Pienoismallit.net

Maalinpoisto Fairy Power Spraylla

Maalit pois nopeasti ja vaivattomasti

Kämmejä sattuu ja tapahtuu olipa kyseessä aloittelija tai kokenut harrastaja. Etenkin mallien maalausvaiheessa voi moni asia mennä pieleen, ja joskus alusta aloittaminen on fiksumpaa ja motivoivampaakin kuin yrittää korjata tehtyjä virheitä.

Maalien poistamiseksi on olemassa kemiallisia ja mekaanisia tapoja, joista kemialliset ovat suositeltavampia. Joidenkin maalien kohdalla kemiallinen poistaminen on kuitenkin mahdotonta muoviosia pilaamatta.

Tällä kertaa esittelen yhden vähemmän tunnetuista kemiallisista keinoista: Fairy Power Spray. Kyseessä on puhdistusgeeli, joka on tarkoitettu kiinni palaneiden rasvojen ja ruoantähteiden poistamiseksi kattiloista yms.

Törmäsin Fairyn nimeen joskus jollain ulkomaalaisella miniatyyrikeskustelualueella, ja asia pääsi lähes unohtumaan kunnes olin kaupassa etsimässä ainetta pohjaanpalaneen pannun puhdistamiseksi. Tein ratkaisun mallarin logiikalla ja ostin Fairya, koska sille voisi löytyä pannujenpuhdistelua laajempaakin käyttöä. Näin tapahtuikin, kun muinaisesta muuttolaatikosta löytyi kymmenisen vuotta sitten rakentamani PST:n 1/72 JSU-152, jonka maalaus oli melko surkea, mutta josta voisi saada uudelleenmaalaamalla ihan mukiinmenevän mallin.

Koska maalien poistosta on kyselty paljon keskustelualueellakin, käyn seuraavaksi lähinnä aloittelijoiden iloksi menetelmän läpi vaihe vaiheelta.

Näin se käy


Soveltuvuus maaleille

Olen omasta mielenkiinnostani ja käyttäjien toivomuksesta testannut Fairy Power Sprayn vaikutusta erilaisille maaleille ja materiaaleille. Päivitän alla olevaa listaa sitä mukaa kun uutta raportoitavaa ilmenee.

Akryylimaalit

Model Masterin lisäksi Fairyn tehoa tottelevat akryyleista ainakin Tamiya, Vallejo, Lifecolor, Citadel, Agama ja Andrea. Muita en testannut, mutta en näe syytä miksei aine toimisi kaikilla nykyisillä akryylipohjaisilla harrastemaaleilla.

Emalimaalit

Emalimaaleista testasin ainoastaan Humbrolin, koska muilla emalimaaleilla maalattuja osia ei miljoonalaatikostani löytynyt. Emalimaalien kanssa aineen tulee luonnollisesti antaa vaikuttaa pidempään. Jo muutaman minuutin jälkeen osa maalista alkaa hilseillä irti, mutta 30–60 minuutin vaikutusaika tekee hommasta helpomman. Tarvittaessa mallin voi antaa muhia aineessa vaikka useamman vuorokaudenkin. Käyttäjäkommenttien perusteella Fairy toimii myös ainakin Revellin emalimaaleille.

Spray-maalit

Spray-maaleista testasin Mastonin kiiltävää valkoista muovipinnalla sekä Games Workshopin Skull Whiteä valkometallifiguurissa. Molempiin Fairy tehosi hyvin. Muutamiin paikkoihin Mastonin maalia jäi kevyt huntu ilmeisesti sen vuoksi, että se oli hieman sulanut kiinni muovipintaan. Tämäkin oli tosin niin vähäistä, että en ole varma tarvitsisiko noitakaan kohtia edes hioa ennen päällemaalausta. Molemmilla spray-maaleilla vaikutusaika oli noin vuorokauden, mutta maalit lähtivät niin tehokkaasti, että lyhyempikin aika olisi varmasti riittänyt.

Öljyvärit

Öljyväreistä kokeilin tehoa Migin 502 Abteilung -tuotesarjan väreille, ja ne niiden kanssa Fairy tehosi lähes akryylimaalien tavoin.

Kromatut osat

Fairy Power Spray poistaa todella tehokkaasti myös kromauksen muoviosista. Vuorokauden vaikutusajan jälkeen kromi oli vain kadonnut osan pinnalta ja pelkkä vedellä huuhtelu riitti.

Soveltuvuus liimoille ja kiteille

Syanoakrylaatti

Testasin Fairyn vaikutusta syanoakrylaattiin muutamalla yhteen liimatulla osakokonaisuudella. Heikompi liitos oli irronnut lähes itsestään ja vahvempikin liitos oli hieman heikentynyt. Kannattaa siis varautua siihen, että pikaliimoilla liimatut osat saattavat irrota maalinpoiston yhteydessä tai liitosten kestävyys voi heikentyä.

Kaksikomponenttiepoksi

Kaksikomponenttiepoksilla liimattu valkometallifiguuri oli noin vuorokauden vaikutusajan jälkeen purettavissa osiin lievää voimaa käyttämällä.

Green Stuff

Vuorokauden vaikutusaika sai ohuemmat Green Stuff -kerrokset hilseilemään irti pieninä liuskoina ja paksummatkin kerrokset olivat pehmentyneet siinä määrin, että ne olivat raaputettavissa irti puisen hammastikun ja metallisen kaivertimen avulla.

Soveltuvuus mallinrakennusmateriaaleille

Polystyreeni

Liotin useita eri valmistajien polystyreeniosia Fairyssa 2–3 vuorokautta, mutta minkäänlaista muovin haurastumista ei tullut ilmi. Ainoa silmin havaittava muutos oli tapahtunut Zvezdan vaaleanvihreään muoviin valetuissa osissa, jotka olivat aivan aavistuksen verran vaalentuneet.

Vinyyli

Kahden vuorokauden vaikutusaika ei saanut aikaan mitään havaittavia muutoksia Italerin Opel Blitzin vinyylikumirenkaassa.

Metallit

Testasin maalinpoistoa myös alumiini-, messinki- ja valkometalliosien pinnasta. Fairy muutti etenkin messingin väriä melkoisesti, mutta ei näyttäisi olevan muutoin haitallista ainakaan vuorokauden vaikutusajan jälkeen. Valkometalliin Fairy vaikutti vain hieman pintaan kiillottavasti tunnin vaikutusajalla.

Kokeilin puhdistustehoa myös kuvissakin näkyvän kaltaisiin alumiinisiin maalauspaletteihin, joihin oli kertynyt todella paksuja kerroksia akryyli- ja emalimaaleja sekä erilaisia liimoja ja etenkin öljyvärejä. Muutaman tunnin vaikutusajan jälkeen kaikki maalikerrokset lähtivät helposti irti.

Yhteenveto


Fairy Power Spray on mielestäni hyvä ratkaisu maalien poistamiseksi mallien pinnoilta. En ole itse monien suosimaan Kodin Putkimiestä tai muita viemärinpuhdistusaineita kokeillut, mutta siihen ja muihin vastaaviin maalinpoistotapoihin verrattuna Fairyn hyvä puoli on muun muassa aineen vähäinen menekki, koska mallia ei tarvitse upottaa nesteeseen. Ainetta ei edes tarvitse suihkuttaa mallin pintaan niinkään suurta määrää kuin olen esimerkkikuvissa tehnyt, vaan vähempikin riittää, kunhan malli on kunnolla kuorrutettu.

Hintaa 375 ml pakkauksella on ostopaikasta riippuen noin 4–5 euroa ja se riittää useiden mallien käsittelyyn.

Mainittakoon myös, että käyttämäni sivellin oli puhdistuksen jälkeen huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ennen sitä. Fairy Power Spray muistuttaakin jossain määrin Tikkurilan Pensselipesu -puhdistusainetta, ja sitä voi käyttää siveltimienkin puhdistamiseen.

Ai miten sille pohjaanpalaneelle pannulle kävi? Siihen Power Sprayn teho ei sitten riittänytkään…

Kommentit

Topa 12.7.2009 15:42 Vastaa lainauksella
Mitenkäs, kun joissain kohteissa suositellaan välttämään mm fairyä, koska se imee rasvaa muovista ja siten haurastuttaa sitä, niin onko tässäkin sitten vaarana, että muovi haurastuisi ja hajoaisi helpommin.
AaTu 12.7.2009 15:54 Vastaa lainauksella
Kätevä niksi. Tämä oli lisäksi todella hyvin neuvottu.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Pitikö mennä polttamaan se pohjaan? ;)
J Pokki 12.7.2009 16:18 Vastaa lainauksella
Hyvä että tämä tuotiin täällä pohjolan perukoillakin tietoisuuteen! Aivan uusi juttu ainakin meikäläiselle, mutta Google näytti löytäneen osumia vaikka millä mitalla.

Tämä Fairy PowerSpray on varmasti maalinpoistoista käyttäjäystävällisin eikä ilmeisesti aiheuta ärsytystä iholle eikä roisku kovin helposti silmiinkään.
Oliko tuotteessa mainintoja suojautumisesta tai ylipäänsä toimimisesta altistuttaessa? Pitääkö hakeutua vastaanotolle vai riittääkö huuhtelu runsaalla vedellä tms.?

En löytänyt äkkiseltään mistään mainintaa tämän haitallisuutta muoville, mutta muovejakin on niin erilaisia pienoismallikäytössä, että ainahan saattaa löytyä se itäsaksalainen 70-luvun piensarjamalli joka on loppujenlopuksi viimeiset 20 vuotta pysynyt kasassa pelkän maalipinnan avulla ja tämä on sitten se viimeinen niitti :-)

Ei muuta kuin ostoslistalle tämä tuote.
Ei ainakaan minulla ole haurastuttanut muovia vaikka olen 6 kertaa maalit poistanut.
Kuten tuossa kuvatekstissä jo mainitsinkin, niin aine kyllä ärsyttää ihoa ja tästä on varoitus pakkauksessakin. Alla suora lainaus etiketistä.

"Aiheuttaa ärsytystä silmille ja iholle. Säilytä lasten ulottumattomissa. Jos ainetta joutuu silmiin, huuhtele välittömästi suurella määrällä vettä ja hakeudu hoitoon. Jos ainetta joutuu suuhun, hakeudu välittömästi hoitoon ja näytä tätä pakkausta tai etikettiä lääkärille. Huolehdi hyvästä tuuletuksesta ja vältä suihkeen hengittämistä. Huuhdo kädet aina käytön jälkeen. Vältä pitkäaikaista ihokosketusta."

Uskoisin kuitenkin, että tämä on turvallisempaa kuin monet muut maalinpoistoon käytettävät kemikaalit, koska tämä on kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuville astioille. Tarkemmin asioista tietävä voi tarkistaa valmistajan verkkosivuilta, mitä tuote sisältää.

Minkäänlaista muovin haurustumista en ole havainnut, mutta laitoin nyt erilaisia muovilaatuja Power Sprayhyn likoamaan, ja tarkistan tilanteen muutaman vuorokauden kuluttua.
J Pokki 12.7.2009 17:19 Vastaa lainauksella
No niinpä, siellähän se olikin. Päihittää silti siis putkimiehen…
Mielenkiintoista. Pitääkin kokeilla, tepsiikö Decovärin automaaleihin. Putkimies ja uuninpuhdistusaine nimittäin eivät pure.
Jopas tuli yksinkertainen ratkaisu maalauskämmeille. Taas oppii uutta, ja unohtaa vanhaa.. :) Kiitos kätevästä niksistä.
Entä miten reagoi pikaliiman kanssa? Haurastuttaako pikaliimalla kiinnitettyjä osia?
Toimiikos tämä spray-maaleihin?
Laitoin testisoppaan muhimaan pikaliimalla liimattuja osia sekä maalasin Mastonin spray-maaleilla muutamia muovi- ja metalliosia. Ilmoittelen näistäkin tuloksista myöhemmin.
Tupe 13.7.2009 11:51 Vastaa lainauksella
Miten hintava tuollainen yksi pullo on?
Äsken ostin tuota Prismasta ja tai olla hiukka yli 4e. Kokeilin sitä yli 10 vuotta sitten maalattuun malliin ja ei tapahtunut yhtään mitään. Sitten kokeilin alle puoli vuotta sitten Revellin emalilla maalattuun maaliin ja hyvin irtosi. Tuo on monelle lekomallarille joka on maalannut kuomun raamit pieleen tervetullutta tavaraa.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Kokeilin sitä yli 10 vuotta sitten maalattuun malliin ja ei tapahtunut yhtään mitään.
Mistä maalista oli kyse ja kuinka kauan annoit sen vaikuttaa? Kaikki Humbrolin emaleilla maalatut testiosani olivat nimenomaan yli kymmenen vuotta sitten maalattuja, eikä ongelmia ilmennyt noin tunnin vaikutusajan jälkeen.
Kumpa muistaiskin mitä maalia se oli. Siihen aikaan maalaukseen kävi kaikki mahdollinen millä sai sileetä pintaa:)
Kyllä se varmaan puoli tuntia siinä likos ja harjalla yritin hangata sitä pois. Uskoisin kyllä noiden pienoismalleihin tarkoitettujen maalien siihen liukenevan. Ainakin tuosta kuomusta Revellin emali irtos tikulla hangaten ihan hyvin. Siitä tuo on hyvä aina kun sitä voi käyttää aika tarkkaan rajattuihin paikkoihin.
Samanlaisia kokemuksia tähän mennessä kuin Paavollakin. Irroitettavat maalit ovat noin 1v kuivuneita vallejon ja humbrollia. No, osat ovat edelleen kuorutattuina…
Mielenkiintoinen ilmiö…

Pohjalla oli Vallejon Model air sarjan väri (ruiskulla vedetty) jonka päällä oli humbrollia. Kohdat jossa humbrollia oli, lähtivät puhtaaksi mutta "paljas" vallejo ei…

Ja aine vaikutti siis koko tämän ajan eli noin 5h…
Ei taida toimia kromipintoihin?
Ai ei Vallejon Model Air lähde Power Spraylla? Outoa, itsellä ainakin se lähtee todella helposti pois
Onkohan Vallejoiden koostumuksessa tapahtunut sitten muutoksia vuosien varrella, sillä myös minulla sekä Model Color-, Model Air- ja Game Color -sarjojen Vallejot sekä myös inkit lähtevät pois todella nopeasti.
Pyydetyt testit on nyt tehty osien muhittua Power Sprayssa muutaman vuorokauden.

Mastonin kiiltävällä valkoisella maalaamani osat olivat puhdistuneet yllättävän hyvin maaleista. Alumiinista ja messingistä Mastonit lähtivät irti melkeinpä kunhan vain loi tarpeeksi intensiivisen katseen, mutta polystyreeniosissa joiduin hieman auttamaan siveltimellä. Muutamiin paikkoihin maalia jäi kevyt huntu ilmeisesti sen vuoksi, että se oli hieman sulanut kiinni muovipintaan. Tämäkin oli tosin niin vähäistä, että en ole varma tarvitsisiko noitakaan kohtia edes hioa ennen päällemaalausta.

Liimasin Zap CA++ -pikaliimalla kaksi osaa kiinni ja liimaus oli pettänyt niistä osista, jotka olivat kiinni vain muutamalla todella pienellä pisteellä liimaa. Toisissa osissa liimaus oli kestänyt, kun liimaa oli ollut runsaammin, kuitenkin noin normaalimäärän verran. Tosin väännettäessä osat irtosivat mielestäni hieman normaalia herkemmin. Eli voimme päätellä, että pidempiaikainen altistuminen Power Spraylle heikentää syanoakrylaattia.

Minkäänlaista muovin haurastumista ei ilmennyt rakennussarjojen osilla sormituntumalla osia väännellessä. Kahden vuorokauden jälkeen myös 0,25 mm polystyreenilevy taipui edelleen 180 astetta siten, että taitoskohdassa levy taipui kaarelle, jonka halkaisija oli alle yhden millimetrin. Ainoa havaittava muutos oli tapahtunut Zvezdan vaaleanvihreissä muoviosissa, jotka olivat aivan aavistuksen verran vaalentuneet. Tästä on pääteltävissä, että jossain määrin aine on vaikuttanut muovin pintaan. Yhtään hauraammilta osat eivät tosin vaikuttaneet. Testasin myös Italerin Opel Blitzin vinyynirengasta, joka sekin kesti käsittelyn ongelmitta.
Raimo Leino kirjoitti:
Ei taida toimia kromipintoihin?
En osaa sanoa, mutta testaan vielä tämänkin.
Nähtävästi Power Spray poistaa kromitkin todella tehokkaasti. Vajaan vuorokauden vaikutusajan aikana kromipinta oli mystisesti vain kadonnut kromatun valurangan pätkän päältä.

Päivitin yhdeenvedon kaikista toistaiseksi tekemistäni testeistä tekstin yhteyteen.
Tomi Mynttinen kirjoitti:
Nähtävästi Power Spray poistaa kromitkin todella tehokkaasti. Vajaan vuorokauden vaikutusajan aikana kromipinta oli mystisesti vain kadonnut kromatun valurangan pätkän päältä.
Kiitos Tomi, tuo oli hyvä tieto!
Maalailin joku aika sitten Airfixin 1/144 Airbus A300 runkoa Mastonin valkoisella spray-maalilla (alla ei ollut mitään pohjamaalia) ja pilalle meni. Vedin ehkä liian nopeasti kerroksia ja niinpä maali halkeili pahemman kerran. Pelkällä santapaperilla hankaaminen osoittautui varsin työlääksi poistomenetelmäksi johtuen maalikerroksen paksuudessa varsinkin joissain kohdissa. Vaan sitten tuli tämä Fairy Power Spray-konsti kuin taivaan lahjana. Sitä kun siveli pintaan ja otti käyttöön vanhan hammasharjan, niin maali rupesi katoamaan huomattavasti helpommin. Tämä on hyvä tapa saada vanhaa maalia irti. Suosittelen. Maksoi Prismassa n. 4,80€.
Tupe 17.7.2009 12:25 Vastaa lainauksella
Otto Suntioinen kirjoitti:
otti käyttöön vanhan hammasharjan
Kannattaa pitää lasit päässä, kun hammasharjalla rapa roiskuu ja silmät eivät tykkää hyvää.
Kokeilin Fairy Poweria isoon vinyylifiguuriin joka oli maalattu akryylimaaleilla (Citadel?) yli 10 vuotta sitten. Hyvin lähti maalit irti eikä vinyyli kärsinyt.
Miten on, käviskö tää myös ruutan puhistamiseen? Kun tuntuu, että nuo Vallejon tukkeet ei lähe sitten millään.
Timo Turunen kirjoitti:
Miten on, käviskö tää myös ruutan puhistamiseen?
Periaatteessa kyllä. Ainoa kysymysmerkki on lähinnä se, että tekeekö Fairy mahdollisesti jotain ruiskun sisäosien pinnotteille. Kannattanee aluksi kokeilla melko lyhyellä vaikutusajalla.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Timo Turunen kirjoitti:
tuntuu, että nuo Vallejon tukkeet ei lähe sitten millään.
Itse olen saanut Vallejo-tukkeet pois Lasolin ja Vallejon oman Airbrush Cleaner -puhdistusaineen avulla.
En keksi mitään syytä käyttää Fairy Power Sprayta ruiskun puhdistamiseen, koska siihen sovetuu mm. Dicco Tinneri, joka liuottaa kaikki maalit ja sen käyttäytyminen ruiskussa tunnetaan. Dicco Tinneri soveltuu myös erinomaisesti metallisten ja polyuretaanihartsista valettujen osien maalinpoistoon: maali liukenee puhtaassa Diccossa muutamassa minuutissa. Diccoon ei kuitenkaan kannata upottaa muoviosia, Nitromors soveltuu myös metallisten osien maalinpoistoon.
20vuotta vanha tamiyan spray väri(hopea) ei oikein helposti lähde tällä power spraylla. Kolmas käsittely menossa ja suurin osa irronnut.
Tietyissä kohdissa lähti kun vain katto sitä mutta toisissa kohdissa ei edes hammasharjalla hinkkaamalla ei tahdo irrota.

Tosin on hyvä kun on tuommonen geelimäien tuo aine, 1/48 skaalan B17 runko ei olisi kiva yrittää upottamaan mihinkään astiaan.
Onko joku kokeillut Power Sprayn tehoa lakattuihin pintoihin? Kiinnostaisi tietää, onko mitään enää pelastettavissa, kun tuli tuossa taannoin sählättyä Vallejon mattalakan kanssa niin, että tekisi mieli ottaa homma uusiksi.
Ismo Sillanpää kirjoitti:
Onko joku kokeillut Power Sprayn tehoa lakattuihin pintoihin? Kiinnostaisi tietää, onko mitään enää pelastettavissa, kun tuli tuossa taannoin sählättyä Vallejon mattalakan kanssa niin, että tekisi mieli ottaa homma uusiksi.
Toimii lakkaan siinä missä maaleihinkin, mutta poistaa samalla myös lakan alla olevat maalitkerrokset.
Outoa kyllä, mutta Citadelin Ultramarine Blue ei meinaa millään lähteä irti. 3 maalinpoisto kerran jälkeen (1h aikaa vaikuttaa) ja vieläkin sinistä on kiinni. Muuten Citadelin maalit lähtevät jo ensimmäisellä kerralla.
Kiitos hyvästä vinkistä. Aine toimii erinomaisesti emalimaalien kanssa, ja plussana osia ei tarvi upottaa tököttiin :)
Tätä pitääkin kokeilla. Kaapissa on ainakin Fouga, Vampire, Fokker D.XXI ja Hawk, jotka voisivat hyötyä maalinpoistokäsittelystä. Putkimiehen kanssa läträäminen ei oikein houkutellut.
Taitaa Audi R8 hyötyä tästä tänään, maali meni päin puuta aloittelija kun olen vielä.
Sattumalta löysin tämän sivun tänään, kun etsin netistä mistä sais revellin malleja, kun prismassa on surkea valikoima.
Mirella Tuovinen kirjoitti:
Taitaa Audi R8 hyötyä tästä tänään, maali meni päin puuta aloittelija kun olen vielä.
Sattumalta löysin tämän sivun tänään, kun etsin netistä mistä sais revellin malleja, kun prismassa on surkea valikoima.
Automallien maalauksessa kannattaa harkita myös spraymaalien käyttöä mikäli ei satu omistamaan ruiskua.
Löysi Fairykin vihdoin voittajansa: Mr. Surfaceria ei tuntunut irrottavan kovasta yrityksestä huolimatta.
En satu omistamaan vielä ruiskua, mutta olen etsimässä sellaista. :D
Kokeilin eilen omaksi ilokseni cillit bang pesu ainetta, ja tunnin kuluessa maali irtosi hieman rapsuttamalla.
Maali on revellin emali.
Kellään mtn vihjeitä mistä saisi sen ruiskun??
Mirella Tuovinen kirjoitti:
mistä saisi sen ruiskun??
www.pienoismallit.net/kaupat/valikoima/kynaruiskuja/
Mikäli Fairy puree Mastonin spray-maaleihin se ilmeisesti irroittaa myös saman valmistajan 518 pohjamaalia? Tepsineeköhän myös Army Painterin sprayhin. Eiköhän se kokeilemalla selviä.
T.L. 12.8.2009 22:59 Vastaa lainauksella
Taneli Vuornos kirjoitti:
Mikäli Fairy puree Mastonin spray-maaleihin se ilmeisesti irroittaa myös saman valmistajan 518 pohjamaalia? Tepsineeköhän myös Army Painterin sprayhin. Eiköhän se kokeilemalla selviä.
Itsehän tuon sanoit… Kokeilemalla selviää.
AJ 17.8.2009 16:08 Vastaa lainauksella
Moi Tomi,

erinomainen artikkeli maalinpoistosta, kiitos!
Otin Fokker D.XXI:n kokeilukappaleeksi. Lähes kymmenen vuoden takainen yhdistelmä XtraColorin maaleja ja lakkaa osoittautui kovaksi vastukseksi. Puolen tunnin vaikutusajan jälkeen alapuolen maali lähti suurimmaksi osaksi intensiivisen harjauksen jälkeen mutta yläpuolelle ei tullut kuin muutama pieni läikkä. Jopa siirtokuvat ovat vielä kiinni siiven yläpinnoilla. Nyt malli on marinoitumassa uuden kerroksen alla, josko sen jälkeen lähtisi.

//edit: Kolme käsittelyä vaadittiin ennen kuin poiston voi katsoa valmiiksi. Vaikutusaika yhteensä lähemmäs kaksi tuntia. Muutama musta ja vihreä läiskä jäi, mutta hoidan ne hiomalla. Kun katsoin pintaa, niin ongelmakohdat näyttivät olleen lähinnä saumoissa. Pinta on varmaankin jäänyt hionnan jäljiltä sen verran karkeaksi, että maali on takertunut erityisen tiukasti.
Saako tätä ainetta enää mistään? Ennen taisi olla Alepassakin, nyt ei löytynyt sieltä, K-marketista eikä S-marketista.
Saa… Omani ostin noin viikko sitten Kuljun Kartanosta (en muista oliko ruokakaupan puolelta vai sekatavara puolelta)
Onnistuin löytämään Stockmannilta. Eli tässä on ilmeisesti ollut paikallinen tilapäishäiriö saatavuudessa. On muuten hienoa ainetta: annoin vaikuttaa epäonnistuneeseen Tamiyan akryylimaalikerrokseen noin tunnin ajan. Maali lähti kuin vesi hanhen selästä, mutta alla oleva MrSurfacer-pohjamaali jäi paikoilleen. Todella ihanteellinen lopputulos.
Aiheuttaako tuo Fairy ilkeää läpinäkyville osille?
Olli Tiihonen kirjoitti:
Miten siirtokuville käy?
Olettaen että siirtokuva on maalin päällä niin mitenhän siinä käy jos mallista poistetaan maali jonka päälle siirtokuva on kiinnitetty :-)
Lasi?, koska ainehan on tarkoitettu kiinnipalaneen lian/ruuan poistoon. Ja tuotahan tuppaa tulemmaan lasivoukiin¨, esim. laatikkoruokia paistaessa.
Isompia malleja olen puhdistanut muovisissa parin kolmen litran jäätelöpakkauksissa.
T.L. 9.7.2010 21:38 Vastaa lainauksella
Ei vastahyökkäyksenä, vaan "uutena" vinkkinä: palasokeri.
Mihin Fairy ei tehoa… Esim. hankaamista tarvitseva kohta, rankasti vähän kostutettua palasokeria… ja sillä selvä… Toimii ainakin emaleilla.
VeliV 30.12.2010 00:10 Vastaa lainauksella
Kiitoksia vaan tästä vinkistä! Helpotti hommaa paljon, etenkin kun alussa mieluummin pesee pois huonon maalin ja yrittää uudelleen.
.. 4.1.2011 08:22 Vastaa lainauksella
Ostin tuota ja koitin vanhaan 109 Mersuun. Hyvin toimi.
Sitten vielä, että minun pullossani lukee ainakin:

Vältä käyttöä: lakattuun puuhun, MAALIPINTAAN, vanhoil… yms.
Kestääkö ns. "lasi"osat Power Sprayta?
Joo ei ole mulla ainakaan kirkasosat koskaan kärsineet. Rata-autoissa olen pari kertaa poistanut maalin lasiosasta Power Sprayllä, ei ole kirkkaus kärsinyt. Enemmän ongelmia tulee maalinpoistoon liittyvästä mekaanisesta hankauksesta. Tosin voisin nyt toistaa vanhan virren; kokeile hukkapalaan ensin.
Kyllä tohon mastonin spray maaliin riittää ihan muutama tunti ku se lähtee hilseilemään mussesta on jo miltei kaikki irrotettu :D
ja pari tuntia lisää nii 1k kittiki lähtee lastuina :) eli toimivaa ainetta on :D
Lisätään listaan;
Fairy power spray toimii voimankäyttövälineenä myös Mastonin enamel-maaleja sekä
Tamiyan spray-maaleja vastaan kunnioitusta herättävällä tavalla :)
J Pokki 29.12.2012 01:19 Vastaa lainauksella
Nyt testattu käytännössä kilpaileva tuote, Ajax-keittiöspray. Teho on vastaava, mutta ei ole lainkaan geelimäistä vaan juoksevaa kuin vesi. Toisin sanoen toimii liottamisessa vallan mainiosti.
KaMeWa 8.4.2014 07:52 Vastaa lainauksella
Hieman päivitystä: Power spray tuntuu purevan hyvin myös Games Workshopin spraypohjamaaliin sekä Futura-alkydikalustemaaliin.
Onko tätä ainetta enää myynnissä? Olen nyt kahdesta isosta marketista etsinyt ja hyllyt huutaa Ei oo:ta.
Kyllä pitäisi olla. Muutama viikko sitten ostin viimeksi Power Sprayta paikallisesta K-supermarketista.
Okei. K-ketjua en ole vielä kollannut läpi vaan pari Prisman myymälää. Ainakin Citymarketin verkkokaupassa näyttäisi olevan joten suunta huomenna Citariin. Kiitos!
Tiedoksi, että tämä aine ei ole enää geelimäistä vaan ihan vesimäistä - mikä on vain hyvä asia, koska osat voi dipata "kylpyyn".
Ei varmaan mene hirveästi off topic -osastolle, jos muistutan korvaavasta aineesta Tikkurilan Pensselipesu. Tätä löytyy ainakin Prismoista, mutta ei välttämättä Cittareista. Rautiat, K-raudat ym alan liikkeet myyvät tietty myös.

Malli upotetaan tähän paksuhkoon nesteeseen joksikin aikaa, ja maalit mukaan lukien Tamiyan primeri irtoavat lähes käsin koskettamatta. Siveltimellä voi vähän avittaa. Jos ei hosu siveltimellä, irto-osiakaan ei juuri synny.
Laitetaan kommentti tähän vanhaan juttuun.

FairyPower spray ja muut vastaavat aineet pohjautuvat Natriumhydroxidiin(NaOH) eli kansanomaisesti sanottuna lipeään. Jos haluaa mennä minimibudjetilla ja samoilla lopputuloksilla, voi FairyPowersprayn jättää kauppaan ja ostaa vaikka Tokmannilta viemärinavausrakeita, jotka ovat puhdasta lipeää. Maalin irroittamiseen rakeista tehdään veteen 20% liuos painon suhteen.

Käytän itsekin FairyPowerSpraytä, koska sen käyttö on tosi helppoa. Sitkeään maaliin ja pidempiin liuotuksiin teen oman natriumhydroksidiliuoksen.
Julius Wilkko kirjoitti:
Laitetaan kommentti tähän vanhaan juttuun.

FairyPower spray ja muut vastaavat aineet pohjautuvat Natriumhydroxidiin(NaOH) eli kansanomaisesti sanottuna lipeään. Jos haluaa mennä minimibudjetilla ja samoilla lopputuloksilla, voi FairyPowersprayn jättää kauppaan ja ostaa vaikka Tokmannilta viemärinavausrakeita, jotka ovat puhdasta lipeää. Maalin irroittamiseen rakeista tehdään veteen 20% liuos painon suhteen.

Käytän itsekin FairyPowerSpraytä, koska sen käyttö on tosi helppoa. Sitkeään maaliin ja pidempiin liuotuksiin teen oman natriumhydroksidiliuoksen.
Artikkelin alkuperäinen tuote ei ole enään saatavilla, tarjolla oleva Fairy Power Spray ei ole koostumukseltaan ja aineosiltaan samaa mitä aikaisemmin joten aineen teho ei ilmeisimminkään ole enään sama.
Jukka Luosujärvi kirjoitti:
Julius Wilkko kirjoitti:
Laitetaan kommentti tähän vanhaan juttuun.

FairyPower spray ja muut vastaavat aineet pohjautuvat Natriumhydroxidiin(NaOH) eli kansanomaisesti sanottuna lipeään. Jos haluaa mennä minimibudjetilla ja samoilla lopputuloksilla, voi FairyPowersprayn jättää kauppaan ja ostaa vaikka Tokmannilta viemärinavausrakeita, jotka ovat puhdasta lipeää. Maalin irroittamiseen rakeista tehdään veteen 20% liuos painon suhteen.

Käytän itsekin FairyPowerSpraytä, koska sen käyttö on tosi helppoa. Sitkeään maaliin ja pidempiin liuotuksiin teen oman natriumhydroksidiliuoksen.
Artikkelin alkuperäinen tuote ei ole enään saatavilla, tarjolla oleva Fairy Power Spray ei ole koostumukseltaan ja aineosiltaan samaa mitä aikaisemmin joten aineen teho ei ilmeisimminkään ole enään sama.
Totta. Uudella powerspraylla maali lähtee kyllä, kunhan antaa aineen vaikuttaa kunnolla. Uusi powerspray on mitä ilmeisemmin laimeampaa kuin edellinen.
Jusa 15.3.2019 18:44 Vastaa lainauksella
Sanotaanko näin että ei kyllä liikahtanut akryyli maali mihinkään Fairy power sprayllä.
Kuten yllä olevissa kommenteissa onkin jo mainittu, on Fairy Power Sprayn koostumus ilmeisesti muuttunut siitä mitä se oli artikkelin kirjoitushetkellä. Itse en ole tätä uutta koostumusta testannut.

Jos Fairy tuntuu tehottomalta, kannattaa käyttää muita tuotteita kuten Tikkurila Pensselipesu tai Tamiya Paint Remover. Myös Juliuksen mainitsema Viemärirae kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.
Jusa 22.3.2019 06:16 Vastaa lainauksella
Näin se on pakko olla, mutta niin on muuttunut myös esim kodin putkimiehenkin, ainakin varsin laimeampaan suuntaan. Joskus 90 luvun alussa kun löin putkariin tankin jämiä tai jotain niin hienosti lähti maalit muistaakseni, nyt laitoin figuja likoamaan pariksi päiväksi niin aika lailla sai harjata että alkoi maali irrota, ja silloinkin välttävästi. Vanhoja hyviä aikoja ei saa takaisin…
Voisikohan tämän artikkelin poistaa vanhentuneena.
Musta Paroni kirjoitti:
Voisikohan tämän artikkelin poistaa vanhentuneena.
Miksi? Loukkaako se sua jollain tapaa? Perustele myös "vanhentunut". Kyllä Power sprayta edelleen myydään monessakin paikassa.