkeita.html
Harrasteessa metallisävyt 10e, Pienoismallimaailmassa 7e…
AJ 17.8.2009 16:13 Vastaa lainauksella
Moi J. Pokki,

erittäin hyvä artikkeli realistisesta metallipinnasta, kiitos! Tätä pitänee tavata useamman kerran, jos vaikka sattuisi itsekin oppimaan tuon realistisen metallipinnan teon, tähän asti olen vain onnistunut sähläämään alupinnat.
Juuri tälläistä artikkelia kaipasinkin. Olen aikeissa ostaa tota Alcladin Chrome maalia ja tässä oli kyllä paljo tervetullutta tietoa meikäläiselle näistä maaleista. Ja noista maalattujen vanteiden kuvista oli erityisesti paljo hyötyä. :)
Kiitos tästä selventävästä artikkelista. Mutta mites kestääkö tuota alcadipintaa litkutella tärpättiohenteisella litkulla? Onko joku kokeillut?
J Pokki 26.8.2009 08:20 Vastaa lainauksella
Nyrkkisääntönä on, että ei kestä. Toki tuo riippuu kuinka paljon litkuttaa, joutuuko litkutettu pinta märkänä mekaanisen rasituksen (sivellin) kohteeksi ja mitä Alcladia käyttää - niidenkin kestävyydessä tuntuu olevan eroja.
Juu, ajatus olis uudelleen kromata yhestä projektista puskurit, maski ja muutama muu pikkuosa. Niin tuo maski ainaki pitäs saada maalattua siististi sitten ritilöidenvälistä mustaksi.
J Pokki 26.8.2009 09:18 Vastaa lainauksella
Kromi on liuottimienkestävyydeltään nähtävästi yksi heikoimmista Alcladeista joten suosittelen hoitamaan tuon säleikön maalauksen akryylimaalilla litkuttamalla. Vettä, pieni tippa astianpesuainetta ja sopiva määrä maalia jne.
10 cm maalausetäisyys on itse asiassa paljon. Maalaan itse 2-5 cm etäisyydeltä.
J Pokki 26.8.2009 10:42 Vastaa lainauksella
En ole huomannut ainakaan vielä käytännön eroa esim. tuon n.10 cm tai lähemmän välillä. Valmistaja suosittaa 2-3 tuumaa maalausetäisyydeksi eli 5-7,5 cm. Tuskinpa kukaan alkaa mitalla mittaamaan tarkkaa etäisyyttä - muutama harjoittelukierros ja oikea etäisyys kyllä löytyy. Riippuu tietysti myös hieman maalattavasta kappaleesta, ruiskusta, paineesta, käden "liiketoleranssista" (maalatessa saattaa hieman liikkua suuntaan jos toiseenkin sentin pari) ja jälleen kerran käytettävästä Alcladista.

Toisinaan menen erittäin lähelle, melkein kiinni, jos kyseessä on pieni maalattava kappale - muuten vedetään aikalailla tuntumalla ja se pyörii tuossa 10 cm:n hujakoilla, +/- muutama sentti.
Model Master Metalizer-maalit, onko kellään kokemusta näistä maaleista?
Herätellään aihetta ja esitetään asiallisesti aihetta sivuava kysymys. Kromin väri, onko toivoakaan saada pensselillä aikaan yhtään mitään? Kyseessä olisi auton moottorin osien kromauksen korjaus ja eräiden yksityis kohtien kromaus? Myös vanteet kuuluvat tähän osioon. Aloittelemassa vasta tätä muovi mallien mailmaa ja ruiskua ei vielä ole tullut ostettua. Johtuu lähinnä hallituksen budjetti riihen päätöksistä joissa ei oppositiota juuri kuunnella. Eli pelastakaa päiväni ja kertokaa että pensselillä tai osat maaliin upottamalla olisi mahdollista saada aikaan siedettävän näköinen pinta(huomatkaa että en hae vain pintaa vaan sen pitäisi siis oikeasti jäädä edes siedettävän näköiseksi).
[quote="Toni Redsven"]
Herätellään aihetta ja esitetään asiallisesti aihetta sivuava kysymys. Kromin väri, onko toivoakaan saada pensselillä aikaan yhtään mitään?

Itse voisin tuota Alcladin kromia ehdottaa. Toinen ja varmasti parempi ratkaisu olisi käyttää Bare-Metal Foilia, löytyy kromisena, alumiinisena jne. ja kiiltää kun on oikeasti metallia :)
J Pokki 5.1.2010 14:31 Vastaa lainauksella
En ole koskaan kokeillut Alcladia levittää siveltimellä - olen uskonut kun on sanottu, ettei se ole mahdollista. Onko joku koittanut ja todistettavasti onnistunut? Kokemuksia saa esittää. Bare Metal Foilit ovat hyvä ja helpohkokin ratkaisu mikäli päällystettävä osa sallii folioinnin. Liian monimutkaiset osat ovat melko hankalia, ellei jopa mahdottomia käsitellä foliolla. Erilaisia kromispraymaalejakin kaupoista löytyy. Itselläni on kokemusta ainoastaan Mastonin kromispraysta ja täytyy todeta, että ei kovin hyvää tulosta sillä syntynyt…
J Pokki kirjoitti:
En ole koskaan kokeillut Alcladia levittää siveltimellä - olen uskonut kun on sanottu, ettei se ole mahdollista. Onko joku koittanut ja todistettavasti onnistunut? Kokemuksia saa esittää.
Olen pieniä osia kromannut onnistuneesti Alcladilla sivellintä käyttäen. Kiiltävä musta pohjalle ja Alclad päälle. En usko onnistuvan isommille osille, mutta en ole kokeillut. "Kromaamani" osat olivat alle 1cm.
Pitänee sitten ottaa ja koittaa jossain välissä. Jos ei muuta niin upotan osan maaliin ja nostan pois, ei pitäisi jäädä siveltimen jälkiä…