Pienoismallit.net

Mallarin uudet liimat

Moni pienoismallinrakentaja aloittaa harrastuksensa perusvälineillä, jotka usein ajavat asiansa aivan kelvollisesti. Kun itse aloitin vuonna 1989, oli käytännössä ainoa saatavilla oleva liima tuubiliimaa, joka muistutti koostumukseltaan räkää. Annostelu oli vaikeaa ja jälki usein sen mukaista. Myöhemmin markkinoille tuli mm. Revellin neulaliima ja Humbrollin nesteliima. Muitakin ratkaisuja löytyi maailmalta, mutta Suomessa harrastekaupoista yleisesti saatavina nuo uutuudet olivat mullistavia ja liimausjälki senkuin parani. Edelleen moni vannoo Revellin neulaliiman nimeen-jo pelkästään Pienoismallit.netin etusivulla toistuvat kyselyt tukkeutuneen neulan avaamisesta kertovat kyseisen tuotteen olevan kovin suosittua. Toki sen helppo saatavuus esim. suurista marketeista lisää suosiota. Tukkeutunut putki ja hitaahko lopullinen kuivumisaika ovat saaneet itsenikin kiroilemaan vuosien varrella ja vaihtamaan liimamerkkiä. Kuten tälläkin sivustolla on mainittu, kehno tuote on huippukamaa jos paremmasta ei ole tietoa.

Maailmalta löytyy tällä hetkellä laaja valikoima pienoismallikäyttöön soveltuvia liimoja. Periaatteessa esim. styreeniliimojen toimintaperiaate on sama: styreeni sulaa hieman muodostaen sauman. Liimojen koostumus sen sijaan vaihtelee paksusta ohueen, hitaasta nopeaan. Toisinaan myös kuivuneen sauman laatu vaihtelee täysin kovasta ei-niin-toivottavaan lopputulokseen eli joustavaan. "Legendaaristen" liimojen maineessa ovat olleet jo jonkin aikaa mm. Ambroid Pro Weld tai apteekista saatava MEK (Metyylietyyliketoni). Ambroidin saatavuus Suomessa on kuitenkin ollut satunnaista rajoittuen lähinnä Mallikauppaan, jossa sitä toisinaan on ja toisinaan ei kun taas MEKiä ei moni ole viitsinyt lähteä apteekista kyselemään. Edellämainituista syistä olen itse päätynyt käyttämään muutamaa perusliimaa joiden avulla suurin osa pienoismallien liimaustöistä voidaan suorittaa.

Tamiya Cement


Tamiyan 40 ml. valkokorkkisessa lasipullossa myytävä nesteliima on paksuudeltaan lähes Revellin neulaliiman tasoista. Liima sisältää 11% hartsia ja 89% liuotinta, joka hoitaa styreenin sulatuksen. Tällä liimalla saa liimattua laajemmat alueet ja isot, vahvaa liitosta tarvitsevat osat. Pullon korkissa on sivellin joka on mielestäni sopiva juuri niihin tarkoituksiin joihin itse liimakin. Liimatut osat tarttuvat yhteen lähes heti. Asetteluaikaa on toki muutama sekunti, mutta esim. pystysuoralle pinnalle vaakatasoon liimattava osa pysyy (toki osan paino vaikuttaa tulokseen) paikallaan lähes saman tien. Kohtuullista varovaisuutta noudattaen liimattuja osia voi käsitellä jo muutaman minuutin kuluttua. Isommatkin liimausurakat hoituvat nopeasti kun on saanut sopivan tuntuman kuivumis- ja käsittelyaikoihin. Reilun vuoden aktiivisen käytön jälkeen en ole keksinyt huonoja puolia tästä liimasta eikä epäonnistuneesta lopputuloksesta ole voinut ainakaan liimaa syyttää.

Tamiya Extra Thin Cement

Tamiyan 40ml. vihreäkorkkisessa lasipullossa myytävä liima on vettäkin juoksevampaa. Sisältö on 100% styreeniliuotinta joka haihtuu hyvin nopeasti. Tämän liiman käyttö vaatii perinteisestä poikkeavan tekniikan onnistuakseen. Liimattavat osat asetellaan kiinni toisiinsa, jonka jälkeen ohuella korkkiin kiinnitetyllä siveltimellä viedään liimaa saumaan. Sauma imaisee liiman kapillaari-ilmiön avulla ja n. kolmessa sekunnissa (osien tiiviys ja toistensa välinen jännitys vaikuttaa tulokseen) sauma on kiinnittynyt lujuuteen jossa osaa voidaan varovasti käsitellä. Perinteinen tapa, jossa ensin levitetään liima osaan ja sitten liitetään toiseen, ei käytännössä toimi. Liima haihtuu pinnalta todella nopeasti ja esim. pitkää saumaa vedettäessä on alkupää jo haihtunut kun loppupäätä vasta lähestytään. Ainoastaan pienten osien liimaus verrattain suurella liimamäärällä voi onnistua "perinteisellä tyylillä". Tämä liima on erinomainen, suorastaan pakollinen, taistelupari Tamiya Cementille.

Microscale Micro Weld

Ympäristö- ja käyttäjäystävällinen vaihtoehto Tamiya Extra Thin Cementille ja ehkä jopa enemmän. Lue lisää…

Gator's Grip Acrylic Hobby Glue

Tämä uusi 29 ml. muovipullossa myytävä akryylipolymeeriadheesioon perustuva liima on periaatteessa samaa tavaraa kuin kaikille tuttu polyvinyylialkoholiliima Eri Keeper. Valmistuskaava on kuitenkin siis eri ja kyseessä onkin melkoinen ihmeliima. Liimalla voi melko monessa tapauksessa korvata pikaliiman ja epoksiliiman pienoismallikäytössä. Liima on myrkytöntä, lähes hajutonta ja vesiliukoista. Tarvittaessa liimaa voi ohentaa vedellä ilman, että liimaavat ominaisuudet muuttuvat. Pienoismallien kirkkaat muoviosat eivät huurru tällä liimattaessa ja syövyte-, valkometalli- ja resiiniosat voi liimata Gator's Gripillä. Pito on rinnastettavissa epokseihin tai pikaliimaan-vääntämällä osat saa irti, mutta tiukasti tuijottamalla osat eivät tipu (poislukien Chuck Norrisin tuijotus…). Liima nappaa kiinni muutamassa minuutissa ja noin vartissa osia uskaltaa käsitellä. Liiman levitykseen käytetty sivellin voidaan pestä vedellä. Sivellin ei tule pullon mukana. Liimaa valmistaa USA:ssa yhden miehen yritys nimeltä Gator's Mask.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena oli tutustuttaa varsinkin aloittelevat mallarit hyviin liimoihin jotka osaltaan helpottavat suuresti harrastuksessa kehittymistä ja tekevät toisinaan hankalasta liimaamisesta helpompaa. Vajaan 20€:n sijoitus hyviin tarvikkeisiin jotka riittävät monen mallin tarpeisiin ei ole hukkaan heitettyä rahaa.

Saatavuus

Edellämainittujen liimojen saatavuus kirjoitushetkellä Suomessa:

Tamiya: Combat Models, Model Car Import Teppo Saari, kannattaa kysyä myös jos Petri Piira saa hankittua. Hinta näissä n. 6 euroa.

Gator's Grip: T:mi Kuivalainen hintaan 5 euroa tai tilaamalla esim. suoraan valmistajalta.

Micro Weld: Combat Models, luultavasti myös Kuivalainen

Kommentit

Erittäin hieno artikkeli, kiitoksia. Itselle tämä on pässinlihaa, mutta toivottavasti mahdollisimman moni junnu lukee tämän ja myös tajuaa että jo muutaman euron lisäsatsauksella saa paljon parempaa.
Erinomainen artikkeli, paljon kiitoksia tekijälle. Tästä on varmasti apua tuubiliimojen ja ankkapullojen parissa painiskeleville jotka eivät välttämättä paremmista vaihtoehdoista edes tiedä.
Kiitos selventävästä artikkelista.Itse olen käyttänyt Model masteria nesteliimana mutta varasto rupeaa hupenemaan.Vieläköhän sitä edes valmistetaan tai tuodaan maahan?
Tuo Gator vaikuttaa kyllä lupaavalta ja sitä täytyy testata mutta eihän se korvaa perinteistä polystyreenin sulamiseen perustuvaa nesteliimaa.
J Pokki 1.8.2008 16:02 Vastaa lainauksella
Ei, Gator on aivan erityyppinen liima ja sen paras käyttötarkoitus on kahden (tai useamman) eri materiaalin liittämiseen. Eli kohteet mihin normaalisti käyttäisit pikaliima tai epoksia.
Pasi Kiiski kirjoitti:
Itse olen käyttänyt Model masteria nesteliimana mutta varasto rupeaa hupenemaan.Vieläköhän sitä edes valmistetaan tai tuodaan maahan?
Järvenpäästä löytyy Model mastersin mustia nokkapulloja alla olevasta liikkeestä. Nettisivut on heikot, mutta varmaan soittamalla voi tiedustella.
www.pienoismallit.net/kaupat/eero-styf-art/

Edit 5.8.2008
Liikkeestä löytyy myös Humbrolin Liquid pollya pensselillä varustettuna.
Kiitos erittäin hyvästä artikkelista! Itse sitä on tullut vielä Revellin neulaliiman kanssa pelattua, mutta varmaan viimeistään nyt olisi aika vaihtaa brändiä. Tuosta Tamiyan Extra Thin Cementin käytöstä sellainen kysymys, että eikö se sulata muovin pinnan sauman ympäriltä? Vai haihtuuko se niin nopeasti että oheisvahinkoja ei ehdi syntyä?
Ostin itse pullon tuota weldiä, haisee sille keltaiselle käsienpesutahnalle! Näyttää se silti testien perusteella pitävän… Ja se tärkein, sitä saa myös Harrasteesta. Tosin siellä oli tänään 2 pulloa, joista toisen vein itse. Olisiko remontin jälkeen lisää…
Kun tuo Humbrolin neulaliima loppuu, niin eikun Kuivalaiselta hankkimaan Gator's Grippiä.
J Pokki 2.8.2008 19:35 Vastaa lainauksella
Edelleen muistuttaisin, että Humbrollin neulaliimaa ei voi korvata Gator's Gripillä…
Boneheed 5.8.2008 18:09 Vastaa lainauksella
Hyvä artikkeli. Tätä olisin tarvinnut huutavasti vielä kuukausi sitten. Tästä on takuulla hyötyä kaikille. Itse kiinnostuin gators gripistä kun on nuo pikaliimat mulle liian nokkelia. Humbrolin Liquid poly lienee samaan kastiin tuon Tamiyan Cementin kanssa ? Toivottavasti jaksat päivitellä artikkelia lisäämällä eri liimoja ja niiden käyttötarkoituksia. Tässä on hyvä pohja tyhjentävään liimajuttuun. Ei muutaku Revellit ja muut samaan juttuun ja samalle viivalle.
J Pokki 6.8.2008 20:27 Vastaa lainauksella
Kyllä mielessä kävi tuollainen tyhjentävä liimajuttu, kunhan tässä joutaisi. Humbrol Liquid Poly on jotakuinkin samalla viivalla Tamiya Cementin kanssa, muistaakseni aavistuksen ohuempaa. Kyllä sitäkin näköjään joku pullonpohja löytyisi tutkittavaksi.
Liquid poly on ihan kunnon tavaraa mielestäni, Tamiyaan vaan en osaa vertailla kun en ole sitä saanut käsiini… On sopivan juoksevaa, mutta ei haihdu silti kesken liimailun.. Purkin pensseli on melkoinen luuta, mutta kyllä se kelpaa ei-niin tarkkaan touhuun… Ja mainitsit muuten Weldin omassa artikkelissa etiketin painovirheen, mutta olisiko oma pullo uudempaa satsia, kun siinä se on fiksattu.
varmasti nuo ovat liimana parempia, mutta missään ei ole neulaa. Juuri tämä takia pysyn revellissä.
Kalle kirjoitti:
Tuosta Tamiyan Extra Thin Cementin käytöstä sellainen kysymys, että eikö se sulata muovin pinnan sauman ympäriltä? Vai haihtuuko se niin nopeasti että oheisvahinkoja ei ehdi syntyä?
Liima haihtuu niin nopeasti, että vahinkoja ei pääse syntymään. Toimintaperiaate on täysin sama kuin esimerkiksi MEK:n käytössä - eli osat yhteen ja liimaa sauman päälle.
Henri Käki kirjoitti:
varmasti nuo ovat liimana parempia, mutta missään ei ole neulaa. Juuri tämä takia pysyn revellissä.
Jos neulan käyttö liimauksessa on kynnyskysymys niin aina voi käyttää injektioruiskua ja neulaa.
Henri Käki kirjoitti:
varmasti nuo ovat liimana parempia, mutta missään ei ole neulaa. Juuri tämä takia pysyn revellissä.
Mihin ihminen tarvitsee neulaa liimatessa? Tapasin ajatella samoin nuorna miesnä (=20v sitten) Revellin ankkapullon kanssa puuhatessa, mutta sitten kokeilin MEK:iä ja siveltimellä levittämistä ja katso, ankkapullolla heitettiin ankkaa! :)
Henri Käki kirjoitti:
varmasti nuo ovat liimana parempia, mutta missään ei ole neulaa. Juuri tämä takia pysyn revellissä.
Annostelet ilmeisesti Revellin liimaa suoraan kannusta putken lävitse malliin? Tällä tavalla liimaa tulee kohteeseen enemmän kuin on tarvis, kovettumisaika pitenee ja suurehko liimamäärä voi sulattaa muovia pitkälti sauman vierestä eikä liiman määrän hallinta ole helppoa. Joskus on tarvis käyttää Revellin ankkaliimaa, kun on liimattava asettelua vaativa osa. Silloin puristan liimaa paperille tai pellinpalaselle, josta annostelen ohuella messinkilangalla liimaa kohteeseen. Virin siiven siipikaarilaminoinnin toteutin ankkaliimalla: tursotin liimaa suoraan hiomani styreenisiiven päälle, levitin liiman tasaiseksi kerrokseksi pumpulipuikolla ja painoin 0,13 mm:n styreenilevystä pakottamalla valmistetun siipikaarijäljitelmälevyn paikoilleen. Kaikki reunat piti varustaa puristimilla liiman kuivumisen ajaksi PÄIVIKSI. Tästä huolimatta reunat piti vielä myöhemmin varmistaa Tamiyan Extralla. Olipa Revellin liiman annostelumenetelmä mikä tahansa, on liiman kuivumisaika selvästi pidempi kuin tässä ketjussa mainittujen liimojen. Noin yleisesti ottaen moinen putki on mielestäni täysin turha väline.
Esko Koskinen kirjoitti:
Mihin ihminen tarvitsee neulaa liimatessa?
Hiven "pilkunliimausta",muovimallailussa ei ehkä niinkään tarvitse mutta puutöissä esim. viilukorjauksissa neula ja ruisku on todella hyvä väline kun pitää saada liima hankaliin rakoihin. (On ihan ammattilaisten käyttämä konsti).
Sovellutuksia löytyy myös mallinrakentamisessa.
Pikaliimaa en tosin suosittele ;)
Pasi Kiiski kirjoitti:
Esko Koskinen kirjoitti:
Mihin ihminen tarvitsee neulaa liimatessa?
Hiven "pilkunliimausta",muovimallailussa ei ehkä niinkään tarvitse mutta puutöissä esim. viilukorjauksissa neula ja ruisku on todella hyvä väline kun pitää saada liima hankaliin rakoihin. (On ihan ammattilaisten käyttämä konsti).
Sorry ilmaisin itseäni epäselvästi, nimenomaan muovimallailua tarkoitin, viilujen korjaukset yms ovat ymmärrettäviä kohteita neulan käyttöön, mutta Revellin ankkapullo ei siihen hommaan sovellu
Ostin tätä Microscalen Micro weldiä, ja täytyy sanoa että paluuta ankkapulloon ei ole. Aivan loistavaa ainetta! Mielestäni paljon käytännöllisempikin kuin tuo Revellin neulaliima.
Boneheed 25.10.2008 13:55 Vastaa lainauksella
Huraa ! Kiinnostaisiko kokeilla Gator's Gripiä ? Nyt kävi niin mukavasta, että minulle tulikin ameriikasta ylimääräisä pulloja. Antaa hyvän kiertää eli lahjoitan niitä nyt kaksin kappalein pois. Ensimmäiset tämän artikkelin lukijat, jotka osallistuvat tähän keskusteluun lainaamalla tätä kommentti, saavat pullon omaksen. Ei postimaksuja tai muita. Laitankaa vain tekstiäni ja pullo no halutessa teidän. Lähden reissuun mutta sieltä palatessani otan nopeimpiin yhteyttä yksityisviestillä.
Heikki Mustonen kirjoitti:
Ensimmäiset tämän artikkelin lukijat, jotka osallistuvat tähän keskusteluun lainaamalla tätä kommentti, saavat pullon omaksen. Ei postimaksuja tai muita. Laitankaa vain tekstiäni ja pullo no halutessa teidän. Lähden reissuun mutta sieltä palatessani otan nopeimpiin yhteyttä yksityisviestillä.
Kyllähän tuota aina pullollinen menee. On aika monikäyttöistä.
Tupe 25.10.2008 14:33 Vastaa lainauksella
Heikki Mustonen kirjoitti:
Huraa ! Kiinnostaisiko kokeilla Gator's Gripiä ? Nyt kävi niin mukavasta, että minulle tulikin ameriikasta ylimääräisä pulloja. Antaa hyvän kiertää eli lahjoitan niitä nyt kaksin kappalein pois. Ensimmäiset tämän artikkelin lukijat, jotka osallistuvat tähän keskusteluun lainaamalla tätä kommentti, saavat pullon omaksen. Ei postimaksuja tai muita. Laitankaa vain tekstiäni ja pullo no halutessa teidän. Lähden reissuun mutta sieltä palatessani otan nopeimpiin yhteyttä yksityisviestillä.
Mulle!
Topa 25.10.2008 14:42 Vastaa lainauksella
Heikki Mustonen kirjoitti:
Huraa ! Kiinnostaisiko kokeilla Gator's Gripiä ? Nyt kävi niin mukavasta, että minulle tulikin ameriikasta ylimääräisä pulloja. Antaa hyvän kiertää eli lahjoitan niitä nyt kaksin kappalein pois. Ensimmäiset tämän artikkelin lukijat, jotka osallistuvat tähän keskusteluun lainaamalla tätä kommentti, saavat pullon omaksen. Ei postimaksuja tai muita. Laitankaa vain tekstiäni ja pullo no halutessa teidän. Lähden reissuun mutta sieltä palatessani otan nopeimpiin yhteyttä yksityisviestillä.
Kyllä meikäläisellekkin kelpaa uusi liima. :)
Heikki Mustonen kirjoitti:
Ensimmäiset tämän artikkelin lukijat, jotka osallistuvat tähän keskusteluun lainaamalla tätä kommentti, saavat pullon omaksen. Ei postimaksuja tai muita. Laitankaa vain tekstiäni ja pullo no halutessa teidän. Lähden reissuun mutta sieltä palatessani otan nopeimpiin yhteyttä yksityisviestillä.
Voisiko Tomi poistaa nuo kolme edellistä vastausta…:)
No vitsi vitsinä… hienosti tehty, Heikki.
Eli näitäkö on siis vain kaksi? ; ) Mulle kelpais kanssa, ei tahdo lähiseuduilta löytyä.
Raimo Leino 25.10.2008 14:59 Vastaa lainauksella
Kalle Julin kirjoitti:
Mulle kelpais kanssa, ei tahdo lähiseuduilta löytyä.
Pistä posteljooni töihin. Gators Grippiä on esim. Kuivalaisen hyllyssä - pianhan se postimies liimaputkilon sinulle kiikuttaa. Ja on kyllä erittäin hyvä liima esim. lentokonemallien lasiosien liimaamiseen.
Boneheed 26.10.2008 14:03 Vastaa lainauksella
kaksi pulloa tuli tosiaan ylimääräistä jotka menee karjalan arskalle ja tuomakselle. laitetaan pian postiin.
Topa 29.10.2008 22:21 Vastaa lainauksella
no voe vitsi… yhdeksän minuuttia nopeammin ja olisin uuden liiman omistaja.. :D no ei auta itku markkinoilla. hieno idea kuitenkin.
Aina puhutaan pitkistä kuivumisajoista mutta ku sitte sanotaanki että mallailu ei ole nopeuslaji.Varmaan hyviä liimoja mutta mutta itse olen tolla revellin neulaliimalla pärjännyt ja saumat ovat olleet ainakin tähän asti pitäviä.Tosin hankintalistalla on nuista miltei kaikki, aina ei sentään neulalla pärjää:)
J Pokki 25.2.2010 12:44 Vastaa lainauksella
jarno törmänen kirjoitti:
Aina puhutaan pitkistä kuivumisajoista mutta ku sitte sanotaanki että mallailu ei ole nopeuslaji.
Silloin yleensä kai viitataan siihen kuinka paljon aikaa huolellisen lopputuloksen tuottamiseen käytetään - ja silloinhan nopeasta kuivumisajasta on vain hyötyä kun kaikkia osia ei tarvitse tukea tai viritellä. Työkin sujuu mukavammin kun on inspiraatio päällä ja homman saa etenemään. Pitkistä kuivumisajoista ei liene juurikaan hyötyä, sen sijaan rauhallisesti ja maltilla ilman häiritseviä "joustosaumoja" tai tahmaisia maalipintoja tehty kokoamistyö on pelkkää plussaa.
Lainaus:
itse olen tolla revellin neulaliimalla pärjännyt ja saumat ovat olleet ainakin tähän asti pitäviä.Tosin hankintalistalla on nuista miltei kaikki, aina ei sentään neulalla pärjää:)
Toki sillä pärjää, ennen sitä pärjättiin Revellin tuubiliimalla, sitä ennen kumiliimalla tai bostikilla jne. Kannattaa kuitenkin kokeilla aina välillä uusia juttuja - voi olla, että yllättyy positiivisesti ja käy kuten monelle muulle eli vanha merkki vaihtuu uuteen.
Osuit asian ytimeen.Tosiaanki neulalla ku liimailee niin saapi varautua tahmaisiin pintoihin.Ja kirkasosissa huurtuu kaikki jos neulalla liimailee.Pitkät kuivumisajat tympii ku on ns, iso rakenteluvaihde päällä:)
Kiitos muuten tiedosta, käytin Extra thin-liimaa ennen tämän lukemista juuri sillä ''perinteisellä'' tavalla.